Drømmer I om Maldiverne? Læs her hvad I bør vide, inden I rejser!

generel info om rejser til maldiverne

Alt det du behøver at vide, inden du besøger Maldiverne; Vigtige og praktiske informationer ved rejser til Maldiverne

Når man står over for en rejse til et nyt og ukendt land, kan det være trygt med guides og rejsetips, således man kan være bedst muligt forberedt på, hvad der venter én i det land, man skal til at betræde.
Vi har derfor lavet denne rejseguide til Maldiverne, som kan hjælpe med at give et hurtigt overblik over vigtige og praktiske informationer, som kan være rare og vigtige at vide, inden man begiver sig ud på eventyr sammen med sine børn. Specielt, hvis man skal bo på en lokal ø på Maldiverne.
På de maldiviske resorts bliver der behandlet mod myg, der kan drikkes alkohol, og man kan gå klædt, som i Vesten. Anderledes forholder det sig på de lokale øer på Maldiverne, og står I foran en tur dertil, så kan I få stor glæde af denne guide, der beskriver, hvad der kan være vigtigt at vide inden 🙂

Maldiverne er et fantastisk land, som vi på det varmeste kan anbefale, at I besøger sammen med jeres børn!
Maldiverne er et ø-rige med en yderst venlig og imødekommende befolkning, et ubeskrivelig undervandsliv, og nogle af de smukkeste strande vi nogensinde har set.
Tidligere var Maldiverne mest et sted for velhavende turister, der havde råd til at bo på de dyre og luksuriøse resorts – i dag har landet åbnet op for flere besøgende, og det er nu muligt også at indlogere sig på de billigere guesthouses.
Fra 2009 og frem til i dag er der sket meget hvad overnatningsmuligheder angår.
I august 2016 var der således 16 hoteller, 120 resorts og hele 370 tilgængelige guesthouses på Maldiverne.

Maldiverne betragtes overvejende som værende et af de mest sikre lande at rejse til i verden.
Maldiverne er et 100% muslimsk land, hvor alt er meget regelret og styret af både islam og regeringen.
Der er dog observeret en stigende ekstremisme og radikalisering i landet inden for de seneste år, hvorfor man naturligvis skal være opmærksom, når man bevæger sig rundt på hovedøen Male. Tjek derfor ALTID Udenrigsministeriets hjemmeside før I bestemmer jer for Maldiverne som rejsemål.

Turistvisum

Det er ikke nødvendigt at søge visum hjemmefra – der gives 30 dages opholdstilladelse, når I lander i landet.

Klima og højsæson for besøg i landet

I kan besøge Maldiverne året rundt, men det er naturligvis altid svært at forudsige noget 100%, når det kommer til vejret.
I de senere år har Maldiverne, ligesom alle andre lande i verden, oplevet, at klimaet har ændret sig meget. Af samme årsag er vejret blevet mere ustabilt. Dog er det altid varmt og dejligt på Maldiverne – med eller uden regn.

Højsæson:

Det er således, at når vi vælger at rejse oversøisk, så er det som oftest fordi vi ønsker at opleve varme og solskin. Dette er der næsten altid garanti for at opleve på Maldiverne i højsæsonen, som ligger i perioden fra december til april. Det er dog også her, at priserne er mest pebrede, hvilket næsten giver sig selv.
Klimaet er i denne periode dejlig varmt og behageligt med mange solskinstimer, og risikoen for regn lille.

Lavsæson:

Da priserne på en ferie til Maldiverne i lavsæsonen kun koster cirka 1/3 del af, hvad man giver i højsæsonen, har vi altid været på Maldiverne uden for sæsonen, hvilket har været en succes.
Det siges, at luftfugtigheden og risikoen for at der er overskyet og regn i perioden maj til november, er noget højere. Vi  har dog næsten kun haft udelukkende godt vejr og rigtig mange solskinstimer. Naturligvis har vi haft byger og også et par hele dage med regn, men det har alligevel været rart med dage uden bagende sol.

sæsonnen er altid god på maldiverne

Dagtemperaturen på Maldiverne er ca. 30 grader hele året, og nattetemperaturen på ca. 25 grader. Sørg derfor for at bo et sted med aircondition.
Havets temperatur er skøn; ca. 28-29 grader – at bade i havet, er som at svømme i et stort, klart og lunt badekar.
Uanset om det regner, er overskyet eller om solen skinner, så er temperaturen på Maldiverne altid varm og behagelig, og I vil kunne nyde de smukke omgivelser eller benytte havets mange muligheder for at fiske, svømme, snorkle eller dykke.

oplev en skøn fisketur på maldiverne

Møntfod

Møntfoden på Maldiverne hedder maldiviske rufiyaa.
Dog betales der hovedsageligt med rufiyaa på hovedøen og på de lokale øer. På resortøerne betaler man med dollars eller kreditkort.
Uanset om I befinder jer på en lokal ø eller på en resort-ø, er det muligt at betale med kreditkort, når I skal betale for jeres ophold.
Skal I udelukkende bo på resort, er det altså ikke nødvendigt at veksle til den lokale møntfod.
Skal I udelukkende bo lokalt, er det en god idé at veksle til rufiyaa, således I kan handle i de små lokale butikker, og undgå at betale for meget for jeres varer.

Veksling af penge

På mange af de lokale øer er det ikke muligt at hæve penge – hæv derfor enten på hovedøen, eller medbring dollars hjemmefra.
I kan hæve penge i lufthavnen. Der betales altid et lille gebyr.
Skal I bo på et resort, er det ikke nødvendigt at medbringe penge – alt kan betales med kreditkort.
Som nævnt ovenfor; Skal I bo på et guesthouse på en lokal ø, bør I veksle til lidt lokal valuta, som I kan bruge i de små butikker og købmænd. Dog vil betaling for et ophold på et guesthouse ellers blive gjort op i dollars, eller I vil kunne betale med kreditkort.
Sørg for at have flere betalingskort med i forhold til hvor store beløb, I har behov for at hæve/bruge.

Sprog

På Maldiverne tales dhivehi – et sprog, der er svært at forstå for turister, og som minder en smule om singalesisk.
Da maldiverne hovedsageligt lever af turisme (og fiskeri), taler rigtig mange dog engelsk, og det er nemt at kommunikere med de fleste.

Flybillet

Alle veje fører til Maldiverne! – Læs om priseksemplerne på flybilletterne her i dette indlæg.

Transport

Da Maldiverne består af ca. 1200 øer (hvoraf kun ca. 200 er beboede), foregår størsteparten af transporten hovedsageligt med båd eller fly.
Priserne på transport fra ø til ø kan variere alt efter hvor mange mennesker, der er med enten vandflyveren eller båden.
Tager I et lokalt fly, betaler I en fastsat pris. Endvidere er prisen også fast på færgerne.
I kan sejlede med de langsomme færger ”dhonier” inden for en atoll, og det koster max. 6 dollars pr. person. Sæt god tid af, da det i dén grad kan være en langsommelig affære.

transporten foregår ofte med båd på maldiverne

Vælger I i stedet en hurtigere løsning i form af en speedbåd på fastlagte ruter mellem hovedøen Male og de forskellige atoller, er prisen ca. 35-65 dollars pr. person.
I kan også vælge den mere individuelt tilrettelagte tur, og hyre en speedbåd lokalt, som tager ca. 150-300 dollars for at sejle jer på en tur á ca. 1 times varighed.
Ved I, at I selv vil tilrettelægge jeres sejlture, så husk at medbringe redningsveste.

husk redningsveste til børn

hus redningsveste hvis I selv skal arrangere jeres bådture på maldiverne

Seværdigheder

Drømmer I om paradis, er vi overbeviste om, at I vil opleve at finde det på Maldiverne!
Maldiverne består af ca. 1200 flade øer, hvoraf de fleste er billedskønne.
Maldiverne er et af verdens fladeste lande – højeste punkt er ca. 2,5 m over havoverfladen.
Da landets “jord” hovedsageligt består af sand, er det svært for indbyggerne at dyrke egne afgrøder, hvorfor mange varer importeres. Det er derfor også langt fra alle øer, der byder på frodige marker og plantager, men til gengæld kan I overalt finde strande og krystalklart vand i verdensklasse, hvilket efter vores mening er landets største seværdighed.
Endvidere byder havet omkring Maldiverne på noget af det allersmukkeste undervandsliv, man overhovedet kan forestille sig.
Vær opmærksom på, at der ved en del strande kan forekomme kraftige understrømme. I vil i så fald blive oplyst herom.
Endvidere er der mange steder tidevand.

I må ikke snyde jer selv for at udforske livet under vandet. De gode snorkeloplevelser findes ALLE steder på Maldiverne!

gode snorkeloplevelser under vandet på maldiverne

Har I børn på 10 år og opefter, vil vi anbefale jer at tage et dykkercertifikat, mens I er på Maldiverne! Dyk med mantarays, stingays, hvalhajer (betinget af sæson), hammerhajer, skildpadder, kæmpe stimer af farverige fisk og kom helt tæt på havets undere! Efter vores mening absolut én af Maldivernes største seværdigheder!

se vores guide til snorkeludstyr her

Ud over havet og de smukke strande, byder Maldiverne også på andre oplevelser.
Er I til storbyer, larm og kaos, vil I muligvis synes, at hovedøen Male, som er et af verdens mest tæt befolkede byområder, kunne være en fin og anderledes oplevelse. Det er meget finurligt at gå gennem byen, mens I vil opleve nærmest at skulle trække skuldrene til jer, for ikke at komme til at støde ind i andre mennesker. Det føles som om, der ikke er plads til én eneste ekstra scooter i byen, og køretøjerne snegler sig afsted i den tætte trafik. At være i SÅ tætbefolket et område, er en oplevelse i sig selv!
Befinder I jer i Male, bør I unde jer selv at se Maldivernes største moské; Det Islamiske Center, som kan rumme ca. 5000 besøgende.
Endvidere skulle der være en ret stor chance for at støde på Maldivernes præsident, som færdes ret synligt i den storby, som rent arealmæssigt næsten er at betragte som en landsby.

Landsbyerne rundt omkring på de maldiviske øer er efter vores mening også en seværdighed. Det er her den maldiviske kultur kan indsnuses, og hvor I vil have muligheden for at få et indblik i, hvordan livet leves ”rigtigt” på Maldiverne.

husk at besøge de lokale øer på maldiverne

Bo på et ”maldivian-style” guesthouse, vågn op til bøn fra den lokale moské, cykel rundt på de hvide sandveje, spil fodbold med øens beboere, fang selv aftensmaden i de rige have og indtag den selvfangede fisk sammen med det karakteristiske fladbrød – morgen, middag og aften.

Drikkevand

I skal ikke drikke vandet fra vandhanen!
På mange guesthouses er vand inkluderet i prisen, og der vil være vand til både tandbørstning og til maden.
På resorts vil I måske opleve, at I vil få leveret renset vand til tandbørstning – resten vil I skulle købe.
At købe vand i de lokale butikker/købmænd er billigt, hvorimod en flaske vand er relativ dyr på de fleste resorts.

ferie på maldiverne

Medbring vådservietter, sæbe og shampoo

Hvis I bor på guesthouses på de lokale øer, er det ikke alle steder I vil opleve, at der er håndsæbe eller shampoo til rådighed. Medbring derfor enten lidt flydende sæbe eller en håndsæbe i beholder.
På resorts er dette intet problem – der er altid sæbe og shampoo til rådighed.
Vådservietter er naturligvis altid et must!

Myg – og ja; der er dengue på Maldiverne! 

I de maldiviske landsbyer/på de lokale øer er der en vis risiko for at blive smittet med myggeoverførte sygdomme, såsom dengue feber. Dette som regel efter perioder med kraftig regn, som efterlader områder med stillestående vand, som myggene kan klække i.
Skal I holde ferie på en lokal ø på Maldiverne, så medbring derfor massevis af myggespray, eller køb det lokale myggecreme.
Skal I derimod holde ferie på hovedøen Male eller på et resort, er myg ikke et stort problem, da der behandles mod myg og insekter.
Inden afrejse havde vi ikke via nogle former for research fundet frem til, at der var særlige risici for at blive smittet med myggeoverførte sygdomme ved en rejse til Maldiverne.
Vi oplevede dog at blive konfronteret med risikoen for smitte med denguefeber, da vi var på en lokal ø, hvilket kom noget bag på os, da vi inden afrejse ikke havde fået oplyst, at dette var en reel risiko. Men der er altså dengue på Maldiverne!
Jeg synes det er problematisk, at mange lande – grundet frygt for at antallet af turister daler – ikke opgiver informationer om myggeoverførte sygdomme til myndighederne, hvorfor det er vigtigt, at man som rejsende selv videregiver de erfaringer, som man gør sig på en rejse til et andet land.
Hvilke risici, der er for at blive smittet med myggeoverførte sygdomme på Maldiverne, er derfor svært at udtale sig om, hvorfor beskyttelse mod myggestik er den eneste forholdsregel, I kan tage.
Husk derfor ALTID myggebeskyttelse i form af Autan! Sørg for at medbringe så meget myggespray, som muligt, og køb derudover det lokale myggecreme på Maldiverne.

autan-1

Vask jeres tær om aftenen – myg kan ikke lide sure tær! Iklæd jer endvidere strømper, lange bukser og bluser, når mørket falder på, og spray jer med myggebeskyttelse både dag og aften, og ikke mindst; bo et sted, som har aircondition.
Har I mulighed for at bo i en etagebygning, så nap en lejlighed øverst. Denguemyg kan nemlig ikke flyve så højt op.

Vaccinationer

Hvilke vacciner, der er nødvendige, er naturligvis afhængig af rejsens længde.
Vi vil dog på det kraftigste anbefale, at I ALTID kontakter et vaccinationscenter/Rejseklinikken.dk eller egen læge for korrekt rådgivning.
Som hovedregel gælder dog, at hvis I ønsker at besøge Maldiverne i under 3 uger, så anbefales vacciner mod Hepatitis A og mod Difteri og Stivkrampe.
Ved besøg i landet i over 3 uger anbefales desuden Hepatitis B og Tyfus.
Ved længerevarende ophold ligeledes Tuberkulose.
Skal I bo lokalt, besøge venner, familie eller lignende – uanset rejsens varighed – kan det medføre, at I befinder jer i en risikogruppe, hvor bakterier og vira nemmere kan videregives. Sørg derfor for at være helgarderede.

Der er ikke malaria på Maldiverne.
Der findes, som nævnt, myggeoverførte sygdomme på Maldiverne, bl.a. dengue feber. De myggeoverførte sygdomme findes dog hovedsageligt i de maldiviske landsbyer i regntiden, men ikke på resortøerne, hvor man behandler mod myg og andre insekter.
Der kan ikke vaccineres mod de vira, som myggene overfører.

Medbring altid jeres eget lille ”apotek” med smertestillende, plaster, desinficerende midler m.m.

rejseapotek

Tidsforskel

Der er en tidsforskel på 3 timer fra Danmark til Maldiverne.
Om vinteren er tidsforskellen på 4 timer.
På mange resorts kører de med deres egen tid, som gerne ligger en time foran Danmark. På den måde kan man bedst udnytte de lyse og vågne timer på de smukke paradis-resorts.

Elektricitet

Det kan være nødvendigt at medbringe adapter. Dog er der på de gode guesthouses og på alle resorts mulighed for at låne en adapter.
En rigtig god idé er også at medbringe en batteribank, således I altid kan få opladet mobiler og ipads.

batteribank

Der er wifi på de fleste guesthouses og resorts.

Drikkepenge og prisniveau

Generelt er priserne på både mad og drikkevarer på Maldiverne dyrere end mange andre steder i Asien.
Dette med baggrund i, at Maldiverne består af en masse øer, hvor der ikke er grobund for dyrkelse af mange råvarer. De ting, som folk skal bruge, sejles ud  til de forskellige øer eller resorts, hvorfor priserne på mange ting derfor også ofte er højere.
Ud over relativt høje priser på mad og drikkevarer, tillægges endvidere ofte en servicecharge/skat på ca. 23%.

dejlig strand på maldiverne

På de lokale øer er prisniveauet dog ok. Her kan I sagtens købe varer i de små butikker til en pris, som er absolut fair, og i et prisniveau, som ligger under det danske.
Det er helt normalt at give drikkepenge til mennesker og personale, som yder en ekstra service. Nieveauet er forskelligt alt efter, om I bor på guesthouse eller resort, og naturligvis alt efter ydelse.

Rejseforsikring

Vær helt sikre på, at I er korrekt dækket af jeres rejseforsikring, når I rejser til udlandet, og hvis ikke; vær 100% sikre på at få lavet en rejseforsikring, som dækker jer fuldstændig på jeres rejse.
På de små øer på Maldiverne findes der ikke hospitaler, og I vil skulle fragtes med vandfly og fly, hvis I bliver alvorligt syge, hvilket kan blive en bekostelig affære.
Vær endvidere opmærksomme på, at I skal have en tillægsdækning for dykning og evt. anden farlig vandsport, hvis I påtænker at dykke og være meget aktive på vandet, mens I er på Maldiverne.
Vær altså helgarderede både i forhold til ferieform, hvis I kommer til skade, skal indlægges på et hospital og eventuelt skal transporteres hjem til Danmark – men også i forhold til varige mén.

Landets skikke

Vær opmærksomme på, at Maldiverne er et 100% muslimsk land, og at der derfor gælder love og regler, som kan være meget fremmede for vesterlændinge.
Maldiverne praktiserer den muslimske livsstil med den største stolthed, man overhovedet kan forestille sig, og er meget dedikerede mennesker.
Alkohol, narkotiske stoffer og pornografisk materiale må IKKE indføres til Maldiverne!
Endvidere bør man på de lokale øer ikke vise sin kærlighed offentligt.
Homoseksualitet er ulovligt.
Når I befinder jer i Male og på de lokale øer, bør I dække jeres skuldre og knæ. Bad kun i bikini på bikinistrandene, og ikke på de lokale strande, hvor I sikkert vil kunne iagttage lokalbefolkningen bade i burkaer.
På resorts, som udelukkende bruges af turister, er der ikke regler om påklædning. Dog er det ikke tilladt at bade topløs.

et resort skal opleves på maldiverne

Som regel er der en meget afslappet stemning på de luksuriøse resorts, hvor det også er kotyme at gå barfodet omkring. Det eneste man helst ikke ser er, at gæsterne indtager maden i resortets restauranter iført badetøj.
Visse steder er der dresscode – undersøg evt. om det er tilfældet der, hvor I har bestilt jeres ferie.
Hver fredag er en helligdag (svarende til vores søndag), hvorfor butikkerne, skoler m.m. oftest har lukket den dag. Fredag og lørdag er altså at betragte som ”weekend”, hvor en almindelige arbejdsuge på Maldiverne går fra søndag til torsdag.
Bor I lokalt, vil I opleve, at der kaldes til bøn 5 gange om dagen. I vil opleve, at det meste går i stå, når der kaldes til bøn, og at butikkerne er lukkede i 15-30 min. Efter bøn åbnes alt igen, og livet fortsætter sin stille gang.
Besøger I Maldiverne, og bevæger I jer væk fra landet mange resorts, vil I nemt kunne komme i kontakt med de venlige maldivere.
Maldiverne er et stolt folkefærd, som hovedsageligt tjener penge på enten turisme eller fiskeri.

Vores bedste råd i forhold til hvordan I bedst forbereder jer på et besøg til Maldiverne er, at I køber og læser lonelyPlanets bog om Maldiverne.

Indtagelse af alkohol

Alkohol kan kun indtages på de forskellige turistresorts – IKKE på de lokale øer, hvor alkohol er forbudt.

Mad

Bor I lokalt på Maldiverne, vil I opleve, at meget af det mad I kommer til at indtage, består af fisk!
Hovedingredienserne i ethvert måltid er mere eller mindre; fisk, ris og fladbrød.

grill fisk på maldiverne

På de mange resorts, som ligger på Maldiverne, består maden som regel af internationale retter.

Husk solcreme, solhat og badetøj med uv-beskyttelse

Uv-indexet er virkelig kraftigt på Maldiverne, og da vandet omkring øerne indbyder til badning og snorkling, vil I højst sandsynligt komme til at opholde jer rigtig meget i solen.
Det er naturligvis muligt at købe solcreme på Maldiverne, men er I til solcreme uden diverse hormonforstyrrende stoffer, parfume m.m., så sørg for at fylde rygsækken godt op hjemmefra, da de på Maldiverne ikke som sådan går op i økologi m.m..
Endvidere er solcreme relativt dyrt på Maldiverne. I vil altid kunne købe solcreme, hvis I befinder jer på et resort, men det kan være sværere at anskaffe sig solbeskyttelse, hvis I befinder jer på en lokal ø uden så mange turister. I så fald vil I skulle have bragt solcreme til den ø, I befinder jer på, og fragten bliver så lagt oven i prisen.

husk soltøj når i besøger maldiverne

Til børnene er det særlig vigtigt, at I iklæder dem badetøj med uv-beskyttelse; heldragter til de små, og evt. rashguards eller solbluser til de store.

soltroejer-b

rashguards

maldiverne-artikler-1

sri lanka ferie

Giv gerne artiklen de fortjente stjerner 🙂

4 kommentarer til “Drømmer I om Maldiverne? Læs her hvad I bør vide, inden I rejser!”

 1. Jane bek jensen

  Hej Stine,
  Du er simpelthen så god til at beskrive jeres rejser og komme med brugbare råd? Har gjort brug af dine råd flere gange. TAK!
  Venlig hilsen en rejselysten sjæl. / jane?

  Giv gerne kommentaren de fortjente stjerner 🙂
  1. Kære Jane.
   Beklager min sene respons, men vi er på Maldiverne lige nu, og jeg er derfor ikke så meget “på” 🙂
   1000, 1000 tak for dine flotte ord! Det rører mig utrolig meget, at du har taget dig tid til at skrive så varme ord.
   Det bedste er, når man kan inspirere og hjælpe hinanden, og vi har ofte selv gjort brug af andres rejseråd, og dermed fået helt unikke oplevelser.
   Fra en rejselysten sjæl til en anden; jeg ønsker dig mange fremtidige fantastiske rejseoplevelser <3
   De bedste hilsner fra Stine

   Giv gerne kommentaren de fortjente stjerner 🙂
 2. Niels Riisgaard

  jeg er på sri lanka og skal til maldiverne. Har købt en flaske Arack. Skal jeg smide den ud inden tolden på Maldiverne?

  Giv gerne kommentaren de fortjente stjerner 🙂
  1. Hej Niels. Jep, den skal du enten bælle eller smide ud inden ankomst. Ellers bliver den nappet i tolden.

   Giv gerne kommentaren de fortjente stjerner 🙂

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *