Forskellen på resorts og lokale øer på Maldiverne

Forskellen på resorts og lokale øer på Maldiverne

For at forstå forskellen på resorts og lokale øer på Maldiverne, kan det være vigtigt at lave lidt research. Begge ferieformer tilbyder unikke og mindeværdige oplevelser, men er meget forskellige i karakter og tilgang.

Skrevet af Stine / Foto: Stine


Skal man hurtigt ridse forskellene op på resorts og lokale øer på Maldiverne, kan det gøres således:
Resorts:
 • Den dyre, men virkelig lækre ferie på en paradis ø, hvor man bor i luksuriøse villaer på enten strand eller pæle på havet. Der er tjenere og måske sågar en butler, der sørger for alt
 • Maden er international og spises i buffet eller på resortets forskellige restauranter
 • Det er muligt at gå klædt i bikini på alle øens strande
 • Det er muligt at indtage alkohol
 • Her bor udelukkende turister og resortets medarbejdere
Lokale øer:
 • Den mere prisvenlige udgave, hvor man bor i et guesthouse eller hotel på en lille trope ø side om side med lokalbefolkningen
 • Da Maldiverne er et muslimsk land, gælder her særlige regelsæt, som alle skal respektere. Det er derfor kun muligt at bade i bikini på den strand, bikini beach, som er tiltænkt turister, og derudover skal man iklæde sig tøj, der dækker ned til knæ og albuer, når man bevæger sig rundt på øen
 • Man kan ikke indtage alkohol på de lokale øer
 • Alt efter hvilken ø man besøger, findes der ofte ikke et stort udvalg af restauranter eller caféer, og maden indtages som regel på det guesthouse/hotel, hvor man bor

Valget mellem resorts og lokale øer på Maldiverne afhænger af ens præferencer og budget, men begge tilbyder smukke strande og det for Maldiverne karakteristiske krystalklare vand.

I vores gruppe Maldiverne Rejsefællesskab på Facebook bliver vi indimellem spurgt om forskellen på resorts og lokale øer på Maldiverne. Derfor har vi lavet denne lille sammenligningsartikel, som gerne skulle kunne give et overblik.

Hvad er en resort-ø

Resortlivet

En resort-ø på Maldiverne er en lille ø, som udelukkende består af et hotel i form af lækre villaer med beliggenhed på både strand og pæle i vandet – omgivet af underskønne strande og ubeskriveligt smukt havvand.
Der bor ingen lokale indbyggere på en resort-ø, men udelukkende hotelpersonale og turister.
Et resort er en verden helt for sig selv, hvor alt er enormt velordnet, overdådigt og luksuriøst. Her er swimmingpool, lækre restauranter, vandsportscentre og smukt indrettede villaer – lige præcis, som man ser i reklamer.  
Det er en eksklusiv oplevelse at bo på et resort, og muligvis også her alle ens mest vilde og luksuriøse forestillinger om Maldiverne kan udleves, og hvor forventninger om den allerhøjeste standard kan indfries. Ofte kan det dog også være en temmelig dyr oplevelse. Til gengæld får I hele pakken, og muligvis også en følelse af at være verdens vigtigste mennesker under jeres ophold på et resort, da personalet er topprofessionelle, og har en helt exceptionel tilgang til deres gæster.
I det nedenstående vil jeg beskrive fordele og ulemper op ved at bo på en resort-ø på en rejse til Maldiverne.

Fordele ved at holde ferie på et resort på Maldiverne 

Den ultimative luksus-oplevelse er, at at holde ferie på et resort på Maldiverne. Det er her, at alle ens drømme om det rendyrkede Bounty-scenarie kan udleves, og hvor alting gå op i en højere enhed. Alt er gennemført smukt, luksuriøst og finpudset.
Serviceniveauet er enormt højt, og det samme er standarden på både bolig og mad. Det er blandt andet på en resort-ø, at I vil kunne bo i en af de vandvillaer, man ofte ser i reklamer for ferier på Maldiverne. De smukke og enestående vandvillaer findes ikke på en lokal ø. 
På et resort bliver der ganske diskret sørget for ALT, og alting er fuldstændig pletfrit, rent, pænt og velordnet. Af samme årsag vil I sjældent opleve nogle former for larm, rod og affald. Stier, strande og alle andre områder fejes konstant, så ikke et blad eller sandkort ligger forkert. 

Forskel på resort og lokal ø på Maldiverne

Forskellen på et resort og lokale øer på Maldiverne er stor, når det kommer til indtag af alkohol.
Hører I til dem, der gerne vil nyde et glas vin eller en kold øl til jeres mad, er der masser af muligheder for dette på et resort. Modsat de lokale øer er det nemlig tilladt at indtage alkohol på resort-øer.
Endvidere er udvalget af restauranter og mad tilberedt af lækre råvarer ofte også på et ret fint niveau på Maldivernes resorts.

På resorts kan I gå lettere påklædt overalt. Der er ikke regler om, at I skal gå med tøj, der dækker ned til albuer eller knæ, så I kan sagtens gå med stropkjoler, korte shorts og ærmeløse toppe.
Endvidere kan I bade i bikini ved alle øens strande, og derudover frit bevæge jer rundt på øen i den beklædning, I har det bedst i.
På nogle resorts vil der muligvis være dresscode om aftenen, når maden skal indtages på resortets restauranter, andre steder er der blot regler om, at I ikke må indtage maden iført badetøj. 

Resort strand

På et resort sprayes/behandles for myg, hvilket er en kæmpe fordel, da Maldiverne er et tropisk land. Der er risiko for dengue feber på Maldiverne, da denne sygdom overføres af myg, men på de forskellige resorts gøres en stor indsats hvad myggebekæmpelse angår.
Husk alligevel myggesprayen.

De ture og udflugter, som arrangeres af et resort, foregår under ekstremt ordnede forhold. I vil blive transporteret med både, der er super lækre, og få serveret champagne og softdrinks undervejs. Der er styr på alt ned til mindste detalje.

Tur til en af Maldivernes smukke sandbanker

Ulemper ved valg af resort på Maldiverne

Det er svært at finde ulemper ved valget af et resort på Maldiverne. De eneste, som jeg personligt kan pege på, er prisniveauet og fraværet af de lokale indbyggere og dermed også manglen på indblik i det liv, der leves på Maldiverne.
Det er altså Maldivernes finpudsede skønhed og luksuslivet, som tilbydes på et resort, men til gengæld findes der ikke som sådan kulturelle oplevelser.

Generelt er alt alting bare dyrere på Maldiverne, da det er begrænset, hvor mange varer landet selv kan producere. Af samme årsag er Maldiverne nødsaget til at importere rigtig mange af deres fødevarer og produkter.
For at give et par priseksempler fra et resort, så koster en pizza koste ca. 25 dollars og en flaske vand omkring 3,5 dollars.

Hvad er lokale øer på Maldiverne

Strand på lokal ø

Drømmer I om at besøge Maldiverne, men synes I samtidig ikke, at jeres økonomi kan bære at bo på et af Maldivernes dyre lukus-resorts, så vil en ferie på en af Maldivernes lokale øer være et rigtig godt valg.
De lokale øer er beboede øer i de smukke atoller, hvor den maldiviske befolkninger lever.
De lokale øer har nærmest sådan en slags landsbystemning, hvor alt er meget “basic”. Her er stille og roligt, og på de sandede veje kører der næsten ingen biler. I det hele taget er det sjældent, at man finder biler og larmende køretøjer på de lokale øer, og da øerne er meget små, kan man ofte gå dem rundt i løbet af ganske kort tid.
På de lokale øer foregår alt i et roligt tempo, og det er nemt at få et indblik i indbyggernes livsstil. I vil med garanti faktisk sågar lære nyt – eller i det mindste få sat tingene i perspektiv, her langt væk fra alt, der kunne minde om vestlig livsstil og tempo.
At besøge en lokal ø er på mange måder, som at komme mange år tilbage i tiden. Her er en skarp kønsopdeling – kvinderne passer hus og børn, mændene sørger for indtægten. 
På de lokale øer kender de fleste hinanden, og ved, hvad der rører sig alle steder, og måske det af samme årsag føles meget, meget sikkert at færdes her. Befolkningen er imødekommende og hjælpsomme, og når de har vænnet sig til at se jer i gadebilledet, stiller de gerne nysgerrige spørgsmål, og inviterer dermed på samtale.
Hånden på hjertet er de lokale øer på Maldiverne nogle af de steder, hvor jeg har følt mig mest tryg og sikker, når jeg har bevæget mig alene rundt med mine børn.

Lokalbefolkningen

På de lokale øer på Maldiverne kan I bo på guesthouses og hoteller.
Alt efter hvilken ø I besøger, kan der der være forskel på udvalget af guesthouses og hoteller.

I de fleste af mine artikler har jeg skrevet lidt om, hvad man skal være opmærksom på, hvis man ønsker at holde ferie på en lokal ø på Maldiverne. Vigtigste info er nok, at befolkningen på Maldiverne er muslimer. Dette har ingen betydning, hvis I booker et ophold på et resort, men til gengæld er der et par regler, som skal efterleves og respekteres, hvis I vælger at holde ferie på en lokal ø, hvor alt fungerer helt anderledes.

Dette skal I vide, hvis I vælger at bo på en lokal ø

Strand på lokal ø
 • Der er et par små købmand og også nogle caféer på de lidt mere udviklede og velbesøgte lokale øer, hvilket betyder, at det er muligt at købe lidt snacks og sodavand, samt spise andre steder end på jeres guesthouse. Hav dog in mente, at udbuddet af spisesteder ofte ikke er stort (og muligvis ikke eksisterende), når I booker jeres ophold på en lokal ø, og sørg derfor eventuelt for, at I bestiller full board, når I booker jeres overnatning.
 • Af religiøse årsager sælges der ikke alkohol på de lokale øer. Indtagelse af alkohol er strengt forbudt. I kan heller ikke medbringe alkohol til Maldiverne.
 • I skal respektere det regelsæt, der hersker på de lokale øer, og derfor dække jeres kroppe med tøj til albuer og knæ, når I bevæger jer rundt på de lokale øer.
 • Der findes som regel kun én bikini-strand på de lokale øer. En bikinistrand er der, hvor turisterne må bade (og solbade) i bikini. På resten af øens strande må man kun bade i tøj, der dækker til knæ og albuer.
 • Der kaldes til bøn fra de lokale moskéer 5 gange dagligt, hvilket kan høres. Også tidligt om morgenen.
 • Det er ikke alle lokale øer, der har en ATM, så husk at medbringe den lokale møntfod (rufiyaa) eller dollars. I kan hæve rufiyaa i hæveautomaten i lufthavnen på Male, når I lander.

Fordele ved at holde ferie på en lokal ø på Maldiverne

Strandene på de lokale øer på Maldiverne er mange steder nøjagtigt lige så smukke, som de strande, der findes på resort-øerne. Det er altså muligt at opleve de ubeskriveligt smukke strande, selv om I besøger Maldiverne på ”budget”. Et par af disse smukke strande findes blandt andet på Fulhadhoo og Thoddoo.

Det er meget billigere at bo på de lokale øers guesthouses og hoteller end på resorts. Et guesthouse er en lille slags homestay/hotel, hvor standarden svarer til sådan cirka 2-3 stjernede hoteller.
På et guesthouse er der som regel ikke en dresscode, da alting er meget tilbagelænet og standarden derefter.
Selv har vi boet på guesthouses med rigtig god standard (aircondition, eget bad og toilet, daglig rengøring, strandhåndklæder m.m.), og har betalt ca. 100 dollars pr værelse pr. døgn inklusiv full board (dvs 3 måltider dagligt). De forskellige måltider indtages ofte i guesthousets lille fællesområde, og mens man kan iagttage ejerne grille den selvfangede fisk, som serveres til frokost eller aften, kan man spille et spil ved et af de små træborde. Maden på et guesthouse er fra det maldiviske køkken, og består som regel af fladbrød, ris, nudler, fisk og sæsonens grøntsager. Til morgenmad får I enten fladbrød med tun, rødløg og kokos (Mas Huni) eller toast med marmelade.
Har I mad allergier, så skal I selv medbringe mad eller lave klare aftaler med jeres guesthouse inden ankomst, da vi har erfaret, at dette ikke er noget, der som sådan kan varetages af et lille lokalt guesthouse eller hotel.

Aftensmad lokal ø

Alt er generelt billigere på de lokale øer; overnatning, oplevelser, dykning, snacks og souveniers hos de lokale købmænd.
De fleste lokale øer har et dykkercenter, og både dykkercertifikat og dykning kan her gøres billigere end på resortøerne. Det samme gælder udflugter, så har I en drøm om at besøge en sandbanke eller en picnic-ø, så kan vi anbefale, at I undersøger muligheder og priser på de lokale øer, hvor I bor.

Der er som regel flere guesthouses på en af de lokale øer, hvilket betyder, at der oftest er andre turister til stede på øen, dog ikke nødvendigvis særlig mange. Vi har faktisk oplevet at være de eneste turister på en lokal ø.

Generelt er det et ganske, ganske særlig og unik oplevelse at besøge en lokal ø på Maldiverne, da en sådan ø fungerer helt anderledes end på de top-tunede turistdestinationer. Her er stille og ikke meget ramasjang af nogen art. Det er en særpræget oplevelse på rigtig mange områder, da det til tider føles som om, man befinder sig langt væk fra resten af verden. 
Ønsker I ikke at bo på en lokal ø, kan I sagtens få jeres resort til at arrangere et besøg til en nærliggende lokal ø, og på den måde opleve livet her.

Ulemper ved at holde ferie på en lokal ø på Maldiverne

At besøge en lokal ø på Maldiverne, består ikke altid af sådan en slags “standard-pakke”, hvor alt kører efter en lige snor, og hvor der nødvendigvis er top-service på alle områder. Forvent lidt lokale “krydderier” i form af, at der ikke altid er styr på alt, og at de lokale i al deres venlighed indimellem famler sig lidt frem. Der kan muligvis være udfordringer rent sprogligt, og de lokale er ikke uddannet i turisme. Vi finder det charmerende, men det er jo ikke alle, der gør det.

På et guesthouse har I ingen tjenere, der springer rundt og servicerer jer 24 timer i døgnet (som på et resort).
Kaffen er til rådighed, men I skal selv koge vandet 🙂
Vandet, som I tager jeres brusebade i, kommer fra vandbeholdere, der ofte sidder på taget. Det kan en sjælden gang imellem lugte en smule.

Den lokale mad er ikke sådan rigtig en kulinarisk oplevelse. Udvalget af caféer og restauranter er under normale omstændigheder ikke stort på de lokale øer, og udvalget af retter er ligeledes minimalistisk.

Som nævnt øverst, er det vigtigt, at I klæder jer efter normen. Det vil sige; tøj, der dækker ned til knæ og albuer, når I bevæger jer rundt på en lokal ø. Det er altså ikke, som på en resortø, hvor I kan gå vestligt klædt alle steder.
Da mange guesthouses ikke ligger direkte ned til øens bikinistrand, og I dermed ikke vil kunne undgå at gå gennem byen, når I skal ned at bade, vil dette være ret vigtig viden.
Ligeledes er det heller ikke anbefalelsesværdigt at vise følelser offentligt.
At udvise respekt for de lokale regler og normer er et must.

Lokalbefolkningen

Kan I ikke undvære alkohol på jeres ferier, er de lokale øer ikke for jer. Alkohol er strengt forbudt, men på visse øer (Maafushi) er der dog mulighed for at blive sejlet ud til en båd, der ligger midt på havet, og er en slags flydende bar, hvor man så kan købe drinks, øl og vin.

En lokal ø har ofte en del lidt halvt faldefærdige huse, og der kan ligeledes se rodet og uorganiseret ud i bybilledet. Endvidere kan der være beskidt og fyldt med affald rundt omkring i sidegaderne. En lokal ø ser altså ikke ud, som i de reklamer, man ofte ser for en ferie på Maldiverne. Til gengæld er strandene oftest lige så smukke som dem, I finder på en resort-ø.

Der findes ikke overvældende mange kulturelle oplevelser på en maldivisk lokal ø – andet end det vaskeægte indblik i levet liv på en maldivisk ø. Til gengæld er her helt stille og roligt, og der er ikke særlig mange turister. Er I ikke til fred, ro og vandaktiviteter, vil I muligvis komme til at kede jer.

De lokale øer på Maldiverne behandler ikke for myg, som på en resort-ø. I perioder med meget regn, vil der være masser af myg på de lokale øer. Dette er et vigtigt opmærksomhedspunkt, da der er dengue på Maldiverne. Husk derfor myggespray og tøj, der dækker jeres kroppe fra skumringstid og frem.

Ønsker I at holde jeres ferie på en af Maldivernes lokale øer, så er det vigtigt, at I aftaler transfer med jeres guesthouse. Der går en del lokale færger mellem de forskellige øer, men det er en meget, meget langsommelig affære. Det vil derfor være at anbefale, at I benytter jer af de offentlige speedbåde, der sejler fra Male og til den ø, hvor I skal holde ferie. Lad jeres guesthouse bestille pladser til jer. Prisen svinger – selv har vi betalt omkring 35 dollars pr. person, når vi har skullet med en sådan speedbåd.
Det er også muligt at hyre en privat speedbåd – det koster i omegnen af 200 dollars.

Lokale øer, som vi har besøgt

Lokal ø

Thoddoo, Ukulhas, Rasdhoo, Maafushi, Fulidhoo, Felidhoo, Thinadhoo, Dharavandhoo, Fulhadhoo

Resorts, som vi har besøgt

Resort

Soneva Fushi, Sun Siyam Vilu Reef, Sun Siyam Iru Veli, Maafushivaru, The Standard Maldives, Reethi Faru, Reethi Beach Resort

Har I en ønske om at holde ferie på Maldiverne, kan I altid finde inspiration og stille spørgsmål på Maldiverne Rejsefællesskab på Facebook.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *