Skal I rejse til vest USA? Læs rejsebeskrivelsen og bliv inspireret!
Familien Bank (mor Lise, far Flemming, Frederik 17 år og Sofie 14 år) sender igen en hilsen fra USA fra deres 4 ugers ferie i juni 2015 – denne gang fra vestkysten.
Planlægning og rejseovervejelser
– valg af destination, tanker om tid og værdier
For 2 år siden blev vi ”ramt” af USA, efter vi rejste rundt i øst USA i 4 uger. Det var en kæmpe stor oplevelse, og affødte en stor lyst hos både voksne og børn til også at opleve vest USA.
Da vi derudover har venner, der bor i Denver, så vi så en mulighed for at slå 2 fluer med et smæk; oplevelse og vennebesøg i ét slag!
Vi har altid haft en drøm om at opleve hele USA, men da Frederik fra klassekammerater havde hørt, at LA skulle være et fedt sted, og samtidig var blevet vældig inspireret af udsendelser i fjernsynet, var børnene klart med på idéen;
vest USA måtte være næste destination i udforskningen af mulighedernes land!
På trods af at der er mange andre interessante steder at besøge i verden, er USA efter vores mening SÅ fedt et rejseland, at vi bare måtte afsted igen.
Vi er ovenud begejstret for ALT det, USA byder på! Landet er stort, smukt og fantastisk, og byder på langt mere, end man kan forestille sig – både for børn og voksne.
Det er SÅ stort et land – både på areal, natur og kultur! Der er virkelig KÆMPE natur-oplevelser at komme efter.
I det hele taget kan jeg generelt ikke forestille mig noget sted i verden, der byder på SÅ mange oplevelser – der er det hele; kultur, natur, strande, byer.
For at nå at opleve så meget som muligt, bestemte vi os derfor for igen at tage af sted i 4 uger, og jeg ville ikke ønske mig at være der i mindre tid.
Med den danske sommer in mente, havde vi virkelig en indtrængende brug for varme og solstråler, og som man siger; ”It never rains in sunny California”, og det stemmer rigtig godt overens med virkeligheden, så det var bare at komme afsted!
Udover nysgerrighed og behovet for dejligt vejr, havde vi naturligvis også mange overvejelser i forhold til, hvad der ydermere drev os på denne rejse, og vi var som familie meget bevidste om, at det ikke kun var i forhold til de store oplevelser, vi tog afsted. Det var også for at få stunder sammen som familie.
Vi havde dog vores betænkeligheder omkring skolen, da Frederik går på gymnasiet, og derfor ikke bør have for meget fravær. Men samtidig tænkte vi, at han igennem en rejse ville få så meget lærdom, som han ikke på nær samme måde ville kunne få gennem skolen.
Endvidere havde vi meget børnenes alder i tankerne. For hvor længe har ens børn mon lyst til at rejse med deres forældre – og den samlede kernefamilie generelt? Hvornår begynder de at prioritere vennerne, Roskildefestival, fester o.s.v. frem for familien og oplevelser sammen med forældre og søskende?
Det der med ”lånt tid” kommer helt klart ind over, når man reflekterer over livet, og alle de mål, man sætter sig sammen som familie… Så ”tidsfaktoren” omkring familiedelen var helt klart inde over vores tanker i forbindelse med vores rejseovervejelser, og vi fik gjort os nogle fornuftige og nødvendige tanker omkring det at nyde tiden ”lige her og nu” – og ikke tage noget for givet!
Da vi bestilte billetterne til USA i det tidlige foråret, var vi derfor meget bevidste om, at dette måske var den sidste rejse vi drog ud på sammen som ”kernefamilie”, og vi gjorde det helt klart for Frederik, at når billetterne var købt og betalt, så var der ingen vej tilbage. Så bandt aftalen.
Frederik var dog heldigvis stadig frisk på en lang rejse sammen med sine forældre og sin søster.
Der var flere årsager til, at vi valgte en rejseperiode på 4 uger.
For det første er der langt til vest USA, og flyveturen er derefter! Det tager 11 timer at flyve derover, og derudover er der en tidsforskel på 9 timer, hvilket medfører jetlag!
Jetlag er naturligvis uundgåelig, men jeg har det med at blive ret påvirket heraf. Dog bliver jeg nødt til at understrege, at jeg gerne tager jetlag med; det er det hele værd!
Dog skal man have i tankerne, at det tager lidt tid at vænne sig til omstillingen, og at det derfor bør indgå i planlægningen, når man skal tænke på varighed. I forhold til at blive ramt af jetlag, er det derfor smart at have 4 uger til at rejse i, da man så ikke har travlt med at ”slippe af med sit jetlag”, men kan omstille sig et et ok tempo.
Derudover koster rejsen jo ret meget, hvilket så på en eller anden måde – i vores verden – også retfærdiggør, at vi er afsted i lidt længere tid. Vi føler på den måde, at vi får lidt mere for pengene.
Som efterrationalisering er det også meget tydeligt – det er ikke bare noget man skriver – at afstandene i vest USA bare er store – sådan er det! Det tager meget lang tid at komme fra A til B. Det er derfor praktisk, at have tid nok, så man ikke stresses af knaphed på tid, og en følelse af, at man hele tiden bør skynde sig for at man kan nå at opleve det, man har sat sig for.
At komme fra det ene sted til det andet over store afstande tager tid, og bør være en nydelse – ikke et irritationsmoment, som bare skal overstås.
Og så er der bare så ufatteligt mange ting at se i USA! Det er som om, at tiden ligesom bare ikke slår til…
For os var der altså både en økonomisk og praktisk gevinst ved at tage af sted i 4 uger.
Den største og mest afgørende faktor for os, var dog at vi tog et aktivt tilvalg i forhold til at hive tid ud af kalenderen for at være intensivt sammen!
Det er som om, at det – måske med alderen – mere og mere er gået op for os, at vores børn blot er til låns, og med bevidstheden om dette, har vi taget nogle beslutninger om at nyde vores lånte tid sammen med dem til fulde.
Det er måske sidste chance – måske sidste ferie sammen med Frederik. Der er ingen garanti for, at han vil med os igen.
Derfor blev vores ferievalg ikke en uges kanotur på Gudenåen – men en stor rejse til vest USA, som vi kan tænke tilbage på sammen som familie, og som planter gode og uforglemmelige minder.
Bestilling af rejsen – både fly, hoteller og leje af bil
Planlægningen af vores rejse stod på over flere uger.
Vi ville gerne tage hensyn til både pris og datoer, og var derfor på udkig efter de billigste og bedste billetter, der også passede med de datoer, vi havde til rådighed.
Da vi ligesom havde besluttet os for, hvor vi skulle hen, gik vi ret hurtigt i gang med at undersøge de forskellige muligheder.
Vi brugte momondo til bestilling af fly, da det gav et godt overblik over hvilke muligheder, der fandtes for at komme med forskellige fly, hvor længe det ville tage med de enkelte udbydere og ikke mindst; hvilken pris, der var bedst.
På Momondo kan man også helt enkelt få skabt et overblik over, hvor mange mellemlandinger de forskellige selskaber har til de laveste laveste priser og hvor lang ventetid der er i mellemlandingerne. Generelt oplevede vi, at jo lavere pris, desto længere ventetid og naturligvis også mere end én mellemlanding.
Vi endte med at bestille via Air France, da den afgang vi valgte, var den bedste til prisen, og kun havde én mellemlanding i Paris. Altså den afgang, der havde den korteste rejsetid.
Der findes et brugbart værktøj til at få skabt sig dette overblik på momondo, som også viser de dage, der har de billigste flyafgange – tirsdage har vist sig at være de billigste, hvilket vi også fik bekræftet.
Det tog et par uger at planlægge ferien, og at finde de rigtige flybilletter, og vi skulle hele tiden huske på også at tage hensyn til planlægning af indenrigsflyvninger, da vi havde aftalt at flyve på de største afstande – belært af vores tidligere rejse til USA.
Rent overnatningsmæssigt er USA også et fantastisk rejseland.
Der findes fantastisk mange overnatningsmuligheder i USA, og der er store hotelkomplekser alle steder.
Vi havde derfor ikke booket særlig meget hjemmefra, kun den første overnatning i LA, en overnatning i San Diego, et sted i Las Vegas(da vi ønskede at overnatte på et af koncepthotellerne på The Strip i Las Vegas, vi havde hørt så meget om) og så i Grand Canyon, da det er nødvendigt at booke noget der, hvis man ønsker en overnatning på stedet.
Vi havde lagt en rute hjemmefra, og havde derfor sådan ca. en idé om, hvor i landet vi skulle være på hvilke tidspunkter. Vi havde altså researchet en lille smule, men ikke lagt os fast på noget bestemt.
I USA er det er ikke som i Europa, hvor hotelværelserne er bitte små, og hvor du er nødsaget til at booke 2 værelser til 4 personer.
Næsten uanset hvor vi boede, var der tale om kæmpe store hotelværelser, og vi kunne derfor nøjes med at booke ét værelse til 4 personer, hvilket sparede os en del penge. Der var masser af plads og en følelse af ”space”, hvilket gjorde det hele meget nemmere – og ikke mindst økonomisk overskueligt!
Vi brugte hovedsageligt hotels.com og booking.com, og skiftede imellem disse søgemaskiner. Når den ene ikke havde et udbud af det, vi søgte, kunne vi i stedet finde det hos den anden udbyder.
Rent praktisk havde vi medbragt en ipad på turen, og bookede derigennem alle vores overnatninger, hvilket fungerede upåklageligt.
Vi havde nogle kriterier for de hoteller, vi ønskede at bo på – bl.a. skulle der være swimmingpool, og så mulighed for at indtage morgenmad.
Mange steder var det crappy morgenmad med ”lufttørret” brød og yoghurt, men det var blot for at få noget i maven, inden vi kørte videre – vi var ikke interesserede i at bruge unødig tid på at køre rundt for at finde noget spiseligt.
Vi havde lejet bil hjemmefra via rentalcars.com, da vi derigennem havde friheden til selv at kunne bestemme, hvorhen vi ville flytte os, og ikke mindst hvornår.
Derudover er det langt nemmere at have lejet en bil hjemmefra på forhånd, da man så er fri for at stå og ”fumle” med det, når man ankommer, og også har styr på lige præcis hvilken bil, man har lejet. Det er spild af tid at skulle forholde sig til det, når man ankommer, og dertil rækker vores tålmodighed heller ikke. Når først vi er landet, vil vi videre på vores rejse med det samme, og ikke bruge tid på at forholde os til en masse praktiske ting.
I forbindelse med billeje, vil vi dog gerne understrege, at man skal være opmærksom på det, der hedder ”one way drop fee”, som kan forekomme, hvis man lejer bilen ét sted, og ønsker at aflevere bilen i en anden by langt fra udlejningsstedet eller i en anden stat.
Det kan være afsindigt dyrt, hvilket vi oplevede. Det kostede os faktisk lige så meget at få kørt bilen tilbage til udgangspunktet, som at leje den for hele den periode, vi benyttede den.
Det er derfor meget vigtigt, at man lige tager sig tid til at undersøge dette med det firma, man lejer bilen hos. Blot et godt råd.
De forskellige biludlejningsfirmaer har forskellige kilometergrænser for ”one way drop fee” – vær også gerne opmærksomme på det. Vores manglende viden om dette kostede os 400 dollars, som vi ikke lige havde budgetteret med.
Rejsetanker og inddragelse af børnene
Vores børn var med ind over planlægningen af, hvad vi skulle se på de 4 uger i vest USA – ja, det var vi alle.
Børnene havde enormt mange idéer om, hvad de gerne ville opleve, og havde et særligt fokus på storbylivet, mens Lise ELSKER kultur, og derfor havde sit fokus dér. Jeg selv elsker natur, og var derfor på udkig efter storslåede naturoplevelser. Altså var der flere ting, vi skulle have til at gå op i en højere enhed.
Børnene blev bedt om at tage stilling til, hvad de ønskede at se i de områder vi skulle gennem, og også tage stilling til, hvad de ville lægge vægt på på en sådan rejse.
De kom frem til, at Los Angeles klart var en af de helt store prioriteringer, og at Grand Canyon også lå helt højt på ønskesedlen.
De mange naturparker er derudover efter vores opfattelse absolut nødvendige at lægge vejen forbi, når man er i vest USA, f.eks Yellowstone, som vi har hørt så meget om, men dog ikke så.
Der findes en masse bøger om vest USA’s nationalparker på nettet, og jeg vil anbefale USA-elskere at anskaffe sig disse, så man derigennem får rig mulighed for at sætte sig ind i, hvilke nationalparker man bør vælge på sin rejse.
Det gjorde vi.
Og så anskaffede vi os et road-atlas. Det er et must!! Vi brugte Rand McNally Road Atlas United States fra bog og ide, som kan købes her.
Brug også FDM’s beskrivelser og tripadvisor. Der er mange fine og brugbare anmeldelser og beskrivelser at finde her.
Èn ting var alt det, vi gerne ville se og opleve på en sådan tur. Noget andet var, som tidligere nævnt, vores tanker om, at vi ønskede os fællesoplevelser sammen som familie. Hele tiden med tanke på, at vores tid sammen som familie skal nydes. At hver dag skal værdsættes. At vi ikke skal tage vores tid sammen for givet. Måske denne her tur reelt var ”Den sidste nat med kliken”, og vi var derfor ekstra bevidste om at nyde hvert sekund.
Vores unger er heldigvis selv meget bevidste om, at de gerne vil have de særlige oplevelser med fra de lande, vi besøger – at de selv ønsker at opleve de forskellige landes seværdigheder, hvilket vi gerne vil møde dem på. Derfor er vores rejser en blanding af både det nære og dybe familieskab, og så det ydre og oplevelsesorienterede fællesskab.
Start på rejsen til Vest-USA med ankomst i Los Angeles
Vi fløj til Los Angeles om dagen, og var altså vågne og friske på hele turen.
Vi fløj fra Kastrup, og havde en mellemlanding i Paris på ca. 3-4 timer.
I alt var rejsetiden på 19 timer.
Turen med Air France var fremragende.
Et godt og praktisk råd er dog, at I ALTID skal huske at få stavet ALLE jeres navne fuldstændig KORREKT, når I bestiller billetter! Tjek igennem flere gange!!!
Der er ingen tvivl om, at det er billigere at bestille flybilletter selv via nettet – meeennn; hvis man, som jeg, kommer til at lave en stavefejl (glemte et lille ”i”!), når man skriver sit navn ved bestilling af billetten, og efterfølgende skal have det rettet, koster det 75 Euro hos Air France!!
Vi troede, at vi skulle flyve med en airbus til USA, og havde også bestilt siddepladser, så vi alle kunne sidde samlet. Da vi så kom ind i flyet, var der ingen plads til Sofie, og vi blev vildt forvirrede. Det handlede heldigvis blot om, at de havde skiftet fly, og vi derfor fløj med en anden slags maskine på turen.
Der var super fin service og masser af snacks undervejs samt et væld af muligheder for underholdning, hvilket gjorde den lange strækning i flyet overkommelig.
Derudover elsker ungerne at se film og blive underholdt på hele turen.
Tiden gik faktisk hurtigere, end vi havde forventet, og inden vi fik set os om, havde vi nået vores destination.
Da vi landede i L.A., tog det en evighed at komme ud af lufthavnen, bl.a. fordi vi havde afkrydset de i flyet udleverede sikkerhedsoplysningsblanketter forkert.
Vi var kommet til at sætte kryds ved, at vi havde frisk frugt med, da vi havde en bakke vindruer, som vi ikke ønskede at smide ud. Det tog derfor en krig at komme igennem sikkerhedskontrollen for os, da vi blev ekstra gennemtjekket p.g.a. en bakke vindruer…
Et godt råd er derfor at lade være med at medbringe selv det mindste, som ikke er nødvendigt, og som kan medføre, at I skal bruge unødig (lang) tid i sikkerhedskontroller p.g.a. ligegyldigheder!!
Lufthavnen i L.A. er generelt præget af ét stort kaos! Overalt kører der kæmpestore busser, og det myldrer med biler og mennesker.
Vi skulle finde vores biludlejningsfirma i et kaos af biludlejningsfirmaer, som lå spredt ud over hele lufthavnens område.
Da vi fandt biludlejningsfirmaet, fik vi ikke vores bilnøgle, men blev blot henvist til ”standard SUV-afdelingen”.
I den afdeling fik vi så frit valg mellem bilerne, og gik så blot hen og tog én af bilerne, hvor nøglen sad i, og kørte derfra i denne.
Når man pakker hjemmefra skal man lige være opmærksom på, hvor stort bagagerummet er på den bil, man har lejet, således man kan regne ud, om man har plads til sine kufferter.
Det går fint at pakke i kufferter, men vores råd er absolut at pakke i ”duffelbags” ⇒ se duffelbags til gode priser på carriealong.dk hvor de et rigtig godt udvalg ⇐, som kan ”møvres” og skubbes lidt rundt, således man har mulighed for at presse bagagen godt sammen, og skabe så meget overskudsplads, som overhovedet muligt.
Køb derudover ”bløde” tasker, som kan pakkes ordentlig og som derudover kan foldes sammen, og lægges ned i en anden taske – særligt hvis også I har planer om at shoppe i outlets, og tage mere med tilbage, end hvad I har med på rejsen ud.
Generelt er vi som familie ret praktisk anlagt, og vi vidste fra tidligere rejser, at vi på længere strækninger ville have brug for at medbringe mange flasker vand, så vi ikke konstant skulle forbi et supermarked for at ”tanke op” på proviant, og disse flasker vand samt køletaske med indhold, ønskede vi også at have plads til i bagagerummet.
Der var altså flere ting, vi skulle tænke ind rent praktisk, når nu det var os selv, der sørgede for transporten frem og tilbage fra sted til sted.
Da vi havde pakket bagagen i den bil, vi havde lejet, kørte vi mod det hotel, vi havde booket ved Newport Beach i L.A
Vi havde lånt et amerikansk wifi hotspot af nogle venner, som vi havde simkort i (med taletidskort, som blot skulle lades op), og så kunne vi gå på nettet.
Det er et hotspot, som kan købes i USA, og det er yderst praktisk. På den måde havde vi en gps, som kunne guide os rundt omkring, blot vi sørgede for at have kortet tanket nok op.
Da L.A.er på størrelse med Sjælland, giver det sig selv, at det er pænt svært at finde rundt i byen, og at det derfor er strengt nødvendigt med hjælpemidler.
For os var det ihvertfald lidt af en udfordring på egen hånd at finde frem til det hotel, vi havde booket – hotspot var derfor et must!
Kører man langt væk fra civilisationen, er det dog måske bedre at benytte sig af en rigtig gps end af kort, som kører over nettet via ens ipad, da der langt ude på landet i USA er problemer med mobildækning, hvilket medfører, at man jo ikke rigtig kan benyttes sig af kortet på de kanter…
Lejer man en bil med gps, koster det ca. 5 dollars ekstra i døgnet i billeje, da gps ikke er standardudstyr i budget-udlejningsbiler.
Næste gang kører vi også med hotspot, da det kan bruges til også at finde hoteller m.m.
Vi havde kun 1 overnatning i L.A. i første omgang, da vi ønskede at bevæge os ud på vores rejse hurtigst muligt.
Dog havde vi besluttet os for at tage de sidste 4 overnatninger i L.A. i forbindelse med afslutningen på vores rejse, da vi klart gerne ville udforske byen.
Det hotel vi boede på den første nat i L.A. var super fint, og lå lige ud til den highway, vi skulle bevæge os videre på næste dag. Hotellet hed ⇒ Best Western Plus Newport Mesa Inn – Costa Mesa – Læs mere om hotellet og tjek priser her ⇐
Det var i hacienda stil, havde store, bekvemmelige værelser og en super god morgenmad, som lagde lige præcis den bund, vi havde brug for, for at være mætte og tilfredse på vores vej videre mod spændende oplevelser.
Næste stop i Vest-USA var San Diego
Første stop på vej fra L.A. var San Diego, hvor vi havde planer om at besøge 2 kæmpe attraktioner;
hangarskibet ”USS Midway” og San Diego Safari Zoo.
Turen til San Diego var lang, og vi brugte nærmest hele dagen på transporten fra L.A. til San Diego. Det er dog en fantastisk smuk tur, som vi anbefaler, at man tager sig tid til at nyde.
Det var første gang vi så Stillehavet, og vi nød synet. De små byer, vi så på turen, var også en speciel oplevelse. I det hele taget tog vi bare turen stille og roligt, og nød oplevelsen.
Vi havde ikke planlagt, at vi skulle opleve noget specielt på ruten, men tog bare turen i eget tempo, og tænkte, at vi tog i mod hvad end, der måtte komme.
I San Diego havde vi hjemmefra booket en hotellejlighed ⇒ The Declan Suites San Diego” via Hotels.com – Tjek priser og billeder her ⇐ Standarden var noget højere, end hvad vi tidligere har boet på, og vi fik en oplevelse af, at vi fik meget for pengene. Derudover lå hotellejligheden i centrum af byen, hvilket gjorde det nemt for os at komme rundt omkring.
Vi havde booket 2 overnatninger i San Diego, som er hjemsted for USA’s stillehavsflåde, og hvis hovedattraktion er ”USS Midway”, som er et 300 m. langt hangarskib og verdens største flydende museum. Vi havde naturligvis hjemmefra planlagt, at dette hangarskib var et ”must see” på vores tur, og det levede til fulde op til vores forventninger. Det var en kæmpe og fascinerende oplevelse at være på SÅ stort et skib, og selve historien omkring det var spændende.
Det er efter vores mening absolut anbefalelsesværdigt at tage sig tid til at besigtige denne seværdighed!
Vi gav ca. 200-300 kr. pr. mand for at komme ind på skibet, og det var alle pengene værd.
Den anden seværdighed vi havde lagt os fast på, og som er en stor oplevelse for både børn og voksne, er San Diego Safari Zoo, som er en af verdens største zoologiske haver, og som huser over 4000 dyr af ca. 800 forskellige arter.
Ud over at være en god oplevelse, har stedet en CSR-tilgang til deres arbejde, og det er en non-profit organisation, der driver stedet, hvilket lige er i vores ånd.
De gør rigtig meget for at bringe dyr tilbage i naturen, og gør en stor indsats for truede dyrearter.
Derudover har dyrene rigtig meget plads at bevæge sig på.
Til forskel fra de zoologiske haver vi kender fra Danmark, får man i San Diego Zoo Park den amerikanske tilgang med i oplevelsen.
Stedet er gennemsyret af ”feel-good-stemning”, og alt er stort og meget amerikansk adventure-agtigt.
Prisen er til gengæld også derefter, og det var hamrende dyrt at besøge stedet; det kostede ca. 500-600 kr. pr. person.
Vi brugte en hel dag i parken, og følte at vi fik fuld valuta for pengene. ⇒ Du kan læse mere om Zoo’en her, hvor du også kan bestille billetter.
Vi fik dog også mulighed for at opleve stemningen i selve San Diego by, men det var mest for lige at snuse til byens puls.
Man mærker tydelig, at man er 20 km. fra den mexicanske grænse, når man er i San Diego, hvilket giver et ekstra eksotisk pust til oplevelserne.
Vi overvejede sågar kortvarigt, om vi lige skulle slå et smut ind i Mexico, når nu vi alligevel var på de kanter, men tvivlen overmandede os, og vi besluttede os for at holde fast i vores oprindelige rejseplan. Tanken var dog fristende…
Da San Diego var en af de første byer vi oplevede på vores rejse, var vi stadig en del påvirket af jetlag, mens vi befandt os der, og aftensmaden blev derfor indtaget liggende hjemme i sengene i hotellejligheden.
Generelt er der rigtig meget at komme efter i San Diego, og det er en by, vi virkelig vil anbefale at lægge vejen forbi.
Næste stop på ruten blev Las Vegas.
Oprindeligt havde vi planlagt, at vi ville opleve July 4. i byen, men da datoen faldt sammen med en weekend, fandt vi ud af, at det simpelthen ikke var en oplevelse, vi ville prioritere rent økonomisk!
Det er for det første i forvejen enormt dyrt at opholde sig i Las Vegas i weekenden, men kombineret med 4. of july, er det intet mindre end svimlende dyrt!
Vi havde derfor lagt ruten om, og tog turen omkring Las Vegas tidligere end først beregnet.
Turen fra San Diego til Las Vegas tager ca. 12 timer i bil, og vi ankom først til vores hotel kl. 1 om natten.
På turen mod Las Vegas slog vi et smut forbi bl.a. en outlet (Premium Outlet), nationalparken ”Joshua Tree” og så var vi lige en tur oppe at stå på toppen af et gammelt vulkankrater.
Vi kørte igennem et ørkenområde, som bestod af sten, og selv om natten var der 37 g. varmt. Rundt omkring i ørkenen boede der meget fattige amerikanere, og vi kunne med egne øjne se, hvor usle forhold de levede under. En oplevelse, der kom bag på os.
At være i den amerikanske ørken er faktisk en langt mere overvældende oplevelse, end jeg havde forestillet mig. Måske reelt lidt uvirkeligt, og som at være med i en film.
En anden, nærmest uvirkelig, oplevelse vi havde under vores ”ensomme” ophold i ørkenen var, da der lige pludselig kom et kæmpe godstog buldrende ude i horisonten, og det virkede nærmest sådan lidt fatamorgana-agtigt. Da toget kom tæt på, forsøgte ungerne at løbe med langs skinnerne, og det virkede uendeligt. Toget havde en længde, som jeg vil skyde på var ca. 1 km., og vi har aldrig tidligere set så stort et tog.
Endvidere bevægede vi os igennem et militært område på størrelse med Danmark, og det er specielt i sådanne situationer, man bliver mindet om størrelsesforhold.
Endnu en gang blev det understreget HVOR stor USA egentlig er, og også hvor store afstande man skal tilbagelægge for at komme fra A til B.
Når jeg i ovenstående skriver, at vores tur mod Las Vegas var inklusive et besøg i en outlet, bliver jeg nødt til at komme med en lille beskrivelse af, hvad et amerikansk outlet er, for det er ikke, som vi kender det hjemmefra.
En amerikansk outlet er en slags ”lille by” med 150-200 butikker med alt fra Ralph Lauren til urbutikker, tasker, kufferter, Levis stores og Nike stores – generelt bare kæder af outlet-stores. Det er faktisk en slags industri, og det er muligt at finde informationer disse outlets på nettet, når I laver research omkring en tur til USA.
Det er muligt at anskaffe sig ufattelig mange gode ting til meget billige penge, og det er for særligt vores unger en ret god oplevelse. Specielt Tommy Hillfiger og Ralph Lauren ting; ”Ingen fest uden hest”, plejer vores søn at sige, og han gik da ganske enkelt også fuldstændig Ralph Lauren amok!
Må hellere også her sige; tager I til USA om sommeren, så lad endelig være med at tage for meget tøj med! Køb i stedet jeres tøj i en af de skønne outlets, da der virkelig er mange besparelser i at forny garderoben her.
I Las Vegas havde vi booket 2 overnatninger, og det var ren ”plastic fantastic”!
Vi var ikke på casino overhovedet, men havde valgt et koncepthotel, ⇒ “The Parisian”/Paris Las Vegas, som lå på ”The strip”, og ville bare gå all in på Las Vegas stemning! Se evt. flere billeder og priser her ⇐.
I det hele taget er det en KÆMPE oplevelse i sig selv blot at gå rundt og kigge på alle hotellerne i Las Vegas!
Det er vildt og igen som at være med i en amerikansk film.
Jeg overdriver ikke; man ville kunne gå indendørs i 7 dage uden at opdage, om det er dag eller nat!
Du kan gå mellem 2-3 gader , hvor hotellerne ligger side om side, og du mister fornemmelsen for, om du er inde eller ude, eller om du er på det ene eller andet hotel. Det er kun når du når en vej, du skal passere, at du finder ud af, at du rent faktisk er udenfor, fordi det er ca. 40 g. varmt, og der ikke er nogen aircondition, som kan holde din krop kølig!
Fuldstændig surrealistisk, og et helt andet univers!
Det var en meget storslået og samtidig kunstig og uvirkelig oplevelse at være i Las Vegas, og 2 overnatninger i denne uvirkelige verden var fint for os!
Dog er det virkelig en oplevelse, som man bør få én gang i sit liv – både visuelt, men også i forhold til oplevelsen af, at man kan blive i tvivl om, hvad der er virkelighed og hvad der er fantasi!
Alt efter hvor man vælger at overnatte i Las Vegas, er der store prisforskelle.
Vi havde valgt at bo på ”The strip” (hovedgaden), fordi det er der alting befinder sig, og også den lokation man kender fra film.
Det er – modsat de områder, som ikke ligger i centrum af Las Vegas – et dyrt sted at bo, men skal det være, så lad det være!
På den måde kunne vi også gå rundt til de ting, vi gerne ville se.
Vi boede altså i centrum, og havde valgt hverdage for vores ophold i byen, så vi kunne betale os fra det, men havde så til gengæld også det bedste spot i forhold til det, vi ville opleve samt en swimmingpool, der på grund af det varme klima var så varm, at man troede, at alle områdets børn havde tisset i vandet!
Mod nationalparkerne og Grand Canyon
Da jeg er meget, meget naturinteresseret, havde vi selvfølgelig hjemmefra planlagt hvilke nationalparker vi skulle se på vores tur til USA, og da rejsen gik videre fra Las Vegas, var det med retning nationalparker – dog lige med en omvej til Hoover dam.
Hoover Dam er en kæmpe dæmning på grænsen mellem Nevada og Arizona.
Dæmningen er 221 m. høj og 379 m. bred, og er et imponerende bygningsværk, som kan generere strøm til over 1 mio. husstande. Det er en kolossal dæmning, som er rigtig flot!
Det var dog sindssygt varmt at besøge stedet, så derfor er et råd herfra, at man bør overveje på hvilket tidspunkt af dagen, man besøger dæmningen.
Da vi var der viste bilens termometer 47° inde i p-huset, hvilket naturligvis påvirkede vores oplevelse. Det var ganske enkelt så varmt, at vi havde en følelse af ikke at kunne trække vejret.
Nationalparker
Nationalparkerne i vest USA byder på enormt flotte naturoplevelser, som er svære at sammenligne med andet, vi tidligere har oplevet. Det er storslået! Det er træer, stenformationer klippeformationer, floder og vilde strækninger i omgivelser, som er eventyrlige.
Vi var i:
Zion som ligger nær Springdale, Utah, som er et virkelig smukt sted. Sådan en smule cowboy-John Wayne-agtigt. Dog var Zion den mindst imponerende af alle nationalparker, og skulle vi springe nogle af parkerne over, ville valget falde på Zion.
Derudover i Arches, som har stenbuer, Mesa Verde, Joshua Tree, Sequoia Nationalpark, Monument Valley, som ikke som sådan er en nationalpark, men en naturpark på indiansk territorium, Grand Canyon og Bryce canyon.
Vi var ret imponerede over Bryce Canyon. ⇒ Vi boede i Bryce på Best Western Plus Ruby's Inn (se priser her ⇐ – sådan lidt en cowboyby, som gav os en følelse af at være ved verdens ende. Vi var virkelig på landet, og i ”det vilde vest”.
Byerne i området er ikke som sådan rigtige byer, men måske mere en slags vejkryds med et hus, og der er INTET at komme efter – andet end fuldstændig enestående natur og wild-west-stemning.
Men hold nu op; Bryce er flot!
Man befinder sig i 7000 – 8000 fods højde, farverne er røde, og det er er en skøn visuel oplevelse at betragte det store hul med kæmpe klippeformationer omkring.
Vi gik 6-7 km. i overdrevet flot natur, og var virkelig overvældede.
Man kunne tage en hestetur derned eller gå turen på forskellige niveauer, alt efter kondition og erfaring med vandring.
Efter Bryce ville vi have været ude at sejle på Lake Mead, da vi var i området, men det var i et indianerreservat, og det blev alt for dyrt i forhold til, hvad vi havde budgetteret med, hvorfor vi valgte det fra.
Skal man prioritere i forhold til hvilke nationalparker man ønsker at besøge, vil Bryce og Grand Canyon være vores absolutte anbefalinger, da det er vores erfaring, at det er her, man vil kunne opleve det ultimative i forhold til nationalparker i vest USA.
Gode råd i forhold til besøg i nationalparker:
Et godt råd, hvis man planlægger at tage rundt og se nationalparker vestpå, er, at købe et årskort til nationalparkerne.
Det koster 80 dollars for en bil, men så har man til gengæld også gratis adgang til resten af nationalparkerne, hvilket er en god investering. Pengene er hurtigt tjent hjem.
Nationalparkerne i USA har en glimrende hjemmeside, som man absolut bør undersøge som led i forberedelserne – se siden her.
Ønsker I at vandre, så huske endelig ordentlige vandresko.
Personligt vil jeg anbefale at man investerer i et par gode vandresko i Friluftsland, Eventyrsport eller Naturligvis.
Der findes dog også gode muligheder for at finde udmærkede vandresko hos pro-outdoor her
Husk også at medbringe regntøj!
Tjek endvidere de ”warnings”, der hænger rundt omkring, da de beskriver, hvor der er risiko for stenskred eller lign.
Alle nationalparker har rangers, ruter, udstillinger, shuttelbusser m.m., så der er fuld styr på det.
I Zion kører i shuttelbusser inde i nationalparken, hvilket fungerer rigtig godt, og også tager hensyn til naturen og dyrelivet generelt, men vær opmærksom på, hvor på de kæmpestore parkeringspladser, I parkerer jeres bil, da afstandene også her er enorme, og man derfor kan komme til at gå rigtig lange strækninger for at komme hen til et opsamlingssted.
Husk drikkevand!!
Giv jer god tid. Lad være blot at opholde jer i en park i kort tid, men tag jer tid til at nyde de fantastiske omgivelser og den storslåede natur.
Gode råd til når I på egen hånd bevæger jer rundt i lejet bil på vej modnationalparkerne i vest USA:
Husk at tanke bilen op hver gang I kommer forbi en tankstation!
I er virkelig langt væk fra civilisationen, når I bevæger jer rundt ude vest på, og der er meget, meget langt mellem tingene.
Denver
Da vi havde været på nationalpark-rundtur gik turen videre mod Denver, hvor vi skulle tilbringe en uge ved nogle venner.
Vi fik ikke oplevet så meget af selve Denver by, da vi i stedet brugte tid på samværet med vores venner, som vi jo ser yderst sjældent.
Vi fik dog oplevet lidt af de spændende ting, som området omkring Denver byder på – bl.a. var vi på Pike Peak (14000 fod; over 4 km højde) ved Colorado Springs. Turen derop kørte vi med et cock-wheel train. Det tog 1,5 time at komme op ad dette stejle bjerg, og klimaforskellen var til at tage og føle på! Vi kom fra 35 g. varme til slud på toppen af bjerget, og det var en lidt surrealistisk oplevelse! Den vilde forskel og højde resulterede dog desværre i højdesyge…
I forvejen var jeg faktisk ret påvirket af at være i højder, jeg ikke normalt befinder mig i, da Denver (1 mile city) ligger højt placeret over havets overflade, så jeg var en del præget af hovedpine. Men decideret højdesyge; så har jeg da prøvet det med!
Mens vi var i Denver-området, var vi også på en slags camping i Rocky Mountains, hvor vi overnattede i en bjælkehytte.
Det var ”naturoplevelse i øde område” for alle pengene, og det var også her vi oplevede amerikanernes noget anderledes omgang med våben.
Vores værter havde til vores store overraskelse taget en noget anderledes ”goodie-bag” med end dem vi kender med skønhedsprodukter, og da vi stak hånden ned i posen, rummede goodie-bag’en kasteknive, slangebøsser med armstøtte m.m., som vi så kunne gå rundt og “lege med” på vores udflugt i naturen…
Igen noget, der understregede følelsen af at befinde sig i det vilde vest, og i en noget anderledes kultur end den, vi kender.
Til ungernes store begejstring prøvede vi også White Water Rafting, som fungerede selvom det var midt i sommeren. Hvis man skal prøve det, så tjek om der er nok vand i floden – det er ikke samme oplevelse med lavvande!
Det var ikke dyrt, men til gengæld en virkelig sjov vandoplevelse á 3 timers varighed. Vildt, vovet, og alligevel en oplevelse af, at der var stor sikkerhed forbundet med dette!
Efterfølgende var vi i de naturskabte hotsprings – Mt Princeton Hot Springs – som var en skøn oplevelse med kilder og varme swimmingpools samt kolde bade og et stort velvære til følge.
Ovennævnte oplevelser igen blot et lille udpluk af de muligheder et land som USA byder på – skabt af naturen og det miljø, man befinder sig i.
Oven i de storslåede oplevelser vi fik, oplevede vi også utrolig meget venlighed sådan helt generelt.
Den familie vi boede hos var så gæstfri, at man slet ikke kan forstille sig det.
De gav os mulighed for at få indblik i deres liv og hverdag, og inviterede på ture til områder, vi ikke selv havde fundet frem til.
Men det var ikke blot dem, der gav os et indblik i den amerikanske livsstil. Vi forsøgte også at give dem et indblik i den danske madkultur ved at lave hakkebøf med sovs og brune løg, og kokkererede pandekager efter dansk opskrift til dem, hvilket de var helt oppe at køre over.
De var ganske enkelt vilde med dansk mad!
San Francisco.
Da vi havde taget afsked med familien i Denver, kørte vi mod lufthavnen og satte os i et fly mod San Francisco. På turen mod San Francisco fløj vi over Rocky Mountains, hvilket var et smukt syn fra oven!
Lad det være sagt allerede nu: San Francisco er et must at opleve! En helt igennem fantastisk by, og vi kunne mærke med det samme, da vi satte vores fødder på San Fransisco’s jord, at NU begyndte storbyferien for alvor, hvilket ungerne havde glædet sig helt vildt meget til!
Hotellet vi skulle bo på i San Fransisco bookede vi dagen før vi ankom via hotelscombined.com, og det fungerede upåklageligt. ⇒ Vi boede på Holiday Inn Golden Gateway, som du kan bestille her ⇐
Det var et glimrende hotel med swimmingpool og fornuftig afstand til de seværdigheder vi havde bestemt os for at besigtige, mens vi var i byen.
Vi havde fravalgt at leje en bil, mens vi befandt os i San Francisco, så de 4 overnatninger vi havde i byen var bilfri, men til gengæld var der masser af muligheder for at benytte sig af offentlig transport, eller at komme omkring til fods.
Udover at bevæge os til fods, købte vi et citypas til cablecars, som vi kunne benytte os af en enkelt dag. Derigennem havde vi fri transport rundt med cablecars, og kunne køre hvorhen vi ville, mens vi bare oplevede. Vær dog opmærksom på, at der altid er lange køer ved stoppestederne, og hav tålmodighed.
Det kan også være en idé at købe en billet til en ”hop on hop off bustur” – læs mere om den her.
En af de andre dage lejede vi cykler, og nød vinden i håret, mens vi cyklede fra sted til sted. Det var en skøn følelse at cykle rund i byen, som emmer af europæisk stemning og bakket landskab. Det var for os en stor oplevelse at cykle over Golden Bridge og igennem Golden Park, og vi følte os på den måde som en del af byen. Det var en tur på ca. 40 km bakke op og bakke ned, hvilket man lige skal tænke ind i forhold til kondition og ens børns alder.
Vi skulle selvfølgelig opleve Alcatraz, når nu vi var i området, og så var vi naturligvis på en af verdens mest snoede gader, Lombard Street, som San Francisco også er kendt for.
Derudover var vi i China District, som er gennemsyret af kinesisk stemning med levende skildpadder, skrubtudser og fremmede dufte og varer – en fantastisk oplevelse!
Hvis I, som os, ønsker at opleve Alcatraz og også at nyde byen på cykel, er det en rigtig god idé at booke billetterne til dette hjemmefra, hvilket I kan gøre her.
På den måde er I fri for at arrangere turen, når I er af sted og ikke mindst betale meget mere – der er et begrænset antal pladser.
Generelt vil vi sige, at San Francisco er en helt unik by! Byen emmer af en særlig stemning og skønhed, som er svær at sammenligne med andre steder, og det er en by, der efter vores mening virkelig skal opleves.
Vi var også på guided tur / rundvisning på Harvard University, da det er et sted, som vi var enige om, at vi gerne ville se. Bare det at mærke atmosfæren på et sådan sted er jo noget særligt.
Derudover var vi på Pier 39, som er et rigtig havne-turist-område, og som har et væld af restauranter. Meget turistet – og måske lidt for ”tivoli-agtig” uden forlystelserne.
San Francisco er en god og behagelig by med en skøn stemning og et skønt klima, svarende til en god dansk sommer, som gør, at det er behageligt at være aktiv og tage på udflugter.
Mens vi var i byen, tog vi også i biografen og spiste på en klassisk diner. Så amerikansk som overhovedet muligt! Fantastisk!
Derudover kan vi anbefale, at man oplever Exploratorium og krigsskibene i byen, da det er ud over det sædvanlige.
Vores bedste råd er, at det bare er med at kaste sig ud i ALT det, som byen har at byde på!
Hvis man ønsker det, er der mulighed for at se ALT det man drømmer om i byen. Der er stort set ingen begrænsninger.
Los Angeles og turen dertil
Da vi efter 4 døgn skulle videre, hentede jeg den bil, vi havde lejet via Rentalcars.com, og så begav vi os igen sydpå mod Los Angeles.
Vi kørte et par dage langs kysten, og det var skønhed med skønhed på – i et tempo vi selv satte, og dermed også med frihed til selv at vælge, det vi ønskede at opleve på turen.
Vi ville forbi Monterey, som er den by Steinbeck beskriver i ”Dagdriverbanden”, men det var ikke nogen stor oplevelse, og der var alt for turistet. Vi var så skuffede, at vi – efter at have været ved vandet og se nogle sæler – faktisk kørte videre med det samme igen.
Da jeg havde sat mig for, at jeg ville se sequoia træer, som er verdens største træer, der kan blive næsten 100 m. høje, måtte vi forbi en sidste nationalparken, som rummer disse.
Vi blev derfor nødt til at tage en afstikker – og noget af en omvej – for at se dette i Sequoia Nationalpark, og måtte overnatte i Fresno på vej dertil, da turen var vildt lang.
Lad det være sagt med det samme; Det var IKKE spildt tid! Gør det! Brug tiden på denne overvældende oplevelse, hvor du nærmest er i en skov af træer, der er så enorme, at man kan køre igennem dem med sin bil, og alligevel føle sig lille.
Træerne er over 1000 år gamle, og man får en følelse af at være i et eventyrland og en lille tidslomme – det er virkelig mindblowing!
Verdens største træ hedder Sherman, og det fik vi heldigvis set.
Derudover fik vi også ”hilst” på en (vild) brun bjørn og dens unge på vores gåtur blandt disse enorme træer… Vi var blevet advaret, og tog vores forholdsregler; bevægede os væk – til et nyt sted, hvor der viste sig også at være vilde bjørne!!
Vi følte os dog ikke bange, men var naturligvis forsigtige.
Generelt var turen præget af afsindig smuk natur, og vi kørte igennem frugtplantager, som vi slet ikke havde forestillet os kunne eksistere i virkeligheden. Ja, nærmest alt vi passerede, gjorde et kæmpe indtryk på os, og gav os et indblik i ting, vi ikke tidligere havde set.
Vi fandt også en strand, som var helt menneskeforladt, og tog os for første gang på rejsen en svømmetur i det enorme Stillehav. Det var skønt, og vi nød at dyppe os i havet salte vand – helt alene!
Efterfølgende fandt vi så ud af, hvorfor vi havde dette fantastiske spot HELT for os selv; området var meget fyldt med hajer!!! Massevis af hajer!
På turen tilbage mod Los Angeles tog vi en overnatning i Santa Maria.
Vi ville også gerne opleve Santa Barbara, som havde en kæmpe pier, der gik meget langt ud i vandet, og som var meget mondæn. Der var vi blot en halv dag, men det er et rigtig lækkert område, hvor man sagtens kunne have tilbragt meget mere tid. Dejligt og behageligt sted med en smuk strand og rig mulighed for at bade.
Derfra kørte vi til Los Angeles.
Vi havde inden da besluttet os for, hvor vi ville bo, da Los Angelse er en rigtig dyr by at bo i.
Der er masser af hoteller ude ved lufthavnen, men der havde vi absolut ikke lyst til at bo.
Som tidligere nævnt, er Los Angeles enormt stor! Byen er den mest folkerige i Californien, og er på størrelse med Sjælland. Hvis man har planer om at se noget specielt, mens man er der, er det derfor heller ikke ligegyldigt, hvor man bor, da afstandene er rigtig store.
Vil man f.eks. gerne til Hollywood, men bor i den modsatte ende af L.A. i forhold til Hollywoods placering (f.eks. i Newport Beach), så tager det en hel dag at køre dertil.
Dette er virkelig vigtig at have in mente, når man booker sit hotel.
Vi havde bestemt os for, at vi naturligvis gerne ville til Hollywood, nu vi var i L.A. – ungerne ville gerne se Beverly Hills.
Derudover ville vi gerne se The Getty Villa (Poul Getty har lavet en romersk villa – en kopi af en bygning i Pompei), da vi havde fået denne anbefalet af et familiemedlem. Ikke noget specielt, hvis man har været i Rom og oplevet bygninger i romersk stil – dog et stille sted, hvor man kunne finde ro efter rigtig mange dages hæsblæsende oplevelser.
Derudover ville vi gerne se Ronald Regan museet, da det gamle airforce one fly fra hans tid som præsident, står på dette museum, hvilket var en super god oplevelse.
Vi besluttede os derfor for at bo i West Beverly Hills (på West Beverly hills Boulevard, et rigtig godt hotel, forholdsvis dyrt, swimmingpool, vi var alle helt oppe at ringe over standarden, og vi gav den ekstravagant gas) – i ganske kort afstand til Rodeo Drive – , hvor vi nemt kunne komme frem og tilbage i forhold til de seværdigheder, vi gerne ville opleve.
Derudover havde vi også en fornemmelse af, at det var det mest sikre sted at opholde sig i forhold til det, vi havde hørt om L.A. centrum, som efter sigende skulle have en rimelig høj kriminalitetsrate. Det var dog på ingen måde noget vi oplevede – vi kunne faktisk rigtig godt lide L.A., og følte os ganske trygge.
Som nævnt boede vi i kort afstand til Rodeo Drive, og hele området her omkring var gennemsyret af velstand.
Man kan genkende mange af de lokationer, som vi kender fra film – bl.a. det hotel, som Richard Geere og Julia Roberts boede på i Pretty Woman, og også husene fra Beverly Hills serien.
Området, som Beverly Hills blev optaget i, lå i ganske kort afstand fra Rodeo Drive, og det var så vanvittigt at opleve, at folk kan bo sådan i virkeligheden! Det er rigdom ud over det sædvanlige, og en velstand vi slet ikke kan sammenligne med noget, vi kender fra Danmark.
Vi var også på Venice Beach, og det var en helt kanon oplevelse for vores teenage-unger! Her var vi ude at bade i det vildeste vand med kæmpe bølger, som var fantastiske at lege i. Stranden var bred, sandet kridhvidt og flamingoerne fløj hen over vandet.
Stedet emmede af stemning, bodybuildere, skatere, surfere og smart liv. Et sted, man ikke må snyde sig selv for at opleve.
LA har efter vores mening det hele! Vejret og temperaturen er perfekt til det ”gode liv”, og byen byder på et væld af oplevelser, og en skøn strand.
Skulle vi nogensinde flytte fra Danmark, ville L.A. klart være det sted, vi gerne ville bo resten af vores liv.
Vi var i L.A. i 4 dage, og udnyttede byen til fulde; Vi så naturligvis Hollywood og walk of fame på Hollywood Boulevard, vi brugte en dag på Ronald Regan museet, en dag ved Venice Beach og en dag ved Poul Gettys hus.
Det er anbefalelsesværdigt at have en bil, som man kan køre rundt i, så man kan nå at se alt det, man har sat sig for, så vi vil absolut anbefale folk at leje en sådan.
Vi mødte ikke nogle kendisser, men man kunne købe sig til en rundtur i ”de rige og kendtes område”, så man på den måde kan få en guidet tour rundt til deres palæer, men det valgte vi fra.
Det er muligt at købe all-inklusive billetter til seværdigheder i L.A. her, hvor man også kan vælge en Movie Star Homes-tur med LA City Tours.
På Hollywood Boulevard er der fyldt med mennesker – hovedsageligt turister og folk, der er klædt ud som kendisser. Går man der sammen med sin familie, bliver man ikke hevet så meget i, men går man der alene, vil man ikke kunne undgå at blive taget fat i af en af de mange kvinder, der er klædt ud som Marilyn Monroe, som kælent spørger ind til, om ikke man vil betale for at få taget et billede med hende.
Generelt er pulsen høj i LA, men det er også muligt at finde ”åndehuller”. Rundt omkring er der små spots, hvor tempoet er knapt så højt, og hvor der nærmest er sådan lidt sommerhus-agtig stemning. Søg derhen, hvis I trænger til at få luft.
Da vi kørte mod lufthavnen for at komme hjemad mod Danmark, oplevede vi at køre igennem et kæmpe område med olieboretårne, og det viste sig at være Amerikas første olieudvingsområde.
Området lå nærmest inde i byen, og det var for os et meget godt billede på størrelsesforhold! En by er altså VIRKELIG stor, hvis man inde midt i byområdet har et kæmpe stort olieudvindingsområde!!
Gode råd til LA:
Det er vanvittig dyrt at parkere i byen, og afstandene er store. Indstil jer derfor på små-stressende situationer i forhold til parkering, og også at I alligevel skal gå nogle store afstande efter I har parkeret.
Og sæt så penge af til parkeringsbilletter! Det er dyrt at parkere i L.A.
Vær opmærksom på afstande!
Afstandene er virkelig store, så ønsker I at opleve noget i den ene ende af byen, så bosæt jer der – og ikke i den anden ende af byen!
Hjemme igen og eftertænk.
Vi kom hjem til Danmark om tirsdagen, og skulle starte på arbejde igen om onsdagen.
Vi var naturligvis helt vildt trætte efter den lange rejse, og havde også en masse indtryk, vi skulle have bearbejdet.
Vi var godt klar over, at tidsforskellen på 9 timer fra Danmark til vest USA ville spille en rolle, og havde forventet at skulle bruge et par dage på at komme os over jetlag. Der gik så 2,5 uger, før jeg var tilbage på ”sporet” igen…
Det tog også ungerne ca. 2 uger, før de fik omstillet sig til dansk tid igen, og det fik os selvfølgelig til at forstå, at 9 timers tidsforskel spiller en ret stor rolle i forhold til kroppens indre ur.
Når vi har talt om, hvad der har gjort størst indtryk på os, har der naturligvis været mange ting i spil – selvfølgelig også alt efter alder og interesser.
For børnene har Venice Beach – ja generelt L.A. – og San Francisco dog været den største oplevelse, da det rent aldersmæssigt var fuldstændig spot on!
Storby-ferie er absolut en vinder hos teenagere!
Dog har de også talt meget om mødet med de vilde bjørne i Sequoia Nationalpark. Det var jo lidt en oplevelse ud over det sædvanlige. Også white water rafting er en af de ting, de husker som noget særligt.
Havde vi ikke været bundet af en aftale om at besøge nogle venner i Denver, havde vi nok valgt Denver fra, og i stedet koncentreret os om at flyve fra en storby til en anden. Så havde vi kunnet udnytte tiden noget bedre.
Det er super fint at køre, men som sagt; det er enormt store strækninger, og der går meget tid med at køre. Tid, som man kunne bruge bedre ved at flyve de længere strækninger på kortere tid.
Set i bagklogskabens lys ville vi altså faktisk gerne have haft mere tid i byerne, og mindre tid i nationalparkerne – men det ved vi jo nu til næste gang.
F.eks. synes jeg, at vi havde alt for lidt tid i San Diego, som er en by, man sagtens kan bruge mange flere timer i!
Generelt er byerne jo så store, og mulighederne så mange, at man slet, slet ikke kan nå at se det man bør på 2 dage. Måske det reelt er en god idé lige præcis også her, at tage sig mere tid til fordybelse.
Totalt set får man alle sine behov dækket på vestkysten i USA, da vestkysten rummer det hele; natur, strand, kultur og byliv.
Vores bedste råd til andre familier, som ønsker at rejse til vest USA:
Husk: det er LANGE strækninger! Der er langt imellem tingene. Tænk det ind i forhold til børnenes alder!
Planlæg hjemmefra, når I skal til de store byer.
Lad være med at booke for mange værelser; der er store senge og værelser på hotellerne!
Husk en termotaske – både til mad og drikke!
Der er varmt! Husk godt med drikkevarer og tøj efter klimaet.
Husk også små rygsække til hver person, så man kan medbringe vand til turene – smart at have med, når man er på udflugt. Gå på opdagelse i friluftsbutikkerne, og få god rådgivning der, eller gennemsøg nettet, hvor der også er mulighed for at finde store udvalg, bl.a. her hos Pro-Outdoor.dk
Husk endvidere solcreme og solhatte! Solens stråler er virkelig skarpe i nationalparkerne!
Vigtig og praktisk information ved rejser til USA:
Indrejsetilladelse: Husk først og fremmest at være opmærksom på visum/indrejsetilladelse, som gælder i 2 år.
Vær dog opmærksom: der findes fupsider, som udbyder disse visum, men tager vild overpris for præcis ingenting! Gå derfor 100% sikker!! Det må ikke koste mere end 10 dollars.
Jeg røg i sådan en fælde – selv om jeg havde læst en masse om det.
Jeg truede dem med at gå til medierne, hvis ikke jeg fik pengene tilbage, og de refunderede derfor beløbet i løbet af 8 dage.
Vejret: Vejret i vest USA er varmt og fantastisk!
Vi havde ganske enkelt godt vejr nærmest hele tiden.
Vi havde naturligvis taget regntøj med, for på en rejse, som den vi foretog, er det nødvendigt at være på forkant med, at man kan løbe ind i regnvejr. Specielt fordi vi gerne udforsker naturen undervejs, og derfor bevæger os ud på nogle længere ture i områder, hvor regnvejr ikke er sjældent.
Vi fik også brug for vores regntøj i San Diego. Vi har købt vores regntøj i friluftsbutikker, men det er også muligt at købe det på nettet – Køb godt regntøj online hos pro-outdoor.dk til her
Vi havde dog generelt rigtig godt vejr og masser af varme. Enkelte steder lidt køligere vejr
Når man befinder sig i vest USA og områderne med nationalparker skal man være opmærksom på, at der kan ske vejrskift, som medfører, at man ikke altid kan opleve det, man ellers havde planlagt. Der kan opstå regnvejr og kraftige storme, som resulterer i fare i grotteområder, hvilket man blot skal have in mente.
Hvad kostede rejsen:
For at få et bilede af, hvor meget man sådan ca. bør spare sammen til en rejse som vores, kan vi kun tage udgangspunkt i vores egen rejses pris, som kostede ca. 120-130.000 kr i alt!
Jeg vil dog gerne understrege, at det altså godt kan gøres billigere!
Vi gav i alt ca. 25000 kr. for flybilletterne til USA.
I forhold til bilerne vi kørte rundt i, var det en dyr affære. Det kostede ca. 8000 kr. for billeje i de første 2 uger – bl.a. fordi jeg ikke havde styr på de oneway fees, som jeg beskriver i ovenstående. Ærgerligt!
Derefter boede vi i Denver hos nogle venner i 1 uge, og så lejede vi igen en bil, hvor vi betalte ca. 3-4000 kr. for leje af denne i 1 uge.
Alt inkl. benzin.
Indenrigsflybilletter mellem Denver og San Francisco kostede 1500 kr. pr billet. Vi fik bestilt disse billetter på et sent tidspunkt, og betalte derfor ekstra.
Afstanden mellem Denver og San Francisco er på 2000 km, og det var ikke en strækning vi ville køre. Derfor prioriterede vi at flyve indenrigs.
Vi betalte mellem 100-120 dollars – indimellem mindre – pr. overnatning. Omregnet til danske kroner er det ca. 800-1000 kr. pr. nat.
Vi boede på standardhoteller – ikke luksus og heller ikke crappy. Der var swimmingpool til fri afbenyttelse og køleskab på værelserne.
Vi boede ikke privat eller via AirBnb.
Skulle vi være et sted mere end 1 nat, valgte vi hotellejligheder, hvor vi selv kunne lave mad, og hvor der var et ekstra værelse. Dette for at spare på madbudgettet, og for at få plads til lidt space og privatliv til både børn og voksne.
I snit spiste vi for ca. 500 kr. om dagen. Mange steder kunne vi jo ikke selv lave ordentlig mad, da vi kørte rundt fra sted til sted, og dermed blot overnattede for næste dag at køre videre.
Maden i USA er – pga dollarkursen – rent prismæssigt – som i Danmark.
Vi medbringer dog ALTID en køletaske, så vi kan have mad og drikkevarer med undervejs, og ikke konstant skal spise junkfood.
På de forskellige hoteller tog vi is fra ismaskinen, og lagde det i vores medbragte plastikposer, som vi brugte som køleelementer. På den måde kunne vi holde maden kold undervejs. Kølelementer er no go – du kan ikke få frosset dem ned i en fryser noget sted.
Tag gerne en køletaske med med målene 40x30x40, og som er nem at folde sammen når ikke den bruges, og som dermed også kan pakkes ned i en anden taske, når den ikke er i brug.
Det er nemt at finde madvarer i alle de store supermarkeder, som lige er til at pakke ned i køletasken! Et ekstra plus er, at den mad I selv køber og tilbereder så også er billigere og knapt så fed…
Vi brugte ca. 25000-30000 kr. på fornøjelser og outlets!
Alt i alt havde vi en helt igennem fantastisk tur, og vi kan kun sige én ting; tag endelig afsted!

Mit navn er Christina Juul Kammerlander (også kaldet Stine), og jeg er personen bag denne hjemmeside, som vi i et ”familiefællesskab” har valgt at kalde ”At rejse med børn”.
Efter i mange år at have arbejdet som socialrådgiver i et job, der indebar, at jeg var udkørt og utilfreds, når jeg kom hjem, og derfor havde alt for lidt overskud til nærvær med min familie, tog jeg for ca. 4 år siden beslutningen om at sige mit job op. Det var et farvel til tryghed og en fast indtægt, og goddag til et liv med tid til ro og nærvær – og ikke mindst; ingen fast indtægt!
Til gengæld har jeg i dag fået en lykkeligere tilværelse uden travlhed og træthed, hvilket har skabt overskud til at tænke nye tanker om, hvad jeg brænder for at arbejde med – nemlig at inspirere andre til at rejse sammen med deres børn, og få nogle helt unikke oplevelser!
Tusind tak for en spændende og godt fortalt rejsebeskrivelse. Jeg er selv velsignet med venner i Californien, og har været i USA så mange gange, at jeg ikke kan tælle dem. Derfor tillader jeg mig lige et par kommentarer:
I kunne have sparet en masse tid og penge, hvis I efter ankomsten til LAX havde droppet udlejningsbilen og var hoppet på en af de behagelige shuttlebusser til LA Downtown (Union Station). Turen koster kun 9 dollars og tager en times tid. I kunne så have boet på et af de glimrende hoteller der og set lidt til de imponerende bygninger i området, før I næste dag hoppede på Amtrak-toget fra Union Station og direkte til San Diegos centrum. Tog-rejsen tager kun mellem 2 og 3 timer og er aldeles stressfri, men med en fantastisk udsigt til Stillehavet på den ene side og bjergene til den anden. Billetter er endda så billige, at man kan rejse på business class for mindre end prisen på en enkeltbillet på 2. klasse fra fx København til Odense.
Jeg giver dig fuldkommen ret i, at San Diego fortjener betydeligt mere end to dages ophold. Selv efter en uge er man ikke færdig med at opdage nye smukke steder. Prisen på billetter til deres zoologiske have husker du dog forkert. Entreen er $54 for voksne og $44 for børn – cirka halvdelen af det beløb, du nævner.
Det er med billeje som med flybilletter: impulskøb er dyre. Den bedste pris opnås ved at bestille bilen hjemmefra hos den danske afdeling af et af de internationale udlejningsselskaber.
I øvrigt er jeg ked af, at I gik glip af akvariet i Monterey – byens hovedattraktion. Det regnes som verdens bedste, og man kan blandt andet opleve hajer bag en glasrude, som er placeret direkte mellem bygningen og Stillehavets vand. Ikke mindst for børn er akvariet en uforglemmelig oplevelse.
Jeg ønsker jer al mulig held og lykke med jeres næste tur.
De bedste hilsener,
Peer Aagaard
Kære Peer.
1000, 1000 tak for dine rigtig fine input. Det glæder mig meget, at du har lyst til at dele ud af dine erfaringer. Det er til stor glæde for alle, der læser med. At kunne blive inspireret og få gode råd af andre rejsende, som har et stort kendskab og erfaring med at rejse rundt på de forskellige destinationer, er guld værd.
Vi har faktisk fået denne beretning foræret af en anden børnefamilie, så vi er så heldige, at vi med stor glæde kommer til at kunne benytte dine gode råd, når det bliver vores tur.
Endnu en gang; mange tak.
De bedste hilsner fra Stine
Super super fin beskrivelse – den bedste jeg har set indtil videre! Lige det jeg havde håbet at finde (efter en del søgen på nettet). Nu er vi beredt til at drage afsted på samme tur – dog minus Denver, men plus Phoenix.
Tak 🙂
Hej Camilla.
1000, 1000 tak for dine fine ord om rejseberetningen – det glæder mig helt utrolig meget at høre, at du har kunnet få noget ud af det 🙂
Lyder til, at I har en spændende tur foran jer!
En til beretning er på vej fra en families roadtrip til San Fransisco, Monterey, Solvang, Los Angeles, Grand Canyon, Zion og Bryce – det de kalder ”pilgrimsruten” i Vest USA. Jeg håber, at du også kan få glæde af den, så snart den bliver lagt ud (og det gør den om ganske kort tid :-))
Vi ønsker jer en fantastisk tur med masser af gode og spændende oplevelser – og takker endnu en gang for de flotte ord.
De bedste hilsner fra Stine