vandresko

Aktiv ferie? Læs her vores guide om vandresko, vandrestøvler og sokker!

Sådan skåner I jeres fødder bedst muligt, når I holder en aktiv ferie; de bedste vandresko og sokker!

Har I investeret i en dyr rejse, vil vi anbefale, at I endelig må sørge for også at investere i ordentligt udstyr, som sikrer jer en ferie uden vabler på de fødder, som skal bære jer på hele turen. Vigtigste rejsegear på en aktiv rejse er uden tvivl fodtøjet, der kan skåne jeres fødder – og så naturligvis jeres rygsæk, som kan skåne jeres ryg!
Hvis I ønsker en aktiv rejse uden begrænsninger, er et af vores bedste råd i dette indlæg derfor, at I sørger for at få anskaffet jer det bedste fodtøj i form af enten vandresko eller vandrestøvler, og ikke mindst; et par vandresokker.

Vandresko- og støvler

Uanset hvorhen jeres rejse går, er og bliver ordentligt fodtøj bare det vigtigste! En ferie – og særligt en aktiv af slagsen – vil som regel altid omfatte nogle gode gå- eller vandreture, naturligvis alt efter jeres børns alder og dermed også formåen.
Alt efter ambitionsniveauet og sværhedsgraden for de ture I skal på, kan I enten vælge vandrestøvler eller vandresko.
Skal I kun gå få ture i relativt nemt fremkommeligt miljø, vil sko – og også rigtig gode sandaler – være at anbefale.
Skal I til gengæld på længere og mere svært fremkommelige ture, vil en støvle være at anbefale – mest af alt fordi en vandrestøvle giver den nødvendige støtte om anklen, som vandresko naturligvis ikke giver.

Vandresko er generelt at betragte som en god investering, hvis I ønsker et par rigtig gode sko, som vil være mulige at bruge sådan lidt mere ”all around”. Eller hvis I f.eks. har børn/teenagers, der gerne vil gå ture, men som for ingen ting i verden vil stikke fusserne i et par vandrestøvler, som rent design- og modemæssigt måske ikke er så “high-fashioned”, som sko i et design, der er mere brugbare i al almindelighed.
Der er under ingen omstændigheder grund til at købe et par dyre vandrestøvler, som aldrig rigtig vil komme i brug, hvis personen, der skal benytte dem, ikke synes de er smarte. Så hellere købe et par sko, som I er sikre på vil blive benyttet – både på rejsen, og når I kommer hjem igen.

Selve vandrestøvlen er derimod til alle former for vandring, og særligt specialiseret til vandring i mere svært fremkommeligt terræn, som stiller specifikke krav til støtte omkring fod og ankel. Det er derfor en rigtig god idé at have en vandrestøvle, hvis I ved, at I skal bevæge jer ud på længere vandreture, og derfor gerne vil have fodtøj, som er brugbart i alle situationer.
Er I måske typerne, der godt kan lide at kigge på den omkringliggende natur, mens I går, vil en vandrestøvle være ideel, da I med en sådan ikke ville skulle koncentrere jer om at kigge ned for at se, hvor I går, men kan i stedet koncentrere jer om blot at nyde, da en vandrestøvle sikrer, at I ikke vrikker om.
I det hele taget er der rigtig mange fordele ved at anskaffe sig et par gode vandrestøvler, da disse i det store hele leverer den allerbedste støtte, og samtidig også kan snøres på forskellige måder, der bl.a. kan styre det velbefindende, som foden gerne skulle opleve, og samtidig lette presset på f.eks. neglene, når man går ned ad.

Inden I skal beslutte jer for, om I skal vælge vandrestøvler eller sko, er det altså rart lige at kunne sammenholde fordele og ulemper alt efter, hvordan I ønsker at bruge jeres fodtøj.
Tænk her jeres rute (og dermed terræn) ind. Kuperet terræn = vandrestøvler. Nemt fremkommeligt terræn = vandresko.

Hvis I vælger en sko, vil det være en god løsning til lettere vandreture, som f.eks. caminoen, vandreture i Sverige, og eventuelt også “the inkatrail” ved Machu Picchu. En sko er altså brugbar, hvis i tager på kortere gåture, har et par dage i bjergene, og ellers bader, tager på på seight-seeing, byture m.m..
Vandrestøvler vil til gengæld være ideelle på mere krævende ture, hvor I skal gå op og ned ad bakker/klipper i bjerge m.m., og hvor der generelt hovedsageligt er fokus på at vandre.

vandresko machu picchu
Ældstebarnet og Machu Picchu, Peru.

Sammenholder I de to typer af fodtøj, kan I i nedenfor se fordele og ulemper ridset kort op.

Vandresko:

Fordele
  • Smart og til all-around brug, også i hverdagen.
  • Egner sig fint til helt almindelige ferie, hvor man gerne vil på opdagelse, men hvor man ikke som sådan lægger sit fokus på hovedsageligt at vandre.
  • Er lette/vejer ikke så meget.
Ulemper
  • Leverer 90% af den støtte, som en vandrestøvle kan levere, støtter altså ikke op omkring anklen, hvorfor man skal være lidt mere opmærksom på, hvor man går.
  • Ikke egnet til kuperet terræn eller mere udfordrende vandreture
  • Kan ikke spændes alt efter op- eller nedstigning.

Vandrestøvler:

Fordele
  • Leverer 100% den støtte, som man har brug for, når man skal vandre og holde en aktiv ferie – uanset terræn.
  • Ankelstøttet medfører, at man kan koncentrere sig om at gå i et miljø, som har klipper m.m., uden at man skal være nervøs for at vrikke om, hvorfor man i stedet kan nyde omgivelserne.
  • Kan snøres, så støvlen tilpasses op- og nedstigninger.
  • Generelt leverer en vandrestøvle alt det man har brug for, når man skal vandre, og støvlen kan også snøres som en sko.
Ulemper
  • Ikke så meget til all-around brug i hverdagen.
  • Måske knapt så smart design.
  • En smule tungere end en vandresko.

Som en lille reminder, vil vi gerne gøre opmærksom på, at uanset hvilken løsning I vælger, så er det vigtigt, at I går jeres fodtøj til, inden I bevæger jer afsted på længere ture.

Anbefalede mærker – de bedste vandresko og vandrestøvler

Når I skal købe vandresko eller vandrestøvler, er det naturligvis vigtigt, at I finder nogle, som passer lige præcis til jer, og som sidder godt på foden.
Køb altid jeres vandresko eller støvler ½ nummer større end den skostørrelse, I normalt bruger. Dette fordi I skal have plads til at glide lidt frem, når I går ned ad, og også plads til at fødderne kan hæve lidt i varmen og højderne.

Har I brug for vejledning og rådgivning omkring hvilke sko eller støvler, der vil passe bedst til jer, anbefaler vi, at I kontakter en outdoor-specialist, som har gode erfaringer med, hvilke sko eller støvler der vil være de bedste til jer.
Selv benytter vi altid Pro-outdoor.dk, som er specialister på området, og som dermed kan give jer den bedste vejledning i forhold til skokøb alt efter destination og udfordringer/sværhedsgrad o.s.v. På den måde sikrer I jer, at I får det fodtøj, som passer nøjagtigt til jeres rejsemål, rejseform og rute.
Når I bestiller jeres fodtøj i en netshop, er det muligt at prøve jeres sko, støvler eller sandaler stille og roligt hjemme i jeres stuer, og er størrelsen eller pasformen forkert, kan fodtøjet returneres inden 14 dage.

Særligt anbefalede mærker herfra er;

Salomon vandresko – er et mærke, som vi selv har rigtig god erfaring med.
Sko fra Salomon er generelt lidt små i størrelsen, så husk at købe dem 1/2-1 nummer større end den størrelse, I normalt bruger. Dette både i forhold til at have plads til vandresokker i skoene men også fordi der skal være plads til at kunne glide frem og tilbage, og ligeledes for at give plads til, at foden måske hæver en smule under vandring.
Hvis I f.eks. bruger skostørrelse 38, så køb jeres Salomon vandresko i størrelse 38 2/3.

Columbia – er et mærke, som anbefales af outdoorspecialist Thomas Bastlund, som har stor erfaring med vandring og aktiv ferie. Fodtøj fra Columbia fås både som vandresko og vandrestøvler til herrer og damer. Til børn udelukkende i vandrestøvler.

Teva laver rigtig gode vandresko til specielt mænd med særligt brede forfødder. Her vil modellerne Kimtah og Arrowood være at anbefale – men KUN til mænd med bred forfod!

Hvilken destination, og dermed også hvilket klima, I skal vandre i, er endvidere vigtigt at holde sig for øje, når I skal vælge de rigtige vandresko- og/eller støvler. Forhold jer deraf også til, om I har brug for vandtæthed i skoene/støvlerne eller ej.
Et godt råd til rejsende, der skal til tropiske områder er f.eks. IKKE at vælge vandtætte sko, da det ganske enkelt bliver for varmt! Sko, der ikke er vandtætte, har en meget bedre åndbarhed end de sko, der har membran.
Tjek derfor vejret i det område og i perioden I skal rejse. Skal I rejse i regntiden eller går turen til bjerge og kølige områder, bør I vælge vandtætte sko/støvler.

Til hardcore vandring og lange vandreture anbefales en REN læderstøvle, som ikke er med hverken stof eller membran! Dette fordi man ånder langt bedre i en læderstøvle end i en goretexstøvle med membran. En læderstøvle kan derudover imprægneres med læderfedt, således den er vandtæt i op til 12 timer – naturligvis alt efter hvilken støvle, I har valgt.
Den bedste støvle ever – og også den dyreste støvle at investere i – er Lhasa vandrestøvlen fra Hanwag, som er lavet i yakokseskind, og dermed holder i 10-15 år.

Særligt anbefalet til børn er denne lettere børnevandrestøvle “Newton Ridge” fra mærket Columbia, som er vandtæt med membran, og som også kan bruges all-around, når I ikke er ude at rejse.

vandresko til børn

Sandaler

På ALLE ferier, men særligt den aktive, er det ligeledes vigtigt at huske at medbringe de gode sandaler fra Teva. I kan læse om Teva sandalerne i vores indlæg herom.

Generelt vil sandalen fra Teva altid være den optimale løsning til gode gå- og vandreture, hvor I bevæger jer i et klima og miljø, hvor det er muligt at have sandaler på.
Dog er sko og støvler en lukket enhed omkring fødderne, der holder små sten, grus, sand, tjørne m.m. væk fra foden, og skal I gå i et terræn, der indeholder disse elementer, vil sandaler i dette tilfælde ikke være den ideelle løsning. Dog er luft til fødderne enormt vigtigt, hvorfor I skal sørger herfor, så snart dette er muligt.
Tag derfor støvlerne eller skoene af om aftenen, og brug de gode sandaler i de perioder, hvor I ikke vandrer på strækninger, som kræver beskyttelse af fødderne.
På den måde kan I få ”tørret” fødderne, og dermed holde den bedste sundhed for den vigtigste kropsdel, når det handler om den aktive ferie.
Hvile til både krop (i dette tilfælde fødderne) og sjæl er afgørende for de gode oplevelser!
Teva sandaler vil derfor altid være at anbefale.

Vandresokker

Når vi gør så meget ud af at skrive om ordentligt fodtøj, er det ligeledes vigtigt at gøre opmærksom på en anden uundværlig ting, nemlig vandresokker!
Vandresokker er et absolut must, hvis I ønsker at forhindre friktion, og den ultimative løsning for sunde fødder under vandring er det, der kaldes 2-soks-princippet. 2-soks-princippet – de gode vandresokker – består af en løstvævet, tynd indersok, som er lavet i kunstfiber, og som sidder inde i en uldsok.
Den tynde indersok sidder uafhængigt af ydersokken, hvilket medfører at friktionen flyttes fra fod til indersok og ydersok. Gnidningen foregår altså mellem inder- og ydersok, da friktionen flyttes.

En sok kan naturligvis ikke gøre det ud for fodtøj, som passer, men sokken gør den store forskel, når det kommer til at forhindre vabler og dermed eventuelt også betændelse. At anskaffe sig nogle gode vandresokker er altså altafgørende i forhold til sunde fødder og dermed også den gode oplevelse.

Brug ALDRIG bomuldssokker – det er det værste I kan vandre i! Bomuld holder meget på fugten, og transporterer derfor ikke fugten videre. Går I i bomuldsokker, vil I derfor opleve konstant at have fugtige fødder, hvilket medfører, at overhuden nemmere løsner sig fra underhuden.
Vabler får man altså, når huden er fugtig.

Den ultimative løsning vil derfor være at anskaffe jer vandresokker – bedre kendt som ”1000 mile sokken”, som både er en linersok og ydersok i én. Lineren er lavet af Tactel, der et et fibermateriale. Tactel har mange fordele: det tørrer 8 gange hurtigere end bomuld, transporterer effektivt fugt væk og føles blødt og behageligt mod huden.
Ydersokken har hele 66% merino uld, der virker temperaturregulerende og fugtabsorberende. Hælen er forstærket for bedre slidstyrke og greb i støvlen eller skoen.
Sokken har en god pasform, og dobbeltlagskonstruktionen mindsker risikoen for vabler. Sokken er særdeles velegnet til vandring i varmere terræn.
Vi har selv erfaring med “1000 mile sokken”, og den virker 100% efter hensigten.vandresokker

I kan naturligvis også selv sammensætte en løsning bestående af et par indersokker og så en anden sok, der kan tages udover. Princippet om, at materialet skal være fremstillet af kunststof eller uld (dog ikke 100% ren uld) som ydersok alt efter temperaturen i det område, hvor I skal vandre, må I dog ikke gå på kompromis med. Huskereglen er stadig, at I ALDRIG må bruge bomuld!
Uld er svedtransporterende (i modsætning til bomuld). Når I sveder i uld, dannes der lanolin = ingen lugt. Derfor kommer sokkerne ikke til at lugte på samme måde, som hvis det var kunststof.
Uld er derudover temperaturregulerende; kølende om sommeren og varmt om vinteren. Eneste ulempe er, at det ikke er specielt slidstærkt.
Alt efter klima kan man dog justere, hvis man også har 2 forskellige sokker, som man kan skifte imellem. Hæver fødderne; benyt 2 par af de tynde. Er fødderne ikke hævet og er temperaturen til det, vil en rigtig god løsning være; uld og indersokken.

Hvis I ønsker at bruge en rigtig god linersok, så er der nogle fantastiske mærker at vælge imellem, bl.a. mærkerne Bridgedale, Heimdale og Smartwool, der er slidstærke og udviklet til formålet.
Når man køber sokkerne fra Bridgedale Coolmax Liner, som koster 169,95 kr., så er der faktisk 2 par sokker i. Sokken kan bruges på flere måder. Befinder I jer f.eks. et sted, hvor der er vanvittigt høje temperaturer, og hvor I måske skal på tur ud i en jungle, hvor det er vigtigt at have sokker på i sine støvler p.g.a. mudder eller kryb, så er disse sokker ideelle, da 2 af disse linersokker brugt ovenpå hinanden er optimale at benytte i et meget varmt og fugtigt klima.

Endvidere er sokken fra Bridgedale oprindelig tænkt som en linersok, der er fantastisk at bruge i kombination med en varmere ydersok, f.eks Heimdale Classic Merino. Dette er en kombination, som er rigtig fin til overordnet brug.

En tredje mulighed kan også være, at I, ved ferier i for eksempel Skandinavien, Alperne eller Peru, hvor klimaet er skiftende eller knapt så varmt og fugtigt, som i troperne, kombinerer, og dermed har 2 sokker at skifte imellem. I dette tilfælde vil enten Bridgedale Coolmax liner eller Smartwool Hiking Liner Crew være god at have på inderst og Smartwool Hiking Light Crew være en rigtig fin løsning at have på yderst.
Ved I samtidig, at I kommer til at befinde jer i endnu køligere områder, kan ydersokken også være en sok fra Smartwool Hiking Medium Crew.

Nemmeste – og også til all-around brug – er dog, som også nævnt øverst, at købe en vandresok – det er den fulde løsning i ét! Den polstrerer og gør, at I kan spænde støvlerne/skoene ordentlig fast!
Der laves desværre ikke linersokker til børn, men til gengæld kan “1000 mile sokken” passes helt ned til en størrelse 35.

Den allerbedste og vigtigste investering i rejsegear er og bliver generelt ordentligt fodtøj, men lige så vigtig er de gode sokker!

Sidst, men ikke mindst; husk at få luftet fusserne så meget, som overhovedet muligt, når ikke I er på farten. Hav, som også tidligere nævnt, et par gode sandaler med på rejsen, som I kan benytte, når ikke I befinder jer i et miljø, der kræver, at jeres fødder er pakket ind i beskyttelse og støttende sko.

Denne artikel er baseret på egne erfaringer og ligeledes efter samtale med Thomas Bastlund, der er outdoor-specialist og samtidig indehaver af Pro-outdoor.dk.

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *