gopler

Sådan beskytter I jer bedst muligt mod gopler!

gopler

Bange for mødet med gopler, når I bader og snorkler?
Læs her, hvordan I beskytter jer 
bedst muligt!

Vores erfaring med Gopler

”Ubeskrivelige, vanvittige smerter, der nærmest sendte bølger af elektriske stød gennem min krop! Jeg vil hellere bides af en haj, end rammes af en farlig gople!”
Dette var nogenlunde de ord, som vores mellemste datter brugte, da hun beskrev sit smertefulde møde med den farlige gople, ”den portugisiske orlogsmand”, i det ellers bløde, lune og klare vand ud for en paradisisk strand på Cayo Santa Maria på Cuba.
I kan i rejseberetningen fra Cayo Santa Maria læse om episoden.

Da vi i sommeren 2017 rejste rundt på Cuba, stødte vi for første gang nogensinde på mødet med smertefulde gopler.
Fælles for alle forældre er vel, at noget af det, vi frygter allermest, er, at vores børn skal blive udsat for noget, som kan skade dem. Som mor er det ihvertfald indimellem noget, jeg har haft i tankerne, når vi har rejst til tropiske områder, hvor jeg har vidst, at der ville være en lille risiko for at møde skabninger, som vi normalt ikke støder på på vores breddegrader.

Sådan her så det ud cirka et døgn efter, at Pauline var blevet ramt, og hævelsen efter forbrændingen havde lagt sig:

gopler pmow

 

I dag (november 2017) er det 4 måneder siden, at Pauline blev forbrændt, og det har givet hende små, synlige ar på benet.
Efter hendes oplevelse med den” portugisiske orlogsmand” (Portuguese man o' war), er hun blevet skræmt fra vid os sans, og det er noget, vi har sat os for at arbejde med!
Hun skal ikke hæmmes og begrænses i forhold til at bevæge sig frit i vandet, men have et kendskab til, hvordan hun kan tage sine forholdsregler, og dermed passe bedst muligt på sig selv.
Vi har derfor researchet, som vilde og gale, for at finde ud af, hvordan vi – og andre rejsende – kan beskytte sig selv bedst muligt mod gopler, og dermed naturligvis også kan få det bedste ud af badeferien.

Farlige gopler

Vores research viser desværre, at ”den portugisiske orlogsmand” og andre farlige gopler, som tidligere udelukkende har været at finde i tropiske områder, ikke længere kun holder sig til havene langt fra vores egne.
Den globale opvarmning, overfiskeri m.m. har medført, at goplen nu også har bevæget sig mod det sydlige Europa!
Det kan derfor være vigtigt at vide lidt om, hvordan man beskytter sig bedst muligt mod gopler – uanset hvorhen rejsen går.

Det er desværre ikke altid muligt at se goplerne i vandet. Den portugisiske orlogsmand kan have meterlange tentakler, hvorfor selve goplen kan være langt væk, mens dens tentakler kan være ganske tæt på. På trods af at I altså er på vagt, kan I alligevel blive ramt, da I ikke har mulighed for at se tentaklerne, der derudover også kan løsrive sig fra selve goplen, og flyde rundt i vandet. Desuden brænder goplens tentakler også, selv om goplen er død!
Et møde med f.eks. den portugisiske orlogsmand er så smertefuldt, at en del oplever enten at gå i panik eller besvime, og dermed også risikerer at drukne.
Symptomerne på et møde med goplens tentakler kan være mange. Ud over ubeskrivelig smerte, som i værste tilfælde kan medføre druknedøden, kan der ligeledes opstå åndedræts- og hjerteproblemer, tarmsmerter, koldsved, hovedpine m.m.

For at vi fremover kan fortsætte med at nyde havet og alle de glæder, som en bade-, snorkel- og dykkerferie byder på, har vi derfor sat os for at finde en løsning på, hvordan vi kan beskytte os selv og vores børn bedst muligt.
Efter at have rådført os med Kingfish.dk, som har anbefalet det de vurderer, som værende den bedst mulige beskyttelse, har vores mellemste datter nu heldigvis fået mod på at give det en chance m.h.t. at gå i vandet igen.

Kingfish.dk anbefaler følgende beskyttelse:

Diveskin / Rashguard / UV-dragter

For at have en barriere mellem jeres hud og tråde/tentakler fra gopler, vil det være anbefalelsesværdigt at investere i en diveskin/rashguard, som er en tynd jumpsuit i lycra, der beskytter mod det meste.
Se her de anbefalede diveskins fra Kingfish.dk til Herrer og Damer.

Udvalget hos Kingfish.dk er desværre kun til større børn og voksne, hvorfor beskyttelse til helt små børn (0-2 år) skal findes i en UV-dragt, som fungerer på nogenlunde samme måde, som en rashguard. Det er vigtigt, at Uv-dragten dækker hele kroppen. Til børn fra 2 år og op, vil det endvidere også være anbefalelsesværdigt at bruge stinger suits, som er heldragter lavet til formålet. Dog kan vi p.t. ikke finde et udvalg af disse på det danske marked.
Hvis I ønsker at der er en barriere mellem jeres barns hud og vand, kan I her se udvalget af UV-dragter hos Faktorfobi.dk og UV-dragter hos Solbutikken.dk.

En diveskin/rashguard og en stinger suit/UV-dragt beskytter mod de fleste gopler – vigtigst er, at der er en eller anden form for barriere mellem din hud og trådene.
En tynd heldragt kalder man også for en stinger suit, og den er lavet til formålet, da det er full-body-cover, og dermed beskytter det meste af kroppen mod stingers. Et ekstra plus er, at den har solfaktor i nærheden af faktor 50, hvilket betyder, at I ikke forbrændes af solen, mens I bader i vandet.
Det skal dog her nævnes, at det ikke helt kan afvises, at enkelte goplers gift kan være så kraftig, at man kan risikere at få lidt af giften ind på huden, hvis man er meget uheldig. Dette kan for eksempel være tilfældet med den portugisiske orlogsmand.

 

 

diveskin til beskyttelse mod brandmænd

 

 

Da goplers tentakler stadig kan brænde selv efter, at goplen er død, vil man være i fare for at blive ramt, uanset hvilken dragt man har på, når man tager dragten af efter brug. Vær derfor opmærksomme på, hvordan I afklæder jer efter en tur i havet.
Som nævnt beskytter dragterne mod de fleste stingers, men det kan ikke garanteres, at den beskytter 100% mod den portugisiske orlogsmand – DERFOR:
Hvis I skal i vandet i et område, hvor det er sæson med stor risiko for at støde ind i den portugisiske orlogsmand, ville jeg personligt tage noget tykkere på end en rashguard/stingersuit. Jeg ville klart vælge en våddragt, som er tykkere end en rashguard.
Alternativt ville jeg helt holde mig fra at bade i havet, og i stedet benytte en pool.

Våddragt

Hvis I befinder jer i et område, hvor der er decideret advarsler mod farlige gopler, så lad være med at gå i vandet! Det er simpelthen for farligt.
Vælger I alligevel at trodse advarsler og bade i vandet, så ville jeg nok føle mig mest tryg i en 3 mm våddragt, da der eftersigende ikke er nogen gopler, der kan gå gennem den.

I forhold til hvor meget en våddragt og en diveskin fylder i jeres bagage, så kan en 3 mm våddragt rulles sammen, så den ikke fylder meget mere end et par jeans. En diveskin er endnu mindre, og både fylder og vejer ca. det halve af en våddragts vægt og størrelse.
Rent vægtmæssigt vejer en diveskin ca. 1 kg., og en våddragt ca 2 kg. – naturligvis afhængig af både størrelsen og modellen.

En brugbar våddragt i god kvalitet er f.eks. denne til voksne.
Til børn med højde fra 120 cm og op, kan I vælge en Junior våddragt.

Størrelsesguide kan findes i nedenstående skema.

vaaddragt til beskyttelse mod gopler

våddragter

 

Efter at have undersøgt mulighederne for beskyttelse mod gopler er vores konklusion, at det er rimelig sikkert at bade med en rashguard i de farvande, hvor der er en almindelig risiko for at møde gopler. Bevæger vi os i områder, hvor risikoen for at møde gopler (også risiko for mødet med den portugisiske orlogsmand) er meget stor, vil beskyttelsen højst sandsynligt være 100%, hvis vi er iført en våddragt.

stoerrelsesguide vaaddragtJeg vil dog her gøre opmærksom på, at vores råd er, at I IKKE skal gå i vandet, hvis der er decideret advarsler om gopler i havet, I befinder jer ved! Gør det IKKE! Det er farligt! Og det gør vanvittigt ondt!
I vil opleve, at der visse steder er sat advarselsskilte op. Heldigvis. Trods IKKE disse advarsler.
Mange strande har endvidere sat flasker op med eddike. Benyt disse, hvis uheldet er ude. Og kontakt straks en læge!
Det er meget vigtigt at være opmærksom på, at et møde med en af de farlige gopler kræver lægehjælp, og at skader og behandling IKKE udelukkende kan klares med eddike m.m.! Der skal lægehjælp til!

 

snorkeludstyr

cuba

3 kommentarer til “Sådan beskytter I jer bedst muligt mod gopler!”

  1. Hej Stine,
    Vi flyver til Cuba i næste uge (med to piger på hhv 6 og 8 år). Jeg bliver dog helt bekymret, når jeg læser din beretning om gopler. Jeg har søgt på nettet, man kan ikke finde yderligere oplysninger om strandene. Ved du, om det er mere sikkert på Cayo Coco?
    Vi starter i Havana og tager herefter mod øst. Vil du anbefale at booke transporten hjemmefra?
    Mvh
    Kathrine

    1. Hej Kathrine.
      Jeg kan godt forstå din bekymring, men som du nok kan læse på de sociale medier p.t., så er det desværre ikke kun på Cuba, at disse bæster findes. Jeg tror ikke, at Cayo Coco er mere sikkert ift den portugisiske orlogsmand end så mange andre steder, men I må ikke lade jer styre for meget af frygten for dem (ved godt, at det er nemmere sagt, end gjort), men jeg tror simpelthen, at vi var helt enormt uheldige.
      Vi tager til Seychellerne i morgen, og vores mellemste er skrækslagen for at støde ind i bæsterne igen, så vi har købt en heldragt til hende, så hun i første omgang kan vænne sig til at komme i vandet igen, uden at gå i panik. Hvis I har UV-dragter til jeres børn, så brug dem. Spørg derudover de lokale eller ansatte på jeres resort, om de er informeret om risikoen. Det handler ofte om på- eller fralandsvind, tror jeg. Bad der, hvor andre bader – det er også et brugbart fif.
      Mht transport så klarede vi det derude. Vi blev dog hentet efter aftale og kørt til vores casa, da vi landede i Havana. Derfra tog vi den selv med hjælp fra de forskellige ejere af de casas, vi boede i. Det er nemt og fuldstændig uproblematisk – dog skal I indstille jer på at køre i de gamle amerikanerbiler, hvilket jo er enormt charmerende, men ikke altid så komfortabelt.
      Nyd det derude – Cuba er et vildt spændende land. Rigtig god rejse.
      De bedste hilsner fra Stine

      1. Kathrine Birch Petersen

        Tak for dit hurtige svar. Vi har lige booket på Melia Las Dunas på jeres anbefaling – det lyder helt fantastisk. Sidder nu og kigger på Havana. Hvor vil du anbefale at bo? Vijeda, Centro eller Vedado? Vi ankommer tirsdag og tager videre fredag. Vi overvejer at tage Trinidad på vejen til Santa Maria – eller Playa Larga – hvad vil du anbefale?
        Det er altså virkelige grundige svar, du giver. Og jeres blog er outstanding!
        Mvh
        Kathrine

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *