rejse med børn

Derfor skal I rejse med jeres børn – uanset alder!!

rejse med børn

Fordele og udfordringer ved at rejse med børn i alle aldre 

Da vi for 10 år siden tog på vores første lange rejse, var vores børn små – og folk forfærdede; hvordan kunne vi rejse langt væk i længere tid med helt små børn???
Well, well, well; livet går jo altså ikke i stå, blot fordi man får børn, men minder os til gengæld måske om, at tiden rent faktisk går hurtigere, end vi lige havde kunnet forestille os!!
Naturligvis gør det, at rejse med mindre børn, tingene lidt mere omstændige – men så absolut ikke umulige!!
Som i alle andre henseender i livet, afhænger det meste vel nok hovedsageligt af vores eget mindset og dermed indstilling til, hvad der kan lade sig gøre, og hvad der ikke kan lade sig gøre. Begrænsningerne sætter vi ofte for os selv!

Der kan ikke være nogen tvivl om, at jeg så absolut synes, at man skal rejse og opleve – og det ikke kun for at lære og for at udvikle sig – men også for at leve lige her og nu! Det er nemlig for længst gået op for mig, at en af de største gaver vi, som familie, kan give os selv, er, at holde op med at tro, at vi kan planlægge og kontrollere alt i vores liv. Livet sker jo bare helt af sig selv, alt i mens tiden går, og derfor skal vi i dén grad turde leve det – helst “her og nu”. Ellers kan vi ganske enkelt risikere at gå glip af for meget!

Hvordan vi ønsker at leve vores liv, hvilke muligheder vi har og ikke mindst, hvad der gør os glade, er jo individuelt, men her hos os kan der ikke være tvivl om, at i netop de rejser vi tager på, der finder vi de oplevelser og det nærvær, som giver lige præcis vores familie stor værdi og livskvalitet. Vi ønsker simpelthen at opleve ALT det vi kan sammen, mens ungerne endnu har mulighed for og lyst til at være med. For inderst inde ved vi jo godt, at vi blot har dem til låns… og det reelt kun i ganske, ganske kort tid!
Og nej, jeg har så absolut ikke glemt, at livet med små børn indimellem bare VAR et spørgsmål om overlevelse, og at jeg i perioder også tog mig selv i at drømme om, at tiden ville gå lidt hurtigere, så ungerne kunne blive store og mere selvkørende. Mest af alt fordi jeg var overvældet af hverdagen. Måske en situation, som mange småbørnsforældre kan relatere til…? Dog må jeg i dag ganske enkelt erkende, at jeg er lidt ærgerlig over, at jeg i perioder har har spildt mit krudt på at få tiden til at gå lidt hurtigere – særligt fordi jeg nu til tider rammes af vemod, når jeg indser, at de værdifulde stunder, der hørte dén tid til, er forsvundet, og ikke kommer igen. Jeg kommer f.eks. aldrig igen til at nyde lyden af mine døtres små fusser, der i de tidlige morgentimer trissede hen over gulvet, og de små varme kroppe, der smøg sig ind under dynen, for at putte sig ind til moar. Jeg savner nu, at høre deres små, glade børnestemmer, og se de lyse krøller, jeg indimellem kun kunne se toppen af, når de gik på opdagelse i det høje græs, hvorefter jeg kunne høre dem grine og kalde, fordi de gerne ville dele deres fund af bænkebidere og biller med moar. Ja, egentlig savner jeg generelt bare rigtig mange stjernestunder, som jeg på daværende tidspunkt ikke altid rigtig tog mig tid til at værdsætte – og jeg undrer mig over, at jeg ikke var bevidst om at nyde det væsentligste, og at være taknemmelig for nuet, fordi jeg havde SÅ stort et fokus på komme videre til næste punkt i livet.
Derfor er mit budskab egentlig rimeligt simpelt; vi skal huske at nyde HVER dag, og sætte pris på selv det mest simple. Fokusér på det positive. Skru ned for ambitionsniveauet, hvad de praktiske gøremål angår, prioriter, hvad der for jer er væsentligt at bruge tid på, og sørg så for at forsøge at være bevidste om, at leve det liv, I drømmer om. Forsøg at skabe gode og dyrbare stunder, som både I selv og jeres børn kan varme sig ved. Vær sammen – om det så er bål og teltur i haven, at fange krabber ved stranden eller at rejse sammen, er i mine øjne ét fedt. Det vigtigste er, at I nyder øjeblikket, tager jer tid til nærvær, og også skaber rum for de gode og værdifulde samtaler.
Skulle I mest af alt have lyst til at rejse sammen med jeres børn, så lad jer ikke afskrække af børnenes alder – hovedreglen er nemlig; er mor og far glade og tilfredse, så er børnene også glade og tilfredse.
I kan i det nedenstående se nogle af de fordele og udfordringer, der kan være ved at rejse med børn i de forskellige aldre.

Babyer – 0-1 år

Der er masser af “for og imod”, når det kommer til at rejse ud i verden med små babyer. Nogen påstår, at det udelukkende er for forældrenes skyld – og det vil jeg da et langt stykke hen ad vejen give dem ret i. Men hvorfor er det, at vi ikke længere skulle gøre noget “for vores skyld”, som gør OS glade, når vi har fået børn? Vores egen lykke smitter jo børnene.
Når det så er sagt, så er det samtidig således, at det, at få børn, er kilden til den største glæde og kærlighed, men også kilden til nervøsitet og angsten for at miste. Derfor risikovurderer vi vel også lige pludselig big time, når først vi sidder med et lille, sårbart barn i armene, som er fuldstændig afhængige af os.
Alligevel vil jeg her blot sige; lad være med at være for bange for at rejse med jeres babyer. Har I lyst til at rejse ud, men er I samtidig nervøse, så vælg et land, som ligger relativt tæt på Danmark, så I ikke skal flyve for længe, og rejs ligeledes til et land, hvor risikoen for tropesygdomme m.m. er ikke-eksisterende. Vælg det, I er mest trygge ved.

Selvfølgelig er der udfordringer ved at rejse ud i verden med bitte, bitte små børn – den største kan måske være den manglende nattesøvn, som de fleste nybagte forældre oplever, da et spædbarn jo vågner om natten, skal have mad og finde en rytme. Det giver sig selv, at det trætter, og at man som nybagte forældre indimellem kan få en følelse af, at befinde sig i en slags osteklokke af ren og skær udmattelse.
På den anden side giver en rejse/ferie samtidig mulighed for bare at slappe HELT af, og tage sig tid til at lære sit lille, nye barn at kende i smukke og lune omgivelser, hvor man ikke selv er hængt op af dagligdagens sure pligter, men kan lægge sig til at hvile, når også baby gør det. Baby er tryg, glad og veltilpas, når I også er det, og har reelt hovedsageligt behov for nærhed med jer, som I i dén grad har mulighed for at give, når ikke I skal løse en masse praktiske opgaver.
Ammer I, skal I ikke tænke på at medbringe en masse babymad – og er baby begyndt at spise, så mebring basale ting hjemmefra, og køb ellers resten, der hvor I befinder jer. Man kan få rigtig mange babyprodukter i hele verden. Også bleer fås i hele verden.

En baby stiller ikke krav om at opleve særlige børnevenlige seværdigheder, og sover som regel en del, hvorfor I vil have mulighed for at se og lave voksenting, hvilket jo absolut er et ekstra plus.
De udfordringer I kan opleve er til gengæld, at I måske vil have behov for at medbringe en del bagage i form af barnevogn m.m.

Det koster ikke meget at rejse med en baby, da børn under 2 år som regel flyver gratis. Tjek dog under alle omstændigheder betingelserne ved det selskab, I skal flyve med.
Derudover kan børn under 2 år ofte bo uden beregning på forædrenes værelse.

Se her vores pakkelister for babyer.

Find også her gode råd om at flyve med en baby.

Tumlinger – 1-2 år

Alt efter hvordan jeres børns temperament er, kan det til tider opleves som om, der kan være lidt flere udfordringer ved at rejse med børn i alderen 1-2 år, men samtidig er der også masser af store gevinster ved at begive sig ud på eventyr med børn i den alder.
Udfordringerne kan være, at man er lidt afhængig af faste rytmer omkring middagslure, og dermed – alt efter hvilke børn man har (sover nemt, sover ikke nemt) – om det begrænser jer i de oplevelser, I gerne vil have. Har I voksne for eksempel et behov for at opleve nogle særlige seværdigheder, og har jeres børn nemt ved at sove (også i larm), kan I med lethed kombinere “voksenoplevelser” med jeres børns lur midt på dagen, hvis blot I medbringer en ordentlig klapvogn.

rejse med mindre børn

At være væk fra hverdagens praktiske gøremål, krav om madlavning, tøjvask, oprydning m.m. er, efter min mening, det største plus ved at rejse ud i verden sammen med børn i tumlingealderen. I vil opleve at have masser af tid til nærvær, til at lege og sågar nappe en middagslur med en tumling, når I er afsted, og ikke kæmper med de sure dagligdagspligter. Sid i sandet, byg sandslotte eller kager, hav en lille oppustelig gummibåd med, som I kan trække jeres tumling rundt i i vandet, bad, kram…
Udfordringen; børn i den alder synes af uransaglige årsager, at sand smager godt…
Reglen er ganske simpel; så længe I er glade og afslappede, er jeres børn som regel også glade og afslappede.
Hold rytmen, som den I har derhjemme, sørg for, at jeres tumlinger overholder spisetider, får nok at spise og drikke – og vigtigst af alt; lad dem sove deres middagslur/e! Medbring derudover altid klapvogn, puttebamse, sut, snacks og vand, når I tager på ture.
Medmindre I er meget “into” økologi og special kost, er det relativt nemt at finde mad og bleer til tumlinger rundt omkring i verden, naturligvis betinget af, at I rejser i relativt civiliserede områder. Dog kan det alligevel være ret vigtig viden, at man i mange andre lande ofte ikke tager nær så meget hensyn til tilsætningsstoffer og parfume i “babyprodukter”, som her i Danmark, hvorfor I – hvis I er virkelig store tilhængere af økologi og “rene” produkter – nok vil skulle pakke en del i jeres bagage.

Børn under 2 år flyver som regel gratis, hvilket er medvirkende til at holde prisniveauet nede. Tjek dog under alle omstændigheder betingelserne ved det selskab, I skal flyve med.
Derudover kan børn under 2 år ofte også bo uden beregning på forædrenes værelse. Vær opmærksomme på, hvad de enkelte hoteller skriver herom.

Se her vores pakkeliste for 1-2-årige.

Børnehavebørn – 3-5 år

I forhold til de erfaringer vi har gjort os, er det ret fantastisk og nemt at rejse med børn i børnahavealderen. Dog er der naturligvis visse udfordringer – som at de for eksempel ikke altid kan gå så lange strækninger, og ofte også skal tisse på nogle lidt upassende tidspunkter…
Børnehavebørn er ofte modige og nysgerrige, og forstår generelt også meget af, hvad der foregår, så længe man holder et børnevenligt tempo. De er ofte ukomplicerede i deres tilgang til tingene, og stiller ikke så store krav.

rejse med små børn

Forventningsafstem, og vær så “pædagogiske”, at I eventuelt indgår aftaler om, hvad I gerne vil opleve. Måske først opleve, og derefter bade.
Ekstra plus er, at børn i denne alder ikke længere er afhængige af middagslure eller særlige præferencer hvad mad angår. Derudover kan de langt nemmere klare at tilbagelægge lidt længere strækninger rent transportmæssigt.
En fordel ved at rejse med børn i denne alder er, at I endnu ikke skal bede om fri fra skole, hvis I ønsker at rejse væk i en længere periode.
I lige præcis børnehavealderen er børns skønne nysgerrighed og evne til at tage indtryk ind helt igennem fantastisk, hvorfor en rejse til fremmede steder vil være meget, meget lærerig.

Se her vores pakkeliste for 3-5-årige.

Skolebørn – fra 6 år og op

Der er SÅ utrolig mange fordele ved at rejse med børn i denne alder, og efter vores mening er det nemt og uden de helt store udfordringer.
Skolebørn spænder jo over et vidt begreb rent aldersmæssigt, men generelt forstår børn i denne alder rigtig meget, ved en del, og er samtidig nysgerrige på endnu mere. De er initiativrige, modige, opsøgende og tager del i oplevelserne.
Børn i skolealderen kan gå relativt langt, være tålmodige på flyrejsen og også under andre former for transport. Derudover spiser de (for det meste) den mad, der serveres, og kan samtidig bære en del af deres egen bagage.
Min påstand er helt klart, at børn i denne alder bliver KLOGE af at rejse!

rejse med skolebørn

Ulempen ved gerne at ville rejse med børn i skolealderen er helt klart, at det er begrænset på hvilke tider af året, I ville kunne rejse, da der i Danmark er undervisningspligt. Derfor er man med skolebørn i familien mere eller mindre forpligtet til at lægge sine længere rejser i skolernes sommerferie, hvilket ofte medfører, at rejsens pris lige får et ”nøk” opad, da rejser er dyrere i højsæsonen.
Dog, vi har faktisk ad flere omgange oplevet, at vi har kunnet tage vores børn ud af skolen i forbindelse med længere rejser. Både i længere og kortere perioder. Den længste periode var på 3,5 måneder, men der gik ældstebarnet så også kun i 0. klasse. Den læring, der til gengæld var i den lange rejse, var for hende langt mere værdifuld, end vi havde forestillet os, og hun vendte tilbage med viden, som hun ikke havde kunnet tilegne sig på anden vis.
Og sådan er det nok helt generelt; rejser ud i verden ER bare lærerige på utallige områder. Og lærerne ved det godt! Af samme årsag har vi også oplevet fuld opbakning, de få gange vi har bedt om fri. Ny viden sidder bare bedre fast, når man befinder sig på steder, hvor noget gør indtryk, og alle sanser kan komme i spil. Det gælder på alle områder – særligt sprogligt og kulturelt.
Dog synes jeg, at hovedreglen er, at jo ældre børnene bliver, des mindre bliver fleksibiliteten rent skolemæssigt. Så mit råd er, at sidder I med lysten til de længere rejser, så benyt muligheden, mens børnene er mindre.

De fleste børn i skolealderen kan godt lide at have medindflydelse – både hvad planlægning af en rejse og hvad oplevelser angår. Inddrag dem – det vokser de af!
Bedst af alt er de i stand til både at huske deres oplevelser, til at reflektere og samtale, og dermed også forstå, hvad, hvor og hvordan.

Rejser I med børn over 12 år, vil I opleve at skulle betale voksenpris på flybilletter. Det er altså lidt mere pricy at rejse med større børn end med mindre, og har I flere børn, kan det også blive nødvendigt at booke mere end 1 værelse, for at I alle kan være der.

Se her vores pakkeliste til 6-8-årige, 9-11-årige og 12-14-årige.

Uanset hvilken alder jeres børn har, når I vælger at rejse ud i verden, så lad ALTID ordet “forventningsafstemning” lyde i baghovedet… Ikke alt bliver, som man planlægger, når man er afsted som familie, og vores erfaring har lært os, at man skal finde ro i det faktum, at ambitionsniveauet skal tilpasses alle aldersgrupper.
Det gennemgående tema i dette indlæg er, at vi skal forsøge at være meget mere tilstede i nuet, og generelt have fokus på at sænke tempoet – både i hverdagen, men også når man rejser med børn.

Man kan sagtens tanke op på opladningskontoen herhjemme – hvis blot man finder sine åndehuller og slipper hverdagens gøremål. Und dog jer selv at smide ansvaret for praktiske gøremål i jeres ferier! Nyd jeres ungers behov for nærvær, tag jer tid og find ro. Hvad der virker optimalt for jer, ved I naturligvis bedst selv.

Læs også her, hvad vi synes, at børn får ud af at rejse.

8 kommentarer til “Derfor skal I rejse med jeres børn – uanset alder!!”

  1. Hej Stine,
    Håber du kan give mig noget indblik i at rejse med børn her.
    Vi skal afsted med er vennepar til Koh Lipe her engang i marts. På det tidspunkt vil vi have en baby på 8 mdr, en pige på 3,5 og en pige på 5,5 år.
    Altså tre børn under seks.
    Turen dertil er lang og indebære både fly, bus og bådtur på to timer.
    Jeg er praktisk talt et nervevrag og angst over turen.
    Det var meningen vi skulle have været afsted inden coronaen kom, og altså været afsted med kun to børn.
    Hvordan tænker du som erfaren globetrotter om sådan et sætup? Og du må gerne være ærlig 🙂
    De bedste hilsner herfra

    1. Hej Sofie.
      Det er HELT galt med mit system her! Beskeder dukker op LANG tid efter, de er skrevet! Det beklager jeg virkelig. Jeg skal have én til at kigge på, hvad der er galt.
      Puh ja, 3 børn på en lang tur, det kan godt være lidt omstændigt. Mest af alt kræver det dog, at I, som forældre, har overskud, og kan tage det hele i stiv arm. Da vores børn var helt små, var det ofte også sådanne diskussioner vi havde, når vi planlagde de lidt mere “besværlige” ruter. Vi endte ofte med at dele alting op, så det blev i børnenes tempo og ikke vores. Det tog af samme årsag lang tid, men samtidig kunne vi alle holde det ud. Ingen blev nervevrag 😉 – i hvert fald ikke på den voldsomme måde 🙂 Ofte har vi lagt vores længere ture på tidspunkter, hvor ungerne alligevel skulle sove, men om jeres to mindste tager en lur på samme tid, det ved jeg ikke. Den store er sikker som min den store; en, der er god til at tage hensyn.
      Dret er nu rigtig mangeårige siden, at vi tog turen til Koh Lipe, og inden da rejste vi jo i forvejen rundt i Thailand. Derfor kunne vi tage vores ture i mindre bidder. Er det muligt for jer at dele turen op? Bare en tanke. Hvis I nu lander i Bangkok (hvilket jeg kunne forestille mig), så tage en overnatning der, inden I rejser videre næste dag? Og kunne I flyve fra Bangkok til en lufthavn nær havnen, hvorfra I skal flyve til Koh Lipe? Mener, at der ligger en lufthavn i Hat Yai, og derfra kan I så tage en taxi til havnen. Blot en tanke…
      De bedste hilsner fra Stine

  2. Hejsa.
    Vi er en familie med trillinger på 10 år. Vi drømmer om at rejse rundt i Europa i autocamper hen over sommeren næste år i 6-8 uger. Har I nogle erfaringer med hhv. Europa/autocamper? Mvh Ina

    1. Hej Ina. Jeg beklager mit meget sene svar. Mit system må være sat forkert op, for jeg har slet ikke modtaget din besked.
      Ville ønske, at jeg kunne komme med en masse gode råd, hvad Europa og autocamper angår, men det er desværre ikke noget, vi har erfaring med.
      Du kan evt. prøve at spørge inde på Facebook i Rejsefælleskabet om at rejse med børn”.
      De bedste hilsner fra Stine

  3. Hej Stine.
    Hvor rejste i henne da i var afsted i 3,5 måneder?
    Vi har børn på 2, 5 og 6 år, og overvejer en længere tur, men hvorhen er vi lidt i tvivl om.

    1. Hej Natasja.
      Der må simpelthen være opstået en fejl ift manglende notifikationer ved kommentarer herinde. Det beklager jeg virkelig, og jeg ser derfor fast dit spørgsmål NU.
      Hvis du stadig er interesseret i et svar, så giver jeg det gerne 🙂
      Vi var i Thailand, Filippinerne og Malaysia. Vores børn var 2 (blev 3 undervejs) og 6 år.
      Thailand er fantastisk, når man rejser med mindre børn!! Alt fungerer bare, og jeg synes faktisk, at det er ærgerligt, at landet har fået et lidt negativt ry, hvad autenticitet angår. Når man rejser med helt små børn er der trygt, og infrastrukturen fungerer ligeledes. Vi elskede Thailand.
      Filippinerne enten elsker eller hader man, tror jeg. Det er et lidt vildt land at besøge med helt små børn, fordi det er et uland på rigtig mange måder. Der var flere steder, der virkelig satte spor, men jeg oplevede samtidig, at jeg indimellem kunne føle mig lidt utryg.
      Malaysia var kun ganske kort. Det er et skønt land, og meget fungerer.
      Jeg vil sige, at meget er betinget af jeres forventinger, ønsker og forestillinger. Både hvad oplevelser og budget angår.
      Personligt vil jeg meget gerne anbefale Sri Lanka og Maldiverne. Det er den mest fantastiske kombination! Sri Lanka er et virkelig spændende land, og vi har indtil videre været der to gange. Der er en natur, der er uden sammenligning, masser af muligheder for at tage på safari (elefanter, krokodiller, de smukkeste påfugle og meget, meget mere), templer og kultur i en grad, der virkelig imponerer. Det er nemt at rejse rundt, og befolkningen er super venlige. Strandene er for vilde, men dog med en masse understrøm mange steder. Vi har badet rigtig meget på Sri Lanka, men ofte holdt os inde i vandkanten. Sri Lanka er SÅ fantastisk en oplevelse!
      Ikke langt fra Sri Lanka ligger Maldiverne, som jo bare er vores favoritdestination, fordi vi er vandgale. Maldiverne er det tryggeste sted, vi nogensinde har været. Ungerne kan i dag selv finde rundt i lufthavnen derude, og færdes, som var det deres andet hjem. Det tager kun 1,5 time ca. at flyve fra Sri Lanka til Maldiverne, og de paradisiske øer ligger, som perler på en snor. Selv er vi vilde med at bo på de lokale øer, som er helt, helt stille. Her bor vi på guesthouses, som ikke er vanvittigt dyre, og på den måde får vi også en indsigt i livsstilen o.s.v. Er I vandhunde, så er Maldiverne et MUST. Du kan evt. læse om Maldiverne her https://www.atrejsemedboern.dk/maldiverne/ – det er ikke så dyrt, som man tror.
      Er I de modige typer, så kan I evt. kombinere Indien, Sri Lanka og Maldiverne – det er en virkelig spændende kombination. Dog kan Indien godt være lidt en udfordring for nogen, men vi er ret vilde med landet.
      Jeg håber, at jeg har givet lidt idéer – ellers er du mere end velkommen til at vende tilbage. Du kan også kontakte mig på mail stine@atrejsemedboern.dk.
      Der bedste hilsner fra Stine

  4. Pernille Tørnqvist Hansen

    Hej,
    Sikke et lækkert overblik ? Vi er en familie på fire – børnene er pt. 8 mdr og 3 1/2 år. Vi taler om at tage ud og rejse om et år. Min mand er dog ikke til charter, og vi syne, at det er lidt svært at planlægge en ferie… Har du mon skrevet et indlæg herom, så vi kan få lidt inspiration?
    Vh,
    Pernille

    1. Hej Pernille.
      1000 tak for din besked. I lyder som os – vi er også mest til rejser, som giver lidt oplevelser ud over det sædvanlige, og møder med mennesker fra hele verden.
      Jeg har skrevet dette indlæg, som evt. kan være brugbart for jer https://www.atrejsemedboern.dk/hvordan-bestiller-man-rejser/, og derudover står der i alle rejseberetninger, som er at finde på vores side, lidt om hvordan vi selv og andre har gjort det.
      Jeg har også dette lidt “gamle” indlæg, som du måske kan bruge https://www.atrejsemedboern.dk/billige-rejser/.
      Har I nogle særlige ønsker til destinationer?
      Vi har altid selv arrangeret og planlagt vores rejser – en enkelt gang med hjælp fra et større bureau, som har ekspertise i at sammensætte rejser, som giver autentiske oplevelser, da børnene var helt små. Vi fandt dermed ud af, at vi sagtens selv kan gøre det, og at vi dermed også selv kan bestemme, hvad vi ønsker, og i hvilken prisklasse. Og det plejer at gå fantastisk! Så længe I ved, hvad I går efter, så kan det meste lade sig gøre. Sæt jer ind i det enkelte lands muligheder, og undgå derudover at vælge en destination, som med tropesygdomme eller lign. kan gøre jer utrygge.
      Har I brug for lidt hjælp, så er der masser at hente. Det kan du også læse lidt om i det indlæg, jeg har linket til i denne besked. Du er derudover mere end velkommen til at stille mig alle de spørgsmål, du har lyst til.
      De bedste hilsner fra Stine

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *