rejse til japan

Resjeberetning; Japan er smukkest, når kirsebærtræerne blomstrer

 

rejse-til-japan

Resjeberetning; Japan er smukkest, når kirsebærtræerne blomstrer

Vi har modtaget denne skønne rejseberetning fra Astrid, som netop har været på en spændende rejse til Japan sammen med sin 12 årige datter. Læs – og lad jer inspirere til også at komme afsted til dette helt fantastiske land, som byder på oplevelser og kultur ud over det sædvanlige!

Backpacker tur til Japan med en 12-årig

Da jeg spontant i juleferien 2016 købte billetter til Japan, gik det efterfølgende op for mig, at rigtig mange drømmer om at rejse til Japan. Når jeg spurgte ind til hvorfor de så ikke tog afsted, så var det typiske svar ofte, at det er langt væk. Med denne beretning med highlights fra vores tur, vil jeg derfor gerne inspirere til at komme afsted til dette fantastiske land, og ikke lade jer bremse af afstanden.

Forberedelse og planlægning

Kort før julen 2016 var vores familie på tre netop hjemvendt fra Qatar og Sri Lanka, og hårdt ramt af ferieblues. En ny rejse stod derfor højt på ønskelisten. Et kig på søgemaskinen momondo inspirerer altid, og sørme om der ikke dukkede en flybillet til Tokyo op, som lød ualmindelig tiltalende.
Rejsetiden til Japan er lang, så jeg vidste allerede fra starten, at yngste datter på 9 år, der har en kronisk sygdom, ikke skulle med i denne omgang. Heldigvis er der ikke langt fra tanke til handling, så jeg købte med det samme to billetter til mig og datteren på 12 år.

Billetterne var med afrejse lige i højsæsonen for de kendte og smukke kirsebærtræers blomstring. Det er muligt, at der kan fås billetter billigere på andre tidspunkter af året. Da vi rejste før påskeferien skulle min datter kun tage 2 fridage fra skolen. I alt havde vi 10 dage i Japan.

rejse-til-japan

Der kan rejses til flere forskellige lufthavne i Japan og til to forskellige lufthavne i Tokyo. Vores flyrejse gik via København kl. 23.00 om aftenen med en mellemlanding i Doha på 1½ time, og vi var fremme i Tokyo Haneda lufthaven ved midnat. Vi kender Doha lufthavn, men blev alligevel presset max, da flyskiftet ikke lå i samme området, så vær opmærksom på dette, når der bestilles fly.

Vi fløj med Qatar Airlines, og havde en flyvetid på ca. 16-17 timer. Et andet bud er at vælge SAS, som flyver direkte fra København, hvilket betyder, at rejsetiden dermed kan forkortes. Et rigtig godt råd er, at anvende støttestrømper til den lange tur, da de afhjælper hævelse på meget lange flyveture.
I Tokyo bestemte jeg mig hurtigt for at bestille et lufthavnshotel på grund af den sene landing. Tanken om at skulle til at finde overnatning i byen, var ikke tiltalende efter så lang en rejse.

Da billetterne var købt, kontaktede jeg et dansk rejsebureau, der har specialiseret sig i Japan rejser. I øvrigt også det eneste sted i Danmark, at der kan købes pas til Shinkansen (Japans  højhastighedstog, som har forbindelse til de fleste storbyer i Japan). Det var ingen god oplevelse, og jeg kan ikke anbefale dem, desværre. Da vi havde valgt at rejse til Japan i højsæsonen, fik jeg at vide, at det ville blive svært at finde hoteller, inden jeg fik fortalt, at jeg nok mente vi kunne bo i noget mindre. Så jeg opgav hurtigt et samarbejde med dem, og bestemte mig i stedet for at støvsuge nettet for andres beretninger og anbefalinger. De findes hvis man googler lidt, og jeg anvendte desuden Instagram til at finde inspiration til stederne, vi ville besøge.

Det endte altså med, at det blev via forskellige bookingsider jeg ledte efter hostels og budgethoteller. Jeg havde helt klart en idé om, hvilke priser jeg ville betale, og afsøgte så de forskellige muligheder. Jeg anvendte booking.com og Agoda, de to virker bedst for mig. Jeg dobbelttjekkede de overnatningssteder, som jeg fandt interessante, bl.a. via TripAdvisor hvor der oftest findes både billeder og anbefalinger, samt på overnatningsstedernes hjemmesider.

Alle de steder vi valgte var fine, men jeg vil ikke anbefale at indlogere sig med børn under 12 år på hostel/vandrehjem, det kan trods alt godt være steder med mere larm end på hoteller. Vær samtidig opmærksomme på, at nogle steder ikke tager imod overnattende gæster under 12 år.

Overnatningssteder:

Det lyder sikkert meget tilforladeligt at tage en 12-årig preeteen med ud i verden for at bo på hostel. Jeg skal da gerne erkende, at forholdet mellem mor og datter var på frysepunktet et par timer, da hun erfarede, at vi skulle bo noget anderledes, end noget hun nogensinde havde prøvet før.

Første nat overnattede vi på Haneda Excel Hotel Tokyu, som er et pænt lufthavnshotel. Bemærk, at det ligger i anden terminal, så vi måtte med taxi midt om natten. Vi havde bestilt uden morgenmad, da det var ret dyrt, og vi havde læst os til, at andre ikke syntes, det var pengene værd.

Derudover havde vi følgende overnatninger:

To nætter i Hiroshima på fællessovesal (kvinder) på Santiago Guesthouse Hiroshima. Beliggenheden var perfekt, og tæt nok på togstationen til, at vi kunne gå, men derudover var det ellers meget let at tage en bus, og så lå det endvidere meget tæt på shopping-områder og morgenmadssteder. Meget fint til prisen.

To nætter i Kyoto på to-mandsrum på Khaosan Kyoto Guesthouse. Beliggenheden her var endnu mere perfekt for både station og centrum. Dog var det noget koldt om natten, men det fungerede for et par nætter, og vi kan sagtens anbefale det.

Fire nætter i Tokyo på budgethotel, Sotetsu Fresa Inn Nihombashi-Kayabacho. Et fint lille værelse tæt på metroen og inklusiv en lille let morgenmad. I øvrigt med den fineste lille café/bar, hvor et glas af en af verdens dyreste japanske whisky koster 35 kr.

For os fungerede det fint med disse valg af overnatninger, da vi gerne ville spare på omkostningerne til disse. I forvejen rejste vi som sagt i højsæsonen, så priserne var skruet op specielt i Kyoto. Vi tilkøbte håndklæder hvert sted. Linned var med i prisen.

I alt havde vi 9 overnatninger for 5.000 kr.

Shinkansen – Japans hurtigste ”bullet” train

For at komme rundt i landet, giver det god mening at købe billet til Shinkansen. Det går stærkt, og togene kommer flere gange i timen. Som turist skal vouchér til togpasset købes inden ankomst til Japan. Man sveder en lille smule over, at der så ikke kan bestille gratis pladsbillet til toget, før man har passet, idet passet skal indløses i Japan. Jeg havde set prisen ca. 450 billigere her: https://www.jrpass.com/  end hos den eneste danske forhandler. Ikke nok med at jeg fik det billigere, så blev det også leveret på under 24 timer af GLS, naturligvis uden ekstra omkostninger.

Sammen med vouchén kommer også en fin lille brochure, der bl.a. forklarer, hvordan passet bruges, hvor det indløses og hvilke ruter af Shinkansen man kan anvende. Vi kom til at tage et forkert tog – det kunne have kostet os ret dyrt, men heldigvis lykkedes det os at komme af og få skiftet til det rigtige tog. Det er farverne på afgangstavlen på perronen, der fortæller hvilket et af togene passet gælder til. I lufthavnen eller på togstationen i Tokyo findes kontoret, hvor man med kyndig vejledning får indløst vouchen og samtidig kan få bestilt gratis pladsbilletter. Vi kørte en del gange med toget, og kun første gang bestilte vi plads. Der findes nemlig altid vogne, hvor der ikke behøves pladsbillet. Det vil altid fremgå på perronen, hvilke vognsæt det drejer sig om.

Togene er, som alt andet i Japan, pæne og stille, man taler nemlig ikke i telefon i togene, ligesom man iøvrigt heller ikke taler i telefon på gaderne og i metroen.

Pris i alt for to billetter (7 dages pas): 3.500 kr.

Hiroshima

rejse-med-boern-japan

Efter en velfortjent nat på hotellet i lufthavnen i Tokyo, tog vi toget til Hiroshima, en tur på ca. 3½ time. Vi fik købt lidt mad med til turen, men der kan også købes mad i toget.

I Hiroshima havde vi på forhånd bestemt, at vi gerne ville se Hiroshima Peace Memorial Museum. Det blev en stor oplevelse, og gav anledning til mange snakke mellem mor og datter. Det koster intet for unge/børn at komme ind. En voksenbillet kostede 12 kr. I parken findes også en evig flamme, som først slukkes den dag alle atombomber i hele verden er blevet afskaffet. Tankevækkende i lyset af at Japans “næsten nabo” Nordkorea opruster i disse år.  På den anden side af floden og museet står The Atomic Bomb Dome, som med sit kuppelrunde tag stadig den dag i dag viser styrken af atombomben over Hiroshima i 1945. Absolut en oplevelse, vi vil anbefale man tager med.

rejse-med-boern-til-japan

Ellers brugte vi tiden i Hiroshima på at gå rundt i byen for at indsnuse stemning, se på kirsebærtræer, se de små templer gemt mellem højhusene, spisestederne med deres udstilling af retter i plastisk og meget mere. Vi så også Hiroshima Castle, eller det vil sige reproduktion af dele af slottet, da det også blev ødelagt under atombomben. Her har man mulighed for at se udstillinger om byen før anden verdenskrig. Slottet ligger i øvrigt i en smuk park med mange skønne kirsebærtræer, hvor japanerne samles under for at spise frokost.

med-boern-til-japan

 

Miyajima den hellige ø

Fra Hiroshima tog vi et morgen-tog til øen Itsukushima. En lille togtur på 1 time. Fra togstationen er der blot få meter ned til færgen, der sejler flere gange i timen ud til denne smukke, kendte ø. Japanpasset gælder også til dette tog samt til færgen.

japan-rejse-med-boern

Øen har en helt speciel, magisk atmosfære, og vi forelskede os på stedet. At sejle ind til øen igennem tæt tåge og se bjergene med de smukke kirsebærtræer, og opleve den fantastisk smukke UNESCO-fredede Itsukushima helligdom, en af Japans allervigtigste, er ubeskriveligt. Den rødmalede trækonstruktion stammer helt tilbage fra 1168, og er bygget på stolper i vandet for ikke at røre den hellige jord. Foran helligdommen står den 16 m. høje, røde shinto-port, der er kåret som et af Japans tre officielt smukkeste syn. Takket være fantastisk håndværk balancerer den direkte på sandbunden. Den er lige så smuk i virkeligheden, som på billeder.

japan-rundrejse

Miyajima har desuden flotte pagoder og spændende små gader med skønne små butikker, hvor man helt sikkert kan få timer til at gå.

Anbefalinger

Vi anbefaler – og vil selv gøre det, hvis vi kommer til Miyajima igen – at overnatte på øen. Den stilhed vi oplevede, fordi vi ankom tidligt på dagen med en af de første færger, var helt unik. Gaderne er små og hyggelige, og indbyder til rolige gåture på stier, der fører videre op i bjergene, hvor vi har læst os til, at der kan bades i varme kilder. Med en overnatning på øen får I tid til at nyde Miyajima fantastiske og vilde natur, og måske også muligheden for at gå til toppen af bjerget Misen, som har udsigt over Seto Indlandshavet. Her findes ikke mindre end syv vidundere, bl.a. en evig flamme, der efter sigende har brændt i 1200 år. I øvrigt har vi læst, at der også skulle være vilde aber og vaskebjørne på øen.

japan-rejser

Kyoto

Kyoto er Japans gamle kongeby, og byen er fyldt med de skønneste templer, og dermed også mange turister. Om vi bare undgik de værste steder, eller om vi blot vænnede os til menneske-mylderet er svært at vurdere. På intet tidspunkt følte vi det dog klaustrofobisk og anmassende, men mere lidt vanvittigt på den sjove måde. For ud over at landet har rigtig mange indbyggere, der ofte også er turister i deres eget land, så er der generelt bare i det hele taget mange turister overalt, hvilket vi specielt oplevede på vores besøg ved det berømte gyldne tempel: Kinkaku-ji. Templet er et enormt tilløbsstykke. Heldigvis er der lavet en bred sti, som følger tæt forbi templet med fine steder til lige at tage billeder, og så gå videre i floden af mennesker. Så hvis man kan se sig fri af menneskemængden og holde fokus på at nyde det smukke guldbelagte tempel, så er det en stor oplevelse.

ferie-på-japan

Hjemmefra havde vi læst mest muligt om de steder/byer, vi skulle besøge. Hver morgen lagde vi en plan for dagen, og hver aften læste vi op på de steder, vi havde besøgt – mest af alt fordi hvert sted vi besøgte, altid affødte nye, undrende spørgsmål, som vi måtte dykke ned i om aftenen, inden næste dags nye oplevelser væltede ind på kontoen.

Netop fordi Kyoto har så ufatteligt mange smukke seværdigheder, bestemte vi os for at leje cykler en dag. Godt nok er Kyoto en millionby, men heldigvis så cykler man ikke på gaderne, men for det meste på fortovene, som reglerne foreskriver. Leje af to cykler fra kl. 9.00-20.00 kostede 65 kr. At cykle rundt i byen gav os nogle helt andre oplevelser. Ud over at vi fór vild et utal af gange, så vi et japansk bryllup, en skole med de sødeste små 6-7-årige elever, og ikke mindst ramte vi ind i flere parker med street-food-boder under de utallige skønne blomsterende kirsebærtræer. Der er ufattelig mange smukke steder at se i byen.
Vores anbefaling vil helt klar være at kaste sig ud i at leje cykler, for at kunne nå mest muligt. Det gik rigtig fint med at køre på fortovene, selv om man selvfølgelig skal huske at se sig for, og undgå at ramme fodgængerne. Man skal dog være opmærksom på, at man ikke må parkere cyklerne andre steder end på de dertil indrettede parkeringspladser. Og da slet ikke ved templerne!

japan-med-boern

I Kyoto så vi også Nijo-borgen fra 1603 med »nattergalegulvet«, som er et gulv lavet af utallige små træstykker, der gnider mod hinanden, når man går på det, så ingen ubemærket kan snige sig ind på borgen. Vi besøgte endvidere helligdommen Fushimi Inari-taisha med de tusinder af orange-røde torii-porte, der snor sig op ad bjerget. Jo højere op I kommer, jo mere tynder det ud i turisterne, og små huse og boder dukker op langs stien.

Vi nåede også at komme til Nara. Små 45 minutter med toget fra Kyoto ligger byen, lidt i skyggen af Kyotos berømthed, men bestemt et besøg værd med dens mange templer og nogle af landets største Buddhaer. Her havde vi læst om de vilde og hellige shika-hjorte, der går frit omkring, og som villigt lader sig klappe. De betragtes som gudernes budbringere, hvilket alligevel ikke gør dem for fine til at spise næsten alt, hvad de kommer i nærheden af, så det er vigtig at holde på papir og madpakker!

japan-rejse

Tokyo

I Tokyo havde jeg booket et business hotel – igen med beliggenhed meget tæt på stationen, mest fordi det hjemmefra var svært for os at overskue, hvilket område af byen, der var mest interessant. Deraf faldt valget på noget, der lå tæt på en metro, så vi derfra kunne tage på udflugter til de forskellige bydele. Hotellet havde små værelser, der ikke efterlod meget plads til vores bagage, men det var rent og fint, og havde alt det, vi behøvede.

Hjemmefra havde vi en idé om, at byens mange butikker ville være vores primære mål for dagene. Det er umuligt at gå bare få meter i byen, inden man forundres og begejstres over alle de ting, der kan købes. Men også dét blot at opleve menneskemyldret er lettere vanvittigt og helt særligt. To områder, som vi dog vendte tilbage til et par gange, var Shinjuku og Shibuya.

rejser-japan

Shinjuku er et område med utallige forretninger og restauranter. Her ligger samtidig verdens mest travle station, som har 36 perroner og over 200 udgange. 3,6 millioner mennesker benytter stationen hver dag.
I Shibuya findes også utallige shoppingmuligheder, og ikke mindst det berømte vejkryds Shibuya Crossing, hvor op mod 1.000 mennesker passerer i timen i myldretiden. Vi gik, som mange andre, naturligvis på Starbucks, der ligger med fin udsigt over krydset. Det er hypnotiserende at sidde og se på myldret.
Næste gang vil vi foretrække at bo i Shibuya, for her findes også byens ældste og fine metrostation lige over for Takeshita Streets. Gaden, som er et fantastisk skue af alle typer af mennesker, man kan forestille sig, der shopper i Harajukus mange smarte undergrunds-butikker. I området findes også grønne oaser, som f.eks. den skønne Shinjuku Gyoen park.

Overblikket over den store millionby er svært at få, så vi brugte en formiddag på at tage metroen til Tokyos Skytree Tower, som er verdens højeste fritstående tårn. Der kan købes fasttrack billetter for turister til tårnet, vi valgte dog at tage de 30 minutter i kø, og komme op til den nette sum af 260 kr. i alt. Vi var lidt bekymret for, om vi overhovedet ville kunne komme til vinduerne for turister, men her var masser af muligheder for at få kig ud over byen hele vejen rundt. Det var den dyreste attraktion vi besøgte, men bestemt for os det hele værd. Det giver et sug i maven at se byen folde sig ud i det uendelige. På klare dage vil der være udsyn helt til Mount Fuji (Fujisan).

rejser-til-japan

Forunderlige Japan med børn

Ingen tvivl om at Japan har meget at byde på. Der er dog mange mennesker, specielt omkring de kendte templer, i storbyerne og i togene. Også flere end vi f.eks. har oplevet midt i London. Derfor vil jeg ikke anbefale at rejse til landet med mindre børn.
Vi så ingen steder barnevogne eller klapvogne, og derudover har mange af attraktionerne trapper, eller beliggenhed i bjerge, og er dermed ikke let tilgængelige. Man skal efter vores mening derfor være godt gående.

Japanerne er hjælpsomme, hvis du henvender dig til dem, men forvent ikke nødvendigvis, at de kan snakke engelsk. Samtidig vil japanerne ikke tabe ansigt, så deres hjælp kan også godt være vildledende, hvilket vi oplevede et par gange, hvor vi selv kunne se, at de svarede i øst, når vi spurgte om vej til vest. På trods af deres nogle gange manglende engelskkundskaber, havde vi dog på intet tidspunkt problemer med at finde rundt.

Vi nåede at se rigtig meget på kort tid, og er på ingen måder færdige med dette smukke land. At rejse så intenst sammen, dele oplevelser og udfordringer sammen, har været utrolig givende. Måske allerbedst illustreret ved denne kommentar fra min 12-årige datter, der på et tidspunkt, hvor snakken går om alt mellem himmel og jord på vej op af Mount Inari, så fint konstaterer, at det vi sparer på i dagligdagen, og de dage der er grå og triste, er det hele værd i forhold til at opleve verden sammen. Der gav strabadserne, jetlaget og længslen efter en leverpostej så god mening. Vi har haft en rejse sammen, som har styrket vores fælles bånd, og skabt de skønneste minder.

Praktiske oplysninger

japan-blomster

Omkostningerne er fordel på følgende måde:

Hotel og hostels – 9 nætter, 2 personer og med leje af håndklæder – 5.000 kr.
Mad og souveniers, samt metro/tog, 2 personer – 5.000 kr. – maden er høj standart og billig
Togpas til 2 personer med Shinkansen – 3.555 kr for i alt 7 dage – der kan købes til flere dage
Flybilletter med Quatar Airways – 5.600 kr. pr. person – bemærk vi rejste kun med håndbagage/rygsæk.

Alt I alt har rejsen kostet os 24.755 kr. for 2 personer, altså 12.378 kr. pr. person for 10 dage, og en pris på 1.238 kr. pr. døgn pr. person.

Quatar Airways har lige nu udsalg på også billetter til Japan, hvorfor disse p.t. fås til en pris på 4.600 kr. pr. person.

Der var ikke udgifter til vaccinationer, da vi i forvejen er vaccineret mod stivkrampe og difteri, som er de vaccinationer, der anbefales ved rejser af kortere varighed til Japan.

Endvidere havde vi ikke udgifter til visum, da dette ikke var nødvendigt.

Klimaet i Japan er generelt, som det i Danmark. Vi tjekkede vejrudsigten løbende via yr.no og den holder rimmeligt de reelle forhold derude. Vi havde mellem 13-20 graders varme i april – foråret i år var kommet tidligt.

Et godt råd er endvidere at medbringe Yen hjemmefra, da det nemlig ikke er muligt at hæve penge alle steder. Dog er det heldigvis således, at man de fleste steder både kan betale med Yen og kreditkort, men vær opmærksom på, at man kan risikere at der, ved brug af kreditkort, hæves i US-dollars. Dagens kurs er: 100 Dkr. / 1.666 Yen.

Maden i Japan er god, velsmagende og relativ billig efter vores mening. Vi spiste fx på gode sushi restauranter for ca. 210-250 kr./2 personer.

Det er også muligt at købe god mad i butikker til priser på 50-70 kr. / 2 personer. Vælger man at købe en box med mad til at tage med er det værd at bemærke at der praktisk talt ikke findes skraldespande i Japan, hvorfor man altid tager sit affald med hjem!

Og så er der naturligvis streetfood! Japanerne laver f.eks. nogle fantastiske pandekager, som koster fra 20-40 kr., og som kan fås med både fisk eller sød fyld. Og små dejkugler med blæksprutter og grønt drys til ca. 35. kr.

Vigtigt er det særligt at nævne, at drikkepenge bare er “no go”! Rent faktisk er det en decideret fornærmelse at give drikkepenge! Alligevel vil I opleve at få den fineste og mest effektive service overalt.

Sidst, men ikke mindst, vil jeg nævne, at hygiejnen over alt er god – specielt oplevede vi superrene offentlige toiletter, uanset hvor vi var. Man skal lige vænne sig til at japanerne elsker varme i toiletsæderne! Gerne 30-35 grader. Du kan naturligvis også vælge at bruge ”undervognsskyl”, og blive lufttørret bagefter. Og skulle det hele blive lidt for larmende, er der naturligvis en knap til at starte skøn vandfalds- og fugle kvidder, så man kan lave det man nu skal i fred og ro.

Vi kan virkelig ikke pege på noget som helst negativt ved at besøge Japan – andet end jetlag!

Vi er vilde med landet, og kan derfor kun anbefale, at andre også oplever fantastiske Japan.

rundrejse-i-japan

 

2 kommentarer til “Resjeberetning; Japan er smukkest, når kirsebærtræerne blomstrer”

  1. Hej Stine. Tusind tak for at dele jeres erfaringer. Jeg er netop begyndt at planlægge en tur sammen med min 12 årige datter, så fedt at læse om både de praktiske tip og om hvordan en årig oplever en sådan rejse !

    1. Hej Thomas. Jeg har desværre en fejl på min opsætning, der gør, at jeg ikke ser beskeder. Det ærger mig meget, at jeg ikke ser din besked før nu. Mange tak for dine fine ord om artiklen, som jeg faktisk har været så heldig at få foræret af en ven, som var utrolig begejstret for Japan, og som havde et ønske om at dele sin begejstring. Rigtig god tur til jer, når I kommer dertil. Jeg har selv en 12-årig, der ELSKER at rejse ud i verden. De bedste hilsner fra Stine

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *