en smuk udsigt i kandy

Rejser til Sri Lanka kan nemt sammensættes på flere måder

Rejser til Sri Lanka kan nemt sammensættes på flere måder

(Læs her vores andre 24 artikler om Sri Lanka)

Læs her 5. og sidste del af vores rejsebeskrivelse fra vores rejse til Sri Lanka, som vi selv planlagde og sammensatte i 2013/2014.

Du kan læse alle vores og andres rejsebeskrivelse til Sri Lanka her

Mange rejseselskaber arrangerer ture til Kandy – kan sagtens også lade sig gøre, hvis du selv planlægger

Efter en skøn barsk køretur gennem bjergene, ankom vi fra Nuwara Eliya til Kandy, som er den 2. største by på Sri Lanka.

Kandy er på UNESCOs verdensarvsliste, og var i tidligere tider Sri Lankas hovedstad, hvorfra Sri Lankas sidste konge regerede – se officiel unesco youtube video her

Kandy bærer præg af at være en storby med gode muligheder for kultur og oplevelser. Det er en behagelig by at bevæge sig rundt i. Fuld af larm og leben, venlig og imødekommende befolkning og et behageligt klima (ca. 25 g.), smukke villaer, og generelt flotte og frodige omgivelser. Efter vores mening er det et must at opleve denne by, når man rejser til Sri Lanka.

botanisk have i kandy

Der er flere ting at opleve sammen med børn i Kandy. Vi besøgte bl.a. den store, smukke botaniske have og var ligeledes i Temple of tooth. En tur rundt om Kandy Lake er også et must, særligt ved solnedgang, hvor byen summer af liv og himlens lyserøde skær spejles smukt i søen. Og så er der jo kandyan dance, som også er en god oplevelse i børnehøjde.

Det er muligt at foretage gode indkøb i mere “moderne” butikker, og vi kunne sågar bestille en flot fødselsdagskage ved en bager til vores datter, da hun blev 5 år. Vi spiste generelt en del gode kager på Sri Lanka, da landet har “en sød tand”.

vi boede et dejligt sted i kandy

Vi boede et skønt sted med pool, Swetha Villa (se billeder og priser her), men benyttede ikke poolen, da klimaet i Kandy er noget køligere end på sydkysten.

Swetha Villa var luksus! Det var en stor, lækker villa med 3 store værelser (eget toilet og bad på hvert værelse) og store fællesarealer. Der var hele tiden “mandskab” til stede, så der blev lavet mad efter ønske, ryddet op, gjort rent og serviceret efter alle kunstens regler. Prisen var naturligvis derefter.

 

se-flere-billeder-priser-og-bestil-her-lille-g

 

Samtidig med vores ophold i villaen, boede der også en østrisk kvinde og hendes datter, som var på samme alder som vores yngste. Vi spiste morgen- og aftensmad sammen med dem, og det blev til mange gode samtaler over kolde øl om aftenen. Vi har stadig kontakt med familien, der nu har bosat sig på Sri Lanka.

Der var en meget hjemlig og tryg stemning i Swetha Villa, som havde en beliggenhed lidt uden for byen. Vi var derfor ikke generet af larm fra den tunge trafik i centrum. Det var nemt og billigt at tage en tuk-tuk ind til byen, når vi ønskede at få nogle oplevelser, eller bare havde et ønske om at slentre rundt i byen.

mandskabet i swetha villa

Stedets bestyrer var meget professionel og behagelig. Vi fik mange gode snakke med både ham og ejeren af stedet, som gerne berettede om landets økonomiske, sociale og politiske udfordringer. Særligt fik vi en snak om den fattigdom, der præger landet. Og om at en del unge piger, mens de stadig er børn, bliver gift med ældre mænd – særligt ude på landet. Vi talte ligeledes længe om, hvad krigen havde gjort ved Sri Lanka. At landet stadig, åbenbart, er under opbygning. Da vi ikke rejste rundt nordpå, var det ikke noget, vi fik set med egne øjne.

Endvidere mødte vi stedets ejer, som inviterede os hjem i familiens palads af et hus, og ligeledes gav os rundvisninger i familiens juveler- og silkevirksomhed.

Kandyan dance

Som nævnt ovenfor; når man rejser til Sri Lanka og opholder sig i Kandy, skal man naturligvis overvære en forestilling med Kandyan dance, hvilket særligt for børnene var en ret speciel oplevelse.

kandyan dance skal opleves hvis man rejser til sri lanka

Vi fik billetterne til forestillingen af ejeren af Swetha Villa, hvor vi boede, og blev behandlet som VIP’ere med pladser på første række, til stor morskab for børnene. Særligt fordi der ikke var meget vip’ere over hverken os eller teatret, forestillingen blev holdt i. Ejeren af Swetha Villa var en af sponsorerne på forestillingen, og hendes store lidenskab var velgørenhed. Hun var en meget kendt “madame” i hele Kandy.

The kandyan Dance er dans, akrobatik og mystik tilsat meget speciel, eksotisk musik. Det er masker og dragter, ildslugere, folk der går på ild og smukke traditionelle danse, som bygger på et gammelt sagn om nogle shamanere, der for mange, mange år siden kom til Sri Lanka for at hjælpe en syg konge. Kongen led af mareridt, men efter at shamanere havde danser rundt om kongen, forsvandt mareridtene. På daværende tidspunkt var det at betragte som en form for djævleuddrivelse, hvilket forestillingen også gav fint udtryk for.

kandyan dance

Forestillingen blev vist i et gammelt teater. Der var turbaner, trommer, lokale instrumenter, fremmede lyde og lugte… På én gang meget kommercielt og samtidig et godt glimt af en kultur, som vi ikke har noget kendskab til.

Temple of tooth i Kandy

Når man rejser til Sri Lanka, skal man naturligvis også opleve Temple of tooth, som er kendt i hele verden, da det efter sigende skulle rumme en af Buddhas tænder! Vi så dog hverken tand eller den kiste, som skulle rumme tanden, så det var lidt skuffende. Dog var det en meget spirituel oplevelse, også for børnene. Der var mange bedende mennesker, røgelse, lys, offergaver. Vi havde også selv medbragt offergaver, som vi lagde meget fint og højtideligt foran alteret.

temple of tooth

Vores yngste datter satte sig ned sammen med de mange buddhister, der sad og bad, og til lyden af messende munke, tog hun  også hænderne op foran ansigtet og lukkede øjnene. Hun forstod godt, at dette var noget ganske særligt.

datter i temple of tooth

Inden vi gik ind i templet, skulle vi igennem en sikkerhedskontrol, og vores ældste datter på 12 år fik hjælp til at dække sine skuldre. Hun havde heldigvis en lang kjole på, og også et sjal med sig, som kontrollørerne hjalp med at binde omkring hende, så hun ikke havde synlig hud.

Vi var der. Og at mærke stemningen på dette hellige sted var det hele værd. Dog kiggede vi, som nævnt, forgæves efter den tand, som vi troede, vi skulle have et glimt af. Uanset synlig tand eller ej, så er Temple of tooth Sri Lankas absolut vigtigste religiøse tempel, og vi føler os heldige, at vi fik denne spirituelle oplevelse med i bagagen.

seværdigheder i kandy

Da vi kom tilbage til vores villa, fortalte vi bestyren, at vi undrede os, og han grinte og sagde, at tanden ikke som sådan var til stede, og at den kun kom frem i særlige tilfælde. Det ville ganske enkelt være for risikabelt at have tanden til at være der i virkeligheden, da sikkerhedsforanstaltningerne i så fald burde være højere. Så hvor tanden befinder sig er stadig – for os – uvist…

Historien om Buddhas tand:

Historien fortæller, at Buddhas tand blev reddet ud af Buddhas ligbål, da Buddha blev kremeret, og via en prinsesse, der gemte tanden i håret, kom til Sri Lanka. Tanden endte her i Kandy, men blev stjålet og ført til Indien i 1283, og efterfølgende igen bragt tilbage af Kong Parakramabahu III. Det var på dette tidspunkt, man mente, at den, der havde tanden i sin besiddelse, også havde magten over Sri Lanka.

At opleve Temple of tooth er en oplagt mulighed for at diskutere verdens religioner med børnene, og de får via denne oplevelse en god historie og indsigt i buddhismen.

 

sri lanka

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *