Rasdhoo

Ferie på Rasdhoo – laidback ø-liv og fantastiske dykkerspots!

Reklame. En del af denne rejse er sponsoreret af Rejselyst.dk.

Jeg har en fornemmelse af, at der kan være delte meninger om den lokale ø Rasdhoo. Rasdhoo er en af Maldivernes mere velbesøgte øer, hvorfor stemningen her er lidt ekstra præget af turisme. Selv havde vi nogle fantastiske dage på øen.

Skrevet af Stine / Foto: Stine


VIGTIG INFO:
I dette indlæg slår vi et slag for “Rasdhoo Dive Lodge”, som vi besøgte i oktober 2019. “Rasdhoo Dive Lodge” er dog nu lukket!!
Selve Rasdhoo er dog stadig en god oplevelse, hvis I ønsker at få gode dykkeroplevelser.
I oktober 2019 skrev vi følgende indlæg:

Efter 2 dage på Rasdhoo på Maldiverne proklamerede Pauline, vores mellemste på 14 år, at Rasdhoo er den ø, hun flytter til, når hun bliver voksen! For mig et vaskeægte kvalitetsstempel af uendelig høj værdi, og et ærligt udtryk for hvor skøn en stemning, vi oplevede på øen.
Det var egentlig ikke planen, at vi sådan 100% sikkert ville lægge vejen forbi Rasdhoo, da vi dette efterår besøgte Ukulhas og Thoddoo, men ganske få dage inden vi skulle retur til Danmark, bestemte os for, at når nu vi alligevel var på disse kanter, så ville vi være godt dumme, hvis ikke vi også fik oplevet Rasdhoo. Heldigvis viste det sig at være en rigtig god beslutning!

lækkert vand på rasdhoo
Sandbanken ved Rasdhoo.

Efter 4 skønne døgn på Thoddoo tog vi derfor en tidlig morgen den lokale færge mod Rasdhoo. Spøjs oplevelse, som man faktisk burde unde sig selv, hvis man holder en budgetferie på Maldiverne. Det koster kun 10 kr. pr. person at sejle med færgen mellem Thoddoo og Rasdhoo, og færgen er en tudsegammel træbåd med afskallet maling, og derudover læsset med kæmpe klaser bananer og andet spændende. To unge gutter i udtrådte sandaler var styrmænd, og gjorde deres bedste for at imponere os. Blandt andet lod de færgen sejle sig selv, mens de stod og lavede forskellige model poseringer ude på fordækket – naturligvis samtidig med at de hele tiden skulede ind til os, for at se, om vi nu også bemærkede det. Det var ok og helt forståeligt, eftersom vi var de eneste turister, der var med færgen. Alligevel må jeg erkende, at jeg da ikke kunne sige mig helt fri for en smule bekymringer i forhold til det fact, at den gamle skude af en færge hovedsageligt sejlede sig selv…
Jeg var dog ikke i tvivl om, at vi ville komme sikkert i land på Rasdhoo, og nød derfor den ualmindeligt smukke morgen på vej over vandet! Lyset fra havet og himlen var lyseblåt og lyserødt i de mest pastelfarvede nuancer, man overhovedet kan forestille sig – havet var blikstille. Indimellem fløj der små flyvefisk hen over havets overflade, og et par delfiner svømmede roligt op og ned i det lyseblå vand. Det var stille morgenmagi, og et dejligt billede af, at der ventede os noget skønt på Rashdoo.

øliv på rasdhoo
Bikinistranden på Rasdhoo.

Rasdhoo

Rasdhoo ligger ca. 56 km fra Male. Øen er lille, ca. 500 m bred og 600 m lang, og I kan dermed nemt gå den rundt.
Efter sigende skulle Rasdhoo være den 2. mest turist-besøgte lokale ø på Maldiverne, og de ca. 1500 indbyggere på øen nyder godt at turismen.
Vil I gerne bo på en ø, hvor der sker lidt mere end på de øer, hvor tiden stadig står lidt stille, og hvor turismen endnu ikke har haft så stor en påvirkning, så er Rasdhoo et rigtig godt bud. Særligt hvis det er første gang I skal til Maldiverne, kan det være rart at komme til en ø, hvor tingene bare fungerer, og hvor alt er mere civiliseret samtidig med, at I stadig får en følelse af at være på en lokal ø, hvor alt er back to basic.

vores overnatning på rasdhoo
Øverst oppe ligger vores fine værelse på Rasdhoo Dive Lodge. Herfra kan vi nyde udsigten over området.

At ankomme til Rasdhoo er en skøn oplevelse. Øen er velholdt, og mange af de guesthouses, der ligger omkring hovedgaden, er pæne og ser ud til at have en lidt højere standard – et par af bygningerne har vel nærmest et vestligt touch. Derudover er øens indbyggere vant til turister, og er dermed gode til at håndtere de fleste ting yderst professionelt.
Stemningen på Rasdhoo er virkelig god, folk hilser venligt, og flere af de ældre indbyggere kom ud af de små huse med deres børnebørn på armen, og ville gerne snakke med vores børn, hvilket fik os til at føle os mere end velkomne på øen. Indbyggerne på Rasdhoo er muligvis nogle af de mest venlige og imødekommende, vi har mødt på Maldiverne.
Rasdhoo har en ungdommelig og mere frigjort stemning, hvilket muligvis skyldes, at øen er vant til turister, og dermed mere påvirket af vestlig levevis. Forholdene er velordnede. Der er flere forskellige små butikker på øens hovedgade, både købmænd, der har et fint udvalg af snacks, is og sodavand (dog ikke cola light!), men også flere forskellige souvenirbutikker. Særligt i en af souvenirbutikkerne, Island Souvenir, var der en fantastisk hyggelig stemning. Vi blev behandlet som prinsesser, og pigerne fik lov til at prutte lidt om prisen 🙂 På hovedgaden ligger ligeledes en lille restaurant, hvor man kan købe velsmagende take-away til rimelige penge. Det er også her, at I kan finde en lille kaffebar, hvor folk mødes og hygger.
Om aftenen er der lidt mere larm og leben i centrum, end på mange af de andre øer, vi har besøgt, og der flyder skøn arabisk popmusik ud over området.

Rasdhoo er kendt for at være en af Maldivernes allerbedste dykkerdestinationer, da øen ligger tæt på mange kendte dykkerspots, der rummer specielle arter. Øen er især kendt for at være hjemsted for hammerhajer, og samtidig er der i nærheden af Rasdhoo et spot, hvor man kan dykke med mange mantarays. At snorkle med disse er også en stor oplevelse, og vi blev fortalt, at man i særlige perioder på året blot kan ligge helt stille i vandet, mens man kan betragte den ene smukke, store mantaray efter den anden, der roligt svømmer forbi.

Der er et Health Centre på Rasdhoo. Får I brug for at se en læge, er dette derfor muligt.

Vi boede på Rasdhoo Dive Lodge, som havde højt til loftet. Desværre eksisterer det ikke længere.

Vi skulle bo på ”Rasdhoo Dive Lodge”, og blev taget overordentligt venligt og professionelt imod på havnen af personale derfra, da vi ankom med færgen. På vejen til vores guesthouse blev vi informeret om øen, og om alle de muligheder vi havde, for at deltage i forskellige aktiviteter alt efter vores ønsker.
Under hele vores tur til Ukulhas og Thoddoo havde Pauline plaget om at få lov til at dykke, men da jeg jo var alene afsted med hende og hendes søster, ville jeg ikke være i stand til at tage med. Det var jeg ikke helt tryg ved – at overlade ansvaret til vildtfremmede mennesker. Her på Rasdhoo føltes det dog anderledes, og i stedet for at gå ind på vores guesthouse med det samme, drejede vi derfor direkte ind på “Rasdhoo Dive Centre”, som hører sammen med “Rasdhoo Dive Lodge”.

overnatning rasdhoo dive center
Rasdhoo Dive Lodge.

Min mavefornemmelse var – sammen med TripAdvisors anbefaling, selvfølgelig – helt afgørende, og jeg var derfor helt tryg ved at lade Pauline sige ja tak til to dyk med det samme. Da dykkerbåden næsten var på vej ud samtidig med, at vi ankom, skyndte vi os at løbe over på guesthouse-området, hvor vi med det samme indtog morgenmaden – lige tids nok til at Pauline efterfølgende kunne løbe op på det værelse, vi endnu ikke havde set, og hurtigt få skiftet til badetøj. Og til at tage sit første dyk nogensinde uden sine forældre.

værelserne på rasdhoo
Vores værelse på Rasdhoo Dive Lodge.

Vores værelse havde en rigtig fin standard. Det var stort, rummeligt og rent. Badeværelset var det bedste! Vi boede i en lille slags lejlighed på første sal, og udenfor var der mulighed for at hænge sit våde tøj til tørre, og at sidde på et par stole og betragte det, der skete på guesthouset. Lidt en luksus, faktisk.
Selve guesthouseområdet på “Rasdhoo Dive Lodge” er stort, og emmer af laidback stemning. Når vi smed os i møblerne i fællesområdet, som var beregnet til, at man bare kunne sidde og slappe af i vådt dykkertøj eller badetøj, kom forskellige medarbejdere forbi med myggespiraler. Når de havde placeret dem ved vores fødder, blinkede de med øjet, og spurgte; ”Kaffe?”, hvorefter jeg fik serveret et stort krus kaffe med mælk.
Der var to katte på stedet, som Bjørk konstant kælede og nussede med. Indimellem smed hun sig i en hængestol, mens hun glad betragtede det, der skete omkring hende. Den “loose” stemning, der var på stedet, nød vi alle godt af. Her var ingen dresscode eller særlige regler, men blot en følelse af, at vi kunne “være”.

rasdhoo dive center
Et af fællesområderne på Rasdhoo Dive Lodge.

Vi havde fullboard. Morgenmaden var helt simpel – toast, pølser, marmelade, vand, juice og kaffe. Frokosten kunne vi vælge fra menukortet, og det samme med aftensmaden. Selvfølgelig havde de styr på glutenfri mad til Bjørk – undtagen om morgenen, hvor hun spiste vores egne medbragte havregryn.
Da vi fortalte manageren på stedet, at vi aldrig nogensinde havde fået lækker maldivisk mad, satte han køkkenet i gang, og for første gang nogensinde fik vi smagt virkelig lækker maldivisk mad – en maldivian curry, som var nammenam!

Jeg må indrømme, at den helt specielle og positive oplevelse vi fik af selve Rasdhoo, højst sandsynligt hænger sammen med vores ophold på “Rasdhoo Dive Lodge”. Her var simpelhen så skøn en stemning, og medarbejderne er nogle af de mest venlige og imødekommende mennesker, vi har mødt på Maldiverne. De formåede alle at gøre vores ophold til noget helt særligt, og var medvirkende til, at vores oplevelser på Rasdhoo blev nogle af de bedste. Indimellem er det ikke så meget selve aktiviteterne, der skaber oplevelsen, men ligeså meget de mennesker, der er omkring en, og som formår at skabe en speciel atmosfære, som man ikke helt kan beskrive. En følelse af at være velkommen, af at have betydning – måske en professionel viden om, at en ferie på Maldiverne gerne skal sætte sig nogle uforglemmelige spor. Dét kunne de bare på “Rasdhoo Dive Lodge”!
Tager I til Maldiverne for at dykke og dyrke de aktiviteter, som foregår på havet, og ønsker I opholde jer på steder, der emmer af stemning og personlighed, kan vi derfor på det varmeste anbefale ”Rasdhoo Dive Lodge” og “Rasdhoo Dive Centre”.

maldiverne rasdhoo
Sandbanken ved Rasdhoo.

Dykning – “Rasdhoo Dive Centre”

Er I vilde med at dykke og begejstrede for snorkling og aktiviteter i vandet, så er Rasdhoo og “Rasdhoo Dive Centre” et rigtig godt udgangspunkt for disse oplevelser.
I det hele taget er Rasdhoo mest af alt kendt for sine virkelig gode dykkerspots, hvor særligt hammerhajer er i fokus. Af samme årsag kalder man Rasdhoo “Home of the Hammerheads”. Udover hammerhajer er der dog også virkelig gode mantray-spots i området, og generelt findes der bare rigtig mange smukke skabninger i vandet omkring Rasdhoo; havskildpadder, forskellige hajarter og utallige farverige fisk.
Er I vilde med at dykke, eller har I planer om at tage jeres certifikat på Maldiverne, kan det derfor være et ekstra plus at vide, at Rasdhoo altså er kendt for, at have nogle af de bedste dykkerspots på hele Maldiverne.
Har I et særligt ønske om, at jeres børn skal have muligheden for at tage et “prøve-dyk”/Bubble Maker eller et certifikat, så vil I opleve at kunne gøre dette i både smukke og trygge rammer på “Rasdhoo Dive Centre”.

dykkercenteret på rasdhoo
Pauline på vej ud at dykke med Rasdhoo Dive Centre.

Pauline dykkede selv med dykkercentret, og havde to fantastiske dyk. Det turde jeg godt lade hende gøre, da min mavefornemmelse var 100% i orden – og der skal alligevel en del til, før man tør lade andre tage ansvaret for sit barn!
Dykkercentrets udstyr er nyt og fuldstændig i orden. Medarbejderne på stedet er professionelle og enormt omsorgsfulde. Særligt en ung kvinde, som var dykkerinstruktør, var en kæmpe inspiration, og vi brugte en del tid sammen med hende – også når vi ikke dykkede eller var på havet.

dykning på rasdhoo
Pauline dykker sammen med instruktørerne fra Rasdhoo Dive Centre.

Når vi ellers bare sådan ”hang ud”, sad de unge dykkerinstruktører og spillede guitar og småsnakkede med alle, der havde lyst til at deltage. Der var en god stemning og energi omkring alle, der arbejdede på centret, hvilket forplantede sig positivt på hele stedet.

Bikinistranden på Rasdhoo

Bikinistranden er lille (ca. 100 m lang), men ganske pæn og velholdt. Der er beplantning, der går helt ned til vandkanten, og når det er højvande, er der ikke meget strand at gå på. Til gengæld byder træer og palmer på gode skyggemuligheder, og da der er solsenge til fri afbenyttelse, kan man sagtens ligge og slappe af i skyggen, når man har badet i det bløde vand.
Bikinistranden på Rasdhoo er ikke så flot, som strandene på Ukulhas og Thoddoo, og der er en del tang i vandet, der aldrig sådan rigtig virker til at blive dybt. Vi fandt intet sindsoprivende rev med mulighed for flotte snorkeloplevelser nær bikinistranden, men til gengæld ligger der et stort rev, der hvor bikiniområdet slutter – langt ude – og der tager mange dykkere til. Måske vi bare ikke kiggede godt nok efter. Der var dog masser af fisk i vandet, og vi kunne sagtens snorkle, det var blot ikke den samme oplevelse, som ved Thoddoo.
Er I udelukkende på udkig efter paradisstrande, som på Thoddoo, så vil I muligvis blive skuffede på Rasdhoo. Ikke at stranden ikke er flot, for dét er den, men Rasdhoo er mere en ø, som man bør tage til for at dyrke vandets aktiviteter (dykning), og ikke udelukkende for bikinistrandens skyld. Den dejlige bikinistrand på Rasdhoo er mere et tillæg til de skønne oplevelser, som de forskellige dykkersteder byder på.

bikinistranden på rasdhoo
Den fine bikinistrand på Rasdhoo.

Vi var på Rasdhoo i lavsæsonen, hvorfor der ikke var mange turister på øen. Vi havde nærmest stranden for os selv! Jeg kan dog godt forestille mig, at der i højsæsonen kan være en del turister på Rasdhoo, da øen byder på rigtig mange turistvenlige aktiviteter.
Bliver der for crowded på bikinistranden, kan man altid tage ud på sandbanken eller den nærliggende picnic-ø.

Sandbanken og picnic-øen

Sandbanken ligger i 5 minutters afstand med speedbåd fra selve Rasdhoo, og er altså derfor meget nem at nå i løbet af ingen tid. På vej til sandbanken vil I måske, som vi oplevede, støde på store havskildpadder, der nysgerrigt svømmer rundt i havoverfladen.
Sandbanken ligger så tæt på den smukke picnic-ø, at man kan gå derover, når det er lavvande.

sandbank rasdhoo
Vandet ved sandbanken lige ud for Rasdhoo har nogle fantastiske farver. Til venstre er vandet dybt, og her kan snorkles med næsten gennemsigtige fisk.

Sandbanken ved Rasdhoo har nogle helt specielle farver vand, der svinger mellem dybblå, overnaturlig lyseblå og turkies. Til den ene side er vandet meget lavt, og til den anden side bliver vandet dybt med det samme. Ved siden med det dybe vand, er der flotte fisk i farver, der er i nøjagtig samme nuance, som vandet omkring sandbanken. Fiskene virker sågar gennemsigtige!

Regelsæt, som skal følges, når I besøger Rashdoo og andre lokale øer på Maldiverne

  • Befolkningen på Maldiverne er muslimer. Dette har ingen betydning, hvis I booker et ophold på et resort, men til gengæld er der et par regler, som skal efterleves og respekteres, hvis I vælger at holde ferie på en lokal ø, hvor alt fungerer helt anderledes.
    Rasdhoo er en lokal ø, og da indbyggerne er muslimer, er det vigtigt, at I respekterer de lokale regler. Bad kun i bikini på bikinistranden og iklæd jer tøj, som dækker ned til knæ og albuer, når I bevæger jer rundt på øen.
  • Husk myggespray! På bikinistranden kommer myggene frem allerede om eftermiddagen. Når det regner meget, er der konstant myg til stede, hvorfor I bør spraye jer med myggespray, hver gang I har badet, eller når I bevæger jer rundt på øen. Iklæd jer lange bukser og bluser med lange ærmer om aftenen.
  • Der er efter sigende en ATM på Rasdhoo. Medbring dog for en sikkerheds skyld den lokale møntfod (rufiyaa) eller dollars. I kan hæve rufiyaa i hæveautomaten i lufthavnen på Male, når I lander. Uanset hvilken hæveautomat I benytter, betaler I 100 ryfiyaa i gebyr.
  • Rasdhoo er en lille ø, der er velfungerende og mere moderne, end mange andre øer, vi har besøgt. Der er flere købmand og også nogle caféer på Rasdhoo, hvilket betyder, at det er muligt at spise andre steder end på jeres guesthouse. I kan derfor sagtens nøjes med at bestille halfboard, når I booker jeres ophold.
  • Af religiøse årsager sælges der ikke alkohol på øen. Indtagelse af alkohol er strengt forbudt. I kan heller ikke medbringe alkohol til Maldiverne. Ønsker I at indtage alkohol, er dette kun muligt på et resort (og visse steder ude på havet).
  • Der kaldes til bøn fra den lokale moské 5 gange dagligt, hvilket kan høres. Ofte også tidligt om morgenen, naturligvis alt efter hvor I bor. Vi kan godt lide lyden af bønnekald og sang, men det kan være meget rart at være informeret om ”forstyrrelsen”.
  • På Maldiverne er fredag en helligdag, svarende til vores søndag
rasdhoo beach
Udsigten til picnic-øen, som man kan gå over til fra sandbanken, når vandet er lavt.

Læs her: Alt det I bør vide, inden I rejser til Maldiverne.

Da vi fortalte Pauline, at vi muligvis har planer om at besøge “Kuramathi”, resortet, der kan ses fra bikinistranden på Rasdhoo, næste sommer, blev hun selvfølgelig rigtig glad. Efter et par minutter var hendes eneste kommentar dog; ”Fint nok, hvis I vil bo på det resort, men jeg vil hellere være her på Rasdhoo. Måske jeg kan få nogen til at sejle mig herover”!

Sådan kommer I til Rasdhoo

Der går speedbåde til og fra Male/Rasdhoo. Det koster ca. 35 dolars pr. person at tage den offentlige speedbåd, og turen har en varighed af ca. 1 time og 20 minutter.
Da vi skulle fra Rasdhoo og til Male, tog vi en ”hurtig-færge” fra resortet “Kuramathi”, som ligger lige ved siden af Rasdhoo. Det tog en time at komme derfra og til Male, og kostede 50 dollars pr. person.

Fra Rasdhoo er det muligt at komme både til Ukulhas og Thoddoo, hvis I, som os, har lyst til at opleve alle tre øer.
Er I selv interesserede i at besøge Rasdhoo, eller at tage på et ø-hop, der inkluderer et besøg på Ukulhas, Thoddoo og Rasdhoo, så kan I finde familievenlige rejseforslag på Rejselyst.dk.
I kan endvidere læse vores rejseberetninger fra de andre smukke øer, som vi har besøgt på Maldiverne, og her finde inspiration til øer, som ganske sikkert vil kunne opfylde jeres ønsker i forhold til at opleve nogle af de maldiviske paradisøer.

Er I selv interesserede i at besøge Maldiverne, kan I på Facebook finde gruppen “Maldiverne Rejsefællesskab”. I kan her dele ud af jeres erfaringer, stille spørgsmål eller få hjælp til planlægning af jeres rejse til Maldiverne fra andre, som selv har kendskab til at rejse rundt i landet. Følg Maldiverne rejsefællesskab på Facebook her!

rasdhoo stranden
Bikinistranden på Rasdhoo.

2 kommentarer til “Ferie på Rasdhoo – laidback ø-liv og fantastiske dykkerspots!”

  1. Hej Stine,
    Jeg er mor til 2 drenge på 3 og 5 (på afrejsetidspunkt), som planlægger en tur til Maldiverne – budgetferie – til januar 2022. De er ikke gamle nok til at dykke og snorkle, men ELSKER vand og strand. Hvilken ø vil du anbefale, hvor det også er trygt og rart. Hvis du kan anbefale et hotel på øen, vil det også være super 🙌🏻.
    På forhånd tak.

    1. Hej Patricia. Jeg beklager meget, at jeg først ser din besked nu – ved ikke lige helt, hvad der er gået galt, siden jeg ikke har modtaget en notifikation.
      Det lyder fantastisk med en tur til Maldiverne med dine børn 🙂 Maldiverne er en virkelig fin og tryg destination til rejser med børn, og vi har altid selv følt, at vi kunne lade vores egne børn færdes fuldstændig sikkert. I forhold til valg af ø, er meget betinget af dine ønsker for en tur dertil. Hvis I er til vaskeægte maldivisk turisthalløj, så er Maafushi og Rasdhoo øerne (de ligger dog i hver sin atoll, og derfor er min anbefaling kun at kigge på én af disse). Her kan I få det meste, der er fine udvalg af caféer og et ok udvalg af aktiviteter. Vælger I f.eks. Maafushi, så vil det være en virkelig god kombi samtidig at besøge Fulidhoo, som er en skøn og meget lille ø med en paradisisk strand. På den måde vil I få det hele; en turistø med masser af hoteller og caféer i form af Maafushi og Fulidhoo, som er en lille søvnig og yderst lokal ø med den smukkeste strand og det fineste lille miljø (med mulighed for gode ture til det klareste vand og håndfodring af stingrays med de lokale om aftenen) i relativ ok afstand til Maafushi. Jeg har beskrevet begge øer i mine rejseberetninger derfra, og har også en masse billeder. På Maafushi har Kaani Hotels et ok udvalg – selv boede vi på Kaani Beach Hotel, som er budgetvenligt og helt tæt på stranden (se beretning her https://www.atrejsemedboern.dk/maafushi/). På Fulidhoo boede vi ved de sødeste mennesker på et rigtig hyggeligt guesthouse, der hedder Kinan Retreat – du kan se mere her https://www.atrejsemedboern.dk/fulidhoo/.
      Vælger I i stedet at kombinere f.eks. Rasdhoo, som er en turistø med gode muligheder for aktiviteter, men som alligevel har lidt sjæl, så kan I kombinere det med den underskønne paradisø Thoddoo. Rasdhoo har en lille bikinistrand, der ikke er den flotteste vi har set (https://www.atrejsemedboern.dk/rasdhoo/), men til gengæld ligger sandbanken kun 5 minutters sejlads derfra. Den har gode muligheder for aktiviteter, og folk er imødekommende. Ikke så langt derfra ligger Thoddoo – såååååå flotte strande!! Se vores billeder her, og læs evt. om øen https://www.atrejsemedboern.dk/thoddoo/ – virkelig paradisisk, men samtidig også meget stille. Alt i alt vil jeg sige, at de fleste øer, vi har besøgt, i dén grad er børnevenlige, men ovenstående kan klart anbefales til børnefamilier med mindre børn.
      Beklager meget, at jeg først ser din besked nu – øv. Håber alligevel, at du kan bruge mit svar. Du er mere end velkommen til at vende tilbage – også på mail stineatrejsemedboern.dk.
      De bedste hilsner herfra

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *