Los Angeles Downtown, en by i forfald

Dette indlæg tager udelukkende udgangspunkt i mine personlige oplevelser fra vores første møde med L.A.
En by, der har skræmt mig fra vid og sans, og som efter min opfattelse er et urbant kaos.
Los Angeles Downtown er i mine øjne en by i totalt forfald.

Skrevet af Stine / Foto: Stine


The Land of the Free and the Home of the Brave

Dette indlæg har på ingen måde den mindste snert af politisk korrekthed eller gode idéer til, hvordan man ser det smukke og positive i alting. Det er jeg normalt ellers ret god til, men lige her må jeg gøre en undtagelse.
Jeg plejer som regel at anbefale steder, man bør opleve. I dette indlæg er udgangspunktet muligvis det modsatte.
Jeg ved ikke, om mine forventninger til Los Angeles har været for høje, eller om jeg mangler realitetssans. Måske vi også bare alle har forskellige grænser for, hvornår vi føler os utrygge og skræmte. Los Angeles Downtown gjorde det i hvert fald ved os. Nu kan jeg i det mindste sige; Vi har været der! Det var, som at deltage i en episode af The Walking Dead. Og vi kommer ikke tilbage lige foreløbig.

Summen af store sociale problemer har som regel flere årsager. At gå ind i en diskussion om systemet i USA er samtidig håbløst, men lad mig blot sige; skulle man være i tvivl om, hvordan tingenes tilstand er i “The Land of the Free and the Home of the Brave”, så tag et smut til L.A.. Her står det nærmest bøjet i neon.
Stort set allerede ved de store motorvejsafkørsler ind mod Los Angeles Downtown breder stanken og tågerne af hash sig med osen fra de utallige biler. De hjemløses telte er slået op under de fleste broer og der, hvor der ellers er plads.
Det er ikke kun igennem bilens sprækker, at hash stanken spreder sig. Når man stiger ud, banker tågerne direkte ind i fjæset. Her er rygning af cigaretter i offentligt rum forbudt, men til gengæld vælter en hel del rundt med en ordentlig joint i hånden eller i munden. Salg af cannabis foregår i butikker, på gader og fra skotøjsæsker. Folk pulser i fodgængerfelter, i biler og på hvert gadehjørne. Cannabis kan indtages i mad, vingummibamser og andre delikate sager. Det er helt normalt.

Jeg er klar over, at legalisering og brug af cannabis er et holdningsspørgsmål, og at det også kun er en lille del af de problemer, som er så tydelige i L.A.. Måske det er mig, der er præget af en konservativ holdning til brugen af euforiserende stoffer. Skadet af mit tidligere job, hvor jeg som socialrådgiver oplevede de negative bivirkninger af forbrug af hash i form af psykoser og liv, der gik i opløsning.
Jeg er udmærket klar over, at legaliseringen af cannabis har haft som overordnet formål, at mindske den hashrelaterede kriminalitet, som har været temmelig udpræget og alvorlig i USA. Til gengæld virker det som om, at dette har medført andre problematikker i form af blandt andet et ekstremt synligt misbrug – og et system i USA, der ikke byder ind med ordentlige løsninger, når det kommer til sociale indsatser.
Jeg ved naturligvis også, at det ikke er cannabis, der alene er årsag til den elendighed, der ligger som en tung dyne over Los Angeles, men på en eller anden måde er misbruget så påfaldende, at alene bogstaverne “L.A.” nu er blevet et synonym for cannabis i fede tåger for mit vedkommende. Stanken hænger over byen og sidder fast i min næse.

Los Angeles Downtown er et kaos. Hashtåger, misbrugere, skrigende psykisk syge, hjemløse, folk, der sidder og græder på fortovene, mens andre røver en Starbucks ved højlys dag. Skid Row ligger så fint placeret lige rundt om hjørnet af det ellers pæne forretningsområde, hvor skyskraberne står stolt og businessfolk går iklædt slips og jakkesæt. På Skid Row flyder det med skrald alle steder, teltene ligger som perler på en snor, og narkomanerne skyder heroin, mens de står med bukserne nede om knæene. Sirener hyler om kap, og aftenlyset er præget af blinkende udrykning fra både politi og ambulancer. Og det fortsætter bare i det, der virker som en uendelighed.
Los Angeles Downtown er indbegrebet af det USA, som virker til at være i frit fald. Fattigdom, boligkrise, misbrug og psykisk sygdom. Sørgelige skæbner. Tragisk og håbløst hverdagsliv i landet, hvor alt ellers eftersigende er muligt, og den amerikanske drøm stadig lever.

Ifølge New York Post er antallet af hjemløse i Los Angeles County ca. 75.500 (juni 2023). Uofficielt lyder tallet på 100.000. Det giver et ganske fint billede af, hvad der venter, når man har sat sig for at lege turist i L.A.. Det er ikke længere kun i Los Angeles Downtown, at man konfronteres med problemerne, men også på Melrose Avenue, ved Venice Beach, på Walk of Fame… jeg kunne fortsætte.
I det hele taget er L.A. langt fra, som på film. Når man kører gennem centrums bydele, kan visse steder minde om forfaldne storbyer i mere tropiske lande, hvor tropevarme og fugt har slidt på bygningernes struktur og farver. Endvidere er det de fleste steder svært at bevæge sig rundt, uden at blive konfronteret med armod og hjemløshed. Triste skæbner går rundt i alt for store sko, mens de rækker hånden frem og beder om en dollar eller to.

Er Los Angeles et besøg værd?

Universal Studios i LA
Rodeo Drive LA
Santa Monica Pier LA

Hvad vi hver især falder for og drages af, er individuelt. Måske jeg bare er en country girl helt ind i hjertet, og dermed ikke egner mig til dén slags storbyliv. Dette på trods af at jeg til daglig har fast bopæl i Phoenix.
Måske jeg har ramt helt forkert ind i L.A.. Sikkert er dog, at jeg ganske enkelt ikke orker at frygte for mine børns og min egen sikkerhed, når jeg drager ud. Og det må jeg indrømme, at jeg gjorde i L.A.

Nuvel. Fair skal være fair. Vi har kun brugt ca. 4 døgn i L.A., og jeg er sikker på, at vi må have misset ét eller andet. Hollywood, Beverly Hills og Long Beach er pæne steder, Chinatown noget særligt, og Universal Studios absolut et besøg værd. Samtidig er L.A. en feriedestination, som mange rejseselskaber anbefaler, at man oplever. De fleste drømmer med garanti også om en tur ned ad Walk of Fame, for at se stjernernes stjerner, eller at cruise rundt i Beverly Hills og nyde synet af kolossale huse og rigdom – højst sandsynligt med et lille håb om måske også at se et glimt af en enkelt film- eller rockstjerne.

Bestemmer I jer derfor for, at I bare MÅ opleve L.A., så sørg for at lave jeres research, så I ved, hvor det er mest sikkert at bo. På den måde vil I naturligvis få mest ud af jeres oplevelse, og samtidig også kunne slappe lidt af, så det giver mulighed for at nyde oplevelserne. Og dem er der rent faktisk virkelig mange af i L.A..
Bo udenfor L.A. – vælg Long Beach, Newport Beach, Santa Monica eller andre områder, som vurderes mere sikre for turister.
Vælg altså ikke Los Angeles Downtown, og gør meget ud af at lave et ordentligt stykke forarbejde i forhold til jeres sikkerhed generelt, da der også er andre steder i L.A., som ikke betragtes som værende sikre.

Hører I til typerne, der gerne lever lidt “on the edge”, og som måske er knapt så bekymret anlagt, som jeg, når det kommer til risikovurderinger og storbyens farer, så kan der muligvis være sådan en slags “once in a lifetime oplevelser” i vente i Los Angeles for jer.

Venice Beach LA
China Town LA
Universal Studios LA

Hvad skal man opleve i Los Angeles

De seværdigheder vi selv har oplevet i L. A.:

Hollywood Walk of Fame – Hollywood Boulevard har alle de berømtes stjerner lagt i fortovet, lige fra Katherine Hepburn til Norman Reedus (nu vi er i The Walking Dead terminologien). Vær klar over, at der er godt med hustlers tilstede på Hollywood Boulevard.
Griffith Obervatory – herfra har I den flotteste udsigt og kan samtidig se Hollywood skiltet.
Universal Studios, Hollywood – en skøn filmverden, hvor særligt Harry Potter verdenen er en fantastisk oplevelse for både børn og voksne. Tag en tur rundt og se, hvor forskellige film og serier er blevet optaget.
Santa Monica Pier – galskab i sin reneste havnefest-form. Her er ægte omrejsende tivoli stemning blandet med Hare Krishna dans og sang samt mennesker, der står og råber om, at Jesus lever, mens pariserhjulet snurrer rundt.
Venice Beach – ligeledes galskab i mest gennemført stil i form af tåger af hash og gamle flippere i bar mave, der spiller rock fra 60'erne. En del mere eller mindre talentfulde kunstnere står og synger i en mikrofon rundt omkring, nøgne mennesker står på rulleskøjter, mens 1980'er inspirerede mennesker i ens tøj går rundt med ghettoblastere på skuldrene. Der er masser af mennesker på stranden, og folk, der cykler eller står på rulleskøjter langs promenaden.
Rodeo Drive – eksklusive butikker og ren blær med store biler og mennesker, der promenerer samt influencere, der filmer sig selv.
Chinatown – kinesisk kultur, masser af shops, der sælger ALT, samt virkelig lækker mad.
Beverly Hills – kolossale huse og overdådig lækkerness. Måske I ser en stjerne.
Malibu – smukke strande og rigdom.

Jeg er fuldstændig klar over, at der er delte meninger om L.A.. Nogen vil med garanti elske byen, mens andre, som jeg, muligvis vil opleve, at et møde med byen nærmest er en surrealistisk oplevelse.
Vi havde store børn med til L.A., og selvom de er rejsevante, og samtidig også bor i en af USA's største byer, var de faktisk så påvirkede af storbyens hårdhed, at de på ingen måde har et ønske om at komme tilbage.
Der findes et væld af lækre destinationer i Californien, der emmer af den californiske vibe, som de fleste drages af. Besøg dem i stedet, hvis I ønsker en mere afslappet ferie i USA, og også drømmer om at opleve Cali's good vibrations.

Generelt er der en stigende hjemløshed i USA, hvilket skyldes mange forskellige faktorer. Et system, der på de fleste punkter ligger meget langt væk fra det danske velfærdssamfund, kommer til udtryk i stigende økonomisk ulighed, boligkrise, kriminalitet, mange psykisk syge og misbrugere, der ikke kan få den nødvendige hjælp og rette indsats. Læg dertil covid pandemien, som på alle måder har forværret den i forvejen pressede situation.
Det er altså ikke kun I Los Angeles, at I vil støde på hjemløshed og blive konfronteret med elendighed. Sund fornuft, respekt og forsigtighed er derfor altid et must, når man færdes i de amerikanske storbyer.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *