seværdigheder i rom

Forbered jer her på, hvad I og jeres børn kan opleve af seværdigheder i Rom!

seværdigheder i rom
Foto: Thomas Olsen

Forbered jer her på, hvad I og jeres børn kan opleve af seværdigheder i Rom!

Her “Rom-ekspert” Mette Tingholms udvalgte 10 seværdigheder, som I med glæde kan udforske sammen med jeres børn.
I kan med fordel anskaffe jer Mettes bog Astrid og Pampum i Rom, som giver et godt indblik i Roms seværdigheder i børnehøjde, og som også har idéer til, hvordan I kan involvere børnene i alle de oplevelser, som byen byder på.

10 seværdigheder i Rom – i børnehøjde!

-Are you doing the optionals? hørte jeg en amerikansk turist sige til sin medrejsende på trappen foran katedralen i Siena. Spørgsmålet fik mig til at trække lidt på smilebåndet, da mine fordomme om amerikanske turister er, at de hovedsageligt går efter hovedattraktionerne, så de efter 14 dages rundrejse i Europa kan vende hjem og sige ”been there – done that”. Det var derfor skønt at min fordom blev gjort til skamme, og rart at høre, at der også er plads til det valgfrie i et ellers tætpakket program.
For selvfølgelig skal man se de store seværdigheder, når man besøger storbyer og andre interessante steder rundt omkring. Men en lige så stor del af oplevelsen er, at lade tilfældighederne råde, og dumpe ind lige der, hvor man synes, at det ser spændende ud, eller bare er rart at være.

Rom har noget for enhver smag. Der er et væld af seværdigheder fra alle tænkelige historiske perioder, og har man kun nogle få dage, kan det være svært at vælge. En stor del af oplevelsen er efter min mening bare det, at slentre rundt i de hyggelige gader, sidde ved en fortovscafé og betragte dem, der går forbi, slubre en ægte caffé latte ved disken hos en af de mange kaffebarer, smage den indbydende is, der ligger i køledisken i dekorative bjerge eller prøve nogle af de fantastiske pasta eller pizzaretter, som også dine børn vil elske.

I denne guide til 10 seværdigheder i Rom har jeg både taget nogle af de absolutte hovedattraktioner, men også nogle af de mindre kendte. Det er ikke seværdigheder, der er udvalgte fordi de er decideret børnevenlige eller appellerer specielt til børn. Men tilsætter du lidt gode historier og sjove vinkler, vil de fleste børn nok synes, at det er interessant alligevel. Alle steder er børn yderst velkomne og man mærker tydeligt italienernes forgudelse af børn, når der bliver sendt adskillige kindkys gennem luften fra forbipasserende på gaden eller når personalet ved seværdighederne blinker venligt til ungerne.

10 udvalgte seværdigheder (i vilkårlig rækkefølge): 

Pantheon

Det er ikke mange seværdigheder, man rigtig gerne vil opleve i regnvejr. Men Pantheon er en af dem. Så får man nemlig svar på, hvor alt vandet fra hullet i den enorme kuppel løber hen. Kommer du på en solskinsdag, som der heldigvis er flest af i Rom, er Pantheon nu stadig fascinerende. Den smukke kuppel udstråler en fuldendt harmoni, og hullet i midten bliver til en hel sol, når dagslyset stråler ind i rummet, og kaster en lyskegle på det flotte kassetteloft.
Egentlig er Pantheon bygget som tempel, men blev indviet til kirke, da kristendommen blev den førende religion i Rom. 

phantheon
Foto: Thomas Olsen

I Mettes bog “Astrid og Pampum i Rom” er der oplæg til, hvordan I bedst muligt oplever Pantheon sammen med jeres børn.

Peterskirken

Vil du se verdens mest berømte kirke? Så skal du helt sikkert besøge Peterskirken, som i øvrigt også i mange år kunne bryste sig af, at have verdens største kuppel. Synes du også at marmor og blankpolerede gulve er sagen, vil du ikke blive skuffet her. Kirken er enorm og den bugner af overdådige marmordekorationer og skulpturer. Alene på taget er der 140 stk., som tager imod dig allerede inden, du er kommet igennem de gigantiske døre. Inde i kirken er der masser af kunstværker, men et af de mest bemærkelsesværdige er Michelangelos kendte skulptur af Jomfru Maria, der sidder med den døde Kristus på skødet (den såkaldte Pietá). Skulpturen viser hvordan Michelangelo har forvandlet det kolde, hvide marmor til en skulptur, der ligner mennesker af kød og blod.

peterskirken i rom
Foto: Thomas Olsen

I Mettes bog er der forslag til opgaver, som jeres børn kan lave, når I besøger Peterskirken.

Forum Romanum

Kan du lide samlesæt og legoklodser? Og elsker du at lade fantasien få frit spil? Så gå ikke glip af Forum. Her ligger resterne fra de fantastiske bygningsværker spredt ud over området, og indbyder til at forestille sig, hvordan det har taget sig ud, da Romerriget var på sit højeste. Alene dimensionerne på byggematerialerne fortæller, at det har været nogle store flotte bygninger, der har ligget her.

Når du har gået turen rundt på Forum og set alle ruinerne, kan det klart anbefales at gå op på Palatin også. Her kommer man op i de lidt højere luftlag, og kan se det hele lidt fra oven. Det giver et rigtig godt overblik over området.

romanum
Foto: Thomas Olsen

Colosseum

Er du fascineret af ekstrem-sport? I Colosseum var det ikke for sjov, men gjaldt liv og død, når gladiatorerne kæmpede mod hinanden. Der var plads til 40.000 tilskuere og kampene var meget populære som underholdning. Det virker meget voldsomt i dag, hvor vi heldigvis har et helt andet forhold til blodsudgydelser og behandling af medmennesker. I dag er det heldigvis en noget mere fredelig fornøjelse at besøge Colosseum. Det er et imponerende bygningsværk, og når man kigger op ad de stejle gange, får man en fornemmelse af, hvor mange siddepladser, der har været. Mange moderne fodboldstadions har Colosseum som forbillede, og det er imponerende så hurtigt, tilskuerne kunne være ud af stadion efter kampene.

colosseum
Foto: Thomas Olsen

Der er dog også en anden attraktion lige uden for Colosseum. Hvis du er heldig, kan du nemlig møde en ”ægte” romer iført en typisk legionærdragt. Lige noget for børn!

Santo Stefano Rotondo

Er du vild med tegneserier med masser af action? Så er Santo Stefano Rotondo helt sikkert noget for dig. Men det er ikke for sarte sjæle. Tegneserierne svælger i gruopvækkende historier og bloddryppende detaljer. Kirken ligger på en af Roms mange høje lige bagved Colosseum. Det er skønt at komme lidt væk fra det pulserende byliv og de trafikerede veje omkring Colosseum. Ved Santo Stefano er der en dejlig stilhed.
Kirken er rund, og væggene i det yderste rum er dekoreret med en masse tegneserier, der viser, hvordan de oldkristne helgener blev henrettet af romerne. Der er 30 billeder i alt, som blev malet i slutningen af 1500-tallet. Man mener, at der blev malet et billede om dagen. Det har derfor ikke været det æstetiske, der har været det vigtigste, men derimod budskabet. Det understreges ved, at der er forklarende tekst til hvert billede. Det har altså været vigtigt at vise, hvordan de forskellige helgener var blevet henrettet. Formålet var politisk. Man ville vise overfor protestanterne, som lige havde brudt med den katolske kirke, at det kun var den katolske kirke, der var den sande arvtager til den kristne tradition. Samtidig ville man mane den protestantiske kritik til jorden, der såede tvivl om rigtigheden af de mange katolske helgener. Med billederne ville man dokumentere, at de mange helgener var historiske personer af kød og blod, som havde ofret sig for sin tro. 

santo stefano rotondo
Foto: Thomas Olsen

Sandhedens Mund

Har du nogensinde løjet? Og var du bange for at blive opdaget? I Rom har man en ældgammel løgnedetektor. Den er formet som en kæmpemæssig mund, og ville efter sigende bide hånden af dem, der løj. Testen gik ud på, at man skulle sætte hånden ind i munden, og talte man sandt, skete der ikke noget. Hvis man derimod løj, blev man en hånd kortere.

Munden er nu ikke helt så farlig endda, for det er et gammel brønddæksel fra Romertiden. I dag er den et stort tilløbsstykke for turister, der alle skal have en selfie med hånden inde i munden. Selv om man godt ved, at der ikke sker noget, kan man alligevel godt blive lidt klam i håndfladerne.

sandhedens mund
Foto: Thomas Olsen

Et besøg lige præcis her, kan afføde rigtig mange gode snakke med børn omkring det, at fortælle (eller ikke fortælle…) sandheden.

San Luigi dei Francesi

Hvis du er vild med at tegne og male, ved du, hvor svært det er, at få det til at ligne virkeligheden. I kirken San Luigi dei Francesi kan du se en kunstner, som mestrede det til perfektion. Faktisk blev nogle af hans billeder kritiseret for at være alt for virkelighedstro. Han brugte nemlig virkelige, levende modeller og malede deres slidte tøj og beskidte tæer ind i billederne. Det var man ikke vant til, og slet ikke i religiøse billeder.

Maleren hedder Caravaggio. Han blev kendt for at male et meget dramatisk lys i sine billeder, der satte spot på det, der var vigtigt. På samme måde som vi kender det fra spotlyset til en teaterforestilling eller en koncert. Udover at være god til at male, var Caravaggio også lidt af en slagsbror. Det endte med at han blev forvist fra Rom efter at have slået en rival ihjel i en fægteduel.

san luigi dei frances
Foto: Thomas Olsen

I billederne i kirken San Luigi dei Franscesi er det ikke Caravaggios rival, der bliver slået ihjel men en af Kristi disciple ved navn Matthæus. Det er ham, der har skrevet et af evangelierne i Bibelen. På billederne kan man se, hvordan han bliver udvalgt til at blive en af Kristi disciple, hvordan han skriver evangeliet, og hvordan han bliver slået ihjel som helgen. Læg mærke til hvor flot Caravaggio har skildret personerne og begivenhederne. Er der noget som du tror så meget på, at du ville dø for det?

Trevifontænen

Har du nogensinde set et hus  bygget ovenpå klipper inde midt i byen og med et indbygget springvand ? Nej vel? Trevifontænen er lavet som en husfacade, der står ovenpå nogle klipper, hvor vandet fosser ud af. Det er en af Roms mest populære seværdigheder og ikke uden grund. Der er rigtig stemningsfuldt her på alle tider af døgnet. Det er et skønt sted at sidde og spise is og betragte de mange mennesker, der går forbi eller tager selfies her. Hvis du undrer dig over, hvorfor der er så mange mønter i bunden af bassinet, er det fordi man siger, at hvis man kaster en mønt over venstre skulder i fontænen, så kommer man tilbage til Rom. Og hvem tør så lade være? 

trevifontænen
Foto: Thomas Olsen

Engelsborg

Synes du ridderborge med hemmelige gange er seje? Så gå ikke glip af Engelsborg. Egentlig er Engelsborg bygget som et mausoleum for Kejser Hadrian. Den er senere ombygget til fæstning og har fungeret som beskyttelsesrum for paven, hvis der var angreb på byen. Så kunne han flygte fra en hemmelig gang, der går fra Vatikanet til Engelsborg. Engelsborg blev også brugt som fængsel frem til 1800-tallet.

Der er masser af gode historier knyttet til Engelsborg. Den har haft en vigtig rolle i kærlighedsdramaet i den kendte opera Tosca og har været med i Dan Browns bog Engle og Dæmoner. Englen, der står øverst på bygningen er sat op af pave Gregor den Store i 500-tallet. Det var til minde om ærkeenglen Michael, der var kommet til syne under en procession gennem byen. Formålet med processionen var netop, at bede om Guds hjælp til at stoppe pesten, som havde hærget i lang tid. Som tegn på at bønnerne var blevet hørt, kom Michael til syne ved Engelsborg, og satte sit sværd i skeden. Pesten var nu endelig ovre.

engelsborg
Foto: Thomas Olsen

På broen, der fører over til Engelsborg, står en række engle fra 1600-tallet med symboler på Jesu lidelseshistorie. 

Borghese-parken

Der er ikke noget som et velfortjent hvil efter en lang dag i en varm storby. I Borghese-parken der ligger på højen Pincio, kan du ikke bare nyde den svale brise i træernes skygge. Der er også en smuk udsigt over Piazza del Popolo og byens mange kupler og tage. Der er også hyggelige forlystelser for hele familien. Trænger du til at komme en tur på vandet, kan du leje små robåde som man kan sejle rundt i. Du kan leje familiecykler, så I kan komme hurtigere rundt i den store park, eller du kan bare nyde den afslappede stemning.

Parken er stor og har udover en kopi af Shakespeares The Globe, også en galopbane, adskillige springvand og små bygninger og det kendte museum Galleria Borghese, hvor mange af den kendte barokke billedhugger Berninis skulpturer befinder sig. Vil du herind kræver det dog, at du bestiller billet i forvejen.

borghese parken
Foto: Thomas Olsen

Vil du derimod have lidt afveksling fra de mange historiske seværdigheder, kan du besøge Roms Zoologiske have, der også ligger i parken. Parken er en af Europas ældste zoologiske haver.

I kan også med fordel se alle seværdigheder i Rom på GetYourGuide, hvor det er muligt at booke billetter online.

Se også Mettes andre indlæg, som kommer med forslag til, hvor I kan overnatte på et besøg i byen, og som beskriver hvordan det er at rejse til Rom med børn.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *