Kvindelig deltager i powwow

Powwows i Arizona: fejring af kultur

Uvidende om hvad der ventede, da vi deltog i vores første powwow, blev vi blæst fuldstændig omkuld af et af de stærkeste kulturmøder, vi nogensinde har haft.
Powwows i Arizona er den smukkeste fejring af kultur og traditioner, som vi i den grad anbefaler, at I oplever.

Skrevet af Stine / Foto: Stine


Vigtigheden af kulturelle rødder

Et barn danser til powwow

Kulturelle rødder. Det er først efter en flytning til udlandet, at det for alvor er gået op for mig, hvor vigtigt det er, at kende sine kulturelle rødder.
Det er muligvis grunden til, at jeg reagerer meget stærkt på mødet med andre kulturer. Det handler om min egen længsel efter at mærke den ægte betydning af egne rødder, traditioner og værdier. Dyrke dem. Stå ved dem. Være stolt af dem. Og ikke mindst; vide, hvorfra jeg kommer, og hvor jeg hører til.
Måske længslen efter at høre til i et fællesskab blot forstærkes, når man rykker til udlandet.
Jeg har dog en fornemmelse af, at hvis vi selv ved, hvem vi er, og hvorfra vi stammer, så giver det et meget større rum til at møde, forstå og respektere andre.

Stammer og Nations i Arizona

Arizona er base for 22 anerkendte oprindelige amerikanske stammer og nationer. Her i Arizona kaldes Amerika's oprindelige folk Indigenous People, det oprindelige folk, eller First Nation.
De måske nok mest kendte oprindelige stammer/nationer i Arizona er Navajo Nation, Tohono O'odham Nation, Hopi Tribe og Apache Tribe. Disse har hver deres helt egne enestående kulturer, sprog, traditioner og områder i delstaten.
Hver stamme er selvstændige nationer med egen regering og måde at styre deres samfund på. De forskellige nationer og tribes spiller en væsentlig rolle i Arizonas kultur, og bidrager derudover væsentligt til delstatens alsidighed.
Næsten 1/3 af Arizonas jord tilhører det oprindelige folk. Hvor mange oprindelige beboere, der helt præcis udgør Arizona's befolkning, er jeg dog i tvivl om, det anslås, at her er omkring 400.000.

Hvad er en powwow

Powwow fejring

Powwows i Arizona

Farverig beklædning

Powwows i Arizona er meget værdifulde kulturelle begivenheder for den oprindelige befolkning, og afholdes her i delstaten særligt over efteråret og vinteren på grund af det varme ørkenklima.
Det er ikke begivenheder, der blæses stort op, men hvis man ved, at disse powwows eksisterer, og der i oplysningerne står, at man er inviteret, så vil jeg i dén grad anbefale, at man begiver sig afsted. Særligt hvis man er en sucker for kultur, og ønsker et særligt indblik i det, der ellers er mere lukkede samfund. Det er en KÆMPE oplevelse! Lærerigt, stærkt og smukt.

Powwows er en slags festival – en stor fest, hyldest og fejring af de oprindelige befolkningers traditioner og kulturer. For at bevare og ære den kulturelle arv, deler de forskellige oprindelige samfund deres værdigrundlag og udtryk gennem sang, dans og forskellige ceremonier.
Powwows starter ofte formelt ud, hvor en særligt udvalgt person bærer et symbol og fører an, når åbningsceremonien begynder. Der holdes taler, hvor værdier og traditioner italesættes og hyldes, og hvor veteraner, ældre, unge og andre medlemmer af samfundet æres og roses for engagement, evner og indsats.
Alt efter hvor powwow'en afholdes, kan der være fokus på forskellige emner og områder. De større powwows kan være mere minded mod besøgende udefra, og derfor kan ønsket om at generere indtægter være lidt større. Man kan her købe en del kunsthåndværk og mad eller donere penge.
De lidt mindre powwows kan have en mere intim stemning, hvor fokus mere koncentrerer sig om spiritualitet, helbredelse og sociale udfordringer.
Fælles for alle powwows er dog, at hovedformålet er vigtigheden af, at fejre, ære og bevare de oprindelige værdier og traditioner.

Powwows i Arizona er en fejring af kultur, der gør indtryk

Smuk kvinde fejrer kultur

Powwows er en begivenhed, der gør et kæmpe indtryk. Stammernes musik, sang og dans kan ikke andet end at påvirke rent følelsesmæssigt. Kulturen kommer særligt til udtryk, når også de forskellige stammer bærer deres farverige dragter med stor stolthed. Det er lærerigt og smukt på alle måder, og åbner samtidig op for møder på tværs af kulturer, samt giver indsigt og en større forståelse af balancen mellem traditioner og moderne livsstil.
Det handler om en kultur og en historie, vi ganske enkelt ikke ved nok om. Men det handler også om stolthed. Styrkelse af selvfølelsen. Identitet. Forbindelsen til jorden og universet, dyrkelsen af naturen. Det handler om livskraft trods vanskelige betingelser. Om spiritualitet og stolt videregivelse af ritualer til næste generation.
Det kunne vi danskere godt lære lidt af.

Her kan I finde oplysninger om powwows i Arizona

Er I selv i Arizona over efteråret eller vinteren, og ønsker I at opleve en powwow, kan I i Arizona Powwow Calender finde datoer og adresse for en powwow.
Er I endvidere nysgerrige i forhold til de forskellige American Indian Communities og tribes, kan I med fordel besøge Heard Museum i Phoenix.
I kan også her læse mere om American Indian Tribal Lands.

Har I lyst til at læse om Arizona's Wild West kultur, kan I her læse vores indlæg om Cave Creek.


Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *