mahe

Guide til oplevelser og seværdigheder på Mahé – hovedøen på Seychellerne!

mahe paa seychellerne

Mahé

Mahé er Seychellernes hoved-ø, og er 28 km. lang og 8 km. bred, og dermed også den største af øerne på Seychellerne. Det er også på Mahé, at den den internationale lufthavn er placeret, hvorfor I ved et besøg i landet ikke vil kunne undgå at stifte en smule bekendtskab med øen.
Øens største by, Victoria, som er også er hovedstad på Seychellerne, er kendt for at være én af verdens ”mindste” hovedstæder. Selv om Victoria er hovedstaden på Seychellerne, er den lille og deraf også temmelig overskuelig. Gaderne er rene, bygningerne smukke og velholdte, og der hviler en slags skæv europæisk stemning over byen.
90% af seychellernes knapt 100.000 indbyggere bor på Mahé. Mahé er veludviklet, frodig og smuk, og består af mange mere eller mindre turistede strande. I midten af øen ligger der smukke bjerge og regnskov, som indbyder til masser gode muligheder for vandreture. Infrastrukturen på øen er god og der kan tages offentlige busser eller taxi rundt på øen.
Rent temperaturmæssigt virker det lidt køligere på Mahé, end på de øvrige øer.

Den nordlige del af Mahé

Beau Vallon

beau vallon strand
Smukke Beau Vallon er omgivet af frodige bjerge.

Det mest besøgte og måske også mest “turistede” sted på Mahé er Beau Vallon Bay, som ligger nordvest på Mahé.
Beau Vallon er et godt udgangspunkt for en rejse rundt på Seychellerne. Her findes masser af muligheder for overnatning på både guesthouses og hoteller, et godt udvalg af takeaway og restauranter, små butikker og supermarkeder, udbydere af snorkling, dykning, vandsport, guides etc.
Selve Beau Vallon strand er flere kilometer lang og virkelig smuk – omgivet af frodige og grønne bjerge.
Brug lidt tid på bare at være lige præcis hér! Nyd de helt specielle omgivelser, skønheden, og den særlige natur, der er lige præcis her. Betagelsen over den maleriske skønhed, som de frodige omgivelser er med til at skabe, tager næsten pusten fra én. På trods af, at Beau Vallon går for at være et velbesøgt sted, og at støjniveauet også til tider kan være relativt højt p.g.a. køretøjer fra den gennemgående vej, hviler der alligevel en form for ro og stilhed over bugten. Iagttag de lokale fiskere, når de trækker deres garn ind, som ofte er fuld af store tunfisk, små hajer og andre spændende fisk. Vink til alle de lokale arbejdere, som dagligt drøner forbi og sidder på ladet af lastbilerne, lad ungerne lege med børnene fra byen, som enten krydser stranden i deres skoleuniform, eller også kommer ned til vandet og leger om eftermiddagen.

Man kan godt få et billede af, at Beau Vallon er relativ stor, hvilket dog ikke er tilfældet. Her sker egentlig ikke så vanvittig meget, og larm fra natteliv og diskoteker er ikke det, man skal forvente.

Langs stranden ligger en hyggelig promenade, hvor der altid er mennesker og sælgere, som byder deres mad og varer til. Der lugter af bål og sjov tobak, hvilket I vil opleve er helt normalt at ryge alle steder. I vil ofte kunne finde relativt billige madretter her fra formiddag og frem til aften, og når madboderne melder udsolgt, kan I i stedet købe frisk frugt, kokosnødder, karameliserede popcorn og candyflos lavet på ældgamle maskiner.

marked ved beau vallon
Madboder på onsdagsmarkedet i Beau Vallon.

Særligt sidst på dagen hver onsdag er der et skønt leben på promenaden ved Beau Vallon, hvor et stort anlagt marked tiltrækker folk fra hele Beau Vallon og omegn. I må ENDELIG ikke snyde jer selv for oplevelsen, som er super hyggelig og festlig! Madmarkedet udvider sig væsentligt, og det er muligt at smage på alle de kreolske retter, man overhovedet kan forestille sig. Duften fra bål, mad og søde banankager breder sig i ét væk over hele området, og sidst på aftenen lyder der afrikanske rytmer og smukke toner fra traditionelle sange. Der tændes bål på midten af pladsen, og omkring dette bål opvarmes trommerne, og rytmen herfra høres over hele Beau Vallon bugt. Store som små synger og danser omkring bålet, og det er svært ikke at lade sig rive med.

aftensfest om onsdagen ved beau vallon på mahe
Afrikansk inspireret trommespil, sang, dans og rytme.

Beau Vallon er beliggende i kun 15 minutters afstand fra Victoria, hvad enten I vælger at køre i bil eller bus. Det koster ca. 50 Euro + benzin pr. dag at leje en bil, hvilket kan være en rigtig god idé, hvis I ønsker at udforske hele øen. Har I blot et ønske om at komme til Victoria, kan det dog bedre betale sig at tage en af de lokale busser, som kører i begge retninger cirka hvert 15. minut alle ugens syv dage fra cirka kl. 6-7 om morgenen til 20 aften. En busbillet koster 3,5 kr. (7 SR), og det er vigtigt, at I har aftalte penge, når I stiger på.

Som nævnt i ovenstående findes der et stort udvalg af overnatningssteder på Mahé, men udvalget er dog størst ved Beau Vallon, hvor der findes flere forskellige standarder at vælge imellem.
Området er ideelt for børnefamilier, da der findes et fint udvalg af aktiviteter, og da badeforholdene som regel er gode. I vil dog kunne opleve, at der er en del bølger alt efter hvornår på sæsonen, I vælger at besøge området. Der er sandbund, og I vil kunne gå et godt stykke ud i vandet, før det begynder at blive dybt.
Alt efter hvornår på året I vælger at holde ferie på Mahé, så bør I være opmærksomme på, hvor på øen I befinder jer. I perioden maj-september er det nemlig således, at strandene på den syd/østlige del af øen kan være lidt påvirkede af vind, og at der kan være en del tang på grund af vindforholdene i sommerperioden.

overnatning ved beau vallon
Hyggelige “Romance Bungalow” – her boede vi i 9 dage.

Vi valgte at booke et guesthouse ved Beau Vallon, Romance Bungalows, som havde en fantastisk beliggenhed kun 2 minutters gang fra stranden. Romance Bungalows ligger lidt oppe ad en skråning, og fra verandaen har man den skønneste udsigt ud over frodige bjergsider. Hvis vindretningen er rigtig, kan man høre bølgerne slå ind mod stranden. Stedet er på ingen måde luksuriøst, men der er rent og pænt – og så var personalet de venligste mennesker, vi overhovedet mødte på Seychellerne. Med i prisen på 1100 kr. i døgnet for os alle 5 var også morgenmad. Afstanden til madboder, restauranter og små butikker var endvidere rigtig fin, så vi kunne selv nemt købe ind, når vi manglede noget.
Vi brugte vores guesthouse som base for udforskning af hele Mahé, som – på trods af at øen er Seychellernes største – alligevel er ret overskuelig. Vi lejede bil i et par dage, og drønede så ellers rundt fra kyst til kyst, tog i bjergene og ud til de seværdigheder, som vi gerne ville opleve. Derudover lå busstoppestedet lige ved siden af indgangen til Romance Bungalows, så vi kunne nemt hoppe på bussen ind til Victoria.

Udvalget af restauranter og takeaways er, som tidligere nævnt, fint ved Beau Vallon. De forskellige takeaways på promenaden tilbyder det meste til priser mellem 35-50 kr., men kom i god tid, da maden hurtigt bliver udsolgt.
Derudover ligger der en god og mega spicy takeaway ved siden af ISPC Supermarket i Beau Vallon, som hedder “The Copperpot”, hvor maden er usandsynligt billig og stærk. Ægte indisk på alle områder og til en god pris.
Af restauranter kan vi anbefale “Mahek”, som har en fantastisk beliggenhed lige i vandkanten, og hvor maden virkelig er velsmagende! Også indisk mad – god butterchicken og velsmagende naan-brød, dog til høje priser.
Er I til pizza, kan vi anbefale “Baobab Pizzaria”, som ligger lige over for “Romance Bungalow”. Skøn beliggenhed lige ned til vandet, dejlig pizza og høj pris.

Ønsker I selv at bo ved Beau Vallon, kan I her se udvalget af overnatningsmuligheder hos booking.comsom har cirka 40 forskellige emner at vælge imellem, eller hos hotels.com, som har cirka 60. Nogle af valgmulighederne går igen, men samtidig kan der være forskellige udbud alt efter valg af søgemaskine. Kigger I begge steder, udvides jeres valgmuligheder.

Da Beau Vallon er en populær destination, er det altså ikke her, I vil opleve at finde fuldstændig uberørt natur og paradisisk ro. Hvis det er det, I leder efter, er vores råd, at I bevæger jer længere sydpå på Mahé. Alternativt kan I også vælge Mahé fra, og udelukkende koncentrere jer om Praslin eller La Digue, som vi beskriver andre steder her på siden.

Glacis

Tager I lidt nord for Beau Vallon, kommer I til den lille by Glacis. Det tager ca. 15 minutter med bus fra Beau Vallon. Der sker ikke rigtig noget i området, men har I hang til luksusstemning, ligger her et par gode resorts, bl.a. Hilton Seychelles Northolme Resort & Spa.
Endvidere er det også muligt at leje et par lækre luksusvillaer omkring Glacis, hvor I i så fald vil have muligheden for at opleve fred og ro i luksuriøse omgivelser.
Området skulle eftersigende også have givet Ian Fleming inspiration til Bond Filmen ”For your eyes only”. Er I selv interesserede i at bo i dette område, er det muligt at se øvrige overnatningsmuligheder ved Glacis her.

Anse I’llot

Lidt nord for Glacis finder I, hvis kigger RIGTIG godt efter, den lille strand Anse I'llot, som mange forgæves leder efter. Finder I stranden, vil I måske derfor opleve at have hele stranden for jer selv. Anse I'llot virker intim, har lavt og roligt vand, og er dermed ideel, når det kommer til svømning for hele familien. Eneste minus er, at stranden forsvinder ved højvande. Husk derfor at besøge stranden, når der er lavvande.

Anse Machabée

På toppen af Mahé kan I finde en meget lille strand, som ikke har mange besøgende, hvorfor I med stor sandsynlighed vil kunne opleve, at have stranden for jer selv.
Badeforholdene på Anse Machabée skulle være fine og med lavt vand – dog er det vigtigt, at I her er opmærksomme på sten og klipper i vandet.

North-East Point

Kører I videre mod nord og rundt om toppen på øen, kommer I til North-East Point. Befinder I jer ved Glacis kan I også køre derfra og tværs over øen for at nå dertil.
Ved North-East point ligger den eneste parfume-producent i Det Indiske Ocean, Kreolfleurage Parfums, som blev stiftet af Dagmar Ehlert i 1988. Her kan I bl.a se parfumeriets laboratium, deltage i nogle workshops, og få en guidet tur i deres have, hvor ingredienserne gror – bl.a. blomster/planter, som frangipani, vetiver, ylang-ylang, takamaka, patchouli og de kendte kryderier kanel, vanilje, kardemomme og lemongras.

La Gogue Reservoir

Lidt syd for North-East Point kan I køre ind til La Gogue Reservoir, som sikrer vand til den nordlige del af Mahé og Victoria. I kan gå fra vejen op til Reservoiret på en time, og derfra er der endnu ca. 20 minutters gang til bjergpasset. Ønsker I at returnere til f.eks. Glacis eller Beau Vallon, kan I tage turen på gåben tilbage herfra. Nok en lidt lang tur med børn, men har I rygsæk med bærestol med, er det en flot tur med nogle smukke steder med gode udsigtspunkter.

La Bastille

Syd for North-East point – og lidt nord for Victoria – ligger Bastille, som er en gammel koloni-bygning og et nationalt monument, som også er hovedsædet for Kultur- og informationsministeriet.
Er I trekkingtyperne, er der herfra en forholdsvis nem tur til fods til Beau Vallon, som tager 2-3 timer. Tag turen i løbet af eftermiddagen, så I har mulighed for at gå i lidt skygge.

Victoria

tempel i Victoria
Besøg Tempio Hindu i Victoria.

Som nævnt øverst er én af verdens mindste hovedstæder Victoria.
Victoria er en rigtig hyggelig by, og da vi kørte dertil 2. gang, kunne ungerne allerede overskue, hvor vi skulle stå af bussen. Det tager altså ikke lang tid at danne sig et billede af de små gader. Brug evt. Tempio Hindu som pejling, da det særprægede tempels arkitektur tydeligt skiller sig ud i forhold til al anden arkitektur i Victoria. Der er en del hinduer på Seychellerne, hvorfor en tur i templet også giver et fint lille indblik i traditioner og ritualer for dem, der dyrker troen her. Det koster ikke noget at komme ind i templet, og I skal ikke tage et tørklæde over jer eller lign. Dog skal I tage jeres sko af, inden I går ind.

marked i victoria på mahe seychellerne
Markedet i Victoria er lille og hyggeligt – absolut et besøg værd.

Når I er i Victoria, må I ikke snyde jer selv for en tur på det farverige marked i byen. Her lugter af krydderier, fisk og røgelse, og de handlende viser gerne deres farvestrålende varer frem. Markedet er ikke særligt stort, men det er alligevel en god måde at få et lille indblik i kulturen og hverdagen på.
Bor I i et guesthouse, mens I er på Mahé, og skal I selv lave mad, så kan I med fordel købe jeres råvarer på markedet. Priserne er rimelige og grøntsagerne er friske.

Vi vil anbefale jer at slentre en tur gennem Victorias hyggelige gader. Køb evt. jeres brød eller en formiddags-/eftermiddagssnack hos en af de små bagere eller i en af de indiske kiosker, og sæt jer på “strøget”, og iagttag de lokale, der nyder bylivet.
I kan også gå ned gennem nogle af sidegaderne eller på de flotte alléer, som alle er rene og velplejet, og hvor I indimellem kan nyde synet af flotte bygninger fra kolonitiden.

Alt i alt er Victoria en virkelig dejlig by at besøge, og stemningen er en spøjs blanding af “Europa møder Afrika i en tid, der ikke rigtig kan bestemmes”. Folk er hjælpsomme, og de fleste har et drillende blik i øjet, og leverer gerne sætninger som; “Hello you beautiful white people”.
Det er nemt at komme til og fra byen, da busstationer ligger centralt placeret, og er nem at overskue.

Mont Signal Trek

Fra Victoria kan I også gå op på bjerget “Mont Signal”, som ligger i 417 meters højde. Tag en bus/bil til Mont Buxton, og gå derfra. Der ligger også et udsigtstårn fra kolonitiden, hvorfra man kunne holde øje med nyankomne både. Når I kommer op på toppen, er det muligt at tage den samme rute tilbage, eller også kan I gå ned på den anden side mod Beau Vallon.

Dans Gallas Trek

Halvvejs mellem Victoria og Beau Vallon ligger indgangen (for enden af vejen Chemin le Niol) til en sti og et lidt mere kompliceret trek, som går op til Dans Gallas udsigtspunkt. Turen er smuk, kort og stejl – med skøn udsigt ud over Beau Vallon, det nordlige Mahé og østkysten af øen. Derudover vil I kunne opleve nogle imponerende granitformationer.

Bel Ombre

Kører I fra Victorica mod Beau Vallon, så har I muligheden for at tage til fine Bel Ombre. Drej af lige før indgangen til “Beau Vallon Bay Hotel” på vejen, der ligger lige umiddelbart før stranden, og følg vejen nogle kilometer. Området er knapt så turistet, som Beau Vallon, og I vil kunne nyde stemningen, den lille kirke, enkelte butikker og stille strande.
I Bel Ombre ligger nogle guesthouses med god udsigt, men er I mere til luksus, kan I besøge Fisherman’s Cove Hotel.

Se øvrige overnatningssteder her ved Bel Ombre.

Danzil

Kører I ad vejen til Bel Ombre, kan I med fordel fortsætte videre til en lille by kaldet Danzil, hvor én af øens bedste restauranter eftersigende skulle ligge, nemlig den italienske restaurant ”La Scala”. Indtag den friske, velsmagende pasta og den lækre seafood, mens I nyder udsigten over havet fra restaurantens terrasse.

Anse Major

Parker eventuelt bilen ved Danzil, og tag en simpel trekking til den smukke bugt Anse Major. I vil her komme op i 100 meters højde på de – for Seychellerne – karakteristiske granitklipper, og have muligheden for at nyde den fantastiske udsigt ud over havet mod vest på den ene side og over Morne Seychellois National Park på den anden side. Efter en times gang finder I en smal, men godt markeret sti, ned til Anse Major, hvor I vil kunne tage en svalende dukkert og samtidig få glæde af de gode snorkelmuligheder. I weekenden kommer der også mange lokale og holder nogle festlige strandbarbecues på dette spot, hvilket giver en god mulighed for at snuse lidt til den lokale stemning og livsstil.
Det er muligt at arrangere forskellige ture i dette område, og I vil også kunne aftale med en taxiboat, at den vil kunne hente jer herfra efter aftale.
Er turen til Anse Major ikke lang nok i forhold til jeres vandrelyst i området, kan I fortsætte jeres tur fra Anse Major via en sti, der fører til Baie Ternay National Park, hvilket tager ca. en time ekstra. Vær dog opmærksomme på, at I på denne tur vil skulle vandre på nogle stejle klipper, og at der ikke er ret mange skyggemuligheder. Derfor kan tidspunktet for turen have en betydning, hvis ikke I ønsker at vandre i for voldsom en varme og bagende sol.

Centrum og det vestlige af Mahé

Morne Seychellois National Park

vores trek på mahe
På vandring i regnskoven – Morne Blanc.

Morne Seychellois National Park kaldes også hjertet af Mahé! Parken er beliggende i 900 meters højde, er 10 km lang og 4 km bred, og udgør cirka 20% af hele Mahé. Der er kun én vej, der fører dertil, og det er Sans Souci Road.
Morne Seychellois National Park indeholder nogle af øens bedste treks, og turen til toppen er absolut anbefalelsesværdig. Starten er fra Sans Souci vejen, og det tager ca. 4 timer at gå op til toppen. Turen er hård, kompliceret og varm – men udsigten er fantastisk. Tag turen med en guide, og ikke når det lige har regnet.
Vær opmærksom på, at kørsel på Sans Souci Road visse steder kan kræve en del koncentration, hvis I vælger at leje en bil, og dermed kører selv. Vejen er på nogle strækninger snirklet, ikke særlig bred og har stejle skrænter. Der køres i modsat side end i Danmark, hvilket ligeledes kræver, at I holder tungen lige i munden 🙂

Morne Blanc er 667 meter høj og nås også bedst fra Sans Souci Road, hvor der er skilte fra te-fabrikken, der leder mod indgangen til stien. Det er en stejl tur gennem regnskoven, hvor I virkelig føler jer i ét med naturen, og hvor dufte og sanseindtryk gør deres indvirkning. Når I med lidt spændte benmuskler har nået toppen, bliver I belønnet med en fantastisk udsigt. Få dog planlagt turen, så I når derop uden at blive for påvirket af tåge og skyer, som kan tage lidt af den gode udsigt.
Der findes forskellige “sværhedsgrader”, når I tager turen, og det er en god idé at vælge et trek, som passer til jeres kondition og børns alder. Vi tog mediumturen – og på trods af ordet “medium”, så var den altså ret hård – for vi voksne 😉
Husk vand!

udsigten fra vores trek på mahe
Udsigten over nationalparken.

Les Trois Frères er 699 meter høj. Turen dertil tager ca. 4 timer, hvis I ikke farer vild. Start ved Sans Souci skov-station og følg skiltningen til Les Trois Freres.

Valle Mare aux Cochons

Dybt inde i midten af Morne Seychellois National Park er et netværk af krydsende stier gennem Valle Mare aux Cochons. Er I til lidt eventyr, trekking og skøn natur, så sæt en hel dag af til at vandre her – og ikke mindst; vær i god form!
Her er masser af smukke spots, ruiner, et mindre vandfald og sågar en grotte, hvor piraterne i 18-hundredetallet gemte deres mange skatte.

Sans Souci Road

At køre ad Sans Souci Road er i sig selv lidt af en oplevelse.
Sans Souci Road går fra Victoria, og består bl.a. af lange og snirklede bjergveje, som går tværs gennem øen til Port Glaud på vestsiden af Mahé. Vejene er ret ”spændende” at køre på, og det gibber til tider lidt i maven, når man kommer for langt ud til skrænterne, der går stejlt ned. Der er ikke vejstoppere langs kanterne, så det er en god idé, at én af jer agerer “co-driver”, for at I hele tiden kan holde øje med, at I ikke kommer for tæt på kanten. Sørg for at have tanket bilen op, tag jer god tid, og tag masser af stop undervejs, når I kommer til de flotte udsigtspunkter, der findes på hele turen.
Ønsker I ikke at leje bil, kan I også tage bussen, som går fra Victoria. Bussen stopper flere steder undervejs, og vender ved Port Launay (det tager cirka 45 minutter fra Victoria til Port Launay).
Godt 6 km inde på ruten kan I tage en afstikker (på gå-ben) på trekket “Copolia”, som tager cirka 2 timer. På østsiden kan I finde et fantastisk udsigtspunkt, som giver jer et view ud over Victoria, øerne, lufthavnen og Morne Seychellois.
Nyd samtidig den fauna og flora, som kun findes på disse breddegrader.
Umiddelbart efter bjergpasset, i cirka 500 meters højde, kan det anbefales at gøre stop ved nogle ruiner fra et tidligere ”Mission lodge”.  Stedet blev bygget i 1875 af en kristen organisation, som bl.a. husede befriede slaver.
Endvidere findes der på dette spot nogle spektakulære udsigtspunkter med view over havet.
Længere nede af bjerget på vej mod vestsiden kan I også gøre stop ved en te-fabrik, få en kop lokal te (mandag til lørdag 9-16) – eller få rundvisning i fabrikken. (kun formiddag tirsdag-fredag). På nuværende tidspunkt er te-fabrikken dog lukket p.g.a. ombygning.

Port Glaud

Port Glaud er en lille, søvnig og stille by.
Ud for Port Glaud ligger 2 øer. Den lille ø l'Isletteder kun ligger et par hundere meter ud fra kysten, og så Thérèse Island, der ligger lidt længere ude i havet. Begge kan kun nås med privat båd. Gå de 160 meter til toppen af Thérèse Island, og nyd den gode udsigt over Mahé's bjerge. Der skulle være nogle mystiske trappetrin her, som man mener enten er bygget ind i granitten eller også er lavet naturligt for mange tusinde år siden. Det siges, at der måske er nedgravet nogle skatte i området…

Fra Port Glaud er det også muligt at tage et trek til Sauzier Vandfaldet, som skulle være det mest spektakulære vandfald på Mahé. Tag vejen, som ligger tæt ved kirken og følg med de andre mennesker ind mod midten af øen. Efter cirka 2 km. er I ved vandfaldet, og kan nyde et dyp i granit-bassinet i de smukke omgivelser. Ved regnvejr kan vandfaldet godt være voldsomt, så pas endelig på, når I går på de våde sten, da de kan være ekstremt glatte.
Det er ikke fordi man oplever, at befolkningen på Seychellerne som sådan er påtrængende, men lige ved dette vandfald, hvor der kommer ret mange turister, bør I være opmærksomme på, at der kan være nogle af de lokale, der eventuelt vil udnytte jeres besøg til at tjene en ekstra skilling. Det er dog helt normalt at betale en lille skilling, for at komme helt hen til vandfaldet.

Vil I gerne bo i nærheden af Port Glaud, kan I her se overnatningsmulighederne ved Port Glaud.

Casse Dent

Her har I et langt trek i skoven, som rummer et stor miks af flora og fauna, forskellige træer, vandfald, grotter, udsigtspunkter og ruiner. Indgangen til trekket ligger 400 meter efter indgangen til “Mission Lodge”.

Port Launay

constance ephelia

Et par km nord for Port Glaud ved Constance Ephelia resort, kan I prøve nogle svævebaner.
I kommer op ad bjerget ved hjælp af elektroniske biler, og kan på turen ned benytte jer af hele 8 forskellige svævebaner.
I kan efterfølgende nyde en svalende dukkert i Port Launay vandfaldet.

Constance Ephelia Resort på Mahè ligger i denne bugt, og er et super lækkert sted, som byder på en masse vand-aktiviteter for særligt børnefamilier. Der er en smuk og rolig stemning omkring resortet, og det ligger lige ud til en marine nationalpark, hvor der er fantastiske snorkelmuligheder. Vi besøgte stedet, og ville ikke hjem igen!!!!
Skal I til Praslin, og ønsker I at bo lige så lækkert, er Constance Lemurai et søster-resort til Constance Ephelia, og det ligger ved én af verdens flotteste strande, Anse Georgette. Dette kan også anbefales.
Begge hoteller er fantastisk smukke, og ligger i rolige og idylliske omgivelser, emmer af luksus og har børneklubber.

Baie Ternay

Lidt nord for Port Launay ligger Baie Ternay, som også skulle være fantastisk til snorkling. Vejen ender her (I kan ganske enkelt ikke komme længere!), så kommer I fra Beau Vallon, så er det hele vejen retur igen.
Vær opmærksom på, at vejen dertil kun har ét spor! Derudover er vejen virkelig smal og bumpet – og møder I en modkørende, så har I et problem – medmindre I virkelig er eksperter i at bakke en bil og bedømme afstande, hvor centimeterne er med til at gøre en forskel på, om I enten rammer en klippe eller kører ud over kanten!
Vi mødte selvfølgelig en modkørende, og måtte bakke et pænt stykke tilbage, for at vi kunne passere hinanden – efterfølgende måtte jeg nærmest have beroligende piller!
Følelsen af at være kommet til verdens ende er dog overvældende, når først man lander ved indgangen til stranden! At vende bilen her, er dog også lidt af et kunststykke, så VIL I bare opleve dette område, så vær forberedte på, at det kræver lidt skills hvad kørsel angår…

Sydvest på Mahé

Grand Anse

Kører I mod syd fra Port Glaud, kommer I til den store strand Grand Anse, som ligger i rå omgivelser, der består af klippeformationer og skov. Der kan være temmelig store bølger, og den rå natur indbyder til fotografering.
I kan herfra tage den snirklede bjergvej ”La misére road” tilbage til østsiden af øen.
Se enkelte overnatningssteder ved Grand Anse her.

Ile aux Vaches

Ud fra Grand Anse ligger den lille ubeboede ø Ile aux Vaches, som direkte oversat betyder “øen af manatees” (søkøer). Søkøerne lever dog desværre ikke længere her, men blev slagtet for nogle hundrede år siden – af misforstået hensyn til miljøet. Øen i sig selv skulle ikke været speciel interessant, men mere havområdet mellem kysten og øen, hvor der skulle være gode muligheder for at snorkle.

Vacoa Nature Trail

Lidt længere mod syd, tæt ved AVANI Seychelles Barbarons Resort & Spa, ved Anse Boileau, (en lille km fra hvor I kan dreje ind mod bjergvejen “La Misere”), ligger der en kort sti, som giver mulighed for et lille og ikke særligt kompliceret hike. I vil her blive taget med ind gennem mangrove, skov, broer og granitsten, og også komme forbi floden ”Dauban River”.

Barbarons

Barbarons er en lille by, som ligger mellem Grand Anse og Anse Barbarons. Her ligger en nyere botanisk have, ”Seychelles National Biodiversity Centre”, som også er et besøg værd.

Anse Boileau

smuk strand ved anse bouileu
Favorit-spottet på Mahé! Roligt, smaragdgrønt vand og en helt særlig stemning af paradis.

Syd for Barberons finder I Anse Boileau og Anse Louis.
Anse Boileau er et smukt sted, og kan i det rette lys nærmest virke magisk. Fra strandbredden er der udsigt over roligt, smaragdgrønt vand, og små klipper og bjerglandskab i horisonten. De lokale fiskere holder til her, og vandet er meget lavt og roligt.
At betragte solnedgangen herfra skulle være noget helt, helt specielt.
Gå efter det mest stille spot, og I kan være heldige at få oplevelsen af, at I befinder jer i en drømmeverden.

Se udvalget af overnatningssteder her.

Anse Louis

Anse Louis skulle være et smukt sted, når vandet er mest roligt. Vandet her bliver hurtigt dybt, og der kan være en del bølger, hvorfor området også er rigtig fint til surfing og leg med bodyboards. Der er her områder, hvor svømning er rigtig fint, så Anse Louis er altså en god “allround strand” – og, som skrevet, meget smuk.
Fra en klippe på nordsiden af stranden, kan man se toppen af Maia Luxury Resort & Spa, som har en fantastisk udsigt og beliggenhed.

Anse à la Mouche

Syd for Anse Boileau finder I Anse á la Mouche, som er en lille bugt med en skøn strand, meget roligt vand og gode skyggemuligheder.
Der findes flere guesthouses og restauranter i området, og det er nemt at komme hertil med både bil og bus. Anse á la Mouche er et oplagt valg, hvis I skal finde en strand, der passer til hele familien – også de mindste.
Se udvalget af guesthouses her.

Anse aux Poules Bleues

Syd/vest for Anse à la Mouche kommer I forbi Anse Aux Poules Bleues, hvor I finder den engelske kunstner Michael Adams galleri. Stranden er utrolig rolig, og her er næsten ingen turister. Det er dog ikke den optimale strand for svømning, da sandet kan være lidt mudret. Er det ro og afslapning I søger, er dette dog det rette sted at befinde sig.

Baie Lazare

Syd for Anse à la Mouche ligger bugten Baie Lazare og byen af samme navn. Det var i denne by, at den første franskmand i landet, Kaptajn Lazare Picault, satte sin fod i 1742 efter først at have været på Mauritius.
Det er også her I finder en masse gallerier, og I vil ikke kunne undgå at se alle de små huse, som byder på kunst.
Stemningen er frodig og egentlig meget hyggelig, og i det smukke landskab vil I også kunne finde nogle gode kvalitets hoteller/guesthouses.
Et lille lokalt museum udstiller nogle af de sørøverskatte, som tidligere er fundet i området, hvilket de fleste børn vil finde interessant.
Bare Lazare er et godt sted at bade, snorkle og surfe. Stranden er velbesøgt, men også lang, så der er plads til mange mennesker uden at det føles overfyldt.

Vest for Baie Lazare ligger strandende Anse Soleil, Petite Anse og Anse Gouvernement.
Vejene er ret smalle på vej ud til Anse Soleil, så I skal have godt styr på bremserne og jeres køre-skills – til gengæld finder I en smuk bugt og en skøn strand, guesthouses og en restaurant.
Anse Soleil er god at svømme ved, hvis ikke I svømmer for langt ud, da det godt kan bliver lidt dybt.

Der ligger over 20 forskellige overnatningsmuligheder i området, så der skulle være lidt til alle – se mere her!

Petite Anse har flere luksus hoteller at vælge imellem, bl.a Four Seasons hotels, som ligger perfekt i tropiske omgivelser, og med kun et par hundrede meter til vandkanten.
Bevæger I jer retning Anse Gouvernement, kan I på vejen dertil opleve flere gallerier, skulpturer lavet af koraller og træ, og kunstnere, der bor i spændende huse, som de selv har designet.
Stranden er uden ret mange turister.

Bougainville

Mellem Baie Lazare Village og Takamaka, kan I tage vejen til højre, ”Val d’Endor”, og bruge ca. 3 timer på et 8 km hike tværs over øen til østsiden, hvor I vil lande i Bougainville. Sørg for at have styr på en bil eller på bus-tiderne ved Anse Bougainville, så I ikke skal gå mere efter denne tur.

Anse Takamaka

Syd for Baie Lazare ligger Anse Takamaka, som er endnu en af de smukke strande på Mahé – dog ikke den smukkeste, hvis I spørger flere Seychellerne-eksperter. Vi var naturligvis forbi, og smuk var den – men ikke helt, som vi havde forestillet os.
Stranden er det meste af året beskyttet mod vind og bølger, men vi oplevede faktisk lidt skum på havet, da vi var der.
Anse Takamaka har naturligvis også de – for Seychellerne – karakteristiske granitsten. På stranden ligger også en restaurant, Chez Batista, hvor I kan få snacks og grillede fisk samt “creole buffet” om søndagen.
Husk at tage jeres snorkeludstyr med, når I besøger denne strand

Se udvalget af overnatningsmuligheder ved Anse Takamaka her.

Anse Intendance

anse intendance

Fra Takamaka kan I køre til Anse Intendance, en 1 km lang strand, som er vurderet til at være en at de mest fantastiske strande i verden.
Anse Intendance er den anden største strand på Mahé (efter Beau Vallon), men til gengæld er der ikke så mange turister her.
For enden af stranden ligger det luksuriøse Banyan Tree Seychelles resort næsten gemt væk bag træerne, og resortet er den eneste overnatningsmulighed i nærheden.
I sommermånederne er vandet ved Anse Intendance temmeligt voldsomt, hvorfor svømning frarådes, og derudover bliver det hurtig dybt. Vandet er dog ideelt, når det kommer til windsurfing.
Det kan godt anbefales at lægge vejen forbi Anse Intendance, da her VIRKELIG er smukt, vildt og enstående. Vær dog forberedt på, at I ikke kan bade her, men tag eventuelt jeres frokost med, og nyd udsigten og stemningen, mens I indtager maden.
Det er nemmest at komme hertil i bil.

Petite Police & Police Bay

Fortsætter I ad vejen syd for Anse Intendance, kommer I til nogle flotte strande, som hedder Petite Police og Police Bay.
Begge strande er ofte øde og naturen underskøn. De er dog ikke som sådan egnet til svømning –  surfing er dog muligt. Strandene er vilde og rå, og virker nærmest uberørte, hvorfor stedet er ideelt til fotografering – eller hvis I blot ønsker at have et lille stykke af det “vilde” Seychellerne for jer selv.

Øst på Mahé

Sainte Anne Marine National Park

Cirka 5 km ud fra Victorias fastland ligger Sainte Anne Marine National Park, som består af de 6 øer; Cerf Island, Sainte Anne, Moyenne Island, Round Island, Long Island og Ile Cache. I kan læse om disse øer i det nedenstående, og også om hvorfor I eventuelt skal besøge én af dem.

Eden Island

Syd for Victoria og 8 km nord for lufthavnen på Mahé ligger Eden Island, som er en kunstigt opbygget ø, der er lige så flad som øerne på Maldiverne og hvor bebyggelsen er lige så tæt, som i Dubai – dog selvfølgelig i en væsentlig mindre skala. Øen er forbundet med en lille bro til fastlandet.
På øen ligger en lille havn, hvorfra mange ture med yacht kan tages, og endvidere ligger der eksklusive butikker, få private strande, og et indkøbscenter.
Set fra fastlandet virker Eden Island ikke speciel eksotisk, men vandets farve er dog smuk.
Se Eden Island's mange overnatningssteder her.

Roche Caiman

Ligge umiddelbart før broen til Eden Island (og når I kommer nordfra), findes et ligeledes kunstigt udviklet sumpområde, der rummer et stort dyre- og planteliv, som blandt andet bliver brugt til undervisning af skolebørn.

Udsigtspunkt La Misere

Cirka 10 minutters kørsel fra Eden island – og ind mod midten af øen – finder I et godt udsigtspunkt, hvorfra I kan skabe jer en rigtig god panorama-udsigt udover både Eden Island og Sainte Anne Marine National Park – Praslin og La Digue vil I kunne skimte i horisonten. Skinner solen, giver udsigten fra dette punkt et rigtig godt overblik over hele området.

Sydøst på Mahé

Anse aux Pins

Følger I motorvejen længere mod syd, kommer I til lufthavnen og derfra videre ned til Mahé's anden største by; Anse Aux Pins.
Byen har banker og forskellige butikker, og I kan også finde mindre hoteller og guesthouses. Herfra og til den sydligste del af øen oplever I en mere rolig og tilbagelænet stemning. Der sker ikke så meget her, og I vil kunne få et fint indblik i dagligdagslivet, når I passerer den ene landsby efter den anden.

Stranden ved Anse Aux Pins er fuld af koraller, og I kan gå helt ud til revet ved lavvande. Modsat skal det være højvande, før det er muligt at svømme. I kan derfor også her se flere fiskere, som går ud og sætter garn til fisk og blæksprutter.
I området ligger også Mahé's eneste golfbane (9-huller), og en af øens ældste og – blandt lokale – mest populære natklubber; Katiolo.

Vil I gerne bo i dette lidt mere stille område, så kan I se alle overnatningsstederne her.

Montagne Brulée Nature Trail

Fra Anse aux Pins kan I tage en smal vej op til foden af Montagne Brulée. Vejen fører 500 meter videre op, hvorfra I vil opleve at have en god udsigt mod østkysten af Mahé. Stien har flere broer, er velholdt godt afmærket. Ruten starter i en mahogni-plantage, og går igennem skov og jungle, og ender på et granit plateu, hvorfra I vil kunne nyde den gode udsigt.

Le Domaine de Val des Près

Syd for Anse aux Pins ligger en lille landsby, Artisanal Village / Craft Village, hvor lokale håndværkere og kunstnere bor i originale bygninger, arbejder og sælger deres produkter. Der er også et museum i byens største hus, som er bygget i 1870.
Er I til arkitektur eller huse, der fortæller små historier, så kunne et besøg i denne landsby være en hyggelig lille oplevelse, da I her vil kunne se et par spændende/anderledes huse, som f.eks. “Maision de Coco”, som er lavet udelukkende af materialer fra kokospalmer og “La Marine”, som er et gammelt hus i kolonistil, hvor de lokale laver modelskibe.

Trois Frères Rum Distillery

Lidt mod syd finder I et rom destilleri, Trois Frères Rum Distillery, hvor I kan smage på den lokale rom Takamaka, og samtidig få et indblik i, hvordan den bliver lavet.
Lige ved siden af destilleriet ligger et af de bedst bevarede huse fra kolonitiden, som rummer restauranten “La Pleine St. André”, hvor I kan bestille lokale retter.

Anse Royale

anse royale
Anse Royale i regnvejr.

Længere mod syd kan I køre lidt op på en højdryg, hvor der skulle være en fantastisk udsigt mod sydøstkysten af Mahé. Umiddelbart før dette punkt ligger Anse Royal bugten og den lille by ved samme navn.
Stranden ved Anse Royal er lang og ret populær. Der er gode svømmeforhold, og i sommerperioden bliver havet her brugt til windsurfing.
Byen ligger lige ved stranden, så der er flere muligheder for aktiviteter. Byens smukke kirke ligger næsten ude i vandet, og bryder lidt det typiske billede, man kan have af en palmestrand. Kyststrækningen og de frodige omgivelser er smukke, og indtrykket er meget fremmedartet.

I kan her se udvalget af overnatningsmuligheder i og omkring Anse Royale.

Anse Bougainville

Kører I videre fra Anse Royal, kommer I til Anse Bougainville, som er en lille strand med lavt og roligt vand. Selve Anse Bougainville ligger lidt gemt væk mellem Anse Baleine og Anse Royal, og er derfor et godt sted, hvis I ønsker at opleve et område uden for mange andre turister. Sandet på stranden er ikke det smukkeste og hvideste på Mahé, men til gengæld er vandet godt at bade i for selv de mindste i familien.

Anse Baleine

Anse Baleine er også en lille og rolig strand med gode badeforhold. Ved denne strand findes der ikke mange turister, men til gengæld bruges stranden af de lokale, hvorfor I her vil få muligheden for et lille indblik i det lokale liv.

Jardin du Roi 

jardin du roi - seværdigheder på mahe seychellerne
Jardin Du Roi – smuk udsigt, men ellers lidt overvurderet.

Jardin du Roi er en botanisk have med originale traditioner for dyrkning af urter. Jardin du Roi er ejet af en gammel fransk familie, og har en historie, der går tilbage til den franske kongefamilie. Bygningerne er gamle, og stedet fungerer som en slags museum.
I kan selv gå rundt i haven, hvor I vil kunne se alle de forskellige træer, planter og urter. Der er også en del skildpadder på stedet – godt nok hegnet ind.
I kan også indtage et måltid på stedets restaurant – dog til en temmelig høj pris.

Det er lidt af en tur at komme op til Jardin du Roi, og ikke for sarte sjæle, hvis I selv kører bilen. Vejen dertil går stejlt opad på en vej, der er så smal, at man ikke vil kunne passere en modkørende.
Efter vores mening er prisen for indgang er alt for høj i forhold til selve oplevelsen.

Anse Parnel

Anse Parnel har lavt og klart vand, hvidt sand, og gode svømmeforhold for børn i smukke omgivelser. Der ligger et par enkelte guesthouses i området, og stedet er på ingen måde overrendt.

Anse Forbans & Anse Marie-Louise

1 km syd for Anse Bougainville ligge Anse Forbans og Anse Marie-Louise, som er Mahé's 2 sydligste bugter, og som stort set ikke udviklet. Der ligger et par enkelte guesthouses i området, og I kan have strandene stort set for jer selv.
På gamle optegnelser over området kaldes stedet “Piratbugten”, da det historisk set har været et stragisk vigtig område for piraterne at have deres base.

Anse Forban er populær, men dog ikke overrendt, og nyder samtidig godt af, at koralrevet tager alle bølgerne, så vandet her er roligt at svømme ved.
Ud over nogle enkelte guesthouses ligger her også et par enkelte resorts, bl.a Hilton Allamanda Resort & Spa.

Anse Marie-Louise ligger lige ved siden af Anse Forbans, og er et meget rolig sted – dog med lidt flere turister end ved Anse Forbans. Vandet er stille, og har kun små bølger.

Anse Capucins & Anse Petite Boileau

Vejen stopper ved Anse Marie-Louise, og vil I ned til de små strande og klipper ved Anse Capucins eller Petite Anse Boileau, skal I gå ad nogle ret udfordrende stier, som kan være temmeligt svære at finde. Den smalleste sti fører til Anse Capucins.

Som I kan læse, er mulighederne for oplevelser i naturen på Mahé mange. Måske man kan have en forestilling om, at Seychellerne er et meget besøgt land, men sådan forholder det sig i realiteten ikke. Turismen på Seychellerne er reguleret, hvorfor I visse steder nærmest vil have en oplevelse af, at I har naturen og strandene for jer selv. Er I til rolig og frodig natur i stille omgivelser, vil Seychellerne uden tvivl være en god destination for jer. Mahé er et godt sted at starte jeres ferie 🙂

Læs øvrige artikler om Seychellerne her, eller læs om nogle af vores andre temaer fra det Indiske Ocean; Sri Lanka og Maldiverne.

2 kommentarer til “Guide til oplevelser og seværdigheder på Mahé – hovedøen på Seychellerne!”

 1. Marie Louisa Gudmand

  Hej Stine. Tusind tak for en SUPER inspirerende rejseside. Jeg har netop booket tur til sommer næste år, 2021, til Seychellerne. Jeg lavede det om i sidste øjeblik, da jeg så dit indlæg om La Digue – så nu begynder vi der privat indkvateret kun 400 m fra stranden “Anse Severe” og vil tage alle turene og lejer cykler. Dernæst skal vi til Mahé og bo på i det nordvestlige ved Glacis.

  Vi skal snorkle/ bade og på ture på begge øer. Vi skal selv lave mad begge steder, så vi vil helt klart tage til det marked i Victoria når vi bor på Mahé, vi kan leje en jeep for 55 euro per dag incl alle forsikringer mm. Jeg kunne godt tænke mig at vide lidt om de flybilletter vi booker; når vi begynder på La Digue, skal vi så booke fly til Victoria, Mahé? og hvad er prisen cirka for at komme fra Mahé til La Digue? Der er båd ikke…?

  Og endnu engang tak for alle fifs’ne, det er super. Dbh Marie & Jimmy

  1. Hej Marie og Jimmy.
   Beklager SÅ mange gange, at der skal gå over 1/2 år, inden jeg svarer! Mega flovt – jeg aner ikke, hvorfor der er så mange kommentarer herinde, som jeg ikke har set! Jeg er lige nu i fuld sving med at besvare, men ved ikke, om det stadig er relevant for jer?
   Det lyder intet mindre end fantastisk med en tur til underskønne Seychellerne. Det kan I godt glæde jer til, hvis I stadig har planer om at tage afsted! La Digue er et af de skønneste steder, vi har været, og vi vil faktisk rigtig gerne returnere til lige præcis den ø engang i fremtiden.
   Der ligger ikke nogen lufthavn på La Digue, så vi havde lagt vores rute på en måde, der gjorde, at vi først udforskede Maze, og derefter tog til Praslin og La Digue. Prisen for en hurtigfærge for en familie på 5 personer fra Mahé til Praslin var ca. 1700 kr. – derfra tog vi en færge til La Digue, så læge lidt oveni den pris, jeg har givet fra Maze til Praslin. Der er både både og helikoptere – men altså… båden er jo naturligvis den billigste løsning 🙂 Sørg for at få pladser øverst på dækket eller et sted, hvor der lufter og er udsyn – det gynger over havet! Standarden på bådene er dog god, og alt er meget velordnet.
   Beklager endnu en gang mit yderst sene svar…
   De bedste hilsner fra Stine

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *