Læs her, hvordan I bedst muligt forbereder jer på en ferie til Cuba!

ferie cuba

Sådan forbereder I jer bedst muligt til en ferie på Cuba

Cuba er på mange måder modsætningernes land. På den ene side armod og fattigdom blandt befolkningen – på den anden side natur- og kulturrigdom ud over det sædvanlige.
Derudover har det for os været et fact, at en ferie på Cuba (også selv om den kun havde en varighed på en måned) i dén grad har givet os udfordringer, som vi ikke har mødt på tidligere rejser.

For mange rejsende er Cuba på én og samme tid både et helt igennem fantastisk land og samtidig kan det af nogle muligvis blive oplevet, som værende ganske forfærdeligt! Hvordan vi oplever, er jo forskelligt – og ofte også på en eller anden måde op til os selv, da rigtig meget jo er styret af vores egen indstilling. Hvis vi er i stand til at møde nye udfordringer med et positivt og åbent sind, vil vi højst sandsynligt også få de allerbedste oplevelser.
Helt grundlæggende er det derfor vores opfattelse, at alt hvad hvad man reelt behøver at medbringe til Cuba for at opleve landet på ægte facon er: interesse for landet og en evne til at ”tage alle oplevelserne ind”, humoristisk sans, penge, kreativ tankegang, tålmodighed og eventyrlyst! Resten kommer helt af sig selv.

Manglen på rigtig mange ting er til at føle på, når I besøger Cuba. Det kan derfor være nødvendigt at medbringe alle de ting, som I har brug for, hvis I gerne vil holde ferie i landet. Pakkelisten til Cuba bør af samme grund derfor også være mere udførlig, og taskerne dermed lidt tungere, end når I rejser til andre destinationer. Særligt hvis I rejser med børn.

Dette indlæg er både baseret på egne oplevelser og samtaler med folk, der har rejst i landet. Har I selv erfaring med at rejse rundt eller holde ferie på Cuba, og ligger I inde med informationer, som kan være brugbare for andre, der også er på vej til landet, så byd endelig ind!

Den cubanske mentalitet

Det kan være nødvendigt med en smule mental forberedelse inden en rejse til Cuba.
Cuba bærer tydeligt præg af at være et socialistisk land – præget af fattigdom og tanken om, at uanset hvor meget (eller hvor lidt) du arbejder, så får du det samme!
Fattigdommen er til at tage at føle på, men alligevel er cubanerne opdraget til at tænke, at at deres land er det BEDSTE.
Landet har i mange år været isoleret på RIGTIG mange områder, hvilket har haft forskellige konsekvenser – også i forhold til fastholdelse af en bestemt tankegang og mentalitet.
Cubanere får alle løn, men denne løn er så lav, at man nærmest kun lige kan overleve på den. Derfor har alle cubanere også en eller anden form for ”Neben-geschäft”, som kan bidrage til en ekstra indtægt.
Mad, husleje m.m. betales i cubanske pesos, som er den møntfod cubanernes løn udbetales i. Vil man have goder derudover (sko m.m.), kan disse udelukkende købes for CUC, som cubanerne oftest ikke har adgang til, medmindre de arbejder inden for turistbranchen eller lignende. Den gode og hurtige adgang til penge ligger altså med andre ord i turistbranchen.

Et langt stykke hen ad vejen kan man, selv som meget erfaren rejsende, godt kan glemme ALT om, hvad man har lært af tidligere rejser til andre lande, når man ankommer til Cuba! Blandt andet at man skal være opmærksom på, at man som turist egentlig ikke opfattes som værende ”lige” med cubanerne. Insiderviden har givet os indblik i, at turister ofte opfattes som værende ”en lille smule naive og alt for rige”. Turister kan ganske enkelt slet, slet ikke forestille sig, HVOR meget de bliver snydt af de fleste cubanere – men det er så det driver! Vores indgangsvinkel til dette er, at hvis blot man er forberedt på dette fact, så kan det i dén grad bliver en oplevelse. Cubanerne har et skønt glimt i øjet, og kan sagtens tage en charmerende stikpille, når de bliver taget i at snyde en smule.
Vær ligeledes forberedte på, at hvis I er der, hvor de fleste turister befinder sig, så vil I IKKE kunne undgå, at de fleste cubanere vil bede om jeres penge. I er fra vesten = I er rige! Cubanerne føler derfor nærmest, at det er deres ret, at få jeres penge.

Hvordan man oplever landet er naturligvis betinget af, på hvilken måde man rejser. Bor I udelukkende på et resort, og kommer I kun ud for at opleve kulturen og mentaliteten med en guide, vil I højst sandsynligt ikke komme så meget i berøring med det “ægte” Cuba – og muligvis derfor heller ikke opleve de udfordringer, man sikkert vil støde ind i som individuelt rejsende.
Rejser I på “egen hånd” gennem landet, så vil I dog ganske sikkert støde på en udfordring eller to, som måske kan være en udfordring at håndtere. Man er med andre ord på udebane og i fuldstændig ukendt land.

Lokalbefolkningen på Cuba

Cubanerne er et meget åbent, udadvendt, humoristisk og nysgerrigt folkefærd. Befinder I jer i de mest turistede områder, vil I derfor med garanti blive mødt af overvenlige og pågående mennesker meget af tiden. Ikke fordi de som sådan er interesserede i JER – de er mere interesserede i jeres penge 😉
Bevidstheden om dette medfører måske, at I kan slappe mere af, og møde befolkningen med denne viden i bagagen. I behøver altså ikke at være på overarbejde i forhold til at skulle tolke den pågående adfærd, men kan i stedet smile og flirte med – inden I smider 1 CUC eller 2 i den kurv, der bliver stukket frem efter en lille salsa-svingom på en af de skønne pladser i Havana.

Kommission/vederlag/provision – ALT koster ekstra på Cuba, hvis ikke I er opmærksomme herpå

Rejser I på egen hånd, vil I højst sandsynligt ikke kunne undgå at få brug for hjælp i ny og næ. Vid derfor, at alt, der indebærer hjælp fra en cubaner, koster enten drikkepenge eller/og en ekstra betaling oveni.
Bliver I for eksempel fulgt til en restaurant af en cubaner, kan I være helt sikre på, at I betaler ekstra for jeres måltid på denne restaurant, da denne person får kommission for at have fulgt jer til lige præcis dette sted.
Har I ikke på forhånd booket jeres casa, og bliver I kørt til en mulig casa af en taxachauffør, kan I regne med at betale ekstra for overnatningen, da taxachaufførens kommission lægges oven i prisen.
I det hele taget; hvis en cubaner sørger for at skaffe jer noget, som koster penge, kan I være 100% sikre på, at I betaler ekstra, da alt på Cuba er bygget op omkring et ”kommissions-system”.
I et land hvor befolkningen ikke har meget, og da den kommissionen, som udbetales til personen, som følger jer, ikke er høj, er det ikke som sådan noget, vi har et problem med. Det er blot et faktum, som man bør være sig bevidst.
Dog kan der i visse tilfælde opstå vanskeligheder i forbindelse med kommissionssystemet. Man kan som turist rigtig ofte støde på mennesker, der i porten ind til det hotel, man har booket hjemmefra, oplyser, at der må være sket en misforståelse, da dette hotel ikke er for børnefamilier, men at han da i stedet kan hjælpe, og føre jer over til en casa, hvor der gerne må være børn. Eller I kan risikere at blive stoppet lige ude foran den casa, I har booket, og blive omdirigeret til en anden, da I bliver oplyst, at I har taget fejl af navnet på casa'en eller lignende, hvorefter I bliver taget til en anden casa, der udgiver sig for at være den helt rigtige. Og som betaler den ”snyder”, som har ført jer til deres casa… Alt sammen i kommissionens navn! De casas I vil blive ført til, betaler den person, som har stoppet jer, og som I reelt tror gør jer en tjeneste. I betaler derfor også den person, som virker så utrolig hjælpsom, og som selvfølgelig også kan guide jer til de helt rigtige og børnevenlige restauranter om aftenen, og som selvfølgelig nok skal følge jer, så I ikke støder på nogle forhindringer, hvilket I også takker for (måske sårgar med en ekstra slat drikkepenge). Behøver jeg skrive, at den hjælpsomme person naturligvis også modtager kommission af den restaurant, som han har anbefalet jer?
Al den venlighed! Dejligt! Men det er dyrt, at blive snydt!
ALT handler altså om den kommission, som hele systemet på Cuba er bygget op omkring.
Bliver I tilbudt hjælp, then it's for the money – og IKKE fordi I ser søde ud, og man derfor lige vil gøre jer en tjeneste.
Byder I jeres hjælper, som naturligvis har fundet lige præcis den rette paladar eller restaurant til jer, på et måltid mad sammen med jer, så husk på, at han får kommission! Han vil derfor med sikkerhed bestille 3 retter i stedet for 1. Husk derfor altid på grundreglen; I betaler – altså bestiller I også!

Maden på Cuba

Cuba er ikke et land for dem, der ønsker de helt store kulinariske oplevelser. Gourmet-mad findes ganske enkelt ikke her.
Maden på Cuba er yderst minimalistisk, og hånden på hjertet, så var den lækreste mad vi spiste faktisk sorte bønner.
Selv på de store og dyre resorts med all-inklusive kan maden til tider være gummiagtig og uden smag.
Hvis I ønsker den bedste mad, der kan tilbydes på Cuba, bør I indtage jeres mad på paladares, som er små, privatejede restauranter. Derudover fik vi faktisk de lækreste måltider på vores casas.
Selv havde vi medbragt massevis af knækbrød og kiks hjemmefra, hvilket vi fik stor glæde af. På den måde havde vi altid noget til den ekstra sult, der opstod hos særligt ungerne, når de havde fået endnu en uspiselig pizza, der svømmede i ost eller andre måltider, de ikke kunne klemme ned. Faktisk reddede vores medbragte knækbrød os fra en del madkriser, og vi kan derfor kun anbefale, at I selv medbringer knækbrød, nødder mm.

Èn ting er sikker; I skal IKKE tage til Cuba for at spise lækker mad og shoppe! Mulighederne er få – og very much so last year!

Shoppingmuligheder

Det er begrænset hvad man kan købe på Cuba, og de fleste butikker har et meget indskrænket udvalg af selv helt, helt basale ting.
Dog vil I ofte kunne støde ind i en lille slags kiosk/bod ved vejene, hvor I vil kunne købe vand. Ved de fleste små boder vil I også kunne købe lidt frugt og grønt.
Medbring derfor selv ALT, hvad I behøver – lige fra bind, tandpasta, hårshampoo, myggemiddel m.m.
I de større og mere kendte byer, som også rummer de fleste turister, findes der dog nogle supermarkeder, hvor turisterne har råd til at købe produkterne. Der fandt vi f.eks. tandbørster, deodoranter og andre hygiejneartikler.

Tiggeri

Hvis I ser tiggende børn i pjaltet tøj på gaden, så giv dem IKKE penge. Det er et snydetrick!!
Alle cubanske børn kan gå gratis i skole, hvor de også får et gratis måltid mad.
I det hele taget bliver der ”sørget” for befolkningen på Cuba, og de bør ikke gå sultne i seng, da systemet giver mulighed for, at alle kan uddanne sig, få mad o.s.v.
Farveblyanter, viskelæder, papir, små bolde og andet legetøj er dog at betragte som luksus, og derfor altid en god idé at medbringe til de børn, som ikke har meget.

Kriminalitet og sikkerhed på Cuba

Cuba er et relativt sikkert land at rejse i. Lad dog være med at medbringe ting af værdi og dyre smykker, som I kan flashe. Cubanerne har ikke meget, så de drages af alt, der glimter og ser ud til at være af guld.
Berigelseskriminaliten er med andre ord altså relativ høj. Tag derfor jeres forholdsregler.
Vi oplevede på intet tidspunkt at føle os usikre eller utrygge på Cuba, og kunne færdes trygt alle steder. På den måde er Cuba et børnevenligt land at rejse rundt i.

Rejsebøger over Cuba

Saxo.com har både Lonelyplanet og Turen går til Cuba.

Planlægning og booking af overnatning på Cuba

Indkvartering/overnatningsmuligheder

Ønsker I at få et indblik i den cubanske livsstil, findes der ingen bedre måde at få dette på, end ved at bo i casa particulares.
Casa particulares er en slags B&B, hvor man har muligheden for at bo hjemme hos en cubansk familie, der har fået godkendelse til at have turister boende i deres private hjem. De er godkendt til dette af staten, og har derfor fået en slags licens. Alle de steder, der er godkendt til dette, har et blåt anker på deres hoveddør.
Det er lidt forskelligt hvordan standarden er, og dermed også hvordan I kommer til at bo på disse casas. Indimellem vil I få et lille værelse i familiens hus, andre gange et helt separat område, som også rummer en gårdhave eller en tagterrasse. Vær forberedt på kitchet indretning og muligvis også god kontakt med jeres værtsfamilie.
Et godt råd er, at I altid sørger for at tjekke de casas, I kunne tænke jer at bo i på TripAdvisor. Når I har lavet en aftale om at bo der, så sørg endvidere for at give familien besked om jeres ankomst senest 2 dage før – også selv om I har aftalt datoen på forhånd.
Lav også aftale om afhentning eller hvordan I kommer til denne casa, og lad jer ikke lokke af andre, der forsøger at føre jer til en anden casa end den først aftalte, ved på meget insisterende måde at forsøge at overbevise jer om, at den først bookede casa desværre er overbooket.

I forhold til jeres mulige forventninger om overnatning hjemme hos en cubansk familie, er der dog et lille “aber dabei” ved det hele; nemlig at det ikke skal være nogen hemmelighed, at det, der kaldes “at leve blandt cubanerne” i de casas, man som turist har mulighed for at bo i, ikke måske sådan helt reelt giver et indblik i den normale cubaners hverdag. De fleste af dem, der har fået licens til at drive casas, er nemlig rent faktisk relativt “velhavende” indbyggere i cubanske sammenhænge, og tilhører dermed i visse tilfælde den cubanske overklasse. Derfor; hvis I ønsker at opleve hvordan den “ægte cubaner” lever, så er et godt råd, at I bør sørge for at undersøge, om ikke det er muligt at blive inviteret hjem til dem, der kommer og hjælper til med rengøring og madlavning i den casa, I bor i. Det er hjemme hos medhjælperne, at I reelt vil kunne opleve den ægte cubanske livsstil.
Vil vil dog stadig vove den påstand, at det et langt stykke hen ad vejen ER den allerbedste måde at lære noget om Cuba og den cubanske kultur på, når I bor i en casa.
Med de helt kritiske briller på er det måske sågar således, at det i virkeligheden egentlig udelukkende er langt ude på landet, hvor der ikke kommer turister, at I vil kunne møde de cubanere, som reelt vil kunne give jer et indblik i den ægte cubanske livsstil.

Der er 3 muligheder for overnatning på Cuba:

Casas

Bo hjemme hos cubanerne, og oplev det cubanske hverdagsliv.
Gode råd; medbring ørepropper eller høreværn til jer selv eller de mindste, hvis I er lydfølsomme. Den cubanske livsstil er pænt støjende.
Rejser I som en stor familie, vil det være en god idé at booke overnatning hjemmefra. Er I få, vil I kunnne rejse uden at have booket på forhånd, og blot banke på døren til en casa, når I ankommer til den by, I ønsker at bo i. Har den ønskede casa ikke nogle ledige værelser, vil de med glæde kunne sende jer videre til andre, der har.
Vil I gøre det meget, meget nemt for jer selv, så book jeres casas via “Bbinnviñales”, som har gode casas overalt på Cuba. Tag fat på José på mail contact@bbinnvinales.comog hils gerne fra os.
Find de casas, som I ønsker at bo i på Tripadvisor, og send en mail til José, som så vil hjælpe jer. Sørg for at have styr på jeres rute, så der ikke skal laves meget om hen ad vejen. José tjener marginalt på at booke jeres casas, og da processen er administrativ tung og tager tid at udføre, vil I kunne spare meget tid på at få ham til at arrangere. Derudover foregår bookingen i kraft af tillid. I betaler først, når I ankommer til casaen, og betaler derfor ikke på forhånd – d.v.s. at bliver I forhindret, så er det god kutyme at ringe og aflyse, så de kan udleje casa'en til nogle andre. Husk, at I skal ringe mindst 2 dage inden I ankommer, så ejerne af casaen er sikre på, at de får lejet ud som aftalt – hvis I ikke ringer, er der stor sandsynlighed for, at de lejer ud til andre. Taler I ikke spansk, og booker I via José, så kan I eventuelt få ham til at ringe for jer.
Alternativt kan I booke jeres overnatninger ved at søge på “casa paticulares Cuba” på internettet.

Hoteller

Hotelstandarden på Cuba er eftersigende ikke noget at råbe hurra for. Mest af alt skulle mange hoteller have både udseende og stemning af russisk betonbyggeri.
Vi har dog ikke erfaring med hotellerne, da vi blev rådet til at “hoppe over”. Vil I gerne selv prøve at bo på et cubansk hotel, så skulle Cubatravelnetwork eftersigende være et rigtig fint sted at booke hoteller.

Resorts

Mange resorts på Cuba beskrives som værende af international standard. De resorts vi boede på, var 5*, og det var ganske bevidst, at vi valgte at booke resorts af høj standard. Vi havde hjemmefra læst, at den cubanske standard på resorts ikke er at sammenlinge med de europæiske, og det fik vi bekræftet. Vi boede rigtig fint, men på trods af de 5 * så var det altså ikke derefter. Vi var dog ganske tilfredse, og havde nogle rigtig gode ophold på vores cubanske resorts.
Tjek eventuelt mulighederne for resorts med høj standard her hos Hotels.com, eller se vores guide:

resorts på cuba

Der er ingen tvivl om, at Cuba er på vej til at blive et meget, meget attraktivt land at besøge. Alle ønsker at opleve landet, mens det stadig er relativt uspoleret. Book derfor jeres overnatninger i god tid.

Busforbindelser på Cuba

Rejser I på budget, eller vil I bare rigtig gerne selv transportere jer fra A til B, findes der relativt gode busforbindelser på Cuba, hvis I benytter jer af Viazul.
I Viazuls busser betales kun med CUC, som er den valuta/møntfod, som turisterne i landet bruger (cubanerne selv bruger cubanske pesos), og rutenettet er derfor hovedsageligt rettet mod turister.
Busserne, som de lokale benytter, er meget overfyldte, og der er næppe plads til turister.
Viazul har ruter mellem alle større byer. I højsæsonen er det bedst at reservere en plads på forhånd, da I ellers kan risikere at komme til at vente på den næste bus, som undertiden først kører igen efter 4 timer.
Ulempen ved at benytte disse busser kan imidlertid være, at det ikke er her I kommer i kontakt med den cubanske befolkning. Busserne benyttes mere eller mindre udelukkende af turister. Til gengæld kører bussens aircondition for fulde hammer, hvorfor det anbefales, at I medbringer varmt tøj til turen.
Et eksempel på en rute med en af Vaizuls busser kan være: Fra Matanzas til Havana, varighed ca. to timer, til en pris der svarer til omkring 5 euro.

Taxa-kørsel på Cuba

Det er relativt billigt at køre med taxa på Cuba. Der er dog lige visse ting, som I bør være opmærksomme på; Insistér på at taxameteret sættes til eller aftal prisen på forhånd.
Uanset hvilket transportmiddel I bestemmer jer for at benytte, så aftal altid prisen på forhånd!
At køre med en taxa på Cuba er ofte en sjov og underholdende oplevelse. Vi fik mange grin, når vi kørte med de festlige og underholdende chauffører, der altid kunne proppe 5 personer ind i en bil, der reelt kun kunne rumme 3.

Leje af bil på Cuba

Det er muligt at leje en bil, hvis I selv ønsker at køre rundt på Cuba.
Vær dog opmærksomme på, at det ikke er helt uden risiko. Vejene på Cuba er elendige og hullede, og selv på de strækninger, hvor det er tilladt at køre med høj hastighed, bør man køre med lav fart, da risikoen for at støde på en hestevogn, en traktor eller cyklister er relativ høj.
Vi kender mennesker, der med stor succes selv har kørt rundt på Cuba – men vi kender også andre, der har haft et par uheldige oplevelser. Dette heldigvis ikke hvad trafikuheld angår, men mere at de hver morgen er stået op til en punkteret bil, som så skulle på det lokale værksted. Der var helt klart et par lokale mekanikere, der vred sig af grin, og klappede i hænderne over den ekstra indtægt de fik ud af, at lægge tegnestifter og søm under bilens dæk…

Det er et must at medbringe et detaljeret kort over Cuba – uanset om I kører selv eller udelukkende benytter jer af en chauffør. Chaufføren kender nemlig heller ikke altid kender ruten. I kan købe et kort hos Saxo.com – se dette link.
I kan IKKE benytte gps, når I kører på egen hånd på Cuba, og skiltningen er langt fra optimal.

Fly til Cuba

Det er undertiden muligt at få ganske billige flybilletter til Cuba. Vær i god tid i forhold til at lede efter flybilletter, og benyt jer eventuelt af søgemaskiner, som f.eks. momondo.

Airfrance har rigtig gode ruter fra både Hamburg Lufthavn, Billund og København. Vi bookede billetter til 5 personer for 20.000 kr. i alt med afgang fra Hamburg.

Vi har naturligvis lavet et indlæg om prisniveauet på Cuba, så I kan få hjælp til at lave en grundigt rejsebudget.

Særlige praktiske forhold på Cuba:

Internet – eller mangel på samme

Det er som regel oftest nærmest umuligt eller også relativt dyrt at få forbindelse til internettet på Cuba!
Skal I bo i casas, mens I holder ferie på Cuba, skal I ikke forvente internet. Skal I bo på hoteller eller resorts, kan I forvente delvist internet – forbindelsen er dog oftest yderst langsom.
I de større byer, som Havana, findes der internetcaféer med meget langsomme forbindelser.
At bruge internettet på Cuba er dyrt.
Forbered jer altså på en rejse/ferie, som på flere områder er som at komme en tur tilbage i tiden. Set fra den lyse side giver det i hvert fald mulighed for i dén grad at nyde og koncentrere sig om alle de oplevelser, som landet byder på, og have tid til nærvær og tilstedeværelse med familien.

Der tales spansk på Cuba 

Der tales spansk på Cuba. Og næsten kun spansk. Det er ikke mange engelske gloser, I vil kunne få ud af lokalbefolkningen, hvorfor det er vigtigt, at I – hvis I vælger at rejse lidt væk fra turistområderne – kan en smule spansk. I hvert fald til husbehov. Medbring en parlør! Eller download en app, som vil kunne hjælpe jer lidt på vej i forhold til kommunikationen.

Øv jeres spanske lidt hjemmefra, da I med få ord og sætninger vil kunne komme langt. Rejser I individuelt, vil I højst sandsynligt ikke kunne undgå at stå i kø rundt omkring. Køkulturen på Cuba er væsentligt anderledes end den danske, hvorfor det kan være fordelagtigt at kende til reglerne lige præcis her. Enhver cubaner har styr på, hvor i køen han/hun hører til, også selv om der ikke er rækker, hvor man står efter hinanden. Vær derfor klar på at råbe ”El ultimó?” (som betyder; “hvem er den sidste”), og I vil derefter finde ud af, hvem I kommer efter.
Endvidere vil det være smart også at have svar på tiltale i visse andre situationer, eller blot kende til helt grundlæggende og brugbare sætninger, som ofte bliver benyttet, bl.a.; ”No hay” (betyder ”det har vi ikke”), ”No tengo dinero” (betyder ”jeg har ingen penge”), ”no comprendo” (betyder ”jeg forstår ikke”), ”Estoy casado” (betyder ”jeg er gift”, og kan være en nyttig sætning, hvis man begiver sig et sted hen på egen hånd), ”como te llamas” (betyder ”hvad hedder du”), ”me llamo” (betyder ”jeg hedder”).

Møntfod på Cuba

Der findes to former for valuta på Cuba; den lokale møntfod ”cubanske pesos”, som kun bruges af de lokale, og så ”pesos convertible” kaldet CUC, som er den møntfod turister betaler med. En CUC har den samme værdi, som en amerikansk dollar.
CUC har ingen værdi uden for Cuba. Sørg altså for ikke at hæve for mange på den sidste del af jeres tur.
Det er muligt at veksle til CUC, når I ankommer til lufthavnen eller i bankerne i storbyerne.
Vær opmærksomme, når I benytter jer af de forskellige ATM’s rundt omkring i byerne.

Det er, som turist, svært at få fingrene i den lokale møntfod, og derudover er langt de fleste cubanere mere end interesserede i at få fingrene i jeres CUC, da denne møntfod giver adgang til langt flere ting end den cubanske peso, som cubanerne får udbetalt deres løn i.

Medbring Euros – just in case. US-dollars kan ikke bruges mange steder, og de få steder, hvor dette er muligt, er vekselkursen høj.
Veksl ALDRIG penge på gaden!

Gode råd vedrørende brug af kreditkort og penge på Cuba

Overvej nøje hvor mange penge I cirka vil få brug for, og hvordan I kommer til at betale for de forskellige overnatninger m.m.
Det er muligt at veksle Euros til CUC direkte i lufthavnen, når I ankommer og også i andre storbyer, som Havana.
I de mindre byer er der til gengæld ikke nogen mulighed for at veksle, hvorfor det her vil være umuligt at få fat i penge. Ved I, at I skal betale for et ophold i en casa i en mindre by, er det derfor vigtigt, at I har penge nok med jer.
Ved I, at I har brug for at hæve mange penge, så sørg for at opbevare dem sikkert!
Cuba betragtes som værende et af de sikreste lande at rejse rundt i i Latinamerika, men dog begås der en del berigelseskriminalitet. Vift derfor ikke omkring jer med penge eller andre værdigenstande. Uanset hvad så betragtes turister som værende velstående i forhold til cubanerne.
Hæv til betalingen i jeres casas og betal så ellers med kreditkort på resorts og hoteller, hvis I planlægger at skulle bo på sådanne. Disse er de eneste steder, I vil kunne bruge kreditkort.

Investér i en lille hængelås til jeres kufferter – just in case!
Sørg endvidere for at have kopier af alle jeres vigtigste dokumenter på jeres bærbare eller i en separat taske.
Derudover er det et must at have et pengebælte med.

Pas på helbredet, når I rejser rundt på Cuba – læs vores råd her:

Klima

Cuba har et subtropisk klima med en gennemsnitlig temperatur på ca. 28 grader året rundt. Fra midten af maj til begyndelsen af december er der meget varmt og risiko for tropiske regnskyl. I august og september er der ligeledes orkansæson på Cuba, hvilket man måske bør have med i sine overvejelser, hvis man ønsker at holde ferie i landet i denne periode.
Generelt siges, at det bedste tidspunkt at rejse til landet på rent klimamæssigt, er fra midten af november og til slut april – her skulle klimaet være ganske behageligt, svarende til en dansk sommer. Dog har vi hørt, at rejsende har erfaring med, at have haft gråvejr, regn og kølige aftener i denne perioder.
Under alle omstændigheder kan det godt blive koldt på Cuba. Husk derfor altid at medbringe en varm trøje, eventuelt en jakke og et par ekstra strømper.
Endvidere er cubanerne glade for deres airconditionanlæg – uanset temperaturen. Indstillingen er, at har man investeret i aircondition, så skal det bruges!

Vi rejste rundt på Cuba i juli og august, og det var varmt! Til tider så varmt, at vi intet kunne foretage os, da varmen nærmest var lammende.

Vaccinationer ved rejser til Cuba

Sørg altid for at være vaccineret mod hepatitis, stivkrampe og difteri.
Vores råd er, at I altid kontakter egen læge eller en vaccinationsklinik, inden I holder ferie på Cuba, da råd vedrørende vacciner er afhængige af rejsemåde, rejsens varighed m.m. Det er derfor udelukkende specialister, der kan vurdere, hvilke vacciner I har brug for.
Bliver I vaccineret ved Rejseklinikken.dk kan I få 10% rabat på jeres vacciner, hvis I henviser til www.atrejsemedboern.dk.

Myg på Cuba

Der er både dengue og zikavirus på Cuba. Medbring Autan! Helst i spandevis!
Skal I bo i casas, så forhør jer inden I ankommer, om de har myggenet. Hvis ikke, så medbring eventuelt selv.
Skal I bo på hoteller og resorts af relativ høj standard, vil der som hovedregel være myggenet – og vigtigst af alt; aircondition, som kan holde jeres værelser kolde og dermed også nogenlunde myggefri (hvis I husker at lukke vinduer og døre).

Rejseapotek

Medbring jeres eget rejseapotek/kit: Det er oftest trygt at have sit eget rejseapotek med på turen, og dermed være på den sikre side, hvis der skulle opstå noget uventet.
Vores forslag er, at I medbringer:

  • Panodil/børnepanodil
  • Antihistaminer (hvis et barn eller I selv reagerer på f.eks. myggestik)
  • Xylocain til kløende myggestik (og evt. myggebalsam)
  • Plaster, pincet, lille saks og desinficerende midler
  • Termometer
  • Vådservietter
  • Receptpligtig medicin til eget forbrug. Vær opmærksom på, om I skal bruge et dokument, der på engelsk eller spansk dokumenterer, at denne medicin er livsvigtig. Spørg jeres læge.
  • Ved længerevarende rejse kan det være hensigtsmæssigt at medbringe antibiotika.

Cuba er kendt for at uddanne mange og dygtige læger, hvorfor der heldigvis skulle være kvalificeret hjælp at hente, hvis en af jer mod forventning skulle blive syg.
Vi oplevede at få behov for et enkelt besøg på en international klinik, hvor de ikke talte engelsk.

Rejseforsikring – vigtig viden ved rejser til Cuba

Enhver rejsende til Cuba skal have en gyldig rejseforsikring for at få lov til at rejse ind i landet.
Sørg for at have fået jeres forsikringsbetingelser oversat til engelsk.
Er I ikke i besiddelse af en gyldig rejseforsikring, når I ankommer til lufthavnen på Cuba, skal I betale for en forsikring hos et cubansk forsikringsselskab.

Solcreme – en mangelvare på Cuba

Medbring meget solcreme! Det er svært at anskaffe sig solcreme på Cuba, da udvalget er småt. Gå IKKE ned på solcreme, da uv-indexet er meget højt.
Husk også uv-badetøj!

Praktiske forberedelser ved rejser til Cuba

Pak godt og medbring det meste

Uanset hvordan I skal bo på jeres ferie på Cuba, så er rådet herfra generelt, at I bør medbringe ALT, hvad I har brug for – undtagen mad og drikke. Det er dog en god idé at medbringe knækbrød og kiks, hvis I rejser med mindre børn, som er kræsne.
Det kan være besværligt at anskaffe sig noget som helst på Cuba, så fredagssnolder, tandpasta, håndklæder, vaskepulver, shampoo, tandbørster, tandpasta, lommetørklæder og vådservietter (det er ikke alle steder, der er toiletpapir til rådighed) m.m., skal I selv have med i tasken.

Kamera, batterier, oplader og memorycard

Ingen ferier og rejser til spændende steder i verden uden et kamera med tilbehør!
Det er vigtigt at være opmærksom på, at det visse steder er forbudt at fotografere, blandt andet ved militære anlæg, køretøjer, som rummer statslige personer, politiet, ved lufthavne, havne og jernbaner, på tobaksfabrikker m.m.. De steder hvor fotografering er forbudt, vil der ofte være skilte.
En del steder vil I også opleve, at blive afkrævet penge for at fotografere – ja, måske faktisk de fleste steder… Visse museer og offentlige pladser afkræver penge, når I knipser med jeres kameraer, og de flot udklædte og sminkede kvinder rundt omkring vil også afkræve jer penge for at I kan tage billeder af dem.

Adapter

Uundværlig på Cuba! Cuba har amerikanske stik!

Download bøger, magasiner og film på ipads/pc hjemmefra

Internetforbindelse er en mangelvare på Cuba, og vil I gerne sikre jer, at den gode underholdning er på plads, så sørg for at have styr på jeres offline produkter hjemmefra.

Dagsrygsæk

Medbring altid en god, lille rygsæk, som I kan have vand, solcreme, kasketter m.m. i, når I er på sightseeing. Uundværlig!

Tøj

Medbring gerne tøj, som I ikke behøver at tage med hjem igen. Mange cubanere vil med glæde vil tage imod jeres aflagte klæder, som I derfor kan overlade til dem, der gerne vil have det. Husk dog på; cubanerne er nok fattige i forhold til os, men de er også et stolt folkefærd, hvorfor de ikke gerne går i ødelagt eller grimt tøj. Det er velkendt, at cubanerne går meget op i fremtoning og god stil.

I behøver ikke at pakket et sæt tøj til hver dag – der er vaskerier/vaskeservice på Cuba, hvor I kan få vasket jeres tøj.
Vælger I at få vasket tøj i jeres casa eller på et resort, er prisen for en vask dog relativ høj.

pakkelister

Husk inden I tager afsted til Cuba:

Udenrigsministeriet

Vigtigste anbefaling er ALTID at læse Udenrigsministeriets vejledning for det land, I rejser til, inden I drager afsted.

Pas

Husk at have kopi af blandt andet jeres pas lagt ind som dokument på jeres pc, så I altid kan få adgang hertil, hvis jeres pas, flybilletter og andre vigtige dokumenter bortkommer.
Som ved rejser til mange andre lande, skal jeres pas være gyldigt 6 mdr. ud over rejsens varighed.

Visum

Når I rejser til Cuba, skal I have et gyldigt visum.
Et visum er gældende i en måned, og kan forlænges i op til to måneder. Ønsker I ophold i længere tid end de to måneder, er det nødvendigt, at I rejser ud af landet, og efter en nats søvn i for eksempel Mexico, returnerer.

Tidsforskel

Tidsforskellen mellem Danmark og Cuba er på -6 timer.

Husk inden I rejser hjem fra Cuba:

Lufthavnsskat når I forlader Cuba igen

Det har længe været således, at der er krav om, at hver rejsende betaler 25 CUC i lufthavnsskat, når man forlader Cuba.
Dette var dog ikke noget vi selv oplevede.

Rom

Cuba er kendt for sin rom og sine cigarer. Rommen er i verdensklasse, og derfor ingen ferie på Cuba uden indtagelse af rom!
Cubas mest berømte mærke er Havana Club. National-drinken er mojito.
Næsten ligegyldigt hvor end I befinder jer på Cuba, så bliver I tilbudt rom i rå mængder.
Det er ikke fordi vi som børnefamilie indtager så meget alkohol, men det er næsten uundgåeligt ikke at smage på et glas rom eller to, når nu man er i landet. Det er vel nærmest obligatorisk!
I må desværre kun tage 1 liter rom med ud af landet – sørg derfor for at investere i den bedste.

Cigarer

Cuba er “cigarernes land”! Det er derfor også muligt at anskaffe sig gode cigarer til en udmærket pris, uanset hvor på Cuba I befinder jer.
Når I er på Cuba, bør I tage til Piñar del Rio provinsen og besøge en tobaksplantage. Viñales er et godt bud på destination. Hele området i og omkring Viãles er ubeskriveligt smukt og frodigt.
Besøg en cigarfabrik i området, og oplev hvordan ægte cigarer fremstilles på cubansk facon i selveste moderlandet. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at det er forbudt at tage billeder, når I er inde på fabrikken.
Ønsker I at tage cigarer med hjem til Danmark, bør I kende toldreglerne.

Køb derudover ALDRIG cigarer af mennesker, som tilbyder salg af disse på gaden, men køb i stedet jeres cigarer i en “autoriseret” cigarbutik.

cuba-knap

Kildehenvisning: ”Cuba Conga”

6 kommentarer til “Læs her, hvordan I bedst muligt forbereder jer på en ferie til Cuba!”

  1. Jette Faerber

    Hej cubakyndige ?
    Hvordan får man fat i pesos? Er det ikke den valuta man skal betale med eks. hos en gadesælger af mad og drikke, selvom man er turist?
    På forhånd tak ?
    Jette Faerber

    1. Hej Jette.
      Vi betalte det meste i CUC, da det er den valuta, som har rigtig stor værdi for den almindelige cubaner, der ikke har så meget. Det er dermed også den valuta, som turisterne benytter.
      Vi kunne dog hæve CUP i hæveautomaterne, og havde også en smule på lommen. Vi brugte dem dog yderst sjældent.
      Prisniveauet er ikke højt på gaden, og det er også i CUC man opkræves, når man er i landet som turist 🙂
      De bedste hilsner fra Stine

  2. Hej Stine
    Det er virkelig skønt at læse om jeres rejseopleveler på Cuba. Vi er selv en familie på 5, som skal 2 uger til Cuba i februar. Jeg sidder og får lyst til at skrive til José fra Bbinnviñales. Jeg kan se på hjemmesiden at det er en gratis service, men når jeg læser om al den hjælp I har fået tænker jeg at der også har været en eller anden form for betaling involveret?

    1. Hej Thomas.
      Glæd jer til at opleve skønne Cuba! Det er et meget, meget spændende land.
      Jose får provision fra de steder, han booker for jer. Det er “småpenge”, men en fin måde at tjene lidt penge på for et mindre bureau på Cuba. I slipper altså for selv at bruge tid på at booke, og han tjener lidt på den service, han yder.
      Vi fik ham til at booke de casas, vi havde fundet på Tripadvisor, og som vi syntes, så fine ud. Og så tjente han lidt på det.
      Derudover bookede vi transport fra lufthavnen og til vores første casa via ham. Det kostede måske 10 CUC ekstra, end hvis vi selv havde bestilt, så dermed er transporten lidt dyrere at booke via ham, end hvis man selv bestiller. Det giver dog en god tryghed, og er også nemt – indtil man selv finder ud af, hvordan man kan gøre tingene. Så ja, det er et valg, man skal gøre op med sig selv, om man vil bruge lidt ekstra CUC på, men for os var det rigtig fint, at vi lige betalte et par CUC for den ekstra service. Vi brugte derudover Jose’s service i forhold til at få ham til at bekræfte, at vi ankom, når vi skulle til en casa, fik ham til at afbestille, da vi endte med at booke et resort i stedet for en casa til sidst o.s.v.
      Alt i alt penge, som for os var givet rigtig godt ud, og som sparede os for en del besværligheder, da vi ikke er super seje til spansk, og da meget også fungerer helt anderledes på Cuba end i andre lande.
      Jeg kan på det varmeste anbefale Jose, men ja; det koster naturligvis lidt for hans service.
      Rigtig god tur til jer, når I kommer dertil 🙂
      De bedste hilsner fra Stine

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *