Badeferie, afslapning og resort-ferie på tropeøen Cayo Coco

cayo coco

Badeferie og afslapning på Cayo Coco

I kan her læse om vores oplevelser i Havana, på Cayo Levisa, i Viñales, Cienfuegos og Trinidad, som vi besøgte inden vi tog til Cayo Coco.
På vores side kan I endvidere finde alle de artikler, vi har lavet om Cuba.

Cayo Coco

Da vi efter en lang køretur på ca. 4 timer endelig nåede dæmningen over til Cayo Coco, skulle vi vise pas ved en militær kontrolpost. Der skulle også betales lidt pesos.
På turen over dæmningen kørte vi forbi massevis af flamingoer – utallige, smukke, langbenede flamingoer, der stod og spiste i det lave vand i de flotte, flotte omgivelser. Sikke et syn! Ikke bare flamingoerne, men også selve det landskab, vi kørte forbi. Den caribiske vibe var gennemtrængende og ganske fantastisk.

Efter en knapt så behagelig og meget lang og varm køretur ankom vi endelig til Sol Cayo Coco. Det var jo nærmest surealistisk at lande på et all-inklusive resort med plastikmusik og cafeteria-buffet efter at have været 18 dage i Cubas smukke og historiske byer, hvor vi næsten udelukkende havde boet i casas!

pool på cayo coco
Pool på vores resort “Sol Cayo Coco”.

De to yngste var i den syvende himmel. På med et armbånd, og så kunne de indtage ALLE de slushice, burgere og slatne pommes, de havde lyst til, mens larmen fra den høje cubanske musik bragede ud over hele poolområdet, og diverse medarbejdere på resortet tilbød underholdning i de caribiske omgivelser. En overfrisk børneaktivitets-medarbejder, som gerne dansede og vrikkede med sin store numse til de cubanske toner, så snart hun kunne se sit snit til det, råbte konstant på Bjørk, som aldrig har prøvet at bo på sådan et resort før (hvilket vel også er en slags kulturel oplevelse!); ”Vaaaammmmooooooo Bior, vaaammmoooooo!”!

Vi fandt ret hurtigt ud af, at vi åbenbart befandt os på resortet i den periode, hvor resten af Cubas befolkning også holdte ferie, så resortet var fyldt til bristepunktet med glade og feriestemte cubanere, som gav den fuld gas. Cubanere, der enten fik sendt penge fra familiemedlemmer i udlandet, eller som selv arbejdede i turistbranchen, vel at mærke. Havde de arbejdet for staten, havde de aldrig haft råd til at tage på et resort!
Det var altså for os lidt af en øjenåbner at opleve, at der alligevel er sket en ændring i visse cubaneres indtægt. Dejligt!

de lokale fylder strandene om søndagen på cayo coco
Cubanerne valfarter til strandene på Cayo Coco, når de holder ferie. Der er stemning, fest og glade dage.

Endvidere ankom der hver morgen utallige busser fyldt med cubanere, som alle nød ferietiden på Cayo Coco, hørte høj musik, spiste, drak og hyggede sig på stranden, der lå lige ved siden af vores resort. Der var virkelig liv og glade dage.

På Sol Cayo Coco var der altså fuld drøn på musikken, resortmedarbejdere, der brølede ind i en af de utallige mikrofoner, frodige kvinder i tætsiddende og neonfarvet tøj, vrikkende måse, vilde, glade og frie børn, mad og drikke, der blev indtaget alle steder, folk, der legede, larmede og lavede bomber i poolen.
Det var en ny verden, der åbnede sig for os, og vi var helt målløse over det leben, der udspillede sig også her. Vi danskere har jo en helt anden måde at være på blandt andre – sådan lidt reserverede, private og kontrollerede. Cubanerne gav den til gengæld bare fuld gas, og gav ikke en fløjtende fis for, hvad andre tænkte!! Fantastisk befriende. Vi kan altså godt lære lidt af cubanerne, vi danskere 😉

udsigt over vores del af stranden på cayo coco
Stranden ved “Sol Cayo Coco”.

Mange af de cubanske kvinder er runde og har både til gården og gaden. Fantastisk at opleve, at de, modsat mange danske kvinder med former, gerne viser sig frem! Stolte kvinder klædt i udfordrende klæder, som vrikker med deres store numse, og på yderst feminin facon bevæger sig rundt med rank ryg. Ja tak altså! Jeg elsker den frie tilgang til kroppe, hvilket står i stor kontrast til vores danske kropsforskrækkelse. Bjørk var helt blæst bagover af al den kvindelighed, og spurgte på et tidspunkt lidt undrende, om det var hende, eller om egentlig ikke alle de cubanske kvinder mon sådan liiiiggggeeee var en smule overvægtige, hvilket jeg med et undertrykket grin kun kunne svare ”jo” til.
Jeg nød det!! Her skulle jeg i hvert fald ikke bruge unødige kræfter på at trække maven ind, hver gang jeg gik op af poolen. Og faktisk resulterede alle de cubanske kvinders kropslige frihed i, at jeg hen mod slutningen af vores rejse i virkeligheden konstaterede, at jeg da vist alligevel ret godt kan lide mine egne runde former. Og det er da i virkeligheden lidt af en sidegevinst ved at rejse til Cuba, hvis jeg selv skal sige det 😉

Resortet ”Sol Cayo Coco”

Resortet Sol Cayo Coco, som vi boede på, er stort, og da vi var der i cubanernes sommerferie, var der fuld af larm, mennesker og musik.
Selve lobbyen og poolområdet er fint, men altså; det er stadig et cubansk resort, og dermed også cubansk standard, som er væsentlig anderledes end den standard, vi er vant til, når vi tænker 4*. Dette er nødvendigt at have med i sine overvejelser, når man har sit første ”møde” med resortet. Og også bare sådan helt generelt. Standardkravene på Cuba er helt overordnet bare ikke helt de samme, som dem vi kender. Hvis man ved dette på forhånd, bliver man måske knapt så overrasket, eller skuffet, om man vil.

poolen på resortet på cayo coco på cuba
Sol Cayo Coco.

Sol Cayo Coco er udadtil pænt og rent, men selve værelserne er ret slidte og 1980’er-agtigt indrettet.
Terrassedøren på vores ene værelse ikke åbnes, hvorimod terrassedøren i det andet værelse til gengæld ikke kunne låses – kun med en metalkæde, som sad fast i loftet. Derudover vrimlede det med bittesmå myrer både på badeværelset og inde på selve værelset. Myrerne var dog ikke noget, vi tog så tungt – efter en del rejser i troperne ved vi jo, at de små insekter er en del af pakken. Sidst, men ikke mindst, var det jo ikke på værelserne, vi opholdte os mest, så vi kunne sagtens leve med det.

udsigt fra vores værelse på cayo coco
Udsigten fra vores ene værelse på “Sol Cayo Coco”.

Noget man dog skal være meget bevidst om er, at der er VANVITTIGT mange myg på Cayo Coco. Som i virkelig mange. Ikke om dagen, men kun efter solnedgang, hvor man godt kan indstille sig på at blive ædt, hvis ikke man bærer tøj, der dækker hele kroppen, og samtidig sprayer sig med myggespray.
Husk derfor myggespray, hvis I selv ønsker at besøge Cayo Coco – myg er efter sigende et generelt problem på Jardines del Rey.

haven på cayo coco
Den parklignende have på “Sol Cayo Coco”, der ligger lige ned til stranden.

Uanset hvad man er mest til på sine rejser, de mere turistede eller autentiske oplevelser, så må jeg ærligt indrømme, at det under alle omstændigheder altså bare IKKE er det samme at være på et resort, som at bo i en casa.
På et resort er der ikke den samme stemning af intimitet og hygge, som i en casa. Det kan naturligvis være betinget af hvilken form for resort, man bor på, men når man tager på ”samlebåndsresort”, så giver det naturligvis sig selv, at oplevelsen ikke bliver nær så personlig, som hvis I bor hjemme hos en familie, hvor I er de eneste gæster.

Køkulturen, som Cuba ellers er kendt for, var sat ud af spil på Sol Cayo Coco, og det var ofte en næsten stressende situation at bestille drikkevarer eller noget at spise i poolbaren. Særligt vores børn kunne stå i kø i enormt lang tid, da der ikke stod ”CUC” i panden på dem. Stillede vi voksne os op ved siden af vore børn, skete der dog lidt. Drikkepenge var derfor klart vejen frem til den mere hurtige og personlige betjening 😉
Buffeten på resortet havde et stort udvalg af mad, og var derudover meget cafeteria-agtigt.
Det VÆRSTE var dog, at alt vandet var filtreret. Ikke vand fra flaske. For dem, der ikke ved det, så smager filtreret vand altså bare VIRKELIG dårligt! Jeg oplevede chokket på egen krop, da jeg kylede 1Ž/2 liter filtreret vand direkte indenbords, og efterfølgende troede, at jeg skulle gå i koma!! Det føltes som at drikke direkte af swimmingpoolen.
Isklumperne var også lavet af filtreret vand, så alt havde en halvklam eftersmag af klor.
Der var dog en lille kiosk inde på resortet, hvor vi kunne købe kildevand på flaske og også cola light i cubansk version, så på trods af at vi havde all-inklusive, så blev vi storkunder i denne kiosk.

resortet cayo coco
Sol Cayo Coco.

I bund og grund er et ophold på “Sol Cayo Coco” i det store hele ikke dyrt. Vi gav 1100 kr. pr. person for 3 døgn på resortet, og det var inklusiv ALT, hvilket faktisk er en ret fair pris. I hvert fald efter vores mening.
Resortet ligger lige ned til en flot strand, hvor vi kunne bade i smaragd-grønt vand. Perfekt beliggenhed, som opvejer så meget andet.

Alt i alt ville vi vælge at tage tilbage til “Sol Cayo Coco igen” – dog ikke i mere end et par dage.

Dykning på Cayo Coco

Det havde hele tiden været tanken, at Michael og de to ældste piger skulle dykke, når vi kom til Cuba, men Michael ville også lige tjekke stederne ud, inden han vil besluttede sig endeligt.

pigerne klar til dykning på cuba
Ældsteungerne på vej ud at dykke på Cayo Coco.

Første dag på Sol Cayo Coco gik han derfor forbi dykkerstedet, Coco Diving, som lå umiddelbart i forlængelse af resortet. Medarbejderne på Coco Diving virkede utrolig rolige, meget hjælpesomme og spurgte især meget ind til vores dykkererfaring, som kun bestod af vores Open Water certifikat, som vi tog på Maldiverne sidste år, og herunder de 4 dyk vi fik på samme tid. Dykkercentret var af samme grund helt med på, at vi skulle have særlig attention, men dog alligevel ikke et opfriskningskursus. Vi følte os derfor egentlig ret trygge, og aftalte en tid til dykning næste dag for Clara, Pauline og Michael.
Den efterfølgende dag kom en af medarbejderne hen til resortets pool 30 minutter før aftalt tid, og ventede på os. Da vi fik øje på ham, blev vi enige om at gå ned til dykkerstedet med det samme, hvilket ville give os god tid til at finde og afprøve det udstyr, vi hver især skulle bruge. Dette betød dog også, at vi havde våddragterne på for længe, hvorfor Pauline begyndte at få det dårligt, og derfor efter lidt tid besluttede sig for at droppe dykningen. Man skal IKKE dykke, hvis ikke man er i topform – sikkerhed kommer før spændende oplevelser, hvilket vores unger heldigvis er klar over!

strand og badeferie på cuba og cayo coco
Stranden på Cayo Coco.

Det var et lille hold på 6 personer, der var med på dykkerbåden, og Clara og Michael havde deres egen instruktør, hvilket gav en følelse af større sikkerhed.
Dykkercentret tilbød omkring 20 forskellige destinationer til steder, der kunne dykkes, og i fællesskab blev vi enige om, at Clara og Michael kunne tage turen, som gik ned til 15-16 meter, hvilket passede fint til deres erfaring. Derudover skulle de ned og se et skibsvrag – noget de heller ikke havde prøvet før.
Alt gik fint, Michael og Clara dykkede ned og svømmede rundt ved vraget, og var hele tiden meget opmærksomme på det, de havde lært på dykkerkurset sidste år.
Scener fra gamle James Bond film hjalp lidt på fantasien, da Clara og Michael dykkede rundt ved skibsvraget, og var med til at understrege det spændende ved at dykke et sted, som gav plads til at udforske det lidt mystiske.

cayo cocoHavet omkring Cayo Coco bød på naturligvis også på forskellige tropiske fisk, hvoraf 5 fisk konstant fulgte med, og nærmest på “Dory-agtig-facon” kiggede ind gennem dykkermasken, men ellers var der generelt lidt mere tang end koraller. Måske vi også alle lider af en eller anden form for “skade” efter vi har været på Maldiverne. Intet kan på nogen måde sammenlignes med dykningen dér!
Både dykningen og opfriskningen af kommunikation under vandet var rigtig god træning, som blev udnyttet til fulde i form af leg med tegnsprog og nogle af de øvelser, man skal kunne. Clara havde fuldstændig styr på det, hvilket medførte, at Michael hurtigt kunne slappe af og nyde dykket. Specielt det at være vægtløs og så den særlige følelse det giver, når den eneste lyd man kan høre, er, når man trækker vejret gennem regulatoren, og samtidig kan nyde synet af boblerne, der siver op langs maskerne.
At dykke er bare en helt igennem ubeskrivelig oplevelse, som vi gerne vil opfordre alle til at få sammen med deres børn. Det er en slags frihed og stille eventyr i en verden under vand, som byder på noget ganske, ganske særligt.

Kombination af casas og resorts kan anbefales

I det store hele kan vi på en rejse til Cuba sagtens anbefale, at I kombinerer casas og resorts.
At bo i casas er naturligvis billigere, og måske også lidt mere charmerende, og giver samtidig en mulighed for at opleve det lidt mere lokale, og også at få et indblik i kulturen på Cuba.
At bo på resorts er til gengæld ren turist-liv og afslapning, hvor I ikke vil se skyggen af det autentiske Cuba, men derimod have mulighed for at bade i pools og for at være i nærheden af Cubas smukke strande og varme hav.
Uanset hvad I vælger, står én ting klart; Cuba er under alle omstændigheder uden sammenligning!

Læs her om vores næste stop på Cuba – Cayo Guillermo

Derudover kan I her se vores guide til oplagte destinationer, hvor I kan bo på resorts på Cuba.

cuba

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *