Fulidhoo

Fulidhoo – et stykke maldivisk paradis på budget

Fulidhoo i Vaavu Atollen er et lille stykke af paradis. Mødet med øens glasklare vand er den smukkeste ankomst, man som besøgende kan få.

Skrevet af Stine/ Foto: Stine


Efter at have brugt vores første 6 døgn på Maldiverne på Maafushi, gik turen videre til Fulidhoo – en underskøn og paradisisk lokal ø beliggende i Vaavu Atollen ca. 30 minutters sejlads med speedbåd fra Maafushi. Vi havde booket en speedbåd via “Kinan Retreat”, hvilket kostede 150 dollars, men da vi var 10 personer og dermed havde masser af bagage, var båden måske lige lille nok.
At ankomme til Fulidhoo er lidt af et drømmesyn. Vandet, der omringer øen, har den dér helt gennemtrængende og enestående blå farve, som kun findes på Maldiverne. At opleve så overnaturlig skønhed, er overvældende og rørende.

fulidhoo havn og bikini beach

Vi havde booket 5 overnatninger på ”Kinan Retreat”, som ligger næsten helt nede i vandkanten, når man ankommer til Fulidhoo, og vi blev taget hjerteligt imod af smilende og hjælpsomme medarbejdere derfra.
Efter at have afleveret vores kufferter på Kinan, fik vi en lille rundtur på mini-øen, som mest af alt består af faldefærdige (eller halvt-byggede) huse, sandede veje og – vigtigst af alt; den flotteste lille bikinistrand!

kinan retreat fulidhoo

Fulidhoo er en lille bitte ø; 670 m. lang og 200 m. bred, og med sine kun ca. 200 indbyggere fik vi med det samme følelsen af, at befinde os på en næsten øde paradisø ude i den vildeste skønhed.
Øen byder ikke på nogle former for ramasjang, men er helt stille! Her kører ingen biler, og de eneste lyde, der høres, er fra det liv, der leves i landsbyen, brummen fra maskiner i forbindelse med lidt byggeri ved den lille havn, bølgerne fra havet, når de slår ind på stranden og så stemmerne fra moskéen, når der kaldes til bøn 5 gange dagligt.
På Fulidhoo virker tiden næsten til at gå baglæns. Det mærkes, at det ikke er mange år siden, at øen åbnede for turister, og selv i Fulidhoo’s lille købmandsbutik foregår alt, som i gammel dage. Jeg oplevede sågar, at den lokale købmand næsten lod mig få på klods!
Vi fik ret hurtigt en fornemmelse af den skønne stemning af autencitet, simple living og høflig venlighed på Fulidhoo, hvor de lokale virkede til at have et utrolig godt sammenhold i forhold til nogle af de andre øer, vi besøgte, hvilket med det samme gav os en følelse af tryghed og frihed, og samtidig fik os helt ned i gear.

Kinan Retreat på Fulidhoo – et godt bud på et guesthouse

Kinan Retreat er et pænt og velholdt guesthouse med et meget venligt personale, som dog lige kræver lidt tid, før de tør op – men så er der til gengæld glimt i øjet og massevis af smil. Forvent dog ikke vestlig og resort-agtig standard – her foregår alt i stille, maldivisk tempo, hvor skoene som noget af det første ryger af. Og de kommer ikke rigtig på igen.
Værelserne på Kinan Retreat er indrettet simpelt og pænt, men er derudover lidt mørke, da de mangler lys fra vinduer, der kan give naturligt lys. Vinduer er der, men de ligger ud til en gang, hvorfor man er nødsaget til at have trukket gardinerne for, hvis ikke man gerne vil udstille sin bare mås, når man skifter badetøj o.s.v. Ønsker I de bedste værelser, så book værelserne øverst, som virkelig er lækre, og ligger med udsigt til vandet.

udsigt fra kinan

Guesthouset er relativt nybygget, og har en slags skibstrappe, som fører rundt til de forskellige værelser, hvilket kan give en følelse af at befinde sig på en båd. Ret hyggeligt.
Eneste minusser ved et ophold på Kinan Retreat er, at vandet i bruseren på et af værelserne lugter grimt, og at der derudover i huset er en slags generator eller lignende, der larmer temmelig meget. Hvis man frabeder sig et ophold på værelset, der har lugtende vand og samtidig kan leve med larmen fra generatoren, så synes vi, at et ophold på ”Kinan Retreat” i dén grad er anbefalelsesværdigt. Vil I være helt sikre på at undgå larmen, så book værelserne med beliggenhed øverst!
Der findes ikke så mange muligheder for at spise på restauranter på Fulidhoo, så sørg for at booke fullboard, hvis I ønsker et ophold her. Maden er, som den nu er på Maldiverne, men personalet anstrenger sig for, at der er lidt at vælge imellem, og laver også grøntsager til hvert måltid. Kokken på stedet opleves i første omgang som værende temmelig reserveret, men tør op efter et par dage. Har I madallergier, så medbring selv det, I ønsker at spise. Der serveres ris, nudler, fisk og kylling + salat, men da Fulidhoo er en lidt isoleret ø, findes der ikke så mange muligheder for anskaffelse af special-kost.
Stemningen på ”Kinan Retreat” er det bedste ved et ophold her. Selve indgangen til guesthouset er en slags café eller opholdsstue, som ligger helt åbent. Her bliver alle måltider indtaget, mens husets gæster taler med hinanden og deler ud af deres erfaringer fra det seneste dyk. Det er i dette fælles rum, at tingene sker, og at mennesker mødes og spiser sammen, hvilket skaber en hjemlig og virkelig hyggelig stemning. Fra denne åbne afdeling er der udsigt til den smukke strand med det flotte vand – fantastisk!

kinan udsigt til vandet

Rent praktisk kan det være rart at vide, at der ikke er shampoo og håndsæbe på værelserne, så det skal I selv medbringe. Af miljømæssige årsager gøres der rent hver 2. dag, hvorfor I også kun vil få rene håndklæder hver 2. dag.
Kinan Retreat ligger ret tæt på Fulidhoo’s moské, så det høres tydeligt, når der kaldes til bøn.
Et alternativ til Kinan Retreat er Luau Beach Inn, som ligger lige ved siden af Kinan Retreat – lidt tættere på moskéen og på bikinistranden – og som også ser hyggelig og ordentlig ud.

Hvad koster et ophold på Kina Retreat på Fulidhoo

Et ophold på Kinan Retreat koster ca. 700-800 kr. pr. nat pr. værelse inklusiv morgenmad.

aftenstemning ved kinan

Vigtig info: Man kan ikke betale for sit ophold med kreditkort, så enten skal I betale, når I booker, eller også skal I lave en bankoverførsel.

Derfor skal I holde ferie på Fulidhoo

Har I lyst til at opleve en meget stille og lokal ø på Maldiverne, er Fulidhoo absolut et godt bud. Her er intet mainstream, og I vil opleve at holde ferie på et helt særligt spot, som endnu ikke er indbegrebet af den form for turisme, man kender fra velbesøgte steder.
På Fulidhoo er det hovedsageligt lokalbefolkningen, og ikke turisterne, der fylder mest i gadebilledet, og heldigvis er alle venlige og smilende – omend en smule reserverede. Stiller man spørgsmål, får man et ærligt svar – intet hokus pokus eller fordækt – her virker det til, at man får, hvad man ser, hvilket faktisk skaber en følelse af tryghed.
Da Fulidhoo er en lokal ø med ganske få indbyggere, sker her intet ud over de aktiviteter, som guesthousene/ indbyggerne selv tilbyder. Det giver en følelse af at være på et ganske særligt sted, og at få lov til at være en del af et lille ø-samfund.

de lokale på fulidhoo

Der kører ingen biler på Fulidhoo, og følelsen af at være landet i en lille søvnig og tropisk landsby, er næsten rørende. Her står kvinderne udenfor og laver mad, børnene leger på de sandede gader, og om aftenen samles de lokale under træerne tæt på stranden. I hængestolene under palmerne sidder mændene og giver babyerne sutteflasker, eller også spiller de volley, mens kvinderne fejer gaderne, og børnene nysgerrigt kommer op til os ”fremmede” og spørger ”what’s your name?”.
Alle kender alle, og det er de samme mennesker, der løser alle arbejdsopgaver alle steder. De mænd, der sejlede os på ture, var de samme, som dem, der serverede på “Kinan Retreat” – som igen var de samme, som slæbte vores kufferter, gjorde rent og fremførte traditionel maldivisk dans og sang for os! På den måde lærte vi hurtigt at genkende øens befolkning.

Se her vores lille film fra en aften med god stemning på “Kinan Retreat”, hvor der blev opført traditionel dans og musik:

På trods af at Fulidhoo ligger i Vaavu Atollen, og på et kort kan se ud til at ligge isoleret, er øen relativ nem at komme til, da den ikke ligger langt væk fra lufthavnsøen. Selv om Fulidhoo altså ikke ligger langt væk fra Male, får man alligevel følelsen af at befinde sig ved verdens ende – på den absolut gode måde! Her er SÅ smukt, stille og roligt!

Der er ingen tvivl om, at det på sigt vil kunne mærkes, at mange af de lokale øer på Maldiverne har åbnet op for turismen. Det er dog endnu en meget, meget speciel oplevelse af på lov til at få et særligt indblik i det lokale liv på Maldiverne, og stemningen på disse øer er uden sammenligning. Turisternes indtog vil alligevel uden tvivl sætte sine spor på både naturen og kulturen i fremtiden, så ønsker I at få del i det mere uspolerede Maldiverne, så vil vores anbefaling være, at I planlægger at rejse dertil i løbet af de kommende år. På den måde kan I stadig sidde i fuldkommen stilhed på en ø langt væk fra resten af verden og opleve en stjerneklar himmel uden andre forstyrrelser end lyden fra bølgerne, der slår ind mod den stille strand, og basken fra de vilde stingrays vinger i vandet under jer.

Aktiviteter på Fulidhoo

Mest af alt elsker vi at være på steder, hvor stemningen er noget særligt, og hvor oplevelserne har lidt kant. Af samme årsag er vi ret begejstrede for Fulidhoo, og kan derfor også med lethed finde flere årsager til, hvorfor vi synes, at man skal lægge vejen forbi.

 • Bikinistranden på Fulidhoo ligger på spidsen af øen, og vandets farve er her, som på et postkort; glasklart og ubeskriveligt blåt! Her er sandbund og det er muligt at gå temmelig langt ud, før det bliver dybt. Bikinistranden er ikke kæmpe stor, men da her ikke er mange turister, føles det som om, at der er plads nok at boltre sig på. Omkring stranden er der et par gamle liggestole og rig mulighed for at finde skygge under nogle træer. En lille strandbar er her også. Der kan snorkles fra bikinistranden, men der kan være kraftige understrømme i den ene del af stranden, hvorfor I aldrig bør snorkle alene.
fulidhoo bikini beach
 • Fulidhoo har indtil videre givet os de bedste oplevelser nogensinde i forhold til eventyr i og på havet. Vaavu Atollen er fantastisk, vandet er krystalklart og byder på mødet med et utal af magiske væsner! Vi bestilte vores ture direkte hos ”Kinan Retreat”, hvilket er anbefalelsesværdigt! Én af de største oplevelser vi nogensinde har haft, var en tur ud til områdets smukkeste coralgarden, hvor vi i den næsten lysende koralhave snorklede med havskildpadder og alverdens farverige fisk.
snorkling i coral garden

Gutterne, som vi sejlede med, skulle bruge madding til at fiske, så mens vi snorklede rundt, kunne vi samtidig følge med i, at de fangede kæmpe store blæksprutter med hænderne. Turen fik os også ud til områdets sandbanke, som var billedskøn. Magisk oplevelse at være på en sandbanke midt ude i havet – med en følelse af at have verden for sig selv. Vandet hér findes ganske enkelt ikke mere klart noget andet sted i verden, tror jeg, og det kridhvide sand skaber et lys, som blænder øjnene. Jeg kunne tage dertil igen og igen – en maldivisk sandbanke er bare et must see! På denne tur mødte vi også massevis af legesyge delfiner, der lystigt sprang op lige foran os og lavede piruetter. Endvidere snorklede vi med 2 meter lange nursesharks.

snorkling med nursesharks
 • Mange steder på Maldiverne har der i årevis været tradition for, at massevis af stingrays og nursesharks kommer ind til stranden for at blive håndfodret på et fast tidspunkt på døgnet. Det samme er tilfældet på Fulidhoo, hvor utallige stingrays kommer helt ind i vandkanten hver aften. Her håndfodres de af de lokale, og vi fik lov til at deltage. Det kan naturligvis diskuteres, om det i det hele taget er sundt for vilde dyr – men uanset vores holdning, så er det nu engang sådan det er på Maldiverne. Det var stort – og også nervepirrende – at opleve de kæmpemæssige stingrays helt tæt på.

Se her vores lille video, hvor vi håndfodrer pilrokker på Fulidhoo:

 • Dykker I, er dykningen i dette område i verdensklasse! På trods af, at vi var på Fulidhoo i lavsæsonen (om sommeren), var sigtbarheden fantastisk. Vandet i dette område virker til at være nærmest gennemsigtigt året rundt! Livet under havoverfladen er unikt i Vaavu Atollen, og et møde med farvestrålende koraller, alverdens fiskearter, rokker, hajer og utallige spændende væsner er nærmest uundgåeligt. Antallet af nursesharks er stort i området, hvorfor det er her, at der er rig mulighed for at ligge med utallige af disse på havets bund. Vi brugte det lokale dykkercenter, Fulidhoo Dive Maldives, som var gode og trygge at dykke sammen med. Fulidhoo Dive Maldives ligger lige ved siden af “Kinan Retreat”, og er et ordentligt og seriøst dykkercenter, som er ejet af et venligt ægtepar.
dykning med nursesharks i vaavu atollen
 • Et besøg på Fulidhoo giver jer muligheden for at opleve en knapt så udviklet lokal ø på Maldiverne, hvor stemningen er unik, og hvor turismen endnu ikke har ændret livsstilen mærkbart. Øen er dog samtidig velfungerende.

Det skal man vide, når I besøger en lokal ø som Fulidhoo på Maldiverne

Sådan kommer I til Fulidhoo

Skulle I selv få lyst til at besøge Fulidhoo, kan det være praktisk at vide lidt om, hvordan I kan komme dertil.
I kan komme til Fulidhoo ved enten at benytte en lokal færge eller også kan I booke en speedbåd. De lokale færger er langsommelige, men virkelig billige, hvorimod en speedbåd er hurtig og pricy.
Da vi hører til de utålmodige typer, bookede vi en speedbåd via vores guesthouse til den nette sum af 150 dollars for 10 personer.

Lokal færge (rute 306 V.Rakeedhoo to K.Male) – afgang Villingili Ferry Terminal.

Søndag, tirsdag og torsdag sejler færgen fra Male

10:00 Male            11.30 Maafushi
11:40 Maafushi     13:25 Fulidhoo
13:45 Fulidhoo     15:20 Thinadhoo
15:30 Thinadhoo  15:45 Felidhoo
15:50 Felidhoo      16:15 Keyodhoo
16:25 Keyodhoo    17:35 Rakeedhoo

Lørdag, mandag og onsdag sejler færgen mod Male

7:00 Rakeedhoo     8:10 Keyodhoo
8:20 Keyodhoo       8:40 Felidhoo
8:50 Felidhoo          9:05 Thinadhoo
9:15 Thinadhoo      10:50 Fulidhoo
11:00 Fulidhoo        12:45 Maafushi
12:55 Maafushi       14:25 Male

Turen koster mellem 2-5$ alt efter hvilke stop I gør.

Vælger I at sejle med speedbåd, kan denne bestilles direkte ved jeres guesthouse eller ved at kontakte ICom Tours.

Endvidere er der et par regelsæt, som bør følges, når I besøger Fulidhoo på Maldiverne

 • Befolkningen på Maldiverne er muslimer. Dette har ingen betydning, hvis I booker et ophold på et resort, men til gengæld er der et par regler, som skal efterleves og respekteres, hvis I vælger at holde ferie på en lokal ø.
  Fulidhoo er en lokal ø, og da indbyggerne er muslimer, er det vigtigt, at I respekterer de lokale regler. Bad kun i bikini på bikinistranden og iklæd jer tøj, som dækker ned til knæ og albuer, når I bevæger jer rundt på øen.
fulidhoo bikini beach

Man må gerne bade på alle strandene, men vælger I at bade på andre strande end bikini stranden, skal I iføre jer tøj, der dækker ned til knæ og albuer.

 • Husk myggespray! På bikinistranden kommer myggene frem allerede om eftermiddagen.
 • Der er ingen ATM på Fulidhoo, så husk at medbringe den lokale møntfod eller dollars.
 • Der er en lille købmand og også en lille café, men ellers er der ikke det store at komme efter. Det kan derfor være en god idé at bestille fullboard på det guesthouse, hvor I booker jeres overnatning.
 • Af religiøse årsager sælges der ikke alkohol på øen. Indtagelse af alkohol er strengt forbudt.
 • Der kaldes til bøn fra den lokale moské flere gange dagligt, hvilket kan høres. Også tidligt om morgenen.

Læs her: Alt det I bør vide, inden I rejser til Maldiverne.

Bonus information

Nursesharks er Vaavu Atollen's kendetegn

Fulidhoo er den første ø man kommer til, når man sejler ind i Vaavu Atollen fra Maafushi-siden, og er dermed også den ø, der ligger tættest på Maafushi. Mange af de ture man kan tage fra Maafushi til en lokal ø, eller de ture man kan købe, som tilbyder snorkling med nursesharks, foregår i Vaavu atollen. Har I planer om både at besøge Maafushi og Fulhadhoo, kan I derfor lige så godt tage disse bådture fra Fuliddoo i stedet for fra Maafushi.
Vaavu Atollens kendetegn er især det store antal nursesharks, som findes her, og også at der er mange dybe kanaler ind i atollen, hvorfor der er gode muligheder for spændende dykning for advanced divers med mulighed for at se mange forskellige haj-arter. Er i dykkerinteresserede er Vaavu Atollen derfor et rigtig godt bud på en destination på Maldiverne, som ligger tæt på hovedøen Male, og dermed er nem at nå frem til.
Dykningen med nursesharks er ved Alimatha Resort, og snorkelingen med nursesharks foregår ved Dhiggiri Resort – begge beliggende lidt syd for Fulidhoo og cirka på halvvejen til Felidhoo, som er hovedøen i Vaavu Atollen.

fulidhoo vaavu atollen

På Facebook finder I gruppen Maldiverne Rejsefællesskab. 
I kan her dele ud af jeres erfaringer, stille spørgsmål eller få hjælp til planlægning af jeres rejse til Maldiverne fra andre, som selv har kendskab til at rejse rundt i landet.

I kan på vores hjemmeside læse mere om vores tur til Baa-Atollen på Maldiverne sommeren 2016. Endvidere poster vi løbende nye rejseberetninger fra vores tur til Maldiverne sommeren 2019.

I kan her ser vores lille dronefilm fra Fulidhoo:

2 kommentarer til “Fulidhoo – et stykke maldivisk paradis på budget”

 1. Amalie Andersen

  Hej Stine😊 sikke et dejligt grundigt skriv, som helt klart har inspireret mig til, at turen skal “forbi” Fulidhoo! Jeg sidder netop og skal til at bestille rejsen, og har et par spørgsmål:
  – Mon man stadig kan regne med den færgeplan, du har listet op?
  – Hvis man vil af sted på heldagsfiskeri (gerne flere dage) fra øen, vil du så anbefale at reservere fiskeriet hjemmefra, eller bare snakke med de lokale, når man kommer frem?
  – Hvor meget betalte I ca. for fisketuren, da I var på Fulidhoo?

  God weekend!
  Vh Amalie🌞

  1. Kære Amalie. Beklager SÅ meget, at jeg ikke har set din besked før nu. Vi er netop flyttet til USA, og alting er en smule overvældende.
   Jeg er ikke klar over, om færgeplanen stadig kører efter de samme tidspunkter, men spørg evt. på det gusethouse, hvor I skal bo. De har med garanti helt styr på det. Fisketure kan I bare bestille, når I er der 🙂 Der er så utrolig småt på øen, og der er ikke rift om tingene på samme måde, som hvis man tager til en kæmpe ferieø med masser af turister. I kan sagtens aftale det, når I er ankommet. Jeg kan ikke huske, hvad vi betalte, men det var ikke voldsomt dyrt.
   Jeg ønsker jer en fantastisk tur, og beklager endnu en gang, at jeg ikke har svaret dig før nu.
   Kh Stine

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *