sri lanka dengue

Guide: anbefalede vaccinationer ved rejser til Sri Lanka

sri lanka vaccinationer og dengue

(Læs her vores andre 24 artikler om Sri Lanka)

Vaccinationer til Sri Lanka og forholdsregler vedrørende dengue.

Opdateret august 2017 efter meldingen om stort udbrud af Dengue feber i Sri Lanka!

Dengue feber 

Mange af os, der gerne vil rejse ud og opleve verden, har måske selv backpacket i vores “unge dage” – altså; INDEN vi fik børn. På daværende tidspunkt var vi mere frygtløse, og tænkte måske heller ikke så meget over, at vi var nogle af dem, der kunne rammes af sygdomme. Opfattelsen af at være sådan lidt usårlige, var styrende.
Helt anderledes ser det dog ud, når vi i dag gerne vil rejse ud i verden sammen med vores børn! Nervøsiteten for, at noget skal ramme dem, vi elsker allerhøjest, bliver styrende for mange af vores handlinger, og vi er dermed også nødsaget til at “risiko-beregne”, inden vi pakker tasken og drager afsted. Og med god grund; Vi ville ALDRIG kunne tilgive os selv, hvis der skete noget med vores børn!!
I det hele taget er det vores holdning, at det sådan helt generelt altid er vigtigt at overveje hvilke risici, vi vælger at løbe, når trangen til nye eventyr melder sig.
For nok er vi enentyrlystne – men vi overvejer ALTID vores destinationer, risikoberegner og foretager ligeledes vurderinger af, om rejserne er risikoen værd. Personligt ligger vores egen grænse der, at vi holder os til områder med lav malarierisiko, og naturligvis heller ikke rejser til lande, som er ramt af diverse epidemier.

Vi har lige været en måned på Cuba, hvor der også er høj risiko for dengue på samme måde, som på Sri Lanka, Maldiverne og i Thailand.
Dog; når der ligefrem er tale om epidemier, som på Sri Lanka p.t., så holder vi os væk! Vi kender os selv godt nok til at vide, at vi aldrig ville kunne slappe ordentligt af på vores rejser og ferier, hvis vi befandt os på steder, hvor vi var klar over, at der var en væsentligt forhøjet risiko for at blive smittet af en farlig sygdom. Vi HAR desværre prøvet at befinde os på en lille ø, hvor der IKKE var meldt ud om forhøjet risiko for at blive ramt af dengue-feber, og denne viden blev en stor “slange i paradis”, som medførte, at vi slet, slet ikke kunne nyde og slappe af, fordi vi konstant løb rundt og var bekymrede.
Vi laver altid en masse research omkring tropesygdomme inden vi rejser til et land – problematisk er det dog, at der også findes lande, som ikke melder noget om risikoen for at blive ramt af dengue feber – på trods af, at de har pligt til at give myndighederne besked.

Ved rejser til områder med dengue, vil der altid være en risiko for at blive stukket af myg, og dermed blive smittet med myggeoverførte sygdomme. Desværre. Overvej derfor selv nøje jeres egen holdning til hvilke risici, I er villige til at løbe! Man skal aldrig lade sig styre af frygt, men blot bruge sin sunde fornuft 🙂

Fakta om dengue på Sri Lanka

I hele 2016 var der registreret i alt 55.150 tilfælde af dengue. Helt anderledes – og med en noget voldsom stigning – er der til og med juli i år registreret 117.757 tilfælde, hvilket jo i dén grad er noget af en voldsom stigning i forhold til sidste år!

På følgende link fra Sri Lanka Minstery of Health kan man følge med i udviklingen, og se en mere specifik udvikling i de forskellige områder.

WHO har derudover lavet et opslag den 19. juli 2017, som beskriver udviklingen.

Læs endvidere Statens seruminstituts særskilte opslag fra d. 20. juli her om dengue-situationen på Sri Lanka.

Hverken WHO eller Statens Seruminstititut har ændret rejseanbefalingerne til landet på trods af, at der er tale om et voldsomt udbrud af dengue på Sri Lanka.
Det er her muligt at læse Ekstra bladets indlæg om en dansk børnefamilie, hvor datteren efter en rejse til Sri Lanka i år, har været ramt af denguefeber.

Vores anbefaling er stadig myggespray og tøj, der dækker hele kroppen. Smør altid kroppen ind i solcreme, og spray efterfølgende med myggespray.
Vi medbringer altid massevis Autan, og køber derudover lokale myggemidler.
På CDC’s hjemmeside (Centers for Desease Control)  kan I se hvilke ingredenser i myggespray, der foretrækkes i forhold til bedst mulig beskyttelse.

Beskyt jer bedst muligt mod myggestik ved at;

 • Vaske jeres tær om aftenen, inden I smører dem grundigt ind i myggespray. Myg tiltrækkes af lugten af sure tær, hvor mærkeligt det end lyder! Medbring Autan hjemmefra, og sørg så ellers for at få købt lokale myggemidler – gerne indeholdende DEET.
 • Dengue-myg stikker fra skumringstiden og til solopgang – sørg for at være beskyttet i dette tidsrum.
 • Gå i lyst eller farverigt tøj, da denguemyg tiltrækkes af mørkt tøj.
 • Bor I på steder, hvor det er muligt at opholde sig på flere etager, så vælg 2. sal – dengue-myggene kan ikke nå derop!

På verdensplan er dengue den hyppigste myggeoverførte virussygdom blandt mennesker!
Der er en udbredt risiko for at blive ramt af dengue feber, når man rejser i troperne, og Sri Lanka er naturligvis ingen undtagelse.
Symptomer på dengue feber er høj feber, udslet, hovedpine og muskelsmerter som ved en alvorlig influenza (kaldes også break-bone-fever).
Myggen, der overfører smitten (Aedes egyptii) findes hovedsageligt i storbyer, og stikker – modsat malariamyggen – om dagen (solopgang og solnedgang). Myggen yngler i stillestående vand, og også inde i folks boliger. Der er ingen vaccine mod dengue feber, da det er en virus, så den eneste måde at beskytte sig på, er ved at undgå myggestik. Vær omhyggelig med brug af myggeafvisende spray/creme på kroppen, og bed evt. hotellet om at spraye jeres rum med insektmiddel, hvis I opholder jer i Colombo/storbyer, og er nervøse for smitte. Hvis muligt, så bo helst et sted med aircondition.

Se WHO’s beskrivelse af dengue her.

Se udbredelsen af dengue feber her. Der er samme risikoprofil på Sri Lanka som i Thailand, Malaysia Mellemamerika, Caribien etc. Det skal dog nævnes, at der i den seneste tid er registreret en stigende tendens af dengue på Sri Lanka – se kortet, zoom in på Sri Lanka, klik og læs seneste nyt.

Da der, som nævnt, hverken er nogen form for vaccine eller forebyggende medicin man kan tage for at beskytte sig mod dengue feber, skal man være yderst omhyggelig med at beskytte sig mod myggestik omkring solopgang og solnedgang. Brug myggespray med Autan eller DEET, da disse er de eneste virksomme midler.
Da det ikke altid er muligt at anskaffe disse midler i butikkerne, er det en god idé at have Autan med hjemmefra, da man i så fald kan beskytte sig, indtil man kan få fat i myggespray i de lokale butikker/apoteker.
Et godt råd er ligeledes, at I iklæder jer en tynd bluse og et par tynde bukser ved solopgang og solnedgang.

sri lanka

Vaccinationer Sri Lanka

Hvilke vaccinationer I skal have, når I rejser til Sri Lanka, er betinget af flere ting, blandt andet rejsens varighed og under hvilke forhold, I rejser.

Det er derfor vigtigt, at I rådfører jer med jeres læge eller kontakter en vaccinationsklinik, således I kan rejse sikkert og trygt med viden om, at I har taget de nødvendige forholdsregler.

Kontakt evt. rejseklinikken.dk inden I tager afsted, da Rejseklinikken.dk er eksperter på udlandsvaccinationer, og derfor kan rådgive jer individuelt om jeres specifikke rejsemål.

Da vi har lavet en samarbejdsaftale med Rejseklinikken.dk, vil I ved at henvise til os, kunne få 10% rabat på jeres vaccinationer.

Følgende vaccinationer anbefales ved rejse til Sri Lanka

Uanset rejsens varighed anbefales vaccinationer mod følgende: Hepatitis A og Difteri-stivkrampe.

Ved varighed på 1-4 uger abefales vaccinationer mod: Hepatitis A, difteri-stivkrampe og Tyfus.

Ved varighed på 1-6 måneder anbefales vaccinationer mod: Hepatitis A og B, difteri-stivkrampe og Tyfus, Japansk Hjernebetændelse og Hundegalskab.

Ved varighed på 6 måneder og opefter anbefales vaccinationer mod: Hepatitis A og B, difteri-stivkrampe og Tyfus, Japansk Hjernebetændelse, Hundegalskab og Tuberkulose.

Vær opmærksom på hvornår vaccinerne bør gives inden afrejse, således den ønskede effekt opnås i tide. Følgende liste er en anbefaling herpå:

Hepatitis A: vaccine gives 2 uger før afrejse.

Difteri-stivkrampe: vaccine gives 1 uge før afrejse.

Tyfus: vaccine gives10 dage før afrejse.

Hepatitis B: vaccine gives 6 uger før afrejse.

Japansk hjernebetændelse: vaccine gives 5-6 uger før afrejse.

Hundegalskab: vaccine gives 6 uger før afrejse.

Tuberkulose: vaccine gives 6-8 uger før afrejse.

Kontakt ALTID en læge eller en vaccinationsklinik, da anbefalingerne af jeres vaccinationer skal vurderes ud fra jeres konkrete situation. Ovenstående er de anbefalinger, der gives på nuværende tidspunkt ved rejser til Sri Lanka, og er baseret på egne erfaringer og research.

I forhold til difteri og stivkrampe vil jeres børn højst sandsynligt være dækket ind af børnevaccinationsprogrammet. Undersøg hvor gamle jeres egne vacciner er. Hvis der er gået mere end 10 år siden I sidst blev stivkrampevaccineret, skal I have en ny stivkrampevaccination. Denne gives normalt sammen med en vaccination mod difteri.

Mindre børn kan vaccineres mod tyfus, hvor vaccinen gives som injektion, hvorimod større børn kan tage tabletter, så de slipper for et stik. Vaccine mod tyfus i tabletform består af 3 piller, som tages før et måltid på dag 1, 3 og 5.

Det kan være en bekostelig affære at blive vaccineret, så sæt penge af på budgettet hertil.

Er der Malaria på Sri Lanka?

Malarieudryddelsen går planmæssigt og undersøgelser viser, at der i perioden 2000-2015 har været mere end 75% nedgang i antallet af tilfælde, og at man derfor næsten har udryddet malaria på Sri Lanka – se nedgangen her fra WHO. Tilbage i 2002 var der rapporteret over 40.000 tilfælde – i 2012 er der registreret under 50 tilfælde og ingen dødsfald – se link.

Ifølge “The Malaria Elimination Group”, bestående af repræsentanter fra University of California San Francisco,  har der ikke været registreret tilfælde af malaria på Sri Lanka siden 2012, og hvis landet kan holde sig malariafrit i 1 år mere, kan landet få WHO’s certifikat om at være malariafrit. – Læs tidskriften fra oktober 2014 her

Sri Lanka anser sig på nuværende tidspunkt som værende et malariafrit land – med lav til ingen risiko for at få sygdommen. Der anbefales derfor ikke malaria vaccination (malaria profylakse) ved rejse til landet.

Vores råd er dog, at I altid tager jeres forholdsregler, når det kommer til at forebygge myggestik i troperne. Sov gerne under myggenet. Klæd jer i tynde bukser og bluser om aftenen – og ikke mindst; investér i en god myggespray, som yder den bedste beskyttelse mod insektbid.

Anvend myggespray, når solen går ned. Myggesprayen bør som hovedregel købes lokalt, når I rejser til troperne, da I derigennem ofte opnår den bedste effekt. Dog skal det her nævnes, at det kan være svært at finde apoteker, der sælger anvendelig og effektiv myggespray på Sri Lanka, så sørg for at have jeres eget lager af Autan med hjemmefra.

Køb Autan til jeres rejse her hos Helsebixen.dk.

 

28 kommentarer til “Guide: anbefalede vaccinationer ved rejser til Sri Lanka”

 1. Hej Stine,
  Nu nærmer tiden sig for vores tur til Sri Lanka og Maldiverne og vi GLÆDER os ? Vil bare lige høre om I har haft almindelig autan eller autan tropical med til Sri Lanka? Tænkte jeg skulle tage et par flasker med hjemmefra for en sikkerheds skyld – og måske købe noget med Deet på et apotek i Tyskland før vores afrejse fra Hamburg.
  Og et spørgsmål i en helt anden boldgade: Hvad mener du er passende drikkepenge til en chauffør efter 14 dages rundrejse? Giver I lidt ad gangen eller alt til sidst?
  Mange hilsner fra Tina

  1. Kære Tina.
   Jeg forstår SÅ godt, at I glæder jer – i tilfælde som dette, er det ok, at tiden går lidt hurtig 🙂
   Vi har altid kun haft almindelig Autan med. Tag evt. blot med til det første stykke tid, da I på den måde er helgarderede – så snart I finder et supermarked på Sri Lanka, kan I sagtens købe lokale midler, hvis I hellere vil det (det er billigere). Sørg dog for at købe lidt, I kan tage med til Maldiverne. Dog; vi oplevede ingen myg, da vi boede på Reethi Beach Resort – på de forskellige resorts behandler de mod myg i de tidlige morgentimer. Derfor vil I højst sandsynligt ikke opleve at føle jer generet af myg – medmindre I besøger en lokal ø.
   I forhold til drikkepenge til chaufføren så er 10% reglen altid god. For os er det dog vigtigt kun at give drikkepenge, hvis alt har fungeret efter bogen. Vi kan godt finde på at give lidt hen ad vejen – og så til sidste alt efter tilfredsheden selvfølgelig.
   Jeg ønsker jer verdens bedste tur, og håber virkelig, at I kommer til at nyde hvert sekund.
   Kh Stine

   1. Kære Stine,
    Tusind tak for svar. Ja, det er næsten helt uvirkeligt at en rejse vi har planlagt så længe nu nærmer sig med så hastige skridt. Drømmer selvfølgelig hveranden nat at vi har glemt det ene eller det andet, f.eks. at søge visum – så alt er med andre ord som det plejer at være ?
    Vi har fået en pris på 880 $ for køreturen, men man betaler vel i lokal valuta? Og hvad med drikkepengene, er det $ eller lokal valuta?
    Din mand foreslog os at have 500 $ med hjemmefra, til f.eks. drikkepenge på Maldiverne, men giver man også $ i drikkepenge på Sri Lanka?
    Kh Tina

    1. Kære Tina.
     Årh, hvor jeg kender følelsen af, at man har glemt ét eller andet – som regel noget meget, meget vigtigt! Dog tænker jeg, at så længe man har styr på pas, visum og kreditkort, så går det nok. De fleste andre ting kan man heldigvis købe 😉
     Vi har altid betalt i lokal valuta. Der er hæveautomater i alle større byer – blot husk, at det er begrænset, hvor meget man kan hæve på sit kort pr. dag. Vi har altid flere forskellige kort med, og så hæver vi rundt omkring, så vi altid er sikre på, at vi kan betale det, vi skal.
     Lokal valuta er perfekt – dog har vi altid dollars med – just in case! Vi har faktisk stået i situationer, hvor der var problemer med automaterne, og der gav det en kæmpe ro, at vi – trods alt – kunne betale med dollars.
     Nu har jeg glemt, hvor lange strækninger I skal køre – men går ud fra, at det er temmelig langt med en pris på 880 dollars!
     Kh Stine

 2. Hej Stine,
  Så har jeg snakket med Sri Lankas ambassade i Stockholm 🙂

  De sagde at så længe man ikke overskrider de 30 dage et almindeligt turistvisum gælder, har man lov til at rejse ud af landet og komme tilbage 1 gang(indenfor de 30 dage) uden at skulle have nyt visum. Og at vi, hvis vi mod forventning skulle blive afkrævet nyt visum når vi kommer tilbage til Sri Lanka skulle henvise til ambassaden i Stockholm.
  Det lyder rigtig godt – og dejligt at have nogenlunde styr på det før vi står med 4 trætte unger i lufthavnen 😀
  Kh Tina

  1. Kære Tina.
   1000, 1000 tak for den rigtig fine tilbagemelding! Det er SÅ sødt af dig, at du deler din viden – jeg er helt sikker på, at det er viden, der kan blive brug for fremover.
   Dejligt, at du har 100% styr på det – det er nu bare det rareste, at man ved, at man har gjort alt forarbejdet til ug, inden man tager afsted. Som du selv skriver, er skrækscenariet, at man skal bakse med ting lige præcis på de tidspunkter, hvor man bare IKKE har brug for det 🙂
   igen; 1000 tak!
   Kh Stine

 3. Hej Stine,
  Mange tak for tippet vedr. Hulhumale, det lyder som en RIGTIG god ide ikke at skulle gennem en voldsomt trafikeret storby.
  Vores fly lander sent om aftenen i Male og vi tænker derfor at en overnatning i Male(Hulhumale) er smart før vi rejser ud til vores resort/ guest house. Ligger Hulhumale også tæt på den havn hvor man bliver sejlet ud til øerne?
  Når vi skal hjem regner vi med at tage direkte fra vores resort / guest house da vi først skal flyve tilbage til Sri Lanka kl ca 16.30.

  Det burde vel være muligt når begge de overnatningssteder vi ser på ligger ca 1 time fra Male med speedbåd?

  Mht visum: det skal åbenbart ikke være nemt. Det er nok en god ide at ringe til ambassaden som du foreslår. Jeg skal nok rapportere tilbage hvad jeg får besked om ?

  Og ang. Nuwara E: Tjaeh, jeg har jo set på diverse gennemsnitstemperaturer og nedbørsmængder og jeg har forberedt familien på at det er køligt på den årstid. Håber selvfølgelig ikke vi skal have monsunregn og storm. Men landskabet og te-plantagerne er forhåbentlig smukke på alle årstider ?
  Mange mange tak for svar.
  Kh Tina

  1. Hej Tina.
   Ja, det er i lufthavnsområdet, at alle fly og både har afgang til diverse øer, så det er smart at være ganske tæt ved dette sted.
   God idé lige at få styr på hjemtransporten også. Når I har bestemt jer for, hvor I skal bo, kan I lige få tjekket op på afgange derfra, så det kommer til at stemme med indtjekning i lufthavnen også. Det plejer ikke at være noget problem, da der er relativt ok meget tjek på tingene de fleste steder. Men det er en rigtig god idé at være på forkant, så alt kan passes ind i planen.
   Jeg ser frem til at høre vedr. visum. Dejligt, at du lige har lyst til at give besked – jeg ved, at mange andre med garanti vil kunne få glæde af den viden 🙂

   Ja, Nuwara Eliya er virkelig et fanastisk sted, men regntiden er kan samtidig være ret voldsom. Jo senere på sæsonen man er afsted, jo bedre. Rejser vi steder hen, hvor vi er sådan lidt i tvivl, så spørger vi ofte det hotel, hvor vi skal bo, hvad de vurderer. Men ja; jeg tænkte nok, at du havde helt styr på det. Ville blot lige tjekke op på det.

   Ser frem til at høre, hvad du har fundet ud af vedr. visum 🙂

   Kh Stine

 4. Hej igen,
  Hvor lyder det dejligt med jeres guest house oplevelse i Dharavandhoo. Fint at høre at det er stemningen og totalindtrykket mere end den der forestilling om den perfekte strand, der sætter sig som gode minder hos jeres børn. Her er vi stadig i tænkeboks. Der er youtube-videoer taget af gæster fra både resortet og de to guest houses og de er faktisk rigtig gode når man gerne vil danne sig et nuanceret billede af både overnatningsstedet og omgivelserne. Måske et brugbart tip til andre?
  Jeg skal forøvrigt have bestilt flybilletter til Maldiverne. Foreløbig har vi kun retur billetterne til Sri Lanka i hus. Vi regner med 20 overnatninger på Sri Lanka hvorefter vi vil flyve til Maldiverne. Da vi ankommer sent til Male tænker jeg vi tager en overnatning i Male før vi rejser videre. Derefter 7 nætter på resort/ guest house før vi igen skal tilbage til Sri Lanka. På Sri Lanka snupper vi en sidste overnatning tæt på lufthavnen før vi sætter kursen mod Europa.
  Er der noget der skurrer i dine ører ift dette oplæg? Flyet jeg ser på har planlagt ankomst ca kl 18.30 og vi skal flyve hjem dagen efter kl ca 9.30. Begge rejser er med Emirates og jeg har ringet til dem for at høre hvad konsekvensen er, hvis f.eks. flyet fra Male er forsinket, så man ikke når flyet fra Sri Lanka. Hende jeg snakkede med sagde at når vi fløj dagen før skulle det ikke være noget problem. Og hvis flyet blev aflyst feks pga dårligt vejr skulle Emirates booke os om til et senere fly. Håber jeg kan stole på dette og at det ikke giver os vanskeligheder at jeg har booket i 2 omgange, men regner med en hvis goodwill, når det nu er samme flyselskab vi flyver med ?
  Er der noget jeg skal være opmærksom på ift feks visum når vi ankommer 2 gange på Sri Lanka? Skal vi have dobbelt op på visum, tror du?
  Mange hilsner fra Tina

  1. Hej Tina.
   En anden bruger af min side gjorde mig lige opmærksom på, at jeg har skrevet, at Nuwara Eliya er et fint sted at besøge, men at man selvfølgelig skal være opmærksom på regntiden. Og så blev jeg pludselig i tvivl, om jeg havde vedhæftet dette indlæg tidligere https://www.atrejsemedboern.dk/sri-lanka-vejr/#Regntiden_og_hvor_i_landet_vejret_er_bedst_paa_saesonen, og om I er klar over, at I kan risikere regn, når I er der? Resten af jeres rejseplan ser jo rigtig fin ud, hvad sæsonen angår, men der kan jo være risiko for dårlig vejr i højlandet i den sæson, I rejser i. Blot lige for, at vi ikke har overset noget… Men går selvfølgelig ud fra, at du ved det.
   Super tip i.f.t. de forskellige youtube-videoer. Vi overvejer selv at få lavet disse, men rent teknisk er det ikke så nemt, som det ser ud til 🙂
   Men jeg går ud fra, at I kan se stedernes skønhed meget tydeligt 🙂

   M.h.t. visum bliver jeg dig simpelthen svar skyldig, desværre. Vi rejste jo fra SL til Maldiverne, og derfra hjem til Hamburg, da rejsen var ved vejs ende.
   Har googlet og googlet, men kan ikke finde et svar. Michael vil lige prøve at se, om vi evt. har vores gamle til at ligget et eller andet sted, og finder jeg svar, vender jeg lige tilbage. Og ellers vil det være en god idé, at I lige kontakter ambassaden, og så hører dem. Just in case.

   M.h.t. overnatning i Male, så vil jeg anbefale jer at tage en overnatning i Hulhumale – du kan se overnatningsmulighederne her https://www.atrejsemedboern.dk/north-male-atoll-maldiverne/#Hulhumale. Grunden til, at jeg anbefaler jer at overnatte her, er, at I på den måde kan spare en del tid, da Hulhumale er koblet sammen med Hulhule, som er lufthavnsøen, og som har forbindelse til både fly og både, som skal benyttes, når I skal videre. I kan dermed køre til lufthavnen, og skal ikke sejle over til selve Male, og bruge tid på at komme frem og tilbage med både båd og taxi. Selve Male er enormt tæt trafikeret, og det kan godt stresse, når man skal nå et fly.

   Emirates er et fantastisk selskab! Vi slapper totalt af, når vi flyver med dem – der er styr på sagerne! Top serviceniveau, og bare orden på alt.

   De bedste hilsner fra Stine

 5. Hej igjen Stine,
  Det er helt utrolig dejligt at du tager dig tid til at besvare alle mine spørgsmål og overvejelser i forhold til dette og hint, tusind tak for det. Det er både meget givende og meget inspirerende at høre om dine erfaringer ift det at rejse rundt på SL med børn 🙂
  Vi har også rigtig meget lyst til at opleve Nuwara E, og jeg tror vi har fundet et rigtig hyggeligt sted i en 100 år gammel bungalow 20 min. uden for byen. Det ser virkelig naturskønt ud og jeg har god kommunikation med udlejer, som virker rigtig sød.

  Og a pro pos kommunikation: Nu har jeg også endelig hørt fra hotellet i Sigiriya – og vi har fået lov at købe en ekstra opredning til vores 10-årige for 35 USD pr nat. Lidt dyrt – men meget dyrere hvis vi skulle have haft 2 værelser 🙂
  Mht. til transport: Du har nævnt at I har haft en van med chauffør. Er der plads til 6 pers.+ baggage i en sådan? Og hvor meget skal vi ca. regne med at måtte ud med for transport? Jeg ved ikke om det kan betale sig at lave en aftale om at have chauffør med os hele tiden, da vi nok også kommer til at have “overligger-dage” hvor vi ikke har brug for transport eller bare tager korte ture i tuk-tuk – eller tager tog. Hvad er din fornemmelse? Skal vi helt fra starten prøve at lave en aftale med en chauffør hvis vi har god kemi med ham(er jo vigtigt, især når der er børn med)? Eller ville du bare tage det ad hoc fra dag til dag?

  Mht til planlægning er vi nu så småt nået til Maldiverne. Jeg har taget dine ord til mig om at de behandler mere effektivt mod myg på de store resorts(noget som er vigtigt for os)- og lavet en bestilling på 7 dage på Meeru Island Resort and Spa som dog så vidt jeg kan se kan afbestilles ind til 3 uger før hvis vi ombestemmer os. Det er jo vildt dyrt, især fordi den obligatoriske transport i privat speedbåd koster kassen, men det ser til gengæld også helt utrolig dejligt ud. Vores drenge på 10 og 13 er helt solgt – de synes at strandene ser helt fantastiske ud og at villaerne på pæle(som vi ikke skal bo i) – er noget af det mest fortryllende de har set 🙂
  Jeg har dog også et rigtig godt øje til et par guest houses som også kan nåes med færge eller speedbåd fra Male og jeg har haft virkelig god kommunikation med ejerne. De får rigtig gode anmeldelser på tripadvisor af europæiske familier og er nye og lækkert indrettede. Men: På de lokale øer vil der vel altid være en risiko for dengue? Og desuden – strandene ser ikke helt så paradisiske ud som på Meeru. Det er bikini beaches og alt er sådan set helt ok: Du kan snorkle fra stranden, billederne på både booking og tripadvisor er flotte – og du har jo mulighed for ture til diverse sandbanker.

  Så jeg er noget i vildrede.

  Prisforskellen på resort og guesthouse er mindst 14.000kr for en uge – og så har jeg ikke medregnet drikkevarer. På resortet skal der betales for alle drikkevarer når man som vi er på full board undtagen ved morgenbuffeten. Og når en almindelig 1 1 /2 liters flaske vand koster 5 USD + taxes kan det da vist godt løbe op i løbet af en uge for 6 mennesker 😀
  På den anden side har vi også lyst til at opleve de skønnest mulige strande, når vi nu er der. Der er også swimmingpool, som sikkert er meget godt at have i baghånden når der er børn med i billedet.
  At maden så også skal være rigtig god trækker heller ikke ligefrem ned 😉
  Så vi må lidt i tænkeboksen, tror jeg.
  God uge til dig,
  Bedste hilsener fra Tina

  1. Hej Tina.
   Jamen, det glæder mig blot, at du kan gøre brug af vores erfaring 🙂
   Da vi i sin tid startede ud med at rejse på egen hånd, ville jeg have ønsket, at vi også havde kunnet bruge andres erfaring, men på daværende tidspunkt fandtes der ikke så mange rejseblogs, desværre. Det er jo også én af årsagerne til, at jeg har lavet denne blog 🙂
   Jeg synes, at det lyder rigtig dejligt m.h.t. Nuwara Eliya. Jeg håber, at I bliver glade for at opleve området. Jeg synes personligt, at det er et must, når man er i landet. Men vi ønsker jo også altid at få så mange aspekter af et land med, som muligt. NW har historie, og det vil I kunne mærke. Da vi var der, var ungerne meget forundret over, at vi i løbet af så kort tid kunne gå fra at være i stegende hede, til pludselig at være i det kølige højland, hvor alt virkede helt anderledes, end det vi indtil videre havde oplevet.
   Det er fint, at du har fået styr på overnatningen i Sigiriya. Jeg synes altså man har mest ro i maven, når man drager afsted, og så ved, at alt er planlagt. Specielt fordi I er en stor familie.
   M.h.t. transport så er det ikke noget problem at få en van, som I alle kan være i. Sri Lanka har jo en “chauffør-tradition”, som heldigvis gør det helt uproblematisk at rejse rundt derude – også når man er mere end 4 personer 🙂
   Du kan se priseksempler for transport her https://www.atrejsemedboern.dk/sri-lanka-rejseguide/#Transport, men bemærk, at disse godt kan have ændret sig siden vi var der sidste sommer – mest af alt fordi priserne naturligvis påvirkes af den stigende turisme i landet.
   Hvis jeg var jer, ville jeg tage tingene ad hoc. Sørg evt. for at have en aftale med det første sted I skal bo, om at de booker en chauffør, som kan hente jer i lufthavnen. Så er første tur på plads. Derfra ville jeg personligt tage en dag ad gangen – så er I fri til at gøre, som I ønsker, og vil også kunne spare penge. Det er ikke nødvendigt at have en chauffør tilknyttet de dage, hvor I ikke skal noget. Det koster til gengæld penge, da I stadig vil skulle betale for, at han står til rådighed.
   Langt de fleste chauffører er professionelle og venlige, så hvis blot I beder de forskellige overnatningssteder om at skaffe jer en børnevenlig chauffør, så er jeg mere eller mindre sikker på, at I vil blive tilfredse. Vær dog altid klar over spillereglerne, når det kommer til drivers; mange vil under alle omstændigheder forsøge at lave ekstra penge på at køre jer til steder, de har aftaler med. Det skal I blot melde ud, at I ikke er interesserede i – måske allerede sige det, når I booker chaufføren via hotellet.
   Vi har kun haft 1-2 irriterende oplevelser med chauffører – og sammenholdt med hvor længe vi alt i alt har rejst rundt i landet, er det ikke meget.
   Mit råd er altså, at I sparer penge, og så booker hen ad vejen. Så kan I tage tog m.m., når I ønsker det.

   Maldiverne <3 Årh hvor skal I glæde jer til at opleve paradis! Men ja; det ER dyrt at holde ferie på Maldiverne. Til gengæld er det også sådan en slags once-in-a-lifetime-oplevelse!
   Der er forskel på at være på et resort og på et guesthouse. Deraf selvfølgelig også prisen. Jeg synes, at det er svært at sige, hvad der er bedst, for det kommer jo meget an på forventninger og pengepung.
   Vores børn SAVNER Dharavandhoo, som var den første lokale ø, vi boede på. Vores guesthouse, Biosphere Inn, er det bedste vi nogensinde har boet på!
   Stranden på øen var ikke noget at råbe hurra for, men det var selve stemningen på øen, og så de omkringliggende sandbanker og øde øer. Det koster naturligvis også at blive bragt dertil, men jo ikke nær så meget, som et ophold på et resort 🙂 Jeg tror, at det var selve oplevelsen af en lokal ø, og hele stemningen på stedet, der gjorde, at det for os var helt igennem fantastisk. Stod det til ungerne skulle vi tilbage 🙂
   De siger dog også, at opholdet på Reethi Beach Resort er én af de bedste rejseoplevelser, de nogensinde har haft! De har aldrig tidligere oplevet den form for luksus, som vist kun er at finde på et maldivisk resort! Det var som i en drøm! Strandene der var flottere end på Dharavandhoo, men ikke flottere end stranden på den sidste lokale ø, vi besøgte...
   Jeg synes, at I skal gøre op med jer selv, hvad der vægter højest hos jer. Hvilke drømme, I ønsker at få udlevet. Er det det pletfri og magiske, skal I betale pengene og vælge et resort. Er det det lokale og lidt skæve, skal I vælge en lokal ø.
   På et guesthouse er der ikke luksus, men I tager måske selv ud og fanger de fisk, I skal spise til måltiderne. I får fisk, fisk, fisk...:-) Og fladbrød med kokos ... og tun... 🙂 I lærer hvordan livet leves på Maldiverne - og det får I ikke det mindste indblik i på et resort. Der er det bare skønhed på skønhed, lækker mad og pool- Der er ikke noget kulturelt at komme efter, men SKØNHED og luksus! Og ja; så er der næsten myggefrit. Modsat de lokale øer, hvor I selv skal spraye hele tiden.
   Mad og drikkevarer er dyrt på et resort. Jeg tror faktisk, at vi gav ca. 30 kr. for en flaske vand. Det koster ikke nær det samme på et guesthouse. En lokal ø har små købmænd, hvor I selv kan købe vand m.m. til ikke så dyre priser.
   Svær beslutning. Er det luksus og pletfri paradis uden en snert af kultur; vælg et resort.
   Er det lokalt liv og lidt mere skæv og uspoleret skønhed I går efter; vælg et guesthouse på en lokal ø.
   Rigtig god uge også til dig 🙂
   De bedste hilsner fra Stine

 6. Hej igen Stine,
  Tusind, tusind tak for dine utrolig mange gode råd. Mht Sigiriya må jeg bare sige ups…. For der bestilte jeg 7 nætter sidste søndag gennem hotellets egen hjemmeside hvor der var 20 % early bird rabat. Med den down side at du ikke kan afbestille… Nå, men tror du ikke det går? Udflugter til Sigiriah Rock en dag, safari en dag, Dambulla-grotterne en dag, Anuradhapura en dag og så måske to dasedage ved hotellets pool, som ser rigtig dejlig ud.
  I øvrigt må vi se om de overhovedet vil tage imod os. På Booking hvor jeg først fandt hotellet stod der at den værelsestype jeg har valgt passede perfekt til 2 voksne og 4 børn. Men efter jeg bookede det på hotellets side(præcis samme vær. type som på Booking og i øvrigt efter at have ringet til hotellet hvor receptionisten mente at en ekstra seng skulle kunne arrangeres) fik jeg en mail fra hotellet om at vi bør vælge en anden og selvfølgelig dyrere kategori. De har ikke svaret på min mail som jeg skrev i mandags – så nu må vi se.
  Efter Kandy har jeg bestilt to overnatninger i Nuwara E, men er kommet lidt i tvivl. På diverse fora har jeg set rejsende anbefale at skippe byen og tage direkte til Ella. På den anden side tror jeg jeg har fundet et rigtig fint overnatningssted i Nuwara E. – og har også lyst at indsnuse den specielle Little England stemning + besøge en teplantage.
  Mange snakker til gengæld varmt om Ella, så jeg ved ikke om 2 nætter er nok. Vi vil gerne se Little Adams Peak og besøge grottetemplet. Hortons Plain ved jeg ikke rigtig med en 3-årig?
  Rigtig god ide bare at få køreturen fra Ella til Tangalle overstået. Hele vores familie værdsætter virkelig alle dine gode råd, forslag og indspil.
  Håber du har haft en god weekend 🙂
  Mange hilsner fra Tina

  1. Hej Tina.
   Så må du lige rykke resortet for svar! Det er ikke altid, at de er så hurtige til at besvare mails, som man kunne ønske… Det rareste er jo, at man kan tage afsted med ro i sindet. Måske du har noteret navnet på den, du talte med, som mente, at en ekstra seng nok godt kunne arrangeres, og så henvise til jeres samtale.
   M.h.t. Nuwara Eliya så er vi faktisk glade for, at vi kom dertil – men ja, det er naturligvis individuelt, hvordan man opfatter de forskellige destinationer. Vi boede på Grand Hotel, og det var en oplevelse i sig selv! Ikke at standarden er, hvad man egentlig betaler for, men man får på en eller anden måde en rigtig dejlig fornemmelse af kolonitiden, når man bor der 🙂 Selve Nuwara Eliya er en sjov sammenblanding af England, der møder Asien, og der er koldt i forhold til resten af landet. Vi ville ikke have været foruden den oplevelse. Vi var en tur i parken/en slags botanisk have, hvor der også er en legeplads, og derudover bare på gåture i området. Vi vippede også med lillefingeren, mens vi drak hightea, og spiste engelske sandwiches og små kager 🙂 Men ja; det er naturligvis op til jeres egen mavefornemmelse, om I vil dertil, men for os var det en god oplevelse 🙂
   Ella er – efter vores mening – ok i forhold til 2 dage. Der er en god stemning i byen, og så er omgivelserne virkelig smukke! Igen tror jeg, at opfattelserne af de forskellige byer er forskellige fra person til person. Jeg synes, at Ella var dejlig, men havde nok i de 2 overnatninger vi havde der.
   Horton Plains har vi ikke været ved – det gør vi næste gang 😉 Vi fravalgte det p.g.a. ungernes alder – vi vil ikke vandre hårde strækninger, inden de er i stand til at gøre det uden brok. Skal vi gøre det, skal det være en rigtig god oplevelse. Vælger I at tage dertil, skal I lige være opmærksomme på vejret i Horton Plains – det er ikke alle tidspunkter, som er ideelle for et besøg der. Derudover skal man tage tidligt afsted på dagen, der der i løbet af formiddagen lægger sig en tæt tåge i området. Det er en lang vandretur, og jeg ville nok ikke gøre det med en 3-årig 🙂
   Jeg er rigtig, rigtig glad for at høre, at I kan få glæde af vores hjemmeside – 1000 tak for lige at skrive det 🙂
   Skriv endelig igen, hvis du har yderligere spørgsmål.
   De bedste hilsner fra Stine

 7. Hej igen Stine,
  Efter at jeg havde skrevet til dig i går kunne jeg godt se at vores rute måske ikke var helt i vinkel endnu. Jeg har derfor justeret lidt så ruten nu ser ud som følger:
  2 nætter Negombo
  7 nætter Sigiriya
  3 nætter Kandy
  2 nætter Nuwara Eliya
  3 nætter Ella
  3 nætter Tangalle
  1 nat Negombo

  Jeg er lidt usikker på antal nætter i Ella og Tangalle. Ville det måske være bedre med 2 nætter i Ella og 4 i Tangalle?
  Jeg kan se at turen ml. Ella og Tangalle er lang. Kunne man evt bløde det lidt op ved at lægge en safari-tur ind i Udawalawe undervejs?
  Og mht turen fra Tangalle til Negombo: Hvor lang tid vil du mene man skal sætte af til det? Kunne man tage den tur samme dag som man skal flyve videre hvis man flyver sidst på dagen? Eller er det ret og slet for risikabelt ift. at nå flyet?
  Grunden til at jeg spørger om dette er at Tangalle ser så dejligt ud – man kunne godt være fristet til 4 nætter her i stedet for 3 og så tage direkte i lufthavnen ?
  Bedste hilsner fra Tina

  1. Hej Tina.
   SÅ fantastisk, at I har bestilt rejsen, og nu kan begynde planlægningen 🙂 Det er en skøn proces!
   Som udgangspunkt synes jeg, at jeres plan ser rigtig fin ud. Dog ville jeg, hvis jeg var jer, tage lidt færre dage i Sigiriya. Jeg forstår godt, at I gerne vil have ro og en fast base i forhold til alle de oplevelser, som I ønsker at få i området, men 7 dage dér er måske lidt meget. Mest af alt fordi Sigiriya ikke som sådan er en hyggelig “by” – det er mere en form for turistområde med små restauranter og souveniershops. Hvis jeg skulle planlægge, ville jeg nok kun tage 5 overnatninger der,
   og så bruge 3 ekstra på sydkysten 🙂 Når jeg skriver 3, så er det fordi I vil kunne spare 2 overnatninger i Sigiriya og 1 i Negombo på tilbagevejen mod lufthavnen. Tangalle ligger nemlig kun ca. 3,5 timers kørsel fra lufthavnen, og vejen der er også fin. I skal naturligvis være i god tid i forhold til afrejse, men så bare sørg for at afsætte et par ekstra timer. Just in case.

   I Sigiriya vil jeg anbefale jer at bo på Sigiriya Village https://www.atrejsemedboern.dk/klik/1944-sigirya-village-H – super børnevenligt og med en pool, der har udsigt til klippen! Rigtig godt til prisen, og vi var ret glade for at bo der.
   1 1/2 times kørsel (ca.) fra Sigiriya ligger Anuradhapura. Kunne være en idé også at opleve, nu I er i området. Virkelig historisk og smukt. Men ja; naturligvis afhængig af, hvor meget jeres yngste også kan holde til. Det er en stor kulturel oplevelse at være i Anuradhapura, synes jeg.

   M.h.t. turen mellem Ella og Tangalle så ville jeg bare få den overstået 🙂 Men det er naturligvis betinget af jeres eget temperament. Da I tager en safaritur, når I er i Sigiriya, så tror jeg faktisk, at det er nok. Vi har taget 2 safariture, mens vi var afsted, og ungerne var ved at gå til… De havde ligesom “været der”, mente de 😉

   I kan sagtens skrive til jeres guest house og bede dem om at reservere togbilletter. Det plejer aldrig at være noget problem.
   M.h.t. autostole, så synes jeg ikke rigtig det er noget, de gør så meget i på SL 🙂 Du kan naturligvis altid spørge dig frem, og ellers ville jeg medbringe en oppustelig én af slagsen, hvis det giver dig en følelse af at føle dig mere sikker og tryg.
   Denne selepude er perfekt til rejser https://www.atrejsemedboern.dk/klik/2321-selepude-B. (kan bruges fra 15-36 kg., eller fra 4-års alderen. Jeres den yngste er 3 år, og vil efter min mening også kunne bruge den).
   Og ja; vi ELSKER bare at køre i tuktuk, og har gjort det siden børnene var helt små. I dag er det noget af det, som ungerne elsker allermest ved rejser til Asien 🙂 Dog er det ikke som sådan en sikker form for transport! Langt fra, faktisk. Trafikken på Sri Lanka er vild, og altid forbundet med en vis risiko. Vi siger dog ALTID til de tuktuk-chauffører, vi kører med, at de lige skal sætte farten ned, og køre sikkert af hensyn til ungerne.
   Efter min mening kan man ikke være i asiatiske lande uden at køre i tuktuk 😉

   Jeg synes faktisk, at vejene er ved at være ok på SL. Der er blevet arbejdet intensivt med infrastrukturen, og dermed er der nu også strækninger, som kan køres ad motorvej. Sidst var jeg faktisk positivt overrasket.
   Det er mere, når man kører ad de små veje, at det kan “drille” lidt. Derudover er mange faktisk gode til at overholde fartgrænserne, køerne kan være lange og trafikken lidt rodet, hvilket medfører, at det kan snegle sig lidt frem indimellem. I skal blot væbne jer med tålmodighed. Der er mange smukke ting at kigge på undervejs, og ellers så sørg for at have en ipad med film på til ungerne. Ha’ også altid lidt snacks og vand med. Vi køber mange kiks til vores ture, og derudover har vi fundet ud af, at de små bagerforretninger, som ligger rundt omkring, sælger nogle fantastiske brød – både med og uden stærk fyld 🙂 Proviantér til turene, ha’ underholdningen klar på en ipad eller lign., eller læg turen på et tidspunkt, hvor I kan tage en lille lur. Så er vores erfaring, at det faktisk går rigtig fint 🙂

   Har du lyst, må du endelig booke jeres overnatninger via mine links. Det koster ikke dig noget, men er en stor hjælp for mig i forbindelse med at bygge min blog op 🙂

   Jeg håber, at jeg har fået besvaret dine spørgsmål? Ellers er du mere end velkommen til at vende tilbage.

   De bedste hilsner fra Stine

 8. Kære Stine,
  TUSIND tak for dit lange og supergode svar, helt utrolig sødt af dig at tage dig tid til det ? Jeg har først set dit svar i dag, da jeg vist havde glemt at krydse af for at jeg ønskede mail om nye kommentarer… Men jeg sætter stor pris på det og kan virkelig bruge det konstruktivt. Og så er der sket lidt her i mellemtiden ? Vi har valgt at gøre som du siger: bevæbne os med masser af myggespray og dækkende tøj og tage af sted ? Vi har booket et fly fra Hamburg til Colombo og skal være af sted en måned fra slutningen af juni t. slutningen af juli. Jeg er i fuld gang med at planlægge og bestille overnatninger – elsker det ? Vores foreløbige plan ser ud som følger:
  2 overnatninger på hyggeligt guest house med swimmingpool i Negombo for lige at lande
  7 overnatninger i Sigiriya. Tror, det er en god base for at udforske Sigiriya Rock, Dambulla, Minneriya Nationalpark mv.(sig endelig til hvis der er andet vi ikke må misse mens vi er der).
  Tjaeh… Herefter har vi en lille udfordring. Egentlig ville jeg have et par dage ved stranden og derfra videre til Kandy. Men: Det guest house jeg super gerne vil have i Kandy er kun ledigt lige efter Sigiriya. Derfor bliver det nok som følger:
  3 overnatningeri Kandy
  3 overnatninger i ???
  Herefter forhåbentlig tog til Ella. Tror du vores guesthouse i Kandy kan forhåndsbestille så vi er sikre på plads i toget?
  3 overnatninger i Ella
  Tog tilbage til Nuwara Eliya og 2 overnatninger der inden vi sætter kursen mod Negombo
  Til sidst 1 overnatning samme sted i Negombo inden turen går til Maldiverne – som jeg hverken har bestilt fly eller hotel til endnu ?
  Er der noget der skurrer i dine ører ift min planlægning? Er det for meget med to gange tog med 3 dages mellemrum? Skulle vi hellere prøve at få ændret vores overnatnings reservationer og tage 2 nætter i Nuwara E. lige efter Kandy og derefter Ella – og så et eller andet spændende(sig endelig til hvis du har forslag)de sidste 3 nætter inden Negombo. Jeg håber hotellerne kan hjælpe med gode chauffører fra sted til sted og jeg vil helst ikke alt for meget kørsel. Har læst hos dig og andre at vejene mange steder ikke er særlig gode. Tror du vi skal tage vores egen autostol/selepude med til mindstemand eller er det noget chaufførerne har?
  Og hvad med tuk tuk, er de spændt fast i den? Brugte du tuk tuk da dine børn var mindre og føltes det sikkert?
  Mange gode hilsner og endnu en gang tusind tak fra Tina og familien

 9. Hej Stine,
  Først tusind tak for en meget fin og inspirerende blog. Vi er en familie med 4 børn i alderen 3-17 år som overvejer at rejse til Sri Lanka og Maldiverne i juli 2018 og læsningen af din blog har absolut kun gjort vores rejselyst større ??
  Jeg er dog blevet lidt i tvivl efter at have læst om den høje forekomst af dengue-feber i 2017. Ville du tage af sted sommeren 2018 – eller ville du være for nervøs til at kunne nyde det? Hvor effektiv er autan, synes du? Er det noget med at man skal gentage indsmøring hver 4. time for at det skal være effektivt?
  Og mht vejr – har du nogle ideer til steder som er fine at besøge på det tidspunkt? Vi tænker at være på Sri Lanka ca. 3 uger og så tage den sidste uge på Maldiverne. Vi har meget lyst til at opleve højlandet og den lokale kultur der – tror du det er meget risikabelt ift dengue? Og har du nogen ideer til dejlige børnevenlige strande der statistisk har gode vejrforhold i juli?
  Vi har rejst en del, men mest i USA, Caribien og Europa. Og vi har aldrig haft børnene med til Asien – så vi er lidt ude af komfortzonen – men det skal man jo en gang i mellem ?
  Bedste hilsen, Tina

  1. Hej Tina.
   Beklager mit sene svar. Juleferien har været fyldt med nærvær med vores unger, og jeg har derfor ikke været så meget på internettet.
   Hvor skønt med planer om en forestående rejse til SL og Maldiverne. I kan godt begynde at glæde jer!
   Asien er vores absolutte foretrukne rejsemål med børn, og jeg kan berolige dig med, at I vil opleve imødekommenhed og venlighed fra de fleste steder 🙂 Men jeg kender godt til den usikkerhed, som kan opstå, når man bevæger sig ud i noget nyt 🙂 Jeg har dog en idé om, at I vil blive vilde med det 🙂
   M.h.t. dengue og vejr er det nogle svære spørgsmål, synes jeg. Dog har vi lige undersøgt, hvordan det ser ud m.h.t. antallet af tilfælde af denguefeber på Sri Lanka, og disse er faldet kraftigt. Jeg har en fornemmelse af, at der er sat voldsomt ind i forhold til forebyggelse – men ja; naturen er jo svær at styre. Jeg vil dog på nuværende tidspunkt ikke have så mange betænkeligheder i forhold til at tage afsted – og jeg er ellers en pyllergøj, når det kommer til mine unger og tropesygdomme 🙂 Sørg dog for at beskytte jer – hvilket I jo også ville skulle under alle omstændigheder. Medbring Autan og køb også lokale midler. Tjek evt. disse oplysninger om Autan https://wwwnc.cdc.gov/travel/diseases/dengue (står i artiklen, som vi også linker til på vores side) – under Picaridin, som er et stof, der kan bruges forebyggende. Vi bruger ALTID Autan! Det er ikke altid vi påsmører hver 4. time, må jeg indrømme… Men vi bruger det så ofte, vi kan – tager det på om morgenen, har det med i tasken sammen med solcreme, og sprayer så igen, når vi er på ture, hvor vi ved, at der er myg. Om aftenen er det et must, og vores unger tager det på uden vi behøver at sige det til dem, når det bliver skumringstid. Læs evt. dette indlæg https://www.atrejsemedboern.dk/sri-lanka-vaccinationer/, hvor jeg også skriver lidt om, hvordan I kan beskytte jer bedst muligt.
   Husk at bo et sted, hvor der er aircondition, og bær lange bukser og bluser om aftenen. Det gør vi ihvertfald.
   Alle former for rejser til lande, som har tropesygdomme, indebærer jo en vis risiko, og man skal gøre op med sig selv, om det er en risiko, man har lyst til at løbe. Det er SÅ vigtigt, at man kan slappe af rent mentalt, når man er afsted. Dine overvejelser er helt naturlige, og jeg kan sagtens forstå dem.
   I skal være opmærksomme på, at hvis I skal bo lokalt på Maldiverne, så skal I også beskytte jer mod myggestik. Der oplyses desværre ikke herom nogle steder, men de har også dengue på Maldiverne. Skal I bo på et resort, behandler de dog ofte big time, så der vil I ikke opleve så mange myg.
   M.h.t. vejret, så tjek evt. dette indlæg, hvor vi også har lavet et skema, der kan oplyse lidt om vejret de forskellige steder i landet https://www.atrejsemedboern.dk/sri-lanka-vejr/. Jeg vil dog sige, at dette kun er retningsvisende – intet er sikkert, når det kommer til vejret 🙂
   Vi har været på SL både om vinteren og om sommeren, og begge gange var vejret rigtig fint. Dog har jeg set, at der har været RIGTIG meget regn i landet de sidste to vintre – også i de områder, hvor der ellers er højsæson. Dette giver et fingerpeg om, at intet kan forudsiges.
   Hvis I ønsker børnevenlige strande i den periode, hvor I påtænker at tage afsted, så skal I tage op til østkysten. Der er vandet mere roligt, end på sydkysten. Dog synes jeg ikke, at østkysten er så skøn, som sydkysten. Syden i landet er derimod intet mindre end FANTASTISK! Havet er dog vildt, og understrømmen visse steder meget, meget kraftig, hvorfor strandene dermed ikke er så børnevenlige.
   Sri Lanka byder på underskøn natur og massevis af kulturelle oplevelser – badeferien er til gengæld perfekt på Maldiverne. Der findes INTET vand, som det, der er omkring øerne dér!!
   Skriv endelig igen, hvis du har yderligere spørgsmål. Og ellers ønsker jeg jer bare en helt igennem fantastisk rejse – I kommer med garanti ikke til at fortryde jeres valg af destinationer 🙂
   De bedste hilsner fra Stine

 10. Hej, vi rejser til Sri Lanka med vår 7 åriga son från19 juni-30 juli 2017. Vad anser ni om att vaccinera mot japansk enfacelit, det verkar vara en extremt ovanlig sjukdom som drabbar väldigt få människor. Har ni vaccinerar er mot detta?

  1. Hej Maria.
   Lyder dejligt med en lang og spændende rejse til fantastiske Sri Lanka 🙂
   De officielle vaccinationsanbefalinger til rejser til Sri Lanka lyder således, at man anbefaler vaccine mod japansk hjernehindebetændelse, hvis man befinder sig i landet i over 4 uger. Jeg vil derfor helt klart anbefale jer, at I kontakter en vaccinationsklinik, og så rådfører jer med dem. De er eksperterne, og det er deres anbefalinger, I skal følge. Uanset rejsens længde bør I altid rådføre jer med eksperter, når det handler om rejser til troperne.
   Vi blev ikke vaccineret mod japansk hjernehindebetændelse, da vi rejste rundt derude i lige præcis 1 mdr., og derfor blev anbefalet ikke at lade os “over-vaccinere”. Da vi rejste rundt i Sydøstasien i 3,5 mdr., blev vi dog vaccineret lige præcis mod den sygdom.

   Vær opmærksomme på denguefeber, når I er derude, og sørg for altid at beskytte jer mod myggestik.

   Rigtig god rejse til jer 🙂

   De bedste hilsner fra Stine

 11. Tusind tak for virkelig hurtigt, brugbart og uddybende svar. Alle råd tages imod med kyshånd.

  Jeg er helt enig i dine synspunkter, og vi bestræber os selv på at leve netop sådan. Alligevel km jeg mærke en snigende usikkerhed og bekymring, nu når det kommer tættere på.

  Vi kører et madkoncept på vores datter som hedder BLW (baby-led weaning), som kort fortalt går ud på, at hun siden hun var seks måneder er blevet tilbudt alt slags mad efter hun er blevet ammet. Det fungerer super godt for os, og hun spiser alt fra grøntsager til gedeost eller fransk terrine, og hendes fordøjelse klarer det så fint. Vi kører altså derfor ikke traditionel grød osv., så jeg er lidt usikker på, hvordan vi klarer den på Sri Lanka. Jeg må snakke med dem på rejsemedicinsk klinik – måske de ved noget om, hvor påpasselige vi skal være.

  Fedt med tips og råd omkring beskyttelse mod sol og myg. ???

  Endnu engang mange tak for svar.

  Bedste hilsner
  Stephanie.

  1. Hej igen.
   Dejligt at høre, at I gør tingene på jeres måde. Kender rigtig mange, der kører efter samme koncept, hvilket også for mig virker helt naturligt.
   Dog er der så nok lige et par udfordringer, som I skal have styr på. Tænker, at de på Rejsemedicinsk kan hjælpe jer med det. De er eksperterne.
   Jeg kan sagtens forstå dine overvejelser. Vores børn er vores ét og alt, og ansvaret er stort – særligt når de er helt små, og vi bevæger os ud på ukendt område.
   Jeg håber, at I når at få ro i maven omkring jeres rejse. I har virkelig SÅ gode oplevelser i vente.
   Rigtig god rejse.
   De bedste hilsner fra Stine

 12. Hej 🙂

  Tak for spændende info om Sri Lanka.

  Vi er en familie på tre med en lille datter på 7 måneder. Jeg hr talt med både læge og rejseklinikken om vaccinationer til vores datter, men ingen af dem vil “røre ved det”, som de siger.
  Nu er vi ret nervøse.. Vi rejser den 17. december i tre uger.
  Hvad gjorde I?

  Håber på hurtigt svar, da vi er lidt pressede.

  Bedste hilsner
  Stephanie.

  1. Hej Stephanie.
   Lige en kort besked herfra. Skriver lidt mere uddybende så snart jeg har muligheden!
   Prøv at tage fat på Rejsemedicinsk Klinik på Banegårdsgade i Aarhus!
   De bedste hilsner fra Stine

  2. Hej Stephanie.
   Så er jeg klar til et mere uddybende svar 🙂 Ville bare sende dig en besked m.h.t. Rejsemedicinsk Klinik, så du kunne nå at få fat på dem asap. Kender godt til det med at blive presset!

   Først og fremmest handler det at rejse med sine små børn meget om indstilling til livet. Nogle vælger at fokusere på ALT det, der kan gå galt og de farer, der lurer alle steder. Andre vælger at at kaste sig ud i tingene og livet med fokus på alt det gode – uden at lade sig begrænse.
   Da vi rejste til sydøstasien med helt små børn i 3,5 mdr., sagde min læge til mig, at det jo meget handlede om at tro på, at tingene ville gå godt, og at meget handlede om livsindstilling. Vi kan vælge at blive indendøre og så håbe på, at vi ikke bliver ramt af noget. Og samtidig måske heller ikke leve det liv, vi drømmer om. Og så kan vi vælge at kaste os ud i det – velvidende, at der er risici forbundet med det!
   Dermed ikke sagt, at vi skal tage bind for øjnene, og så bare gå! Vi skal tage vores forholdsregler og risikovurdere i alle de situationer vi kommer ud for i livet! Og det kan jeg fornemme, at I også gør!

   Jeg ved ikke, hvorfor så mange tror, at Sri Lanka er et vildt farligt land at tage til. Jeg oplevede det samme på Skejby i sommers. Jeg har en sygdom, som jeg bliver behandlet for dér, og den læge jeg talte med, var nærmest ved at falde bagover, da jeg fortalte, at vi var på vej til Sri Lanka. Han gav udtryk for, at jeg lige så godt kunne springe ud fra en klippe!
   Sri Lanka er – efter min mening – et af de mest sikre lande, vi nogensinde har rejst i.
   Landet er erklæret malariafrit, hvilket efter min mening er det vigtigste! Der er dog denguefeber. Tag jeres forholdsregler og beskyt jer konstant mod myggestik. Smør Autan under solcremen, bær langærmede bluser og bukser om aftenen, sov i rum med aircondition og brug myggenet både over seng og barnevogn.
   Så vidt jeg ved, kan babyer på den alder IKKE vaccineres! De skal være over et år!
   Det er derfor vigtigt, at du KUN ammer (eller giver modermælkserstatning) og KUN giver vand fra flasker (altså køber vand på flaske). Det samme gælder jer andre; drik ALDRIG vand fra hanen!! Medbring evt. en rejse-elkedel, så du altid kan koge vand.
   Sørg for, at mindste-baby hele tiden får væske nok, da klimaet virkelig er varmt. Hold hende i så vidt muligt i skyggen, og sørg for at have uv-dragter og solhatte med. Medbring soltelt til timerne på stranden.
   M.h.t. maden så skal I kun give hende mad fra glas (altså du ved; sådan noget fra Nestlé eller lign.) eller grød (havregrød m.m. kan I selv tilberede, og ellers kan I også købe færdiggrød eller medbringe). Medbring kendte produkter hjemmefra, og ellers er der rig mulighed for at købe babymad i de større Food-city-butikker m.m. i de større byer rundt om i landet. Giv hende kun det mad, og lad hende ikke få tilberedt mad fra et køkken derude.
   Skal dog lige siges, at vi alt i alt har rejst rundt på Sri Lanka i 7 uger, og at vi ikke har haft mavebøvl…

   Jeg kender mange familier, som har rejst oversøisk med babyer, og som ALDRIG har oplevet nogle former for problemer! Flere og flere vælger sågar at holde barsel i udlandet.
   Tag fat i Rejsemedicinsk Klinik og bliv vejledt af dem, således du kan få ro i maven.
   Husk dog at tage jeres forholdsregler; det ER et andet land med helt andre sygdomme og bakterier, og dermed også andre risici.

   Jeg må sige, at jeg ikke ville have mine betænkeligheder, men jeg har jo også været der. Dog ikke mens mine børn var babyer.

   Jeg håber, at I finder den ro, I har brug for. Giv gerne lyd, hvis du har lyst.

   De bedste hilsner fra Stine

 13. Hej stine,
  Tusind tak for en super god og inspirerende hjemmeside.
  Den har været medvirken til at vi har bestilt flybilletter til Sri Lanka til Februar 2017.
  Vi er blevet vaccineret og i den forbindelse nævnte lægen at vi skulle købe imprægneret myggenet til hele familien.
  Vi har booket guesthouses og enkelte hoteller.
  Jeg vil høre om i selv tager myggenet med når i har været på Sri Lanka? Skal det så være til enkelte senge eller dobbeltsenge? Vi rejser 2 voksne og 2 børn (5 og 13 år).
  Mvh
  Annie

  1. Hej Annie.

   Hvor det glæder mig, at I er blevet inspireret til en rejse til Sri Lanka – og 1000 tak fordi du skriver det!
   Jeg håber, at I også bliver betaget af det smukke land, og at I får en rigtig dejlig ferie.

   Vi har aldrig haft myggenet med til Sri Lanka, ligesom vi har haft det til andre lande. Dette bunder i, at vi har været meget bevidste om, at der ikke har været malaria i de områder, vi har været i.
   Dog har vi været i områder med dengue feber, og der har vi enten sovet med aircondition eller net. Vi har dog aldrig oplevet at være et sted, hvor der ikke har været myggenet til fri afbenyttelse.
   Hvis I er i tvivl, vil jeg råde jer til at skrive en mail til de guesthouses og hoteller, som I skal bo på. De vil kunne oplyse jer om størrelsen på deres senge og også, om de selv har myggenet. Det kunne jeg forestille mig, at de har (vi har aldrig været et sted, hvor der ikke blev taget nogle forholdsregler). På den måde kan I få det afklaret, og højst sandsynligt slippe for at “slæbe” myggenet med i tasken 🙂
   Tjek evt. mit indlæg om vaccinationer og dengue her https://www.atrejsemedboern.dk/sri-lanka-vaccinationer/.

   Husk at medbringe Autan, og køb så ellers gerne det lokale myggemiddel derude.

   De bedste hilsner fra Stine – og RIGTIG god rejse 🙂

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *