skal man bruge uv badetøj den

Har vi brug for uv-badetøj til vores børn?

Har vi brug for uv-badetøj til vores børn i den danske sommer?

Der er mange og stærke holdninger til børns brug af uv-badetøj, og det er et emne, der indimellem fylder en del i debatten om, hvordan vi bedst muligt passer på vores børn.
Min overbevisning er, at vi skal handle ud fra det, vi selv vurderer, er det rigtige for vores børn og for os selv.

Jeg ser rigtig mange fordele i at benytte uv-badetøj. Barnet er godt beskyttet mod uv-stråler, og som forældre er man fri for at smøre kaskader af solcreme på sit barn.
Men jeg oplever også, at jeg nærmest bliver hetzet, fordi jeg ikke er 100% tilhænger af udelukkende at bruge uv-badetøj. Og dét synes jeg er overdrevet! Og det er lige præcis her, jeg synes, at overbeskyttelsen har taget overhånd!

baby badetøj

Jeg er naturligvis tilhænger af, at vi på alle måder bør og skal bruge vores sunde fornuft – og dermed også beskytte vores børn mod de farlige uv-stråler.
Vores børn skal smøres ind i solcreme, og derudover skal sundhedsstyrelsens råd om at holde børn i skyggen mellem kl. 12-15 så vidt muligt overholdes. At bruge t-shirts, når solen er på sit højeste, er så absolut også at anbefale.
Men når det er sagt, så er jeg også tilhænger af, at vi giver vores børn en mulighed for at mærke sommersolens lune stråler på det bare maveskind. At de mærker naturen i form af vind, sol og vand i samspil med deres krop, uden konstant at være pakket ind i overbeskyttende materiale. Børn har behov for at mærke deres krop og dens reaktioner. At mærke sig selv og verden.

At min holdning er således, gør mig ikke til en dårligere mor!
Og jo; min yngste har også været ejer af en super lækker uv-dragt, som blev købt i dyre domme. Hun brugte den, når hun legede, at hun kørte Tour de France. Det var det! Og ikke én eneste gang var hun solbrændt – på trods af, at hun rendte med bar mave ved stranden og i haven.

Min holdning til uv-badetøj og uv-beskyttende tøj generelt er dog noget anderledes, når det kommer til at befinde sig i et andet miljø end det, vi er vant til.
Når man rejser med børn til troperne, hvor uv-indexet er større end 10, er uv-strålingen ekstrem høj, og i sådanne situationer er jeg overbevist om, at ekstra beskyttelse er nødvendig.

hygge på stranden i troperne med uv badetøj

En god solcreme med en meget høj faktor er helt uundværlig, og almindelig tøj kan give ganske god beskyttelse, men ved særlige behov kan det være en god idé, at købe tøj fremstillet af tekstiler, der har indbygget UPF-faktor.

En rejse til troperne er for mig en af de situationer, hvor jeg mener, at det kan være en rigtig god idé, at investere i en uv-heldragt og kasket med UPF (ultraviolet protection factor) til de helt små børn, så de er helgarderede m.h.t. stråling og forbrændinger, når de opholder sig i solen i de timer på dagen, hvor strålingen er stærkest. Særligt til det første stykke tid, hvor man befinder sig i et nyt land, og hvor kroppen skal vænne sig til et nyt klima og miljø.

Et par af mine børn er blevet for store til uv-heldragter, men heldigvis er det muligt at få smarte t-shirts og strandkjoler med uv-beskyttelse, og der skal helt sikkert investeres i både uv-badetøj og uv-tøj til hele flokken, når rejsen går til Sri Lanka og Maldiverne om ganske snart. Derudover skal alle 3 have kasketter med uv-index.
Dette for at undgå solskader, som vi desværre fik et par stykker af på vores sidste rejse, da almindelige t-shirts og caps ikke kunne beskytte nok, når vi skulle bade i den skarpe trope-middagssol.

Du kan finde ovenstående produkter hos solbutikken og faktorfobi ved at klikke på nedenstående links:

Gå til smarte strandkjoler med uv-beskyttelse her ->

Gå til T-shirts med uv-index her ->

Gå til kasketter med uv-index her ->

pakkelister-b-g

uv heldragt til baby

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *