Guide: anbefalede vaccinationer ved rejser til Sri Lanka

sri lanka vaccinationer og dengue

Vaccinationer til Sri Lanka og forholdsregler vedrørende dengue.

Opdateret august 2017 efter meldingen om stort udbrud af Dengue feber i Sri Lanka!

Der forekommer reklame i indlægget. Reklamen er i form af henvisninger til hotelsøgemaskiner eller netshops, der forhandler de produkter, vi selv har haft stor glæde af at medbringe på vores rejser, og som vi derfor anbefaler til andre. Købes produkterne via vores links, får vi provision af salget.
For mere information, kan I evt. læse mere i vores cookie- og privatlivspolitik.

Dengue feber 

Mange af os, der gerne vil rejse ud og opleve verden, har måske selv backpacket i vores “unge dage” – altså; INDEN vi fik børn. På daværende tidspunkt var vi mere frygtløse, og tænkte måske heller ikke så meget over, at vi var nogle af dem, der kunne rammes af sygdomme. Opfattelsen af at være sådan lidt usårlige, var styrende.
Helt anderledes ser det dog ud, når vi i dag gerne vil rejse ud i verden sammen med vores børn! Nervøsiteten for, at noget skal ramme dem, vi elsker allerhøjest, bliver styrende for mange af vores handlinger, og vi er dermed også nødsaget til at “risiko-beregne”, inden vi pakker tasken og drager afsted. Og med god grund; Vi ville ALDRIG kunne tilgive os selv, hvis der skete noget med vores børn!!
I det hele taget er det vores holdning, at det sådan helt generelt altid er vigtigt at overveje hvilke risici, vi vælger at løbe, når trangen til nye eventyr melder sig.
For nok er vi enentyrlystne – men vi overvejer ALTID vores destinationer, risikoberegner og foretager ligeledes vurderinger af, om rejserne er risikoen værd. Personligt ligger vores egen grænse der, at vi holder os til områder med lav malarierisiko, og naturligvis heller ikke rejser til lande, som er ramt af diverse epidemier.

Vi har lige været en måned på Cuba, hvor der også er høj risiko for dengue på samme måde, som på Sri Lanka, Maldiverne og i Thailand.
Dog; når der ligefrem er tale om epidemier, som på Sri Lanka p.t., så holder vi os væk! Vi kender os selv godt nok til at vide, at vi aldrig ville kunne slappe ordentligt af på vores rejser og ferier, hvis vi befandt os på steder, hvor vi var klar over, at der var en væsentligt forhøjet risiko for at blive smittet af en farlig sygdom. Vi HAR desværre prøvet at befinde os på en lille ø, hvor der IKKE var meldt ud om forhøjet risiko for at blive ramt af dengue-feber, og denne viden blev en stor “slange i paradis”, som medførte, at vi slet, slet ikke kunne nyde og slappe af, fordi vi konstant løb rundt og var bekymrede.
Vi laver altid en masse research omkring tropesygdomme inden vi rejser til et land – problematisk er det dog, at der også findes lande, som ikke melder noget om risikoen for at blive ramt af dengue feber – på trods af, at de har pligt til at give myndighederne besked.

Ved rejser til områder med dengue, vil der altid være en risiko for at blive stukket af myg, og dermed blive smittet med myggeoverførte sygdomme. Desværre. Overvej derfor selv nøje jeres egen holdning til hvilke risici, I er villige til at løbe! Man skal aldrig lade sig styre af frygt, men blot bruge sin sunde fornuft 🙂

Fakta om dengue på Sri Lanka

I hele 2016 var der registreret i alt 55.150 tilfælde af dengue. Helt anderledes – og med en noget voldsom stigning – er der til og med juli i år registreret 117.757 tilfælde, hvilket jo i dén grad er noget af en voldsom stigning i forhold til sidste år!

På følgende link fra Sri Lanka Minstery of Health kan man følge med i udviklingen, og se en mere specifik udvikling i de forskellige områder.

WHO har derudover lavet et opslag den 19. juli 2017, som beskriver udviklingen.

Læs endvidere Statens seruminstituts særskilte opslag fra d. 20. juli her om dengue-situationen på Sri Lanka.

Hverken WHO eller Statens Seruminstititut har ændret rejseanbefalingerne til landet på trods af, at der er tale om et voldsomt udbrud af dengue på Sri Lanka.
Det er her muligt at læse Ekstra bladets indlæg om en dansk børnefamilie, hvor datteren efter en rejse til Sri Lanka i år, har været ramt af denguefeber.

Vores anbefaling er stadig myggespray og tøj, der dækker hele kroppen. Smør altid kroppen ind i solcreme, og spray efterfølgende med myggespray.
Vi medbringer altid massevis Autan, og køber derudover lokale myggemidler.
På CDC’s hjemmeside (Centers for Desease Control)  kan I se hvilke ingredenser i myggespray, der foretrækkes i forhold til bedst mulig beskyttelse.

På verdensplan er dengue den hyppigste myggeoverførte virussygdom blandt mennesker!
Der er en udbredt risiko for at blive ramt af dengue feber, når man rejser i troperne, og Sri Lanka er naturligvis ingen undtagelse.
Symptomer på dengue feber er høj feber, udslet, hovedpine og muskelsmerter som ved en alvorlig influenza (kaldes også break-bone-fever).
Myggen, der overfører smitten (Aedes egyptii) findes hovedsageligt i storbyer, og stikker – modsat malariamyggen – om dagen (solopgang og solnedgang). Myggen yngler i stillestående vand, og også inde i folks boliger. Der er ingen vaccine mod dengue feber, da det er en virus, så den eneste måde at beskytte sig på, er ved at undgå myggestik. Vær omhyggelig med brug af myggeafvisende spray/creme på kroppen, og bed evt. hotellet om at spraye jeres rum med insektmiddel, hvis I opholder jer i Colombo/storbyer, og er nervøse for smitte. Hvis muligt, så bo helst et sted med aircondition.

Se WHO’s beskrivelse af dengue her.

Se udbredelsen af dengue feber her. Der er samme risikoprofil på Sri Lanka som i Thailand, Malaysia Mellemamerika, Caribien etc. Det skal dog nævnes, at der i den seneste tid er registreret en stigende tendens af dengue på Sri Lanka – se kortet, zoom in på Sri Lanka, klik og læs seneste nyt.

Da der, som nævnt, hverken er nogen form for vaccine eller forebyggende medicin man kan tage for at beskytte sig mod dengue feber, skal man være yderst omhyggelig med at beskytte sig mod myggestik omkring solopgang og solnedgang. Brug myggespray med Autan eller DEET, da disse er de eneste virksomme midler.
Da det ikke altid er muligt at anskaffe disse midler i butikkerne, er det en god idé at have Autan med hjemmefra, da man i så fald kan beskytte sig, indtil man kan få fat i myggespray i de lokale butikker/apoteker.
Et godt råd er ligeledes, at I iklæder jer en tynd bluse og et par tynde bukser ved solopgang og solnedgang.

sri lanka

Vaccinationer Sri Lanka

Hvilke vaccinationer I skal have, når I rejser til Sri Lanka, er betinget af flere ting, blandt andet rejsens varighed og under hvilke forhold, I rejser.

Det er derfor vigtigt, at I rådfører jer med jeres læge eller kontakter en vaccinationsklinik, således I kan rejse sikkert og trygt med viden om, at I har taget de nødvendige forholdsregler.

Kontakt evt. rejseklinikken.dk inden I tager afsted, da Rejseklinikken.dk er eksperter på udlandsvaccinationer, og derfor kan rådgive jer individuelt om jeres specifikke rejsemål.

Da vi har lavet en samarbejdsaftale med Rejseklinikken.dk, vil I ved at henvise til os, kunne få 10% rabat på jeres vaccinationer.

Følgende vaccinationer anbefales ved rejse til Sri Lanka

Uanset rejsens varighed anbefales vaccinationer mod følgende: Hepatitis A og Difteri-stivkrampe.

Ved varighed på 1-4 uger abefales vaccinationer mod: Hepatitis A, difteri-stivkrampe og Tyfus.

Ved varighed på 1-6 måneder anbefales vaccinationer mod: Hepatitis A og B, difteri-stivkrampe og Tyfus, Japansk Hjernebetændelse og Hundegalskab.

Ved varighed på 6 måneder og opefter anbefales vaccinationer mod: Hepatitis A og B, difteri-stivkrampe og Tyfus, Japansk Hjernebetændelse, Hundegalskab og Tuberkulose.

Vær opmærksom på hvornår vaccinerne bør gives inden afrejse, således den ønskede effekt opnås i tide. Følgende liste er en anbefaling herpå:

Hepatitis A: vaccine gives 2 uger før afrejse.

Difteri-stivkrampe: vaccine gives 1 uge før afrejse.

Tyfus: vaccine gives10 dage før afrejse.

Hepatitis B: vaccine gives 6 uger før afrejse.

Japansk hjernebetændelse: vaccine gives 5-6 uger før afrejse.

Hundegalskab: vaccine gives 6 uger før afrejse.

Tuberkulose: vaccine gives 6-8 uger før afrejse.

Kontakt ALTID en læge eller en vaccinationsklinik, da anbefalingerne af jeres vaccinationer skal vurderes ud fra jeres konkrete situation. Ovenstående er de anbefalinger, der gives på nuværende tidspunkt ved rejser til Sri Lanka, og er baseret på egne erfaringer og research.

I forhold til difteri og stivkrampe vil jeres børn højst sandsynligt være dækket ind af børnevaccinationsprogrammet. Undersøg hvor gamle jeres egne vacciner er. Hvis der er gået mere end 10 år siden I sidst blev stivkrampevaccineret, skal I have en ny stivkrampevaccination. Denne gives normalt sammen med en vaccination mod difteri.

Mindre børn kan vaccineres mod tyfus, hvor vaccinen gives som injektion, hvorimod større børn kan tage tabletter, så de slipper for et stik. Vaccine mod tyfus i tabletform består af 3 piller, som tages før et måltid på dag 1, 3 og 5.

Det kan være en bekostelig affære at blive vaccineret, så sæt penge af på budgettet hertil.

Er der Malaria på Sri Lanka?

Malarieudryddelsen går planmæssigt og undersøgelser viser, at der i perioden 2000-2015 har været mere end 75% nedgang i antallet af tilfælde, og at man derfor næsten har udryddet malaria på Sri Lanka – se nedgangen her fra WHO. Tilbage i 2002 var der rapporteret over 40.000 tilfælde – i 2012 er der registreret under 50 tilfælde og ingen dødsfald – se link.

Ifølge “The Malaria Elimination Group”, bestående af repræsentanter fra University of California San Francisco,  har der ikke været registreret tilfælde af malaria på Sri Lanka siden 2012, og hvis landet kan holde sig malariafrit i 1 år mere, kan landet få WHO’s certifikat om at være malariafrit. – Læs tidskriften fra oktober 2014 her

Sri Lanka anser sig på nuværende tidspunkt som værende et malariafrit land – med lav til ingen risiko for at få sygdommen. Der anbefales derfor ikke malaria vaccination (malaria profylakse) ved rejse til landet.

Vores råd er dog, at I altid tager jeres forholdsregler, når det kommer til at forebygge myggestik i troperne. Sov gerne under myggenet. Klæd jer i tynde bukser og bluser om aftenen – og ikke mindst; investér i en god myggespray, som yder den bedste beskyttelse mod insektbid.

Anvend myggespray, når solen går ned. Myggesprayen bør som hovedregel købes lokalt, når I rejser til troperne, da I derigennem ofte opnår den bedste effekt. Dog skal det her nævnes, at det kan være svært at finde apoteker, der sælger anvendelig og effektiv myggespray på Sri Lanka, så sørg for at have jeres eget lager af Autan med hjemmefra.

Køb Autan til jeres rejse her hos Helsebixen.dk

 

ferie i sri lanka

 

Denne side indeholder affiliatelinks.Køber du noget via disse links modtager jeg en lille procentdel af dit køb. Det betyder ikke noget for dig - men på den måde bidrager du til, at jeg kan finansiere dette projekt :-)

9 Comments on Guide: anbefalede vaccinationer ved rejser til Sri Lanka

 1. Hej stine,
  Tusind tak for en super god og inspirerende hjemmeside.
  Den har været medvirken til at vi har bestilt flybilletter til Sri Lanka til Februar 2017.
  Vi er blevet vaccineret og i den forbindelse nævnte lægen at vi skulle købe imprægneret myggenet til hele familien.
  Vi har booket guesthouses og enkelte hoteller.
  Jeg vil høre om i selv tager myggenet med når i har været på Sri Lanka? Skal det så være til enkelte senge eller dobbeltsenge? Vi rejser 2 voksne og 2 børn (5 og 13 år).
  Mvh
  Annie

  • Hej Annie.

   Hvor det glæder mig, at I er blevet inspireret til en rejse til Sri Lanka – og 1000 tak fordi du skriver det!
   Jeg håber, at I også bliver betaget af det smukke land, og at I får en rigtig dejlig ferie.

   Vi har aldrig haft myggenet med til Sri Lanka, ligesom vi har haft det til andre lande. Dette bunder i, at vi har været meget bevidste om, at der ikke har været malaria i de områder, vi har været i.
   Dog har vi været i områder med dengue feber, og der har vi enten sovet med aircondition eller net. Vi har dog aldrig oplevet at være et sted, hvor der ikke har været myggenet til fri afbenyttelse.
   Hvis I er i tvivl, vil jeg råde jer til at skrive en mail til de guesthouses og hoteller, som I skal bo på. De vil kunne oplyse jer om størrelsen på deres senge og også, om de selv har myggenet. Det kunne jeg forestille mig, at de har (vi har aldrig været et sted, hvor der ikke blev taget nogle forholdsregler). På den måde kan I få det afklaret, og højst sandsynligt slippe for at “slæbe” myggenet med i tasken 🙂
   Tjek evt. mit indlæg om vaccinationer og dengue her http://www.atrejsemedboern.dk/sri-lanka-vaccinationer/.

   Husk at medbringe Autan, og køb så ellers gerne det lokale myggemiddel derude.

   De bedste hilsner fra Stine – og RIGTIG god rejse 🙂

 2. Hej 🙂

  Tak for spændende info om Sri Lanka.

  Vi er en familie på tre med en lille datter på 7 måneder. Jeg hr talt med både læge og rejseklinikken om vaccinationer til vores datter, men ingen af dem vil “røre ved det”, som de siger.
  Nu er vi ret nervøse.. Vi rejser den 17. december i tre uger.
  Hvad gjorde I?

  Håber på hurtigt svar, da vi er lidt pressede.

  Bedste hilsner
  Stephanie.

  • Hej Stephanie.
   Lige en kort besked herfra. Skriver lidt mere uddybende så snart jeg har muligheden!
   Prøv at tage fat på Rejsemedicinsk Klinik på Banegårdsgade i Aarhus!
   De bedste hilsner fra Stine

  • Hej Stephanie.
   Så er jeg klar til et mere uddybende svar 🙂 Ville bare sende dig en besked m.h.t. Rejsemedicinsk Klinik, så du kunne nå at få fat på dem asap. Kender godt til det med at blive presset!

   Først og fremmest handler det at rejse med sine små børn meget om indstilling til livet. Nogle vælger at fokusere på ALT det, der kan gå galt og de farer, der lurer alle steder. Andre vælger at at kaste sig ud i tingene og livet med fokus på alt det gode – uden at lade sig begrænse.
   Da vi rejste til sydøstasien med helt små børn i 3,5 mdr., sagde min læge til mig, at det jo meget handlede om at tro på, at tingene ville gå godt, og at meget handlede om livsindstilling. Vi kan vælge at blive indendøre og så håbe på, at vi ikke bliver ramt af noget. Og samtidig måske heller ikke leve det liv, vi drømmer om. Og så kan vi vælge at kaste os ud i det – velvidende, at der er risici forbundet med det!
   Dermed ikke sagt, at vi skal tage bind for øjnene, og så bare gå! Vi skal tage vores forholdsregler og risikovurdere i alle de situationer vi kommer ud for i livet! Og det kan jeg fornemme, at I også gør!

   Jeg ved ikke, hvorfor så mange tror, at Sri Lanka er et vildt farligt land at tage til. Jeg oplevede det samme på Skejby i sommers. Jeg har en sygdom, som jeg bliver behandlet for dér, og den læge jeg talte med, var nærmest ved at falde bagover, da jeg fortalte, at vi var på vej til Sri Lanka. Han gav udtryk for, at jeg lige så godt kunne springe ud fra en klippe!
   Sri Lanka er – efter min mening – et af de mest sikre lande, vi nogensinde har rejst i.
   Landet er erklæret malariafrit, hvilket efter min mening er det vigtigste! Der er dog denguefeber. Tag jeres forholdsregler og beskyt jer konstant mod myggestik. Smør Autan under solcremen, bær langærmede bluser og bukser om aftenen, sov i rum med aircondition og brug myggenet både over seng og barnevogn.
   Så vidt jeg ved, kan babyer på den alder IKKE vaccineres! De skal være over et år!
   Det er derfor vigtigt, at du KUN ammer (eller giver modermælkserstatning) og KUN giver vand fra flasker (altså køber vand på flaske). Det samme gælder jer andre; drik ALDRIG vand fra hanen!! Medbring evt. en rejse-elkedel, så du altid kan koge vand.
   Sørg for, at mindste-baby hele tiden får væske nok, da klimaet virkelig er varmt. Hold hende i så vidt muligt i skyggen, og sørg for at have uv-dragter og solhatte med. Medbring soltelt til timerne på stranden.
   M.h.t. maden så skal I kun give hende mad fra glas (altså du ved; sådan noget fra Nestlé eller lign.) eller grød (havregrød m.m. kan I selv tilberede, og ellers kan I også købe færdiggrød eller medbringe). Medbring kendte produkter hjemmefra, og ellers er der rig mulighed for at købe babymad i de større Food-city-butikker m.m. i de større byer rundt om i landet. Giv hende kun det mad, og lad hende ikke få tilberedt mad fra et køkken derude.
   Skal dog lige siges, at vi alt i alt har rejst rundt på Sri Lanka i 7 uger, og at vi ikke har haft mavebøvl…

   Jeg kender mange familier, som har rejst oversøisk med babyer, og som ALDRIG har oplevet nogle former for problemer! Flere og flere vælger sågar at holde barsel i udlandet.
   Tag fat i Rejsemedicinsk Klinik og bliv vejledt af dem, således du kan få ro i maven.
   Husk dog at tage jeres forholdsregler; det ER et andet land med helt andre sygdomme og bakterier, og dermed også andre risici.

   Jeg må sige, at jeg ikke ville have mine betænkeligheder, men jeg har jo også været der. Dog ikke mens mine børn var babyer.

   Jeg håber, at I finder den ro, I har brug for. Giv gerne lyd, hvis du har lyst.

   De bedste hilsner fra Stine

 3. Tusind tak for virkelig hurtigt, brugbart og uddybende svar. Alle råd tages imod med kyshånd.

  Jeg er helt enig i dine synspunkter, og vi bestræber os selv på at leve netop sådan. Alligevel km jeg mærke en snigende usikkerhed og bekymring, nu når det kommer tættere på.

  Vi kører et madkoncept på vores datter som hedder BLW (baby-led weaning), som kort fortalt går ud på, at hun siden hun var seks måneder er blevet tilbudt alt slags mad efter hun er blevet ammet. Det fungerer super godt for os, og hun spiser alt fra grøntsager til gedeost eller fransk terrine, og hendes fordøjelse klarer det så fint. Vi kører altså derfor ikke traditionel grød osv., så jeg er lidt usikker på, hvordan vi klarer den på Sri Lanka. Jeg må snakke med dem på rejsemedicinsk klinik – måske de ved noget om, hvor påpasselige vi skal være.

  Fedt med tips og råd omkring beskyttelse mod sol og myg. ???

  Endnu engang mange tak for svar.

  Bedste hilsner
  Stephanie.

  • Hej igen.
   Dejligt at høre, at I gør tingene på jeres måde. Kender rigtig mange, der kører efter samme koncept, hvilket også for mig virker helt naturligt.
   Dog er der så nok lige et par udfordringer, som I skal have styr på. Tænker, at de på Rejsemedicinsk kan hjælpe jer med det. De er eksperterne.
   Jeg kan sagtens forstå dine overvejelser. Vores børn er vores ét og alt, og ansvaret er stort – særligt når de er helt små, og vi bevæger os ud på ukendt område.
   Jeg håber, at I når at få ro i maven omkring jeres rejse. I har virkelig SÅ gode oplevelser i vente.
   Rigtig god rejse.
   De bedste hilsner fra Stine

 4. Hej, vi rejser til Sri Lanka med vår 7 åriga son från19 juni-30 juli 2017. Vad anser ni om att vaccinera mot japansk enfacelit, det verkar vara en extremt ovanlig sjukdom som drabbar väldigt få människor. Har ni vaccinerar er mot detta?

  • Hej Maria.
   Lyder dejligt med en lang og spændende rejse til fantastiske Sri Lanka 🙂
   De officielle vaccinationsanbefalinger til rejser til Sri Lanka lyder således, at man anbefaler vaccine mod japansk hjernehindebetændelse, hvis man befinder sig i landet i over 4 uger. Jeg vil derfor helt klart anbefale jer, at I kontakter en vaccinationsklinik, og så rådfører jer med dem. De er eksperterne, og det er deres anbefalinger, I skal følge. Uanset rejsens længde bør I altid rådføre jer med eksperter, når det handler om rejser til troperne.
   Vi blev ikke vaccineret mod japansk hjernehindebetændelse, da vi rejste rundt derude i lige præcis 1 mdr., og derfor blev anbefalet ikke at lade os “over-vaccinere”. Da vi rejste rundt i Sydøstasien i 3,5 mdr., blev vi dog vaccineret lige præcis mod den sygdom.

   Vær opmærksomme på denguefeber, når I er derude, og sørg for altid at beskytte jer mod myggestik.

   Rigtig god rejse til jer 🙂

   De bedste hilsner fra Stine

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*