16 anvendelige og praktiske rejseråd til rejser med børn
At rejse med børn vil altid kræve lidt ekstra overvejelser og forberedelse, således jeres rejse på alle områder kommer til at forløbe så let og godt, som muligt.
Vi har derfor her listet vores bedste råd, som forhåbentlig kan give jer en idé om, hvordan I får det bedste ud af jeres rejser og ferier med børn.
1. Tidspunktet for hvornår I flyver, er et vigtigt opmærksomhedspunkt.
Book så vidt muligt altid jeres flybilletter, så flyvetiderne passer ind i jeres barns rytme.
Det er urealistisk at forestille sig en behagelig rejse, hvis I flyver på tidspunkter, der forstyrrer jeres børns naturlige rytme for meget.
Skal I flyve meget langt, er det derfor en god idé at overveje, om I skal vælge en tur, hvor der er mulighed for en mellemlanding. Fordelen ved mellemlandinger efter f.eks. 6 timers flyvetur er, at I får en ”pause”, hvor I har mulighed for at komme ud af flyet, få bevæget kroppen en smule og måske få kigget på butikker og andre flyafgange til alle verdensdele sammen med jeres børn. Det giver et – til tider – tiltrængt afbræk, da børnenes tålmodighed naturligvis sættes på en prøve, når de skal sidde stille i rigtig lang tid. Det kan dog være betinget af afgangstidspunktet. Er det om natten, kan det være, at børnene bare sover hele vejen, og så er der naturligvis ikke nogen grund til at vække dem fra deres nattesøvn. Flyver I om natten, kan det derfor være en fordel at tage strækningen ud i én køre.
2. Rejs ikke til lande, der har farlige sygdomme, som vil resultere i for meget nervøsitet og for mange forholdsregler.
At være forældre, er også lig med konstante spekulationer i forhold til vores børns sikkerhed og sundhed. Er dette et punkt, som fylder rigtig meget for jer, så vælg jeres rejsemål med omhu, og lad være med at gå på kompromis med jeres behov for tryghed og sikkerhed. Gå sikkert, og vælg et rejsemål, som alle kan få noget ud af uden de store bekymringer. Vent med at rejse til lande, der for eksempel har malaria, til børnene bliver større, og I dermed alle kan forholde jer til risici og bivirkninger ved malariapiller.
3. Lad altid jeres børn have deres egen lille rejserygsæk med.
Lad gerne rygsækken indeholde overraskelser, der kan bruges som tidsfordriv på rejsen. Pak ikke mere, end barnet kan bære, og lad hovedsageligt indholdet være små, lette legesager – gerne i form af overraskelser. Husk også at lægge puttebamsen i. Sørg ligeledes for, at der er pakket snacks i tasken, som I er sikre på, at barnet vil indtage, når I letter og lander, da det kan afhjælpe tryk i ørerne. Har I ørebørn, kan I på apoteket købe trykudlignende ørepropper, som ligeledes afhjælper det tryk, der opstår når flyvemaskinen letter og lander.
4. Har I ipads; medbring dem!
Ipads med spil og film er en sikker vinder i forhold til at slå vente- eller transporttid ihjel. Vær dog på den sikre side, og husk at spil, videoer m.m. skal downloades hjemmefra, da det ikke er sikkert, at I kan få stabil internetforbindelse alle steder.
5. Pak jeres egen taske med ”børnekit”.
Flyver I om natten, så husk natble, sut, tandbørste, natbamse og et ekstra sæt tøj. Det er ligeledes en god idé med oppustelige nakkestøtter/puder og ørepropper, så børnene kan sove uforstyrret på flyet.
Hav også gerne ekstra snacks med i form af kiks eller nødder, hvis I kommer til at vente længere tid et sted, hvor det ikke er muligt at købe mad.
En god idé er endvidere, at have pakket små overraskelser i tasken, så barnet kan underholdes med små, nye ting undervejs.
6. Medbring altid eget rejseapotek.
Det er oftest trygt at have sit eget rejsekit og dermed være på den sikre side, hvis der skulle opstå noget uventet. Under alle omstændigheder skal man ALTID huske at tegne en god rejseforsikring. Sørg for, at I alle er godt sikret, hvis I bliver ramt af sygdom på jeres rejse.
En huskeliste til eget rejseapotek kunne være:
- Panodil/børnepanodil
- Antihistaminer (hvis et barn eller du selv reagerer på f.eks. myggestik)
- Xylocain til kløende myggestik (og evt. myggebalsam)
- Plaster, pincet, lille saks og desinficerende midler
- Termometer
- Vådservietter
- Solcreme til de første par dage (og sunblocker). Medbring dog meget gerne solcreme til hele ferien, hvis I vil være sikre på ikke at smøre jeres børn med solcreme indeholdende hormonforstyrrende stoffer og parfume.
- Autan til de første par dage, så man er på den sikre side m.h.t. myggebeskyttelse. Vil ellers anbefale at købe det myggebeskyttelse, som bruges i pågældende land, da det som regel indeholder DEET, hvilket er noget giftigt, men effektivt stads.
- Receptpligtig medicin til eget forbrug (vær opmærksom på, om I skal bruge medicinpas – spørg jeres læge).
- Ved længerevarende rejse kan det være hensigtsmæssigt at medbringe antibiotika og egne kanyler. Tal med jeres læge herom.
7. Har I blebørn;
Pak bleer til den første uge, således I er sikre på at have et “forråd”, inden I finder forretninger, der sælger babyprodukter. Alt efter hvilken destination I har valgt at rejse til, er det vigtigt, at I er opmærksomme på, at det ikke altid er muligt at skaffe bleer uden parfume i andre lande.
8. Husk UV-tøj
UV-badetøj er uundværligt på rejser til lande, hvor UV-indexet er langt højere, end det vi er vant til herhjemme. Vores blege hud kan have svært ved at klare solens stærke stråler, og risikoen for en forbrænding af huden er dermed ganske stor.
Det kan hæmme os, at vi ikke kan bevæge os frit uden konstant at tænke beskyttelse ind, og på trods af kraftig påsmøring af solcreme med høj faktor, kan I alligevel være svært at undgå solskoldning, når I for eksempel bader. Derfor er ét af vores bedste og vigtigste råd også, at I sørger for at medbringe badetøj med UV-beskyttelse – både til børn og voksne.
9. Brug tid på at forberede børnene på, hvad der venter forude.
Det er en fordel at sætte børn ind i, hvad det betyder at flyve, og at de indimellem skal være tålmodige!
Læs: Er I nervøse for at flyve med jeres baby? Få 22 gode råd, der kan gøre flyveturen nemmere!
En rigtig god idé er også, at I så vidt muligt giver jeres børn et indblik i det lands kultur, som I skal besøge. Fortæl om, hvordan befolkningen går klædt, om varmen, der venter, og lav måske også et par måltider af det mad, som det pågældende land er kendt for, inden I drager afsted.
Endvidere kan det også være en god idé, at I er forberedte på de grundige sikkerhedstjek, der bliver foretaget i lufthavnene rundt omkring i verden, da både bamser, sko m.m. ofte køres igennem scannere, hvilket kan være både ret tidskrævende og samtidig virke overvældende.
10. Forhold jer til, om I skal have egen klapvogn med, hvis I har et barn, der ikke kan gå langt.
Hvis ikke I selv har en brugbar og sammenklappelig klapvogn, er det ofte muligt at anskaffe sig billige paraplyklapvogne i f.eks. Asien. Et godt råd er også, at I måske anskaffer jer en brugt klapvogn til billige penge hjemmefra, da en klapvogn ofte får en lidt hård medfart på rejser.
Rejser I med en baby, er det derudover anbefalelsesværdigt at medbringe en bæresele – både til brug i lufthavnen, men også hvis I skal til områder, hvor I ikke kan medbringe en klapvogn.
11. Investér i gode rygsække eller kufferter!
Få gode råd og tal med en ekspert herom, eventuelt ved Pro-Outdoor.dk eller lignende. Der er flere forhold at tage hensyn til, når I skal anskaffe jer rygsække eller kufferter, blandt andet hvilken slags rejse I skal på, hvad rygsækken/kufferterne skal være egnet til, hvem der bærer den (voksne/mand/kvinde eller børn) o.s.v.
12. Medbring ALTID en pose med vaskepulver.
Er I afsted i længere tid, vil I ikke kunne undgå at få behov for at vaske lidt af jeres tøj. Der findes vaskemuligheder i alle lande, men ofte er det bare uundværligt med eget vaskepulver, da pletter på tøjet næsten er uundgåeligt. Med vaskepulver i rygsækken, er det altid muligt at “lynvaske” nytilkomne pletter på tøjet, yndlingskjolen eller badetøjet.
13. Sørg for at tage kopier af visum, pas, rejseforsikringer m.m.
Sørg for altid at opbevare kopier af jeres vigtige dokumenter i en anden taske end den, som de originale papirer og pas ligger i. Dette for at I altid kan være på den sikre side, hvis jeres dokumenter og pas skulle forsvinde/blive stjålet. I kan også scanne jeres dokumenter ind, og sende dem i en mail til jer selv, så I altid har adgang til oplysningerne, uanset hvor I er, eller lade dem ligge i et dokument på den bærbare, som I måske har med på rejsen.
Et godt råd er at samle flybilletter, vouchers, forsikringspapirer, pas m.m. i en rejsemappe, så I har styr på alle de vigtigste dokumenter, og dermed er fri for at have tingene til rode rundt i håndbagagen.
14. Sørg så vidt muligt for at tænke jeres barns/børns alder ind i jeres aktiviteter.
Tænk jeres børns alder – og dermed formåen og tålmodighed – ind i jeres aktiviteter. Hav et realistisk ambitionsniveau, og foretag jer noget, som alle kan være med til – i børnehøjde! Selv om man rejser med mindre børn, kan det sagtens lade sig gøre at være kulturel – det skal blot afstemmes i forhold til tidsrammer og måske med aftale om, at der efterfølgende venter badning eller andre oplevelser i børnehøjde. Det vigtigste og væsentligste er dog som regel at opleve et lands stemning og atmosfære – det er vel også at regne som en slags kulturel oplevelse 😉
15. Forventningsafstem!
Tag én ting ad gangen. Og giv jer mest af alt god tid! Og ikke mindst; inddrag meget gerne børnene i nogle af de beslutninger, der skal tages vedrørende valg af oplevelser. At rejse ud i verden, er også bare at være sammen i omgivelser, som byder på helt andre indtryk, end dem I sædvanligvis får!
Som forældre kan det også være en god idé at få forventningsafstemt! Måske synes far det er en rigtig god idé at tage på hvalsafari, hvorimod mor eventuelt kan forudse, at børnene ikke synes det er så sjovt at sejle i høj sø i 7 stive timer – med søsyge til følge… Taler af erfaring 😉
16. Medbring ALTID kontanter i form af dollars eller lokal valuta.
Med dollars eller lokal valuta i lommen er det altid muligt at købe et måltid mad i en lille lufthavn, hvor man – uden at have forberedt sig – sagtens kan opleve at have lang ventetid på grund af forsinkelser eller andet.
Det er også en god idé at have dollars med, hvis ATM-systemet i pågældende land er ude af funktion, og man dermed ikke har mulighed for at betale for taxakørsel, vand eller at lægge depositum til et hotel.
Spar jer selv for bekymringerne, og vær forberedt bedst muligt ved altid at have lidt penge på lommen.
Mit navn er Christina Juul Kammerlander (også kaldet Stine), og jeg er personen bag denne hjemmeside, som vi i et ”familiefællesskab” har valgt at kalde ”At rejse med børn”.
Efter i mange år at have arbejdet som socialrådgiver i et job, der indebar, at jeg var udkørt og utilfreds, når jeg kom hjem, og derfor havde alt for lidt overskud til nærvær med min familie, tog jeg for ca. 4 år siden beslutningen om at sige mit job op. Det var et farvel til tryghed og en fast indtægt, og goddag til et liv med tid til ro og nærvær – og ikke mindst; ingen fast indtægt!
Til gengæld har jeg i dag fået en lykkeligere tilværelse uden travlhed og træthed, hvilket har skabt overskud til at tænke nye tanker om, hvad jeg brænder for at arbejde med – nemlig at inspirere andre til at rejse sammen med deres børn, og få nogle helt unikke oplevelser!
Nummer 15 er helt genial! Jeg har ofte rejst med flere af mine veninder, hvor vi har været hele 10 piger afsted i en storby og uden at forventningsafstemme, så kan der hurtigt udvikle sig skænderier. Et godt råd, som vi lavede var, at vi havde forskellige, som bestemte over de forskellige dage. Vi havde 3 dage dernede og delte os op i 3 grupper. Hver gruppe bestemte hvad der skulle ses, opleves og hvor vi skulle spise dén dag. Det fungerede simpelthen så godt og sparede os uden tvivl for mange skænderier.
Hej Kirsten.
Dejligt at høre, at du er enig 🙂 Kan høre, at du også har gjort dig nogle erfaringer på den konto, hvilket jo næsten er uundgåeligt, når man er flere afsted.
Fællesskab er godt – og ikke mindst lærerigt!
De bedste hilsner fra Stine