costa rica med børn

Rejseberetning; Læs her, hvad I kan opleve på rejser til Costa Rica!

costa rica med børn

Hvorfor Costa Rica som rejsemål?

I 2012 da vores søn, Bertram, var 3 år, besluttede vi, min mand Kasper og jeg, Marie, os for at at rejse ud i verden.
Da vi vidste, at vi gerne ville på en længere rejse, og da vi – inden vi fik børn – havde rejst flere gange i Asien, ville vi på denne rejse rigtig gerne udforske andre dele af verden.
Efter at have været på jagt i alle de rejseguides jeg kunne finde på det lokale bibliotek, endte vi til sidst med LonelyPlanets guides om Indonesien og LonelyPlanets guide om Costa Rica. Da vi havde brugt lidt tid på at kigge disse igennem, faldt valget mere eller mindre ret tilfældigt på Costa Rica!
Da vi tidligere har sejlet rundt i Caribien på en rute, der strakte sig fra San Blas (Indianer ø-rige i Panama) – gennem Panama kanalen, Kokosøen (en del af Costa Rica) og Galapagos, inden Kasper sejlede videre over Stillehavet, var specielt jeg blevet ret så vild med Mellem- og Sydamerika.
Sådan helt grundlæggende er vi som familie rigtig gode til at rejse sammen. Desuden elsker vi alle sammen dyr, natur og aktiv ferie – noget, som Costa Rica har i rigelige mængder. Derfor var valget, når alt kommer til alt, egentlig ret nemt. Det er jo lige præcis i Costa Rica, at man som natur- og dyreelskende familie kan få opfyldt sine drømme! Med et barn, som elsker krokodiller, og en mor, som er skabs-hobby-biolog, kunne vi altså hurtigt se, at alt ville kunne gå op i en højere enhed på en rejse til Costa Rica.

skønt at rejse til costa rica med børn
Vi tog også, mere eller mindre tilfældigt, på rejsemesse og fik meget god inspiration til netop Costa Rica. Noget, som vi absolut kan anbefale andre også at gøre, når de leder efter en destination, som passer lige præcis til dem.

Læs også: Snorkling og dykning med hajer i Vaavu-Atollen på Maldiverne

Costa Rica er, efter vores mening, den helt perfekte destination for børnefamilier!
Det er på mange måder et utrolig spændende, smukt og frodigt land at rejse rundt i, og sikkerheden er relativ høj.
Mellem de 4000 meter høje bjerge og det tropiske lavland, er der ca. 6 forskellige klimazoner, og deraf også en helt igennem storslået natur med både drylands, vulkaner, varme klider og tropisk regnskov, hvor alt bliver vådt.
Costa Rica har ingen hær, hvilket siger noget om, hvilken slags land, det er; de har simpelthen ikke haft brug for en hær! Derudover er det nemt og sikkert at rejse rundt i Cost Rica som familie i f.eks. egen bil, hvilket vi syntes var ret optimalt.

paa kanon tur i costa rica

Inden rejsen var vi rundt hos forskellige bureauer, bl.a. Jysk Rejsebureau, og snakkede der med en super sød og dygtig rejseagent, som gav os nogle virkelig gode fif til ruten. Alligevel endte vi med at booke stort set hele rejsen via et lille danskejet og bæredygtigt rejsebureau, som var etableret af en familie, der var rejst til Costa Rica for netop at lave bæredygtige rejser. Rejsebureauet hed Pura Vida Travel, men jeg tror desværre ikke, at det eksisterer mere. Ærgerligt, for de var VIRKELIG gode til at hjælpe os og til at finde steder ”off the beaten track”, hvilket i Costa Rica ofte betyder, at det ikke vælter rundt med amerikanere… Amerikanere er helt fine, men man kunne nogle steder få en oplevelse af, at de betragtede Costa Rica, som mange danskere opfatter Gilleleje eller Skagen – sådan en slags sommerferiested med store sommerhuse og nogle gange en lidt for overlegen holdning og adfærd på de lokales bekostning, hvilket vi på ingen måde havde lyst til at støtte op omkring!

Ruten rundt på Costa Rica og de steder vi boede

Vi var selvfølgelig realistiske omkring den ønskede rejserute, og vidste, at vi ikke kunne nå at køre hele Costa Rica tyndt.

costa rica kort

Costa Rica ligger med Stillehavet mod vest og Det Caribiske Hav mod øst, og vi bestemte os for udelukkende at rejse rundt på Stillehavssiden af Costa Rica af hensyn til tidsforbrug i bilen, og også i forhold til hvad vi gerne ville se i dette område. Efter at have sejlet tværs over ”Stilleren” i egen båd, har vi nemlig udviklet en meget stor kærlighed til Stillehavet.
Vi havde naturligvis ønsker både i toppen og bunden af denne side; f.eks. Tenorio og Osa Peninsula.
Caribien-siden skulle også være fantastisk, men det må blive en anden gang.

Vi bestilte de fleste overnatningssteder via Pura Vida travel, og jeg ville til enhver tid anbefale de fleste af disse steder.

San José

Vi startede vores rejse ud med at bo i Costa Ricas hovedstad San José på Tacacori Ecologde, hvor vi boede i en lille casita med egen terrasse. Det var virkelig et godt sted at lande efter flyveturen med jetlag o.s.v.! Stedet havde en kæmpe have med bananpalmer, mandarintræer, alverdens biller, sommerfugle  og masser af fugle, f.eks. kolibrier og tucaner – og bedst af alt; plads til leg!

Tacacori Ecolodge

Værterne på stedet var rigtig søde, og hver morgen indtog vi den lækreste morgenmad, bl.a. med hjemmelavet bananmarmelade af bananer fra haven. Eneste ulempe var dog, at ”Tacacori Ecologde” lå langt fra selve byen og andre restauranter.
Vi boede i den lille casita i 2 nætter, hvor den første overnatning var den nat vi ankom klokken ca. 02.30… gab!

Arenal

Efter vores 2 dage i San José, bevægede vi os videre på vores rute.
Costa Rica er kendt for sin velsmagende kaffe, hvorfor vi naturligvis på vejen mod næste destination tog vi et smut forbi en kaffeplantage, ”Doka estate”, hvor det var muligt at få en rigtig god kaffe-tour.
Vi havde booket et homestay i Arenal-området via ”Proyecto Asis” (en lille organisation/dyrereservat, der tager sig af skadede, vilde dyr eller af dyr, der har været i fangeskab. Desuden kunne man få spansk undervisning + der var forskellige ophold for frivillige). Vi boede på dette lille homestay i 2 dage.
Der er masser af homestays i området, da dette er en meget normal måde at holde ferie på i Costa Rica. Vi boede hos sød kvinde, der hed Rosie, som havde haft mange gæster før os. Vi var dog den først danske børnefamilie, hun havde haft på besøg.

tag endelig til costa rica med børn
Som udgangspunkt er homestays virkelig et godt alternativ til hoteller m.m., men vi vil ikke anbefale det i starten af en rejse. Da vi efter den lange flyvetur havde en følelse af nærmest endnu ikke at ”være landet”, ville det have været rart i stedet at have haft muligheden for at starte ferien ud med et par dage for os selv, inden vi skulle til at ”rette os mere udad”. Blot noget, man bør have i sine overvejelser, inden man tager afsted.

Der er flere ting at foretage sig i Arenal-området. Ud over besøget på kaffeplantagen og i dyrereservatet, hvor vi hjalp til med at lave foder, fodre dyrene og gøre burene rene, besøgte vi en eftermiddag bl.a. ”Baldi hotsprings”, som er et luksushotel og ”badeland” med vand fra varme kilder. 

Tenorio og Miraveilles nationalparker

Fra Arenal gik turen videre mod Tenorio og Miraveilles nationalparker, hvor vi havde booket overnatning på Casitas Tenorio. Det var et VIRKELIG godt og meget lokalt sted, hvor vi boede i en casita med en lille terrasse, og hvor vi havde brusebad med stort vindue ud til junglen.

Casitas Tenorio

Donald, ejeren, viste os rundt på hele grunden, og vi så brøleaber, dovendyr, sommerfugle, arapapegøjer, tucaner, kolibrier o.s.v.
Det var også muligt at bo i telte á la en campingplads – og der var et udendørs overdækket køkken, hvor vi lavede aftensmad. Om morgenen ankom en lokal dame, og hun lavede morgenmad bestående af bl.a. æg og frugt fra farmen (som var en del af Casitas Tenorio). Den costaricanske morgenmad er ikke specielt kulinarisk, og består af bønner og æg – men her smagte det virkelig godt, og så var den friske frugt fra ejendommen virkelig et plus!

krokodiller i costa rica

Der var massevis af aktiviteter i området: Flat water rafting med badning i floden, og den helt store natur-tur med rigtig god guide, der viste og fortalte om krokodiller. Og lad det være sagt med det samme; der var MANGE krokodiller! Det, der gjorde størst indtryk var dog, at krokodillerne kun var ca. 10 minutter derfra, hvor vi badede. Egentlig blev Bertram mest betaget af nogle såkaldte Tiger-hejrer – nok fordi de spiste krokodilleungerne… det var sejt, syntes han!
Som nævnt flere steder i denne rejseberetning, så er Costa Rica præget af et fantastisk dyreliv, hvorfor vi klart vil anbefale alle at købe nogle dyre/fugle/plante-guides. De fås de fleste steder og er sådan nogle laminerede kort med billeder af forskellige dyr og arter fra landet – vi krydsede af hver gang vi så en fugl, et dyr eller lignende.

miraveilles vandfald
Vi var hele tiden på udkig efter jaguaren, som vi håbede på at se i den vilde natur, men det blev kun i fangeskab, at vi fik den set – vi larmede nok også for meget.
Derudover kunne vi iagttage flagermus, MANGE forskellige fugle med forskellige ”historier”, f.eks. Tiger-hejren, forskellige aber (der er 4 slags i Costa Rica og vi så 3 af dem), og meget, meget mere.
Vi var også forbi Las Pumas, en slags zoo/vildtreservat for pumaer, ozelotter, jaguarer m.m. Og selvfølgelig på opdagelse i Tenorio Nationalpark med trekking ved Rio Celeste, som dog var lidt hårdt for Bertrams små ben… og for Kaspers ryg. Jeg tror i virkeligheden, når jeg nu tænker tilbage, at det var ret hårdt… eller Kasper er nok lavet af et særligt ”stof”!
Vi har aldrig haft ”klapvognsbørn”, de har gået rigtig meget selv og evt. siddet på skuldrene, så han havde det fint med det, men en sådan tur kan nok bedst anbefales, når børnene er lidt ældre end Bertram.

Læs også: Idéer til hvad I skal huske, når I rejser med baby

Turen var lang, men virkelig skøn, og foregik i omgivelser, der bestod af vandfald, forskellig farvede floder, hotsprings, og grønt, grønt, grønt…

Vi opholdte os på Casitas Tenorio og i det smukke omkringliggende område i 3 døgn. Det var helt klart et af vores favoritsteder!
Når I pakker tøj, så dog hav in mente, at luftfugtigheden lige præcis her er meget høj! Det kan derfor være en fordel at medbringe hurtigt tørrende tøj – vi oplevede nemlig, at vores bomuldstøj havde svært ved at tørre.

I det hele taget var opholdet her faktisk én af de allerbedste oplevelser på hele vores rejse rundt i Costa Rica, da både den fine casita og selve de ture vi var på, var helt igennem fantastiske.

Rincon de la Vieja

Da vi begav os fra Tenorio og Miraveilles nationalparker mod Rincon de la Vieja, som var næste destination på vores rejse til Costa Rica, slog vi et smut forbi Llanos de Cortez, som er et kæmpe vandfald, som de lokale bruger som swimmingpool.

Llanos de Cortez - de lokales swimmingpool.

Vi fandt et særligt spot, hvor man kunne gå om bag vandfaldet, hvilket var en rigtig dejlig oplevelse. Det var et virkelig smukt og uopdaget sted, hvorfor det også var en meget speciel og flot oplevelse.

Rincon de la Vieja Lodge

Efter ankomst til Rincon de la Vieja, som havde et helt tørt og western-lignende landskab i forhold til det fugtige og våde, vi netop kom fra, tjekkede vi ind på Rincon de la Vieja Lodge. Egentlig et ok sted, som dog ikke gjorde så stort et indtryk på os, men tror også det var fordi vores dage var så tætpakkede…
Rincon de la Vieja  var et helt fint sted at bo, men det var lidt sjovt, at der lige præcis dér var rigtig mange hollændere på sommerfugle-ture…?!?

Vi boede på Rincon de la Vieja Lodge i 2 nætter, og der var hængekøjer ved vores lille casita, så Bertram faldt i søvn på terrassen med pandelampen på hovedet.

Vi benyttede os af områdets aktiviteter, og var bl.a. i mudderbade/hotsprings og prøvede ziplines! Mega fedt, syntes Bertram på 3 år, der naturligvis godt mente, at han selv kunne klare udfordringerne – mor var derimod bange og kørte første tur med en guide! Selvfølgelig zip-linede Bertram ikke alene, men havde også en guide med sig, hvorfor det jo alligevel var trygt og sikkert!

Playa Samara 

Efter indtil videre at have brugt alle vores dage i Costa Rica med massevis af aktiviteter, var det tiltrængt med en lille badeferie. Vi tog derfor til Playa Samara, hvor vi havde booket 5 overnatninger på Hotel Entre dos Aguas – et sted vi selv havde fundet, og som var hyggeligt indrettet med et lille rum (Vi havde 2 store dobbeltsenge og et fint størrelse bad/toilet… så det var ikke så lille) inkl. bad/toilet, udendørskøkken og pool + overdækket udendørsområde med wi-fi, kaffe/te o.s.v. Derudover var beliggenheden rigtig god med gåafstand til en virkelig god og børnevenlig strand. Børnevenlig forstået på den måde, at ingen strande er børnevenlige på Costa Rica’s Stillehavsside, da der her alle steder er stærk understrøm.

Playa Samara
”Vores” strand var dog en fin og bred sandstrand med gode surf muligheder for begyndere. Strandpromenaden var derudover rigtig hyggelig, men også ret turistet – måske faktisk et eller andet sted lige præcis det, vi havde brug for. Selvom det alligevel var godt at bo lidt væk fra stranden, så vi ikke behøvede at være  blandt for mange turister hele tiden.
Hotellet var bl.a. godt, fordi der netop var ro – man kunne også bo nede ved stranden, men der var mere liv og leben, så det var et aktivt valg at ”trække os” lidt.

Manuel Antonio Nationalpark

Næste mål på vores rejse var Manuel Antonio Nationalpark, og turen dertil var en laaang strækning at tilbagelægge. Vi kørte kl. 10.30 og ankom kl. 17.30, hvorfor vi også undervejs var nødsaget til at tage nogle små, fine stops. På vejen dertil kørte vi bl.a. over Crocodile Brigde, og havde dermed pludselig udsigt til ca. 40 STORE krokodiller lige neden under os…

Manuel Antonio Nationalpark
Da vi endelig ankom, tjekkede vi ind på Hotel Playa Espadilla, og blev indlogeret i en lille cabina med turens eneste fjernesyn. Her skulle vi bo i 2 døgn, og vi nød godt af, at stedet havde en god pool.

Årsagen til at vi tog den lange tur hertil var udelukkende på grund af Manuel Antonio Nationalpark, som er områdets helt store trækplaster. Efter vores mening et must-see, der er meget, meget flot, men samtidig også meget turistet. Vi oplevede SÅ mange dyr helt tæt på, og havde en rigtig god guide. Vi så f.eks. et dovendyr på ganske tæt hold, da vi var i stand til at komme i en afstand af ca. 2 meter til dette dyr, fordi det skulle ned og ja undskyld mig… skide! Det gør de kun én gang om ugen, så vi var heldige! Alle de andre dyr så vi gennem en god kikkert.
Inde i selve nationalparken lå en rigtig god strand med beliggenhed i en rolig bugt, og denne strand var dermed nok egentlig også den mest børnevenlige, vi var på, mens vi var i Costa Rica.
Hvilken natur vi var omgivet af, kan vel egentlig meget godt beskrives ved, at aber og vaskebjørne her stjal turisternes madpakker, mens de badede.

hygge med vaskebjørne på stranden

Osa Peninsula, Puerto Jimenez

Næste stop på rejsen var Osa Peninsula, Puerto Jimenez, hvor vi havde booket 4 nætter ved Cabinas Jiminez.
Vores værelse var udsmykket med vægmalerier af ara-papegøjer, tucaner o.s.v., og stedet havde en dejlig pool. Altså rigtig fine rammer, men knapt så serviceminded et personale, og derudover havde de nogle uopdragne hundehvalpe, der gjorde den ellers hunde-glade Bertram bange for hunde…. Øv! Alt i alt ikke som sådan et sted, vi kan anbefale til andre børnefamilier med helt små børn – kun hvis man har lidt ældre børn, som kan tackle hundene, for selve stedet lå faktisk rigtig fint og havde det vi skulle bruge.

Af aktiviteter benyttede vi os af Dolphin sunset tour i kajakker, som dog i stedet blev til Mangrove-krokodille tur!

på kanon tur ved puerto jimenez

Vi havde en virkelig god og dygtig guide, Marlin, som Bertram faldt i søvn ved, men den ene kajak tog vand ind, så vi endte med en sunket kajak midt i mangroven, hvor vi lige havde spottet krokodiller – ret nervepirrende!! Kasper og Marlin klarede den dog, mens jeg sad med en sovende Bertram, og fik ca. 250 myggestik… Egentlig en virkelig god og sjov tur, men også lige liiiiidt mere spændende end vi rent faktisk havde forestillet os!
Udover den nervepirrende kajaktur, tog vi også på et roadtrip til Cabo Matapalo, hvilket var en virkelig god tur – ja, faktisk én af de dér uforglemmelige oplevelser – med meget bumpy roads og MASSER af dyreliv, f.eks. en brøleabefamilie, der krydsede vores vej med bitte små abeunger siddende på ryggen, og også det eneste sted vi så Spidermonkeys ”in the wild”.

surfer paradise
Vi fandt derudover ”et skjult surfer-paradis” og en gemt verden á la Jurassic park med vandfald m.m. Virkelig en skøn og meget smuk tur!
Vi sluttede vores ophold af med en tur i kakao/chokoladeplantagen ”Finco Köbö” med en god guide og delikate smagsprøver.

Noget af det jeg endvidere husker som værende meget positivt fra Osa var, at det vrimlede med Rød Ara-papegøjepar. De fløj rundt sammen to og to, skræppede højt op, og var bare SÅ smukke.
Vi lånte også cykler, og cyklede rundt i den ”dovne” by, hvor vi fandt nogle meget lokale steder at spise. Da vi cyklede rundt, stod Bertram på bagagebæren, så man skal nok ikke være vanvittig sikkerheds-fokuseret, hvis det er en oplevelse, man kunne være interesseret i selv at prøve. Cyklerne var sådan nogle gamle havelåger, så det var bare stille og roligt, og derfor turde vi godt.

Uvita 

Næste stop var Uvita, hvor vi havde booket 3 nætter på Rancho DiAndrew. Her boede vi i et teltlodge på pæle med udendørs toilet og bad og med den skønneste udsigt udover junglen og marine nationalparken ”Marina Ballena”.

Rancho DiAndrew

Off-season var det ejerens forældre, Richard og Sheryl, der bestyrede stedet, og de blev næsten Bertrams bedsteforældre. De var SÅ søde ved os, og hjalp os med at finde nogle virkelig gode steder, hvor vi kunne ”mini-vandfalds-trekke” m.m. Derudover lavede de den lækreste og mest velsmagende mad til os, bl.a. key-lime-pie.
Der var masser af ting at tage sig til, mens vi var i Uvita, og vi var bl.a. på små vandfaldsture, på tur til Marina Ballena med strand, surf og gåture, på flodtur med tubes, snorkler og klippeudspring + aften/natte-tur til et skildpaddested, hvor vi var ude og se, om skildpadderne var på vej op for at lægge æg. Det var de desværre ikke denne aften, men det var en super-fed oplevelse at gå på stranden midt om natten – også selv om det var bælgmørkt! Det var i hvert fald en usædvanlig oplevelse; det lynede ude i horisonten, Bertram sad mest på Kaspers skuldre, pandelamperne var tændt, og selvom vi ikke så skildpadder, så vi i stedet frøer, flagermus, en kæmpe pynton/kvæler-slange-agtig én + en palm-viper, der sad oppe i en palme og fangede flagermus. Det var virkelig en spændende og uforglemmelig  aften!

overnatning ved uvira

Vores sidste nat i Costa Rica blev tilbragt på et almindelig guesthouse i San José: Det var et  udmærket sted, men jeg kan ikke huske, hvad det hed eller hvor det lå…

Overvejer I selv at tage nogenlunde samme rute, som os, var de bedste steder vi boede helt klart Casitas Tenorio og Rancho DiAndrew. Vi kan i dén grad anbefale, at I prøver at bo disse steder.

Alt i alt var vi i Costa Rica i omkring 4 uger, og hele rejsen kostede ca. 65.000 kr. alt inkl.

Vores bedste oplevelser i Costa Rica

Vi havde rigtig mange gode og helt igennem uforglemmelige oplevelser på vores tur til Costa Rica. Nogle af de oplevelser, der står helt skarpt, og som dermed også var nogle af de bedste, var klart vores ophold i Tenorio  – mest af alt p.g.a. stedet vi boede, men også på grund af den helt fantastiske natur og det mangfoldige dyreliv.
Derudover står også vores ”off the beaten track” tur ned til Cabo MataPalo meget stærkt.
For Bertrams var den bedste oplevelse at se alle de dyr, vi konstant var omgivet af – han fik bl.a. en ny bedste ven i form af vaskebjørnen Philipe – nå ja, og så også, at han lærte at svømme uden hjælp. Det var han meget stolt af!

vaskebjørne på costa rica

Gode rejseråd i forbindelse med rejser til Costa Rica

Et råd, som vi gerne vil videregive til de familier, som rejser med børn, er, at vi vil anbefale, at man som minimum bor 3 dage hvert sted!
Generelt må vi sige, at vi ret hurtigt fandt ud af, at vi ganske enkelt boede for få dage hvert sted – lesson learned!
Der kommer langt mere ro og nærvær over en sådan rejse, hvis man tager sig tid, og ikke hele tiden skal pakke ned og ud. Vi kan derfor anbefale at bo færre steder, og så tage ture ud derfra.

skønne vandfald på costa rica

Rejser I med mindre børn, kan det også være værd at overveje, om ikke der kan være brug for at holde et par dages ”ferie”, når lige I er landet, i stedet for med det samme at opsøge det autentiske og med det samme kaste jer ud i store oplevelser, som ofte kan være en smule mere krævende.
Et hotel kan – efter vores mening – måske være at foretrække i stedet for et homestay til en start, da I eventuelt kan have behov for lige at blive ”akklimatiseret” og ”falde ned” efter en lang flyvetur. At rejse ud, er jo også at tage sig tid til at komme ned i gear og bare være sammen.
Jeg vil dog til enhver tid anbefale andre at bo på homestays, og så bare lægge opholdene her i midten af turen. Det var utrolig spændende at få et indblik i costaricanernes hverdagsliv, smage deres mad og øve lidt ”skralde-spansk”. Man skal blot have in mente, at man er mere ”på”, end hvis man bor på hotel/resort, hvorfor man nok ikke skal  være den introverte-type, for at benytte sig af disse ophold. Både Kasper og jeg har boet hos værtsfamilier rundt om i verden på gymnastikrejser, så vi kendte lidt til ”boligformen” i forvejen.

Overvej eventuelt også, hvor lange strækninger I ønsker at køre ud i ét hug!
Det kan være yderst anstrengende at køre meget lange strækninger med små børn, hvorfor man kan overveje, om den destination, man har sat sig for at besøge, er den lange rejsetid værd, eller om man måske i stedet kan ”bide” turen over.
F.eks. står Osa Peninsula som et sted med uforglemmelige oplevelser for os – der var helt øde strande, spidermonkeys m.m., men turen dertil… den var VIRKELIG lang!
Osa Peninsula er sådan en destination man tager til, for at få meget autentiske trekkingture i junglen med overnatning i telte ude i skoven o.s.v., men ønsker I at benytte jer af disse ture, skal jeres børn være mindst 8-10 år.
Derfor er det altid vigtigt, at man ved, hvad man kører efter.

hygge med børnene i costa rica

Måske I, som os, vil kunne få glæde af at leje egen bil undervejs. Det giver én en enorm frihed, og er derfor en fantastisk og også ganske sikker måde at rejse rundt i Costa Rica på.
Vi havde lejet en bil via vores rejseselskab, hvilket var utrolig nemt, da den blot stod klar til os, da vi ankom. Generelt var det vores opfattelse, at det var helt utrolig nemt at køre rundt i Costa Rica, men dog tog det ofte længere tid at tilbagelægge vores strækninger end beregnet. Derudover var vejene meget bumpy, og vi kunne ikke undgå et par punkteringer.
I det store hele var det super fedt at ha’ en bil, som vi bare kunne smide tingene i – det gav en stor følelse af frihed, at vi f.eks. kunne lade våde vandrestøvler og bodyboard ligge, uden at skulle bære rundt på dem konstant.
Eneste minus var, da vi én gang blev stoppet af en betjent og skulle ”bestikke” ham for ikke at få en kæmpe bøde. Ellers oplevede vi intet ”skræmmende”, og han var heller ikke frygtindgydende, bare sådan ret nøgtern; ”Vil I ha’ en bøde på 5000 kr. eller betale 500 kr. til mig?”.

vandfald er der masser af i costa rica

Hvad vi anbefaler, at I oplever i Costa Rica

Generelt kan vi KUN anbefale, at I som børnefamilie oplever Costa Rica, som bare har SÅ meget at byde på! Landet er smukt og frodigt, og har en meget, meget venlig befolkning og en skøn kultur.
Af særlige oplevelser, som vi gerne vil anbefale er specielt at ”zipline”, Flat water rafting og guidede ture i nationalparkerne. Dyrelivet i Costa Rica er virkelig alsidigt og spændende.

hængebroer på costa rica
Costa Rica byder på rigtig mange seværdigheder, men den bedste oplevelse vi havde, var Rio Celeste, Tenorio, som i dén grad var præget af ubeskrivelig smuk natur med skønne vandfald, forskellig farvede floder, hotsprings, hængebroer, farver, som vi ikke tidligere har oplevet og derudover en frodighed, som var exceptionel!

Læs også: Guides, beretninger og videoer fra vores rejse sommeren 2018 til Seychellerne

Strande i Costa Rica

Som tidligere nævnt har Costa Rica nogle meget, meget smukke strande – dog ikke uden understrøm – i hvert fald på Stillehavssiden.
De strande vi besøgte, var alle dejlige, men Samara var den mest børnevenlige, og dermed også den strand, vi følte os bedst tilpas ved.

lækre strande på costa rica

Husk at medbringe strandlegesager, evt. den sammenfoldelige spand fra Scrunch-bucket og også det sammenklappelige fiskenet fra Scrunch, som er nemme at have med, da de ikke fylder meget i tasken. De smukke strande indbyder til leg!
Vi investerede endvidere i et bodyboard, som er rigtig fint at benytte, når havet har bølger, som man kan glide hen over. Bertram havde svømmevinger på og hang på ryggen af Kasper.

Byer

Vi var ikke i så mange byer, men af de byer vi besøgte, kan vi anbefale Samara, da det er en nem og bekvem by. Bijagua var derudover rigtig hyggelig og autentisk.

Maden i Costa Rica

Vi spiste mange forskellige steder, mens vi rejste rundt.
Morgenmaden indtog vi altid på de steder, hvor vi boede, da den var inkluderet i prisen – det var frokosten og aftensmaden også ofte. De steder, hvor vi boede med udendørskøkken, lavede vi selv mad, bl.a. sandwich, kylling i karry eller ”rejsegryde”, som er et mix af pasta, pøser, ketchup og et skvæt fløde (kedeligt, men nemt), eller også spiste vi på de små, lokale restauranter – enten hvis vi stoppede midt i en by, hvor vi kunne se, at der var hyggelige restauranter eller også lige faldt over nogle mere turistede steder. Vi spiste ikke så meget i gadekøkkener, men mere på de lokale caféer. Vi var kun ganske få gange på f.eks. pizzaria el.lign.

Vaccinationer på rejser til Costa Rica

Vi sørgede naturligvis for at have styr på vores vacciner. På trods af tropesygdomme var vi dog ikke på noget tidspunkt bekymrede over at rejse til landet.
Som udgangspunkt bør man altid være vaccineret mod difteri og stivkrampe samt Hepatitis.
Kontakt ALTID en vaccinationsklinik, inden I rejser, så I kan få de passende vacciner.
Der er dengue i Costa Rica, så husk myggebeskyttelse! I kan købe Autan her.

Visum

Costa Rica er visumfrit i indtil 90 dage. I behøver altså ikke at bestille et visum.
Det er vigtigt, at jeres pas er gyldigt i min. 6 mdr. fra indrejedatoen.

Klimaet i Costa Rica

Klimaet i Costa Rica er tropisk.
Landet har regntid og ”dryseason”. Regntiden starter normalt i midten af april og varer frem til oktober/november. Derefter starter den tørre sæson, som varer fra november til april.

Sprog

Der tales spansk i Costa Rica, så det vil være fint at kunne spansk til husbehov. Har I planer om at benytte jer af homestays, og kan I ikke så mange spanske gloser, vil det være en rigtig god idé at medbringe en parlør.

Møntfod

Den costaricanske møntfod hedder Colón, og befinder I jer i de større byer er det intet problem at veksle til denne møntfod, da der findes en del ATM’s i disse byer.
Det er også muligt at betale med US-dollars i tursitområderne.

Lufthavnsskat

Når I rejser ud af landet, skal I betale en lufthavnsskat på ca. 29 US-dollars.

Praktiske overvejelser ved rejser til Costa Rica

I kommer højst sandsynligt ikke til at få brug for en klapvogn, da en sådan ikke er nem at have med rundt. Rejser I med helt små børn, så kan I dog medbringe en lille, sammenklappelig paraplyklapvogn eller en bæresele.

Når I bader i en pool, vil I kunne få brug for vandskyende vat  – evt. sammen med earband-it, da de bakterier, som er i pools, kan give øreinfektioner. Det oplevede vi desværre, at Bertram blev ramt af på trods af, at han ellers ikke er sart.

Vi vil derudover anbefale jer at medbringe regntøj (måske åndbart, da luftfugtigheden er meget høj) og rigtig gode vandresko, da mange områder på Costa Rica, som også nævnt i vores rejseberetning, indbyder til trekking i den storslåede natur.
Man kan ikke nødvendigvis udelukkende klare sig med vandresandaler, når man er i de rigtig fugtige områder, derfor er det vigtigt, at man i det hele taget tænker fornuftigt fodtøj ind i sin pakkeliste. Er I på vandretur i de våde, smattede og tropiske omgivelser, er det vigtigt at tænke på fodtøj, som sidder til foden, og som kan lukkes i forhold til kryb og slanger. Teva er et mærke, som har sko til formålet. Se udvalget af sandaler her og udvalget af vandresko her.
Vi havde selv medbragt vandresandaler og vandrestøvler fra Teva, og til Bertram havde vi medbragt gummistøvler. Gummistøvler er glatte, og dermed ikke helt ideelle, men vi løste det ved, at han også sad på ryggen af os indimellem. Medbring evt. en bærestol, hvis I ved, at I ønsker at trekke sammen med mindre børn.

Endvidere er det en rigtig god idé at medbringe hurtigttørrende tøj, hvis I er i regnskovs-områder, hvor luftfugtigheden er meget høj. Derudover er det et must at medbringe et par lange bukser, hvis I ønsker at trekke, hvor I skal gå i vand.

pakkelister

Mikrofiber håndklæder er også uundværlige! De tørrer inden for meget kort tid, hvilket er en kæmpe fordel. – Husk også en pandelampe.

cuba

sri lankamaldiverne

21 kommentarer til “Rejseberetning; Læs her, hvad I kan opleve på rejser til Costa Rica!”

 1. Wow, det lyder som en fantastisk rejseoplevelse, Marie og Kasper! Jeg kan virkelig mærke jeres passion for Costa Rica og jeres kærlighed til at udforske naturen og dyrelivet. Det er skønt at høre om jeres rejseeventyr, og det giver virkelig inspiration til at overveje Costa Rica som en destination for børnefamilier.

 2. Anja Lykke Fast

  Hejsa.
  Sikke en fin rejsehistorie. Nu har min mand og jeg planlagt at rejse en måned til Costa Rica til februar, med vores datter på knap 2 år til den tid, og vi glæder os allerede.
  Jeg har læst at malaria ikke er et problem, men nu siger vores egen læge at de anbefaler at tage forebyggende malariapiller, når vi skal afsted… Jeg har nu været inde at se de steder vi skal bo og kan se ingen af dem overhovedet har myggenet, så det ser ikke ud til myg er et kæmpe problem? Vi har også booket 4 nætter på casitas tenorio efter at have læst jeres historie 🙂
  Hvordan var jeres oplevelse ift myg der?
  De bedste hilsner fra Anja

  1. Hej Anja.
   Beklager SÅ meget, at jeg først ser din besked nu!! Den har på en eller anden måde gemt sig, og dukker først frem nu. Sorry.
   Lige præcis denne dejlige rejseberetning har vi fået fra en sød familie, som gerne ville inspirere andre børnefamilier til at opleve Costa Rica, så vi har desværre (endnu) ikke selv været der.
   Jeg kan derfor desværre heller ikke rigtig komme med konkrete råd i forhold til myg, men mener faktisk ikke, at familien, der var afsted, tog malariamedicin. Så vidt jeg ved, er der malaria et par steder på Costa Rica, men der er også områder, hvor risikoen er lav. Jeg ville klart tale med en vaccinationsklinik, hvis jeg var jer. Egen læge er ikke ekspert, når det kommer til vacciner.
   Hvis jeg var jer, ville jeg endvidere lige skrive en kort mail til Casitas Tenorio og høre ind til myg og myggenet på stedet.
   Jeg beklager meget, at jeg ikke kan hjælpe med et helt konkret svar.
   Ønsker jer en fantastisk rejse.
   De bedste hilsner fra Stine

 3. C.R er en drøm. Der er ikke hvide sandstrande, men mere vilde og spektakulære strande. Regnskoven, Monteverde er også et must see, og så har de bare alverdens smukke sommerfugle – så flot og dejligt et land.

  Jeg har ikke været i Belize, så ved ikke så meget om landet udover at det vel er et af de dyrere steder i ml.amr at være? Jeg har været i Peru, Ecuador, Argentina og Chile, hvis der skulle dukke spørgsmål op til de lande 🙂

  Jeg er sikker på I bliver glade for Cuba. Jeg har en bekendt der er der nu og jeg kan se af hans FB opdateringer at det er et lækkert land. Når I er i Havana vil jeg anbefale at I tager ind og ser Museo de la Revolution. Jeg lærte virkelig meget om revolutionen, da jeg var der og tænker jeres unger nok godt kan lære lidt af et besøg derind.

  1. Museo de la Revolution er lige præcis én af de seværdigheder, som bare er et absolut must-see for os i Havana! Vi skulle meget gerne vende langt klogere hjem – allesammen!
   Clara har lige læst “Drømmehjerte”, og skal nu i gang med “kvinder i hvidt”, og hun er totalt opslugt af hele landets historie! Morfar fortæller om dengang han var soldat, og Cubakrisen opstod, vi ser dokumentarfilm om landets historie og meget mere. Selv Bjørk gider at være med – måske fordi jeg spiller musik fra Buena Vista Social Club, mens vi lader som om, vi kan danse salsa 🙂 🙂

   Jer er fantastisk gld for dit tilbud om hjælp, og ved, at der 100% kommer til at dukke spørgsmål op. Der er det dejligt at vide, at jeg må trække på dig! Det er lige præcis det, man som rejsende har behov for!
   Clara skal til Peru næste år, så der vil vi meget gerne hente viden hos dig!

   1. Hold da op – det lyder virkelig til at I er godt forberedte. Det kan kun blive godt og I vil lære så meget af denne rejse. Fedt. Glæder mig til at læse om den når I er kommet hjem igen 🙂

    1. Vi glæder os til alle oplevelserne 🙂 Og ikke mindst til at dele det hele, når vi kommer hjem! Skønt, at du er med – både på sidelinien, men også at du har lyst til at involvere dig, hvis der opstår spørgsmål. 1000 tak for det!
     Gi’ endelig lyd, hvis I drøner til Costa Rica inden for nærmeste fremtid – og har du lyst til at dele jeres oplevelser, når I kommer hjem, så må du endelig sige til. Det kunne være skønt at få jeres oplevelser med på siden.
     Rigtig god dag til dig og dine.

     1. Du spørger da endelig, hvis der er noget jeg kan hjælpe med og skal nok se om ikke jeg kan få skrevet et lille blog indlæg når vi nu engang har været i C.R. Vi tager to uger til Spanien (Bilbao, Santander, Madrid m.m.) til sommer. Måske jeg kan lave et lille indlæg om turen? Vi er blevet inspireret af Netflix serien Gran Hotel som foregår udenfor Santander. Kan varmt anbefale at se serien 🙂

     2. Meget, meget gerne en beretning fra Spanien!!!! Thank You!!!! Jeg er endnu ikke kommet i gang med Europa, men den ligger og lurer. Jeg er meget, meget interesseret i rejser i Europa, som man selv planlægger, og som giver oplevelser ud over det sædvanlige – det er jo lige præcis den inspiration, som rejselystne gerne vil have! Det vil jeg virkelig frem til!
      Jeg ser SÅ sjældent Netflix, netop fordi jeg ikke aner, hvad jeg skal kigge efter 🙂 Men nu ved jeg, hvad jeg skal i gang med. 1000 tak for inspiration også dér!
      Spændende – både Spanien og en god rejseberetning 🙂
      Lad os endelig skrives ved!

 4. C.R er nok en tand dyrere end Asien, men der er mange steder hvor man kan spise billigt og man kan jo altid købe lækkerier på deres grønt og frugst markeder samt i div. bagere (de har dog kun hvidt brød hvis jeg ikke husker helt forkert). Ellers står den billige mad på ris og kylling med bønner til 🙂 Jeg har været i mange lande i Syd Amerika og et par steder i Asien og Costa Rica er det absolut smukkeste land jeg nogensinde har været i.

  I rejsefortællingen foroven har familien ikke været på den caribiske side, men det kan jeg anbefale. Det som er fedt med C.R er jo netop at der er Stillehavs siden med salsa, glade costa ricanere og alt der hører til deres kultur, og så er der den caribiske side som er langt mere reggae agtig – der er virkelig stor forskel mellem de to sider af landet så tag endelig til dem begge.

  Kommer I afsted vil jeg også anbefale River Rafting – det er en fantastisk oplevelse at flyde gennem junglen:http://costaricaexperts.com/things-to-do/rafting/

  Jeg satser på snart at tage min mand og unger på 8, 10 og 12 år med til C.R. Skal bare lige have sparet op 🙂

  1. Hej Anne Sofie.
   1000 tak for dine meget brugbare input! Super dejligt med gode råd fra én, som kender til landet 🙂
   Krydser fingre for, at I kommer afsted inden længe! Vi har lige 2 lande på listen, som skal opleves, inden vi tager til Costa Rica, og jeg må virkelig indrømme, at jeg allerede nu går og glæder mig! Det er bare ALLE, der siger, at landet er fantastisk, så der er i dén grad noget at se frem til 🙂
   De bedste hilsner fra Stine

   1. Det er jo det med alle de ønske mål ift. rejser. Mine forældre vil meget gerne til Argentina, så jeg overvejer lidt det land først (inden de bliver for gamle), men C.R er nok mere for børn i den alder mine har (jeg har været i Argentina for snart 20 år siden – uh, som tiden går).

    Sig endelig til hvis der er flere spr om C.R for jeg har venner, der bor i landet, som vil elske at svare på spørgsmål 🙂 TAK for din gode blog. Elsker at kigge herind 🙂

    1. 1000, 1000 tak for dit flotte tilbud vedr. yderligere spørgsmål om Costa Rica! Jeg tager imod med kyshånd 🙂 Jeg ved med sikkerhed, at vi kommer til at få brug for lidt flere råd, når vi står foran at skulle afsted.
     Og ikke mindst; tak fordi du læser med på min blog!

     Argentina er nu heller ikke værst 😉 Også ét af de lande vi synes kunne være interessant! Men hold nu op hvor kan det være svært at skulle prioritere (og tjene penge nok!)!
     Vi står jo foran Cuba, og inden længe er vi derude. Vi har ALTID drømt om at opleve det land!
     Efterfølgende ønsker vores mellemste på 12 sig en tur til Seychellerne. Hun var temmeligt begejstret for Maldiverne, og synes det kunne være interessant at opleve Seychellerne, som jo eftersigende har strande, der minder om dem på Maldiverne, men samtidig har et landskab, som er helt anderledes.

     Måske man skulle begynde at spille lotto…. 😉

     Endnu en gang 1000 tak for input og tilbud om bidrag – det glæder mig.

     1. Ja, en god gevinst på Lotto ville da være formidabel 🙂 Fedt I skal til Cuba. Jeg var der også for godt 20 år siden (hjælp) og det er et dejligt land med smukke hvide strande (jeg var bla i Varadero). Cubanerne er skønne mennesker. Håber I skal bo lidt lokalt og ikke kun på de store turisthoteller, for bor I mere lokalt, så får I en god chance for at opleve kulturen. Vi boede bla i de casas i kanten av Havana samt på universitetet. Uni var lidt et kulturchok, da det var ren beton (meget sovjet agtigt), men vi hyggede os med de studerende. Vi fik frygtelig dårlig mad og en masse rom, men jeg tror det har ændret sig, da landet er mere turistorienteret nu. Glæd jer 🙂 Taler I spansk? Ellers er det en god ide lige at øve nogle gloser. Det kommer man langt med og de bliver så glade hvis man kan tale deres sprog.

     2. Det der med de 20 år… Uh ja; man lige lige chokeret hver gang man finder ud af, at det ikke blot var i går… Kender det kun ALT for godt 🙂 Tiden går hurtig, når man har det godt!
      Du bekræfter lige præcis det, vi selv har tænkt og planlagt efter – dejligt. Vi skal bo på casas i 18 af vores overnatninger, og på resort i 11. Ingen sovjet-beton-hoteller – kan slet ikke holde tanken ud!
      Vi er jo mega kulturinteresserede og nysgerrige på det hele, men samtidig elsker vi også at bade og snorkle. Skal forsøge at skabe en form for balance, hvad ungernes alder angår. Mellemste og yngste er klart mest til strandliv, men rejsen bliver en kombi af det hele.
      Vi starter ud med en casa i Havana (Vedado), tager efterfølgende til Cayo Levisa, derfra til Vinãles, Cienfuegos, Trinidad, Cayo Coco, Cayo Guillermo, Cayo Santa Maria og til sidst Varadero.
      Jeg tror, at vi stadig lige når at opleve landet, inden det bliver invaderet af amerikanere. Det er ihvertfald det, vi håber!
      Jeg kan spansk til husbehov, og så er jeg ret god til at bruge hænder og ansigt, når jeg skal udtrykke mig 🙂 Regner med, at det bliver en fordel 😉 Vi har allerede haft vores første udfordring, da vi forleden havde skrevet til vores første casa i Havana for at høre, om de ville hente os i lufthavnen, når vi ankommer. Vi spurgte på engelsk (læs: i øst), og de svarede på spansk (i vest) – de havde simpelthen ikke forstået vores spørgsmål, og vi forstod ikke deres svar… Det bliver spændende…
      Vi ved, at vi kommer til at blive langt mere udfordret på Cuba, end vi tidligere har været på vores rejser, og har forsøgt at forberede os og børnene så godt, vi overhovedet kan. Vi har også sagt til ungerne, at det bliver en rejse, hvor vi liiiiggeeee skal have styr på os selv, inden vi ankommer i den forstand, at de skal have en baggrundsviden om landet, så de dermed måske også bedre forstår det, der møder dem.
      Det bliver godt – jeg kan mærke det 😉 Skønt at høre, at du beskriver det som et dejligt land. Flere har sagt, at enten så elsker eller også så hader man landet… Vi håber naturligvis på det første!

     3. Det lyder som en god rundrejse. Jeg var mest i Havana, så kender ikke så meget landet udover at vi var nede for at se Hemmingways hus og have. Hvor trist at visse hader Cuba. Måske har det ændret sig siden jeg var der, for jeg mødte kun skønne mennesker. Ift. resten af Sydamerika så er Cuba jo noget helt specielt, og det er da med at få det set inden det bliver for amerikansk. Costa Rica er jo fx. meget ‘amerikaniseret’. Gider man ikke det skal man holde sig væk fra C.R og måske besøge Nicaragua istedet. C.R. skal man dog også mest tage til for at opleve den fantastiske natur 🙂

     4. Costa Rica ligner en drøm! Og ja, har godt hørt, at det er lidt af et paradis for amerikanerne – men det tager vi gerne med i bytte for alle de smukke oplevelser vi tror, landet kan byde på 🙂 Inden jeg fik rejseberetningen fra Marie, havde flere telefonsælgere faktisk godt fortalt mig om Costa Rica (hvor underligt det end lyder!). Jeg har jo et firma, så jeg bliver kimet ned af forskellige sælgere. De ender aldrig med at få solgt noget til mig, men modsat med at fortælle mig om deres rejseoplevelser! Flere af de telefonsælgere har fortalt underskønne historier om Costa Rica, så jeg har langsomt fået tegnet et billede af, at det land er noget ud over det sædvanlige.
      Cuba har jeg bare drømt om, siden jeg var barn. Jeg var total nørdet omkring flere lande, som havde særlige historier. Det er derfor det bliver en stor oplevelse endelig at komme dertil. Det er nu forunderligt, når man som barn har haft tanker om noget, som på en eller anden måde har virket forfærdeligt langt væk, men som så nu er inden for rækkevidde. Jeg håber virkelig, at det kan leve op til alle mine forestillinger.
      Nu hvor du har rejst rundt i Mellemamerika; har du erfaringer fra Belize?

 5. Stine Lintrup

  Har I en fornemmelse af, hvor meget I brugte i lommepenge om dagen, altså op mad, indgange, transport osv?

  Costa Rica ser virkelig lækkert ud, og særligt min mand vil meget gerne besøge landet. Jeg frygter lidt, at det bliver rigtig dyrt sammenlignet med asiatiske lande.

  1. Hej Stine.
   1000 tak for din henvendelse.
   Det er ikke os selv, der har været i Costa Rica (desværre), men en beretning vi har fået af en familie, som har været der. Vi drømmer nemlig selv om at komme dertil, og landet ligger som et af de næste rejsemål for os, da Maries beretning om deres rundrejse i landet har givet os en indsigt i, at det sagtens kan lade sig gøre at rejse rundt derude uden at blive ruineret 🙂
   Landet skulle efter sigende ikke være enormt dyrt at rejse rundt i – naturligvis alt efter hvordan I gerne vil holde jeres ferie der.
   Marie og familien boede en del på homestays, hvilket de i dén grad anbefaler – både ud fra et oplevelsesaspekt, men også ud fra et økonomisk aspekt.
   Marie og familien var afsted i 4 uger, og jeg mener, at rejsen i alt kostede 65.000 kr. alt inkl. (for 2 voksne og 1 barn). Selvfølgelig også en slat penge, men alligevel tænker jeg faktisk, at det er en ok pris for 4 ugers ferie i landet.
   Generelt vil jeg mene, at det ikke er nær så billigt at rejse rundt i Mellemamerika, som i Asien, men det er stadig til at “komme til” for almindelige mennesker, hvis blot man planlægger sin rejse og lægger et passende budget.
   Gå i gang med jeres planlægning i god tid , led efter passende billetter (og har I mulighed for at flyve fra Tyskland har vi erfaret, at man kan spare MANGE penge på billetter – vi sparede f.eks. 10.000 kr. på vores billetter til Cuba, da vi har bestilt fly fra Hamburg), kig efter gode homestays, som mange efterhånden benytter sig af og få lagt et god program, som I kan se vil kunne holde sig inden for jeres budget. Jeg er sikker på, at det kan lykkes!

   De bedste hilsner fra Stine

 6. Rigtig spændende artikel med masser af gode råd – tak for det :). Jeg har arbejdet i C.R. i 1998 som frivillig, så overvejer kraftigt at tage familien med på tur i det FANTASTISK smukke land 🙂

  Forresten, der er en fejl i kortet af Mellemarmerika foroven. Det er Nicaragua, der ligger nord for C.R. og ikke El Salvador ,-)

  Mvh
  as

  1. Hej Anne Sofie.
   1000 tak for din besked. Sikke en fejl, vi har lavet – 1000 tak fordi du lige fik gjort opmærksom på det! Kortet er nu rettet 😉
   Hvor er det skønt, at du bekræfter, at Costa Rica er et fantastisk land. Jeg forstår godt, at du gerne vil have familien med. Kunne være skønt, hvis de fik det samme indblik i det smukke land, som du har fået. Der er bare noget helt igennem fantastisk over at genopleve minder sammen med sine børn 🙂
   Vi skal helt klart også afsted!
   De bedste hilsner fra Stine

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *