Ny rute på vores rejse til Cuba

rejse-til-cuba

Ny rute på vores rejse til Cuba

Cuba er et land i rivende udvikling, og vi har i mange år haft et et ønske om at opleve landet, inden for meget ændres. De forandringer, som Cuba står over for, vil måske ikke være til gavn for de rejsende, som ønsker at opleve det autentiske, men dog til glæde for den cubanske befolkning.

Inden vi får set os om, er vi derfor på vej til Cuba, og stort set hele vores rejseplan er efterhånden også kommet på plads. Vi har foretaget nogle justeringer i forhold til planen fra sidst, hvor vi skulle have været afsted. Mest af alt fordi vi mener at være blevet klogere, men også fordi vi denne gang ønsker lidt flere faste ”baser”, hvor vi opholder os lidt længere tid ad gangen, og så tager dagsture derudfra, i stedet for at have for mange enkelte overnatninger alt for mange forskellige steder.
Som altid ønsker vi at kombinere både oplevelse og afslapning, og erfaring har lært os, at vi simpelthen bliver for rundtossede, hvis vi flyver og farer fra sted til sted.
Meget handler om forventningsafstemning, og vores børn har efterhånden en alder, hvor de kan tale deres sag. De har haft gode argumenter, og vi har taget deres overvejelser med i vores planlægning. De orker ganske enkelt ikke at pakke ud og sammen hele tiden. Og det gider vi voksne faktisk heller ikke…

Sidst vi skulle have været afsted, skulle vi udelukkende have boet i casa particulares, hvilket vi nu også har måttet tage op til revision. Små justeringer er også her blevet foretaget, og vi har derfor valgt at besøge flere resorts og børnevenlige strande på denne tur, så vi efterfølgende kan lave en sammenligning og dermed give en bedre vurdering/anbefaling til andre børnefamilier, der ønsker at rejse til Cuba.

Endvidere har vi også kigget lidt på vores ønsker for transporten rundt i landet, og i forhold til tidligere er vi blevet enige om, at vi nok bestiller transporten hjemmefra… Et langt stykke hen ad vejen havde det været fantastisk at køre med lokal bus rundt på Cuba, men efter at have lavet en masse research, har vi fundet frem til, at det skulle være ret kompliceret at booke. Derudover er det tidskrævende at benytte de lokale transportmuligheder – tid, som vi ikke har lyst til at bruge på transport i en varm bus, men som vi hellere vil bruge på oplevelser sammen med vores børn.
Mavefornemmelser fortæller, at det ikke vil blive en succes, og at vi i forvejen kommer til at skulle forholde os til rigtig mange ting – transport i bus bliver bare ikke én af dem!
Transporten er ikke booket, men vi har fået priser fra et lokalt taxi-bureau. Dog vil vi i første omgang lige have en dialog med de enkelte casas, inden vi bestiller noget som helst. Hovedsageligt fordi det for det første er en fin gestus at give ejerne af de forskellige casas muligheden for at tjene lidt ekstra på et par køreture, men derudover vil vi også selv være mere komfortable ved, at det er vores egne casas, som henter og bringer os. På den måde er vi 100% sikre på, at vi lander de rigtige steder… Overvejelser, som er vigtige at forholde sig til, hvis man kender til kommissionssystemet på Cuba og det snyd, som det medfører i rigtig mange situationer. Læs mere herom i vores indlæg om de særlige forholdsregler, man skal tage, når man selv rejser rundt på Cuba!

rejse-til-cuba-rute

Hermed en oversigt over vores rute:

Havana – 3 nætter

Denne gang lander vi i Havana i stedet for Varadero, som var seneste plan.
Vi flyver med Air France fra Hamborg Lufthavn til Paris og derfra direkte til Havana (det tager 10 timer). Vi lander i Havana midt på dagen, og har booket 3 overnatninger i en skøn casa particular med beliggenhed i området Vedado, som ligger vest for den gamle bydel og lige syd for Malecon.

Vi har altså 2 hele dage i Havana, da den første dag i byen hovedsageligt kommer til at gå med bare lige at ”lande”.  Dag 2 og 3 kommer til at gå med massevis af oplevelser, og dag 4 tager vi videre til Cayo Levisa efter morgenmaden.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg har haft mine betænkeligheder hvad yngstebarnet og storbylivet angår. Mest af alt, fordi hun hader storbyer, hvor hun ikke kan bevæge sig frit og på store vidder. Hun bliver derfor – mildest talt – en smule rastløs, når hun befinder sig på begrænsende steder, og det stiller jo visse krav til, at vi andre er lidt mere ”omkring” hende.
En bekendt, som selv har mindre børn, er netop hjemvendt fra en tur til Havana, og fra ham har vi både fået brugbare tips til oplevelser, samt beroligelse omkring det at gå på opdagelse med børn i byen. Han oplyser, at mange steder i Havana egner sig fint til børn, da trafikken i visse dele af byen ikke er tung. Særligt området omkring Havana Vieja skulle være et super godt sted, da stemningen her skulle være noget helt særligt, samtidig med at der stort set hverken skulle være for mange turister eller biler i området. Et indblik i det ægte Havana, som han udtrykker det! Jeg tænker da, at vi kommer til at bruge lidt tid her…;-)
I det hele taget må man bare under ingen omstændigheder – sådan helt generelt – gå glip af Havana Vieja! Old Havana er et ret stort område, men Havana Vieja skulle eftersigende bare være et usandsynligt skønt og stemningsfuldt område med gamle og faldefærdige bygninger. De lokale er imødekommende og venlige, børnene leger i gaderne, og da det ikke vælter med turister, er der virkelig mulighed for at mærke Havana.
Er man til det mere “turistede”, ligger der også en rigtig “turistgade” i området, hvor der er mulighed for at finde et par steder at spise, som har levende musik og som eftersigende også skulle have bare nogenlunde mad…

Ud over at indsnuse stemningen af Havana, og bare mærke fornemmelsen af byen, som for os egentlig er noget af det væsentligste, når vi rejser, har vi sat os for at opleve meget af det, vi altid har drømt om.
Byen har dog massevis af seværdigheder, så med kun 2 hele dage til rådighed, er vi nødsaget til at prioritere.
Noget af det vi ser rigtig meget frem til, er en ”turist-tur” i én af de karakteristiske amerikaner-biler fra 1950’erne. En sådan tur tager ca 1-1,5 time og koster omkring 30 CUC. Turen tager én  gennem selve Havana by, op til revolutionspladsen, langs vandet og op gennem regnskoven. Rådet er at tage afsted ved 16-16.30-tiden, da temperaturen på dette tidspunkt er behagelig, og da lyset samtidig skulle være helt igennem fantastisk, og dermed underbygge oplevelsen og alle de indtryk, man bliver givet.
Endvidere er rådet, at man absolut vælger at tage turen i en af de åbne biler, da bilerne oser så vildt, at det mere eller mindre vil være sundhedsskadeligt at tage den i en lukket bil.

Noget andet, som efter sigende er et must at opleve i Havana, er at betragte solnedgangen og den ubeskriveligt skønne stemning, som Malecon rummer om aftenen.
Hvor stedet er overcrowded om dagen – fuld af larm fra trafikken, saxofonspillende mennesker og folk, der fisker – ruller en nærmest magisk stemning ind over området, når solen forsvinder i havet. Overalt er der mennesker, der sidder på muren og hygger sig med rom, mens de spiller musik. Gadebelysningen indhyller havnepromenaden i blid og hyggelig belysning, mens den cubanske ånd viser sig fra sin bedste side.
Et godt råd er at medbringe lidt mad, og så indtage et måltid, mens man betragter livet og nyder stemningen.

Læs her om vores oplevelser i Havana.

Tjek TripAdvisors forslag til seværdigheder i Havana her.

Fra Havana er næste stop, som nævnt, Cayo Levisa. Rent transportmæssigt bestiller vi en privat bil til at køre os, og det tager ca. 3 timer, og koster 45 CUC.

Cayo Levisa – 3 nætter

På en top 10-liste over hvad man som turist bør opleve på en rejse til Cuba, ligger Cayo Levisa, som er en lille og helt enkelt ø uden de store ”dikkedarer”. Øen rummer kun én eneste overnatningsmulighed; ”Hotel Cayo Levisa”.
Prisen, som man betaler for at overnatte på dette ”resort” rummer både fullboard (ikke drikkevarer!) og bådtransfer fra fastlandet og ud til øen.
Resortet ”Hotel Cayo Levisa” skulle være helt, helt enkelt, og bestå af små bungalows med beliggenhed i en have og tæt på stranden. Resortet får ikke de mest fantastiske anmeldelser – det beskrives som værende slidt, lidt beskidt, servicen og maden eftersigende ret dårlig og generelt bare alt for dyrt i forhold til det, man får for pengene. Hotellet er dog det eneste alternativ, hvis man ønsker at bo på øen, men et plus er, at alt i alt så skulle selve Cayo Levisa emme af en rolig og ganske særlig stemning, hvorfor vi bare må vælge at tage det knapt så skønne med et smil. Vi er trods alt vant til lidt af hvert, og derudover skal vi holde os for øje, at vi er i en slags ”karibisk DDR”.
Eftersigende skulle Cayo Levisa faktisk være indbegrebet af cubansk Robinson-Crusoe-stemning – og ikke mindst uden for mange turister – og det er lige præcis derfor, vi tager dertil.
Stranden er uden særlig mange mennesker, 3 km lang og består af kridhvidt sand. Havet er lunt og farvet af de stærkeste blå og caribiske farver. Guf for både øje og sjæl.

Der er kun ganske få afgange fra fastlandet og ud til øen, så det er vigtigt, at man er ved kajen i Palma Rubia til tiden! Sejlturen har en varighed af ½ time, og afgangstiderne er følgende: kl. 10.00, 14.00 og 18.00.
På Cayo Levisa skal vi tilbringe 3 nætter, dvs. 2 hele dage, hvor vi bare skal slappe af, bade og være sammen.
Vi har haft svært ved at finde ledige datoer ved booking af overnatning på Hotel Cayo Levisa, da øen er meget attraktiv for dem, der ønsker at opleve følelsen af at have paradis lidt for sig selv.
Til gengæld er mine betænkeligheder, om vi mon kan få tiden til at gå på dette øde spot…
Dog; er man til snorkling eller dykning, skulle der her være mulighed for nogle flotte ture. Endvidere skulle Ernest Hemmingways ”Isla Paraiso” ligger i kort afstand herfra, hvorfor en udflugt til denne lillebitte ø også kunne være en mulighed.
Derudover plejer vi at kunne få timevis til at gå med at jagte erimitter, bade og ordne verdenssituationen, mens vi sidder i vandkanten eller under en palme. Så mon ikke vi også kan udnytte roen til dette her.

Der er mangrove på Cayo Levisa, så hvis det regner meget, er det vigtigt, at man medbringer ekstra meget myggespray (og evt. et myggenet).
Husk også microfiberhåndklæder, da der skal betales ekstra for strandhåndklæder.

Afgang fra øen er kl. 9.00, 12.30 og 17.00 ,og efter 3 døgn på øen, booker vi en bil fra havnen på fastlandet (Palma Rubia), som skal køre os til Viñales – det tager 1,5 time og koster 80 CUC.

cubas-strande

Viñales – 4 nætter

Vi ser i dén grad frem til at udforske smukke og frodige Viñales, som man under ingen omstændigheder må snyde sig selv for på en rejse til Cuba. At dykke ind i Viñales’ ubeskriveligt smukke natur, skulle være som at træde ind i en anden verden – og ikke mindst det direkte modstykke til levende og larmende Havana.
Er man bare en lille smule til smuk natur, vil en “must-do-ting” være at tage en vandretur eller ride på oksekærre eller hesteryg gennem den smukke Viñales-dal.
Michael gør ALT hvad han kan, for at få mig overbevist om, at vi skal tage turen på hesteryg, og jeg gør ALT,  hvad jeg kan, for at undgå! Jeg er bare ikke sådan lige til heste… om så det var et æsel, skulle jeg ikke nyde noget af at komme op på nogens ryg! For de hesteglade skulle der dog være massevis af muligheder for at opleve omgivelserne “til hest”.
Måske jeg reelt bare bør begive mig afsted til fods langs dalens stier af rødfarvet jord, omringet af bananpalmer og fugtig varme, og på den måde stille og roligt nyde at iagttage de små huse, frodige marker og det liv, der leves lige præcis dér.

Jeg har en forestilling om, at Viñales kommer til at byde på tilbagelænet stemning af at være kommet mange år tilbage i tiden. Alene de billeder vi har set fra Viñales-dalen, hvor de lokale bønder pløjer markerne med okser spændt for vognen, og hvor de røde bjergvægge lægger sig trygt og beskyttende omkring dalen, er nok til, at jeg allerede nu drømmer mig væk i forestillingerne om det, der venter. Ikke blot stemningsmæssigt, men også rent oplevelsesmæssigt.
Netop Viñalesområdet skulle eftersigende have den mest frodige jord på hele Cuba, hvorfor det også er her, man vil kunne opleve de berømte cubanske tobaksplantager- og fabrikker. Efter min mening synes jeg ikke, at man kan have været på Cuba, uden at have oplevet, hvordan de berømte cubanske cigarer fremstilles.
Ud over den eftersigende nærmest helt eventyrlige natur, som omgiver Viñales, skulle der også være nogle flotte og spændende grotter i området, bl.a. Cueva de Santo Tomas, som byder på en slags ”rejse til jordens indre”. Grotten Cueva del Indio skulle også være anbefalelsesværdig.

Viñales-dalen skulle med andre ord være billedskøn – som taget ud af en film; grøn, frodig, smuk!
Vi skal bo i en casa Particular, som ligger med den smukkeste udsigt over området og med den mest kitchede indretning, man overhovedet kan forestille sig. Tænker, at det i sig selv er besøget i Viñales værd!
Jeg vil glæde mig til at sidde i en gyngestol på en veranda, mens jeg samtidig kniber mig selv i armen, og tænker, om det nu mon også er virkeligt, at vi befinder os her – i det land, vi altid har drømt om at opleve!

Tjek TripAdvisors forslag til seværdigheder i Viñales her.

Fra Viñales bevæger vi os mod Cienfuegos, og denne strækning bliver rejsens længste køretur. Turen tager 5 timer, og koster 265 CUC. Det er på denne strækning, at vi blandt andet kører forbi Playa Larga, som vi har planer om at udforske på en heldagstur fra Cienfuegos i stedet for at overnatte der – velvidende, at vi så nok ”misser” nogle af de andre oplevelser, som området kan byde på. Dog, som vi også har beskrevet andet steds, så har vi på denne rejse måttet træffe nogle valg og fravalg, da vi ikke både kan blæse og have mel i munden… Overnatning i Playa Larga er ét af dem!

Cienfuegos – 3 nætter

Som by har vi en forventning om, at Cienfuegos, som ligger på UNESCO’s Verdensarvsliste, har lidt at byde på. Mange andre rejsende opfatter udelukkende Cienfuegos som værende et ”stop-over” på en tur gennem Cuba, så vi har en fornemmelse af, at vi med 3 nætter i denne by har taget lidt af en chance – eller løbet en risiko, om man vil…  Det bliver derfor interessant at bruge en dag på at udforske byen og bare tage os god tid til bl.a. at nyde byens centrum, og hænge ud ved Plaza Jose Marti, som skulle være et meget stemningsfuldt og malerisk sted med utrolig smukke bygninger og børn, der leger i gaderne.
Det er også i Cienfuegos, at det er muligt at se Cubas eneste triumfbue, der blev opført som et symbol på Cubas uafhængighed, og dermed også bliver betragtet som et nationalt monument.
Solnedgangen kan vi på passende vis opleve ved havnefronten, som – i modsætning til Havana – skulle være helt stille og uden larmen fra for mange biler.

Vi har 2 hele dage i Cienfuegos, hvoraf den ene går med en heldagstur til Playa Larga og Playa Giron (turen koster 160 CUC). Mest af alt fordi vi er nogle nørder, som gerne vil underbygge den historie, som vi har fortalt vores børn om Fidel Castro og invasionen i Svinebugten, ved at opleve Svinebugten på nært hold. Måske der ikke er det helt store at komme efter, men i nærheden skulle der ligge et lille museum, som fortæller om den historiske begivenhed. Vi tror, at det bliver en super god læring for os alle fem. At være på lige præcis dét sted, hvor en stor historisk begivenhed har fundet sted, sætter på en eller anden måde en fed streg under det hele.
Transporten dertil foregår i en klassisk ”american car” – der skulle være plads til os alle 5 foruden chaufføren.

Kan Cienfuegos – mod forventning – ikke byde på det, vi forestiller os, og bliver vi rastløse, har vi hørt, at vandfaldet ”El Nicho” skulle være smukt. Det er muligt at bade i søen for enden af vandfaldet. Selv om vandfaldet ikke er verdens største, skulle omgivelserne til gengæld være ret fantastiske med beliggenhed i jungle-agtig natur. Vandreturen dertil er også for børn, da den ikke er på mere end ca. 2 km.

Vi skal bo i en casa particular, mens vi er i Cienfuegos, og har fundet en, som har fået fantastiske anmeldelser, og som virker til at have lige præcis den stemning, vi går efter.

Overvejer I selv at lægge turen forbi Cienfuegos, kan I læse om byens seværdigheder her.

Næste stop på rejsen bliver Trinidad. Det tager ca. en time at køre dertil, og koster 95 CUC.

Trinidad – 4 nætter

Trinidad beskrives som værende en helt fantastisk smuk og velholdt by med et tydeligt strejf af kolonitiden. Alene de smukke, pastelfarvede huse og de brostensbelagte gader skulle i sig selv være et besøg værd!
På en eller anden måde skulle stemningen i Trinidad bære præg af, at tiden virker til at være stået stille – et indtryk, der bl.a. understreges af, at meget transport foregår i hestevogn.

I Trinidad skal vi også bo i en casa particular, som ligger midt inde byen. Vi har her 3 hele dage, og skal blandt andet ud til stranden Playa Ancon, som skulle være den bedste på sydkysten, men som dog stadig ikke skulle kunne måle sig med strandene på nordkysten.
Derudover er planen, at vi blot skal slentre gennem byens smukke gader, indtage stemningen fra byen, lytte til musikken på trappen foran Casa de la Musica, nyde at have tid med hinanden, og måske tage en tur til vandfaldet.
Ét af mine store ønsker er at få lov til at besøge en skole i byen, og jeg håber, at vi – naturligvis mod betaling – kan få dette arrangeret, mens vi er der.
Derudover har vi fået anbefalet at indtage et måltid mad i ”Casa Paladar Sol y Son.” Andre rejsende beskriver, at det er et ”must-do”, når man er i Trinidad. Restauranten ligger i et gammelt museum i et af de ældste huse i Trinidad, og rummer antikviteter fra det 19. århundrede. Maden er ok ud fra cubansk standard, men vigtigst af alt er omgivelserne og de rum, som maden bliver serveret i. Husk at reservere bord, hvis I ønsker at spise her, da denne paladares er et tilløbsstykke blandt turister.
Kan vi holde os vågne til efter kl. 21, kunne vi endvidere godt tænke os at tage til Trinidads mest berømte salsa-lokation, som også ligger ved Casa de la Musica. Efter kl. 21 danses der her salsa til livemusik, og alle kan være med.

Tjek TripAdvisors forslag til seværdigheder i Trinidad her.

Næste stop efter Trinidad er strandferie på Cayo Coco. Det tager 3,5 time at komme dertil fra Trinidad, og koster 185 CUC.

Cayo Coco – 3 nætter

Vi har valgt at bo 3 forskellige steder i det område, som hedder Jardines del Ray – også kaldet de ”cubanske keys”. Alle 3 steder skal vi bo på resorts – både så vi får testet de cubanske resorts af, men også for at få muligheden for at kunne af sammenligne de forskellige strande på de cubanske keys. Det bliver måske dermed efterfølgende nemmere at kunne tegne et reelt billede af, hvor der er mest børnevenligt og behageligt, og om de billeder vi har set, kan leve op til drømmen.

I et tidligere indlæg har vi lavet en beskrivelse af, hvorfor vi har valgt at tage til Cayo Coco, og jeg må ærligt indrømme, at vi her ikke handler ud fra nogen som helst kulturel interesse overhovedet, for man finder INTET af kulturel betydning her. Tværtimod! Det er altså ikke her, man møder cubanerne – andet end når man bestiller sin mojito i baren… Cubanerne bor ikke på øen, men kører udelukkende hertil for at arbejde på de forskellige resorts.
Til gengæld får man 100% skønhed, kridhvide strande, krystalklart og lunt vand i gennemført paradisiske omgivelser – helt igennem perfekte betingelser for en badeferie! Og indrømmet; vi ELSKER bare at bade!

På Cayo Coco skal vi bo på ”Sol Cayo Coco”, som faktisk har fået rigtig gode anmeldelser, hvilket er glædeligt at finde ud af, eftersom man åbenbart ikke skal gøre sig de helt store forventninger omkring standard, når man rejser rundt på Cuba.
Jeg har en fornemmelse af, at særligt dette ophold bliver en fantastisk oplevelse for vores mellemste datter, som nærmest synes det er en vild eksotisk oplevelse, når vi bor på resort 🙂

Næste stop bliver Cayo Guillermo, som ligger i den anden ende af samme ø. Det tager kun 30 minutter at køre dertil. Luksus!

Cayo Guillermo – 3 nætter

På Cayo Guillermo skulle der, ifølge vores research, også vente os en fantastisk caribisk drømmestrand!
Der er intet at foretage sig på Cayo Guillermo, udover at bade og slappe fuldstændig af i paradisiske omgivelser, mens vi forhåbentlig kan undre os over, at der virkelig findes SÅ smukke steder på Cuba 🙂 What’s not to like?
Vi skal bo på Cayo Guillermo i 3 nætter, og får vi trang til at se en anden strand, end den resortet ligger ved, kan vi altid tage på en lille udflugt til Playa Pilar, som med svajende palmer, kridhvidt sand og varmt, glasklart vand, skulle være en af Caribiens smukkeste.

Vi skal bo på “Melia Cayo Guillermo”, som også har fået gode anmeldelser, og er der lige så fantastisk, som vi forestiller os, så bliver også dette besøg en god oplevelse i børnehøjde.

Herfra skal vi køre en længere tur til til Cayo Santa Maria, som tager ca. 3,5 time – i luftlinie ligger det ret tæt på hinanden, og måske vi lige skal have tjekket bådforbindelserne inden vi lægger os fast på at benytte en bil.

Cayo Santa Maria – 3 nætter

Cayo Santa Maria skulle have lige så fantastisk smukke strande og lige så klart havvand, som Cayo Coco og Cayo Guillermo.
Derudover skulle Cayo Santa Maria være et naturparadis med tætte mangroveskove og et undervandsliv, der nærmest skulle virke uberørt og med forskelligartede koraller, fisk og havskildpadder. En lille perle af en cubansk ø!

På Caya Santa Maria skal vi bo 3 nætter på ”Melia Las Dunas”.
Også dette resort får gode anmeldelser; ”familieorienteret, ok mad (hvilket ellers er en mangelvare på Cuba), dyrt, men godt”. Behøver jeg skrive, at jeg er lettet over, at vi har bestilt, mens der var tilbud?

Næste tur går til Varadero hvor vi tager et ”stop-over” på et par timer i Santa Clara, og ser det berømte Che Guevara mausoleum. Vi har ofte talt om Che Guevara – både i forbindelse med vores kommende rejse til Cuba og dermed også hele Cubas historie, men derudover har pigerne ofte set billeder af ham, når vi har været i andre lande. De har ofte spurgt ind til, hvem han var, og hvorfor han er afbilledet så mange steder rundt omkring i verden.

Har I selv et ønske om at udforske Santa Clara, kan I her se, hvilke seværdigheder TripAdvisor anbefaler ved et besøg i byen.

Turen fra Cayo Santa Maria med et stop i Santa Clara og endestation i Varadero koster 240 CUC. Køreturen i sig selv tager 5 timer, så det bliver nok 7-8 timer vi er undervejs i alt.

resorts-cuba-knap

Varadero – 4 nætter

Turiststed nr. 1 på Cuba er Varadero, og det skulle være helt på sin plads, at Varadero indtager denne førsteplads, hvilket naturligvis skyldes de lange, smukke strande og det krystalklare vand. Det er også derfor vi skal dertil.
Vi ELSKER havet og vi elsker ligeledes at befinde os på varme, tropiske strande, hvorfor det giver god mening, at vi, efter alle oplevelserne på Cuba, skal nyde 100% strand- og afslapning, inden vi igen begiver os hjemad til en hverdag, der stiller krav om højt tempo og overblik, hvilket vi må gå ud fra, at vi er tanket op til at efterleve efter at have fået varme, seværdigheder, stemning, badeferie og afslapning helt ind under huden.

I Varadero skal vi igen bo i en casa particular, og vi skal naturligvis også udforske lidt af området.
På selve Varadero strand er det dog ikke muligt at få de helt store kulturelle oplevelser, da det ikke er her, cubanerne opholder sig. Varadero er udelukkende for turister – cubanerne kommer her kun for at arbejde. Det er altså ikke i Varadero, at I vil finde den cubanske sjæl.

Varadero bliver vores sidste stop på vores rejse til Cuba, og herfra har vi 2,5 times transport til lufthavnen i Havana. Heldigvis skal vi flyve hjem om eftermiddagen, så vi tager bare afsted i god tid fra Varadero, og sparer dermed en ekstra overnatning tæt på lufthavnen inden hjemturen.

Tjek TripAdvisors forslag til seværdigheder i Varadero her. 

Budget & booking

Rent praktisk har det været langt nemmere at booke denne rejse til Cuba, end vi overhovedet havde forestillet os! Når først man finder ud af sammenhængen i de forskellige ting, går det hurtigt.

Ønsker I at bo i casa particulares, er vores anbefaling, at I finder de bedste på TripAdvisor her, og så efterfølgende tager fat på José fra ”bbinnvinales.com”. Efter vores første booking via ham, sendte vi blot efterfølgende mails med navnene på de top 5 casas, som vi var interesserede i at bo i på de forskellige destinationer, og så tog José sig af resten!
Vi forventer ligeledes at booke de forskellige chauffører, som skal bringe os til de forskellige destinationer, via bbinnvales.com, men dette regner vi med at kunne gøre undervejs.

Vores resorts har vi booket igennem melia.com, da vi opdagede, at de havde nogle rigtig gode tilbud.

Både casa particulares og resorts skal først betales ved ankomst.

Det vigtigste er, at man er opmærksom på, at turismen p.t. er i kraftig stigning på Cuba, hvorfor det er af stor betydning, at man booker de casas eller resorts, som man ønsker at bo på, i rigtig god tid!

I forhold til bestilling af flybilletter, findes der gode ruter med Air France, som har afgang fra både Hamburg, Billund og København – alle med ankomst i Havana.

Vi har desværre måttet revidere vores budget til turen, som nu er på 100.000 kr.
Da vi er 5 personer, har vi været nødsaget til at booke 2 værelser alle steder, hvilket naturligvis koster ekstra.
Priserne ser ud som følgende:

 • Fly 20.000 kr.
 • 18 overnatninger i casa particulares 8.500 kr.
 • Mad 18 dage (morgenmad, froskost, aftensmad) 18.000 kr.
 • 12 overnatninger på resorts 30.000 kr. (med all-inclusive)
 • Transport rundt i landet 10.000 kr.
 • Diverse 13.500 kr.

Se her vores opdaterede artikler, efter vores rejse, vedrørende prisniveauet på Cuba

Ønsker I information om Cuba, kan I med fordel købe nogle rejsebøger – tjek. evt. Saxo's store udvalg.

Ønsker I et skønlitterært indblik i landets historie, kan I med fordel læse “Drømmehjerte” og “Kvinder i hvidt” af Cecilia Samartin.

cuba-knap

20 kommentarer til “Ny rute på vores rejse til Cuba”

 1. Tak for stor inspiration. Jeg rejser alene med mine 2 børn i slut marts 18. Fik I noget indtryk af campingpladserne dernede ? Og kan I (eller andre) huske hvilken dag i april/maj at cubanerne kommer ud på gaden og danser (måske helligdag?). Har læst det et sted og kan ikke finde det 🙂
  Kh Anne

  1. Hej Anne.
   Hvor er det dejligt at høre, at du kan få glæde af siden. 1000 tak.
   Vi så kun nogle få campingpladser på Cuba – altså red eller kørte forbi – og var dermed ikke inde og “inspicere”. Vi passerede flere gange campingpladsen i Viñales, og den havde en fantastisk beliggenhed. Dog var der virkelig høj musik, som strømmede ud over hele området derfra, men det er jo meget typisk Cuba 🙂
   Vi havde ikke rigtig campingpladser med i vores overvejelser i forhold til overnatningerne derude, da mulighederne for at bo i casas var mange – det samme var prisklasserne.
   M.h.t. en bestemt dansedag i landet, så ved jeg det faktisk desværre ikke… Vi oplevede alle steder, at der blev danset og spillet musik, men det havde da været skønt at være der på et tidspunkt, hvor der var decideret danse-festival. Jeg mener, at der i midten af april er en slags “dansefestival” i Havana, og ellers er der forskellige karnevaller rundt omkring i landet på forskellige tidspunkter af året.
   Jeg håber, at I får nogle fantastiske og uforglemmelige oplevelser i landet, som bare er SÅ spændende at rejse rundt i. Alt efter hvem I er, og hvor gamle dine børn er, så huske endelig også at forberede jer, så godt som muligt 🙂 Jeg lavede dette indlæg https://www.atrejsemedboern.dk/ferie-cuba/ inden vi tog afsted, og fik selv rigtig meget glæde af min egen research. Det bedste råd jeg vil give dig er, at medbringe knækbrød 😉 Jeg synes ikke, at vi er vildt kræsne, men maden derude er faktisk ret slem – efter min mening 🙂
   Husk også at medbringe små pakker med fugtigt toiletpapir. Toiletpapir (og meget andet) er en mangelvare på Cuba.
   De bedste hilsner fra Stine

 2. Hej. Et par spørgsmål herfra:-) Hvornår skal jeg tænke på at få visum hjem? Tager det lang tid? Og Du nævner her i denne tråd, et detaljeret kort – hvor finder vi sådan et ?
  Nedtælling er startet. 65 dage

  1. Hej Astrid.
   Det er vildt!!!! Tiden er gået SÅ hurtig!!!!
   Det tog max 4 dage, så havde vi vores visum. Det var mega nemt 🙂
   Jeg sidder lige nu selv og klør mig i håret, og forsøger at huske, hvor vi købte det kort, som vi fik vildt meget glæde af!!!! Jeg går lige i tænkeboks, og vender tilbage til dig, så snart jeg husker det.
   Kh Stine

   1. SÅ fandt jeg det, kære Astrid 🙂
    Linket til kortet gemmer sig i mit indlæg om Cayo Levisa https://www.atrejsemedboern.dk/cayo-levisa/! Jeg skal vist lige have puttet det link over i mine indlæg, som rummer “pakkeliste” og “hvordan man bedst forbereder sig til en rejse til Cuba”! Det giver jo langt bedre mening. Så tak for hjælpen :-*

    Kortet er detaljeret, og dermed en RIGTIG god hjælp, når man kører rundt. Også selv om man har chauffør med 😉 Det er nemlig ikke altid, at chaufførerne selv kan finde vej…

    Kh Stine

 3. Hej igen.
  Nu er flybilletter købt og om lidt Melia Cayo Santa Maria også booket, uden bureau klar inspireret af din hjemmeside. Vores rute (2v+2teen) bliver Playa del Este (ved Havana) 3n, Vinales 3n, Trinidad 3n, Melia Cayo Santa Maria 6n. Og så til tvivl tingene. Skal vi leje bil eller tage taxa rundt ? Og da vi flyver sent retur (kl 19.15) tænker vi at vi tager Cayo-Havana lufthavn på afrejsedagen med tidlig afgang fra Cayo … er det for risikablet ? Vi burde have 8 t til en 5 t køretur. plus 3t ankomst før flyafgang.

  1. Hej Annette.
   Hvor fantastisk! Godt klaret – og tro mig når jeg siger, at det er et nemt land at rejse i på egen hånd!
   Og husk endelig også, at booke jeres resort via min side – det vil jeg være meget taknemmelig for 🙂
   Jeres rute lyder rigtig fin, og på den rute når I fint at få et godt indtryk af landet.
   Det er INTET problem at tage fra Cayo Santa Maria og til lufthavnen i Havana. Det er naturligvis en lang tur, men med 2 teens og et par ipads, og så ellers muligheden for at iagttage omgivelserne på turen, så går tiden hurtig! Der er ikke trafik på motorvejen – faktisk har jeg sjældent oplevet SÅ lidt trafik på en motorvej nogensinde 😉 Blot sørg for at være i lufthavnen i god tid. Det kører ikke altid så glat i Havana lufthavn 😉
   Om I vil leje en bil eller tage en taxi er meget betinget af, hvad I selv ønsker. I er selvfølgelig mere fri, hvis I selv kører, og der er rigtig mange, der har god succes med det. Vær blot opmærksom på, at skiltningen er yderst mangelfuld (køb detaljerede kort inden I tager afsted – det gjorde vi, og vi fik STOR glæde heraf), og vejene virkelig dårlige. Derudover skal I sikre jer med jeres casas, at I kan parkere bilen forsvarligt. Mange kan nemlig godt lide at lægge lidt søm under bilens dæk, således I er nødsaget til at køre den på deres værksted dagen efter 😉 Det er jo Cuba!
   Vi tog en taxi fra A til B. Ofte lidt pricy, og indimellem også varmt, da bilerne var gamle og uden aircondition. Men det var dog behageligt bare at kunne læne sig tilbage, og nyde turen. Michael ville helst være kørt selv, men jeg modsatte mig…
   Rigtig, rigtig god tur, når I kommer dertil. Jeg sidder selv og lægger hånd på de sidste rejsebeskrivelser derfra, og drømmer mig tilbage…
   De bedste hilsner fra Stine

   1. Hej igen. Fantastisk med hurtigt svar 🙂 Ved du så også hvordan tilstanden er efter orkanen Irma ? vi tænker det er bugget op igen til december vel …

    1. Ifølge det jeg har hørt, er de i fuld gang med at sætte det hele i stand efter orkanen, og der skulle gerne være åbent for gæster igen d. 1.12.17.
     Men ellers er det et godt spørgsmål, faktisk… Jeg tror evt., at jeg vil skrive til dem og spørge, hvordan alt ser ud der nu.

 4. Annette Buchmann

  Hej. Endnu en fan af din hjemmeside og nu går vores tur til Cuba og også her bruges al din nyttige information flittigt.
  Vi er lidt i tvivl om hvor meget vi kan nå på vores kommende ferie (feb 2018) da vi kun har 2 uger til rådighed (nok 14-16 dage). Generelt er vi til backpack med komfort men især børnene (nu 12+15 år) ønsker også pool/resort undervejs så vi plejer at vælge begge dele. Nå men vi tænker 7-8 dage bil kør-selv med casa og så resort for resten 1 sted. Vi tænker rute Havana, Vinales, Cienfugos, Trinidad, Cayo Coco og sidste nat Hanana/Varadero. Hvad tænker du, kan bil-delen nåes på 7-8 dage ?
  Hilsen Annette

  1. Hej Annette.
   1000 tak for dine pæne ord om hjemmesiden – det varmer at høre 🙂
   Fantastisk med en rejse til Cuba! Det er virkelig et spændende og specielt land – GLÆD jer til at blive bombarderet med indtryk og oplevelser.
   I vil sagtens kunne nå den rute, du beskriver, men overvej evt. Cienfuegos. Jeg ved, at det naturligvis er individuelt, hvordan vi opfatter tingene, men Cienfuegos er efter vores mening ikke den mest spændende destination. Hvis det er p.g.a. vandfaldet El Nicho, I gerne vil dertil, så kan I evt. lægge vejen forbi på turen til Trinidad, eller også blot tage en enkelt overnatning i byen eller ved Svinebugten (som jo byder på historisk indblik). Det er jo nemt, når I har jeres egen bil – I kan på den måde styre meget selv.
   Hvis I flyver til Havana, og også skal retur derfra, så ville jeg nok også tage den sidste overnatning i byen, så I ikke skal køre så langt for at komme til lufthavnen. Varadero ligger ca. 3-3,5 timers kørsel fra Havana.
   Varadero er et utrolig turistet sted, hvor I ikke rigtig vil opleve noget kulturelt – det er et område, som er fint til badeferie – men forvent ikke nogle autentiske oplevelser.
   M.h.t. resort så synes jeg faktisk, at det er ret fantastisk at få den oplevelse med, når nu man er i landet 🙂 Det er skønt at få afprøvet resortlivet på Cuba, og vores unger elskede hvert sekund 😉 Jeg ved godt, at det er lidt pebrede priser, men jeg vi anbefale jer at vælge et 5-stjernet resort. Standarden på Cuba er slet, slet ikke, som vi kender den fra Europa. Vi prøvede begge dele, og et 4-stjernet resort svarede til et 3-stjernet. Det var faktisk ok, men det var filtreret vand (smager af swimmingpool!), måske lidt tissemyrer på værelset, en dør, der ikke kan lukkes helt o.s.v. Det var ok for dem, der har prøvet lidt af hvert, og vores unger syntes, at det var cool nok 🙂 Et 5-stjernet har en standard, som er langt bedre, men stadig ofte med plads til forbedringer. Dog er det fantastisk at ligge ved poolen, omgivet af caribisk stemning, palmer, der svajer i vinden og med fuld skrald på de cubanske rytmer 🙂
   Cayo Coco er et lækkert sted, men ikke det lækreste, hvis du spørger mig. Hvis I gerne vil have rigtig flot strand og vand – du ved; sådan virkelig caribisk – så ville jeg vælge Cayo Santa Maria. Der er virkelig smukt!!!! Se evt. vores billeder derfra på min facebook-side – så kan du måske bedre danne dig et indtryk.
   Vi boede på 3 cayos, og Santa Maria var langt den bedste.
   Du kan her se de forskellige resorts, vi boede på https://www.atrejsemedboern.dk/resorts-cuba/#Se_udvalget_af_hoteller_og_resorts_paa_Cayo_Santa_Maria_her. Melia Las Dunas var virkelig lækker!!
   Trinidad og Viñales er virkelig nogle smukke byer! Jeg har snart en rejseberetning fra Viñales, som bliver lagt ud. Det var en virkelig uforglemmelig oplevelse. Jeg vil anbefale jer at tage en tur på hesteryg i nationalparken – kæmpe oplevelse!
   Skriv endelig igen, hvis du har spørgsmål – og ellers ønsker jeg jer en fantastisk tur 🙂
   De bedste hilsner fra Stine

 5. TAK for din dejlige blog, som giver os (første gangs rejsende med barn på 2 år) mod på at vi godt kan gøre det.
  Jeg har vi har maks tre uger at rejse rundt i og er i tvivl om vi skal prioritere at tage til Caya Santa Maria eller vi kan nøjes med Varadero – hvad tænker du?

  1. Hej Tove.
   1000 tak for din besked. Hvor dejligt, at I har fået mod på at rejse ud i verden sammen med jeres lille barn – det er noget af det bedste, der findes 🙂
   Jeg synes, at meget er betinget af, hvad I ønsker at få ud af jeres rejse. Vil I udelukkende holde badeferie, eller ønsker I også at opleve lidt af landet? Med en 2-årig er der jo klart lidt flere hensyn at tage, end hvis man rejser med lidt større børn.
   Både Varadero og Cayo Santa Maria er steder, som ikke rummer så meget andet end strand og skønhed. Begge steder er forbeholdt turister, og de lokale kommer der ikke – kun for at arbejde. Varadero ligger i nærheden af lufthavnen, og jeg tænker faktisk, at I nemt vil kunne tage ture ud derfra, hvis I ønsker at opleve lidt mere af landet. Cayo Santa Maria er en ø, og ligger dermed lidt mere isoleret i forhold til oplevelser.
   Måske du kan få lidt et billede af de forskellige steder, ved at læse om vores rute her https://www.atrejsemedboern.dk/rejse-til-cuba/.
   Umiddelbart tror jeg, at 3 uger på det samme sted er lige i overkanten, men igen; det er naturligvis betinget af, hvad I ønsker at få ud af jeres ferie.
   De bedste hilsner – og rigtig god ferie – fra Stine – og skriv endelig igen, hvis du har nogle spørgsmål.

 6. Hej Stine,
  Sikke en fin, spændende og inspirerende blog. Jeg er gift med Alejandro fra Cuba og vi har derfor været der en hel del gange de sidste 10 år. I år skal vi holde bryllupsfest (bedre sent end aldrig), hvilket betyder at der kommer en del af min familie og venner fra Danmark også – dem har jeg bedt læse din blog ☺? Da jeg kan læse mig frem til at du har lidt ældre børn som du prøver at forberede, vil jeg anbefale jer at se denne dokumentar http://www.danishdoc.dk/vod/soy-cubana/ og også filmen Havana Blues, hvis ikke i allerede har det. Ønsker jer den bedste tur – ser ud til at vi lige kommer jer i forkøbet, da vi resjer d. 21.juni ☺

  1. Kære Kristina.

   Et stort tillykke med jeres bryllup – på trods af mere end 10 år “på bagen”, er der altid en anledning til at fejre kærligheden! Fantastisk måde at gøre det på!
   Dernæst; hvor er jeg glad for, at du synes om min blog, og dermed også har anbefalet den til andre. Det er da en anerkendelse, som jeg i dén grad er taknemmelig for!
   Vi har virkelig researchet, da vi ønsker at få det bedste ud af vores rejse til Cuba. Det er et land, vi ALTID har drømt om at besøge, og vi håber, at vi er så godt forberedt, som muligt. 1000 tak for dine anbefalinger – vi vil hurtigst muligt se både dokumentar og film. Vi sluger i forvejen ALT, og har set både dokumentarer, læst bøger og fået beretninger fra folk, som har en smule kendskab til landet.

   1000, 1000 tak fordi du har skrevet – det glæder mig virkelig.
   Jeg ønsker også jer alle en rigtig god rejse og ikke mindst en god bryllupsfest! Det lyder til at blive en helt særlig oplevelse.

   De bedste hilsner fra Stine

 7. Ja, det er lidt sjovt. Men Cuba er jo også oplagt nu, før det forandres for meget…
  Vi rejser i juli, så I når nok lige at være foran os.
  Vi har ikke lagt os fast på en rute endnu. Indtil videre drømmer jeg om Havana, Vinales, Santiago, Baracoa, Cayo Coco, Trinidad & Varadero. Det kunne også være spændende med et stop i Svinebugten mellem Trinidad og Varadero, men det ville nok ikke blive med overnatning. Og nu blev jeg også lige lidt forelsket i den beskrivelse af Cayo Levisa. Men jeg kan godt nok ikke se, hvordan vi skal få tid til det 🙂
  Mange hilsner
  Henriette

  1. Åhhhh ja; begrænsningens kunst 😉
   Kan se, at vi har en del destinationer til fælles. Vi vælger heller ikke overnatning ved Svinebugten, men har lagt os fast på, at vi bare SKAL dertil! Vi fodrer p.t. ungerne med en masse information, og tvinger dem til at læse lidt om Cubas historie. Så forstår de bedre, hvorfor vi skal forbi nogle af de steder, vi har valgt at besøge 🙂 Morfar er kommet med lange beretninger om, at han, som soldat, lige præcis havde vagten dengang alarmerne gik, og hele verden ventede i spænding, så det er ved at gå op for dem, at de netop står foran en ret speciel rejse. Dejligt at mærke 🙂 Og ja; det er NU, man skal afsted – inden alt for meget ændrer sig.
   Santiago skulle være rigtig skøn – den har vi selv haft i overvejelserne – men ja, som sagt; kunsten at begrænse sig 😉 Ser frem til at høre om jeres oplevelser der. Tænker faktisk, at Santiago har langt mere at byde på, end Cayo Levisa, som jo “bare” er en paradis-ø.
   Jeg ønsker jer den allerbedste tur! Måske vi passerer hinanden derude 🙂
   De bedste hilsner fra Stine

   1. Ja, det er dejligt, når man kan blande en lærerig ferie med fantastiske strande 🙂
    Ja, der er godt nok langt til Santiago. Så den kunne også godt ryge fra vores liste. Men samtidig synes jeg også, at Humboldt nationalpark ved Baracoa ser rigtig fin ud….
    Jeg håber også, at I får en rigtig god tur!!!
    Ja, det kunne være sjovt at støde på hinanden 🙂
    Mange hilsner
    Henriette

 8. Jeg opdagede din rejseblog, da vi skulle til Sri Lanka i sommers. Og nu planlægger vi at tage til Cuba og opdager, at I har genoptaget jeres planlægning. Hvor er det altså fantastisk, at I altid er foran os – det gør vores planlægning meget nemmere, fordi du er så god til at dele jeres tanker. Mange tak for det!
  Eller faktisk har det gjort det lidt sværere nu, for vi er begrænset til 2-3 uger, og du sælger jo alle stederne godt 🙂
  Hvornår skal I afsted?
  Mvh
  Henriette

  1. Hej Henriette.
   Hvor sjovt! Lidt vildt, at vi tager de samme steder hen 🙂 Men super skønt, at I kan bruge mine skriverier til noget – tak for det :-*
   Hvordan ser jeres rute ud? Og hvornår tager I afsted?
   Vi hopper på flyveren d. 26.6. fra Hamburg – måske vi både ses i lufthavnen og derude – kunne da være skægt, hvis vi var de samme steder på samme tidspunkt!!
   De bedste hilsner fra Stine

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *